Sommarens vackraste blomsterkakor – med ätbara blommor

2 months ago

Häromdagen scrollade jag igenom min instagram och kom att tänka på blomsterkakorna jag och Emily bakade i samband med kampanjen för Newbie som vi plåtade i våras. De blev så otroligt vackra att jag måste dela med mig av receptet (här är receptet på engelska om någon föredrar det).

Jag har sett att det finns lite olika sätt att göra blomsterkakor på och vi testade både att pensla kakorna med ägg, att pressa blommorna först och lite andra sätt att fästa blommorna på, men kom fram till att det absolut enklaste sättet (som också blev finast) var att använda färska blommor och sedan gnugga fast dem lite lätt på mördegen.

Passa på att baka nu när rabatterna blommar – men var noga med att välja ätbara blommor, som blåklint, pelargoner, tagetes, ringblomma, gurkört, phlox, rosor, lavendel och penséer.

Sommarens vackraste blomsterkakor – med ätbara blommor

BLOMSTERKAKOR MED ÄTBARA BLOMMOR
Recept, ca. 40 kakor

200 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl

Färska ätbara blommor
Strösocker

Blanda alla ingredienser till mördegen och knåda ihop till en fast deg. Degen är väldigt smulig i början så knåda ordentligt med händerna. Täck över degen med plastfolie eller bivaxpapper och låt vila en halvtimme i kylen. Sätt ugnen på 175 grader.

Kavla ut den kylda degen direkt på ett bakplåtspapper tills den är 4 mm. Använd en rund kakskärare/utstickare för att stansa ut kakorna, lägg sedan blommorna på varje cirkelformad kaka och gnugga fast dem försiktigt med ett bakplåtspapper över blommorna. Degen har nu tryckts ut lite så använd kakskäraren igen för att skära ut varje kaka på nytt. Ta bort all överflödig deg runt om kakorna och baka av dem i ugnen i ca. 8 minuter tills kakorna precis har börjat på färg. Ta ut kakorna från ugnen och strössla socker på dem medan de är varma, så blir de extra knapriga och vackra.

Förvara kakorna i en tätslutande låda så håller de länge.

(Recipe of these edible flower shortbread cookies in English, over here)

 

Sommarens vackraste blomsterkakor – med ätbara blommor

Placera blommorna på de utstansade kakorna och gnugga försiktigt med ett bakplåtspapper emellan.

Sommarens vackraste blomsterkakor – med ätbara blommor

Stansa ut kakorna på nytt och ta sen bort all överflödig deg runtom.

Sommarens vackraste blomsterkakor – med ätbara blommor

Så otroligt vackra! Gurkört, pelargon, ringblomma, blåklint och phlox.

Sommarens vackraste blomsterkakor – med ätbara blommor

Lykke i Capture spring-kollektionen, en kampanj vi fotade, producerade och frontade tillsammans med alla barn.

Sommarens vackraste blomsterkakor – med ätbara blommor

För övrigt är jag så stolt över denna kampanj! Om du är nyfiken så kika mer här, här och här.

Glutenfria scones & loppisfynd på landet

2 months ago

Vi har haft en så mysig dag här på landet, vår sista här på ett tag efter två veckor. Äntligen vaknade vi upp till sol imorse och jag fick sådan energi att jag bakade glutenfria scones, som tydligen blev så goda att Jens utnämnde dem som bäst någonsin (och då är scones det jag bakar allra oftast). Resultatet är minst sagt skiftande när man bakar glutenfritt och det är svårt att veta vad som går fel trots att man följer recept eller gör likadant som sist.

Glutenfria scones & loppisfynd på landet

Den här gången använde jag både glutenfritt mjöl och havregryn, och kanske blev de extra goda av vattnet jag penslade dem med innan de åkte in på varmluft i ugnen. Svårt att veta, men här kommer i alla fall receptet.

Glutenfria scones & loppisfynd på landet

GLUTENFRIA SCONES MED HAVREGRYN
Recept, 5-6 scones

3,5 dl glutenfritt mjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g smör
2 dl mjölk

Blanda alla torra ingredienser. Skiva ner smöret i små bitar och använd händerna för att nypa ihop smöret med mjölblandningen. Rör ner mjölken och låt svälla en liten stund så smeten blir fast. Klicka ut 5-6 scones med hjälp av skedar och pensla sen med vatten eller släta ut bröden med fuktiga händer. Grädda på 225 grader i mitten av ugnen i 10 min tills sconesen är gyllenbruna.

Glutenfria scones & loppisfynd på landet

Sconesen åt vi med massor smör och lemoncurd blandat med créme fraiche, som visade sig vara en geniblandning till scones. Det låter jättekonstigt, det tyckte jag med när Jens föreslog blandningen eftersom vi inte hade någon färskost, men testa. Blanda bara ungefär lika delar lemoncurd med créme fraiche och bred på bröden. Nästa gång ska jag göra det med lite framförhållning så att röran kan stelna lite innan servering, nu var den ganska rinnig.

Glutenfria scones & loppisfynd på landet

Den fina tekannan och korgen fyndade jag på loppis igår. Vi körde en runda runt om i Norrtälje och kom även hem med en jättefin picknickkorg, en skomakarlampa, en elvisp, spel och en liten tvättställning som jag faktiskt hade sett redan för ett år sen på samma ställe men inte slagit till på. Och jag har faktiskt tänkt på det lite då och då så jag blev glad att det stod kvar där! Lykke med som genast la beslag på det till sina och dockans kläder.

Glutenfria scones & loppisfynd på landet

När jag la upp den här bilden på några fynd igår på instagram fick jag mängder frågor om tips på bra loppisar. Mitt bästa tips är att gå med i loppisgrupper för sitt närområde på Facebook, som Norrtälje, och hålla utkik där. Igår hann vi bara med en liten bråkdel av alla som annonserades i gruppen.

Glutenfria scones & loppisfynd på landet

Loppis möter nybakade scones, fint och gott <3 Det är bara tekoppen från ByOn som inte är loppis på den här bilden. Och duken som bara är ett stycke tyg.

Glutenfria scones & loppisfynd på landet

Efter frukosten åkte vi till områdets pool där vi stämt träff med några andra leksugna barn vi hittar via *surprise* Facebook. Sam tog flera simmärken (han har utvecklats så av simskolan!), Lykke badade som aldrig förr i lilla poolen och sen spelade vi pingis med de nya kompisarna. Sen växlade vädret igen till galen hagelstorm och vi flydde från poolen.

Glutenfria scones & loppisfynd på landet
Glutenfria scones & loppisfynd på landet

Dyblöt och iskall kille i min nya urgosiga tröja från & Other stories (adlink), plus tre tavlor jag fyndade på vägen tillbaka från badet. Lykke var så rolig i poolen när hon stolt visade upp sin nya badring och sa till kompisen att den har hon köpt, och INTE på loppis, haha! Säger mycket om våra somrar.

Glutenfria scones & loppisfynd på landet

Dagen avslutades sen med att göra klart två rabatter här på landet, lite spel och film medan regnet öst ner. Imorgon packar vi ihop och åker till pappa i södra skärgården ett par dagar för att sen hänga hemma i stan fram till helgen. Jag ska jobba och så ska vi tvätta. Just nu hänger blöt tvätt, regnfuktiga tjocktröjor och våta badkläder överallt här i huset, helt omöjligt att få torrt.

Det ska bli skönt att få en liten paus från vårt lilla, men mysiga hus. Nästa helg kommer vi tillbaka en sväng för den stora loppisdagen här i grannområdet, och sen styr vi ner mot södra Sverige och Österlen där vi hyrt hus en vecka. Längtar så, mitt bästa!

Första veckan på sommarlovet

2 months ago

Första veckan på semestern har passerat och fem långa veckor ligger framför oss. Älskar den känslan! Jag kommer visserligen jobba lite, men det känns mest roligt. Bland annat ska jag fota ett bröllop om ett par veckor och det känns lika delar spännande som läskigt, just det jobbet vill man ju inte faila, men det kommer såklart gå bra.

De sista veckorna innan barnens sommarlov kantades av vab *surprise* och tiden till att skriva här räckte inte riktigt till. Men nu har jag landat lite här på landet där vi spenderar våra första två semesterveckor och tänkte att vi kunde kika tillbaka på de senaste dagarna, som gick från högsommarvärme och kvällsdopp i havet, till storm och viss… rastlöshet, som hör sommaren till. Plus lite borrelia!

Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet

Semestern började här, på mammas nya landställe på Blidö i skärgården. Hon och hennes sambo har köpt en supercharmigt 20-talshus precis vid vattnet. Det har knarrande trägolv, ett jättefint välbevarat 50-talskök, platsbyggda sängar i den gamla barnkammaren (visserligen otroligt obekväma men så fint!) och avskavda tapeter. Men bäst av allt är läget, en grusgång nedför backen och man är vid havet, med brygga att bada från, en stenig liten, liten strand och ett bastuhus med altan där man kan sitta och äta om kvällarna.

Vi badade, bastade, grillade, spelade monopol och bara njöt av högsommarvärmen. En magisk helg!

Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet

En ny favoritplats på jorden <3

Första veckan på sommarlovet

Förra måndagen tog vi sen vårt pick och pack och åkte vidare till landet som ligger i Norrtälje, en halvtimme från färjan över från Blidö. Samtidigt skiftade vädret från värme till åskväder, perfekt tajming när Sam skulle påbörja två veckors simskola utomhus här på landet. Han har dock inte klagat en enda gång, trots att han ofta är en liten isbit när han kommer upp ur poolen.

Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet

Vi bor i ett litet attefallshus här på svärföräldrarnas tomt. Vanligtvis är det en alldeles lagom storlek, när man ändå mest är ute och iväg på utflykter. Men nu när vädret har varit regnigt och kallt så är det kanske inte helt optimalt. Det står grejer överallt, kuddar som brukar ligga på altanen ligger i drivor och efter ett tag klättrar man på väggarna. Men det är också mysigt och utöver simskolan fixar vi lite här inne och tar tag i projekt som legat vilande i år (!) sen vi byggde huset för tre-fyra år sen. Som att måla fönsterbrädor, skruva upp saker och sätta upp hyllor i köket.

Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet

I veckan var jag och Emily också på Kröns trädgård, en handelsträdgård vid Väddö, och köpte jättevackra rosor som jag ska gräva ut en rabatt till vid altanen. Och så lite lavendel som ska ner bland stenarna bredvid vårt hus. Emily köpte också ett helt magiskt träd med ljusgula rosor som vi baxade in i bakluckan och körde hem. Så avis på det, men det kräver sin trädgård och kommer bli jättefint hos henne!

Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet
Första veckan på sommarlovet

Veckan slutade sen med att jag bakade en jättegod pizza bianco med créme fraiche, ricotta, färsklök, citron- och vitlöksmarinerad zucchini, citronskal, timjan och parmesan. Och sen flydde vi rastlösheten i vårt lilla hus och välkomnade regnstormen hos mamma en natt, med ännu mer spel, bastubad och ett nu rätt så kallt kvällsdopp. Jättemysigt, förutom den lilla detaljen att jag upptäckte att jag fått borrelia och nu äter antibiotika. Men är man uppvuxen i skärgårdsmiljö så är man inte speciellt rädd för de där lömska små krabaterna, så länge man håller koll på betten och såklart tar TBE-vaccin. Det kommer ge med sig!

Imorgon ska jag hem till Emily för att fota hela dagen (håller tummarna för uppehåll) och sen sover jag kvar där. Resten av veckan kommer sen att fortsätta i samma vilsamma lunk, med en förhoppning om att få avsluta veckan med att fira att Sam lärt sig simma!

En sommarkväll i juni

3 months ago

I fredags kväll var jag och barnen hos Emily och lajvade sommarkollo med vattenspridare, studsmatta och lek. Vi vuxna satt mest i skuggan och filosoferade, alldeles kravlöst och fint. Precis som det ska vara en sommardag. På kvällen grillade vi majskolvar och marshmallows på pinne, och en hel timme tidigare än vanligt däckade Lykke mitt godnattsagan. Alldeles smutsig och solkrämsfuktig efter en dags utelek.

En sommarkväll i juni

Älskade unge, mitt sommarbarn <3

En sommarkväll i juni

De stora killarna var däremot vakna ända fram till småtimmarna och satt i soffan med varsin iPad/telefon och spelade spel. Så får det vara när sommarlovet närmar sig. Vi andra satt ute hela kvällen och det var nog första kvällen man inte frös trots att klockan var framåt midnatt, som man längtat efter detta. Mysigt också att få låna tonåringen i huset för en kväll och vi dansade loss till TikTok. Så roligt!

En sommarkväll i juni

I lördags morse tog vi med oss en filt ut i gräset och åt frukost. Jag såg att Emily hade en hel korg med aprikoser och då visste jag precis vad jag skulle laga, en sommarfavorit till grekisk yoghurt – ugnsbakade aprikoser i vaniljsockerlag. Du halverar aprikoserna, tar bort kärnorna och lägger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Allra godast blir det med aprikoser som är helt mogna med mycket smak, annars smakar de inte så mycket. Emily hade lite körsbär också så jag gjorde samma med dem. Sen bakar du dem på 150 grader i ungefär en halvtimme tills de blir alldeles mjuka, du kan vända på dem efter halva tiden.

En sommarkväll i juni

Under tiden kokar du upp en sockerlag med 1,5 dl socker och 1,5 dl vatten. Det ska bara koka upp så att sockerkristallerna löser upp sig. Sen kan man smaksätta med vad man vill, ex. vanilj, citronzest och citronjuice. Den här gången blev det lite vaniljsocker och citronverbena som Emily fick i veckan när vi var hos Maria på Årsta blomsterhandel. Det blev heeelt magiskt gott, jag måste skaffa mig en egen planta bums!

En sommarkväll i juni

När aprikoserna och körsbären är klara så lägger du ner dem i sockerlagen och låter det svalna en stund. Sen är det bara att lägga upp grekisk eller turkisk yoghurt och toppa med frukterna och lite sockerlag. Det är verkligen sommar i en skål!

En sommarkväll i juni

Sommar, vilken grej! <3

Lördagstankar & midsommartårta med rabarber

3 months ago

Lördagskväll på landet och jag sitter i soffan och dricker te medan barnen sover i rummet intill. Jens ligger på golvet nedanför och läser ett Facebook-inlägg jag tvingat honom att läsa, ett wake up call av en sjuksköterska på covid 19-avdelningen på IVA. Pandemin är långt ifrån över, även om jag liksom många andra börjat sväva bort lite från den i tankarna – och som då även går ut över livsstilen. Här på landet har vi lite gett upp distanseringen med svärföräldrarna, vi sitter åter vid samma bord (om än utomhus) och äter. Jag är långt ifrån lika manisk när det kommer till handtvätten som innan. Vi åker på loppisar där det ibland blir lite trångt i gångarna och generationerna blandas hejvilt. Och ja, vi lever lite mer igen.

Men dock, om jag tänker tillbaka på livet innan corona så lever vi l-å-n-g-t ifrån som vanligt. Det kanske bara är så att man vant sig vid en ny mer återhållsam livsstil vilket gör att alla eventuella utsvävningar som middag på lokala restaurangen eller en kram från en vän känns som en större avvikelse. Det gäller bara att hålla i och inte falla för frestelsen att sätta sig på en trång uteservering eller kuska land och rike runt med andra turister som aldrig kommer stanna hemma vid minsta symptom när de betalat dyra pengar för efterlängtad semester.

Lördagstankar & midsommartårta med rabarber

I onsdags hade den här killen sin första skolavslutning. En stor dag! Tänk att du redan gått klart ditt första år i skolan. Jag hade så mycket fram emot första skolavslutningen, men vi fick givetvis inte närvara. Istället satt vi tårögda hemma framför en liten iphoneskärm och tittade på instagram-livesändning när Sam och hans klasskompisar stod på scen och sjöng Uno Svenningssons Vågorna och Idas Sommarvisa. När jag såg Sams miniminililla mun röra sig på skärmen och jag insåg att han faktiskt var med och SJÖNG tillsammans med kompisarna så blev jag både glad och stolt. Det hade aldrig hänt för halvår sen. Min bestämda stor-lilla kille som i julas gömde sig bakom pianot när alla andra gick luciatåg. Så stolt, så stolt, så stolt.

Lördagstankar & midsommartårta med rabarber

Efter avslutningen firade vi med fika i trädgården. Sam hade beställt prinsesstårta och fruktspett som skulle ligga i en urgröpt vattenmelon-skål (viktigt!) vilket kan såklart fick. Jag bakade också en glutenfri tårta med rabarber, syren och nyponrosor som jag tänker är perfekt till midsommar.

Lördagstankar & midsommartårta med rabarber

Jag bakade en vanlig glutenfri tårtbotten som jag delade på hälften. Mellan lagren hade jag en kompott på rabarber, lite frysta jordgubbar, socker och ett syren- och rosenbladssocker som jag gjorde för två somrar sen och glömt bort i frysen sedan dess.

Passa på att göra det med de sista syrenblommorna, eller bara med nyponrosorna som precis börjat slå ut här i Stockholm. Du mortlar socker med syrenblommor (ju mörkare desto mer smak) och rosenblad så att det blir ett ljuvligt ljuslila socker och förvarar sen i frysen för att det ska hålla smaken och färgen.

På tårtan hade jag sen en frosting gjord på 100 gram smör, 2 dl florsocker, 200 g färskost och 1 dl rabarberkompott. Ovanpå frostingen strösslade jag sen lite extra syrensocker för att lyfta den blommiga smaken lite extra och så dekorerade jag med stora nyponrosor. Så vackert och magiskt gott! Visst måste det vara den perfekta midsommartårtan?

Olycksvecka men en trevlig middag

3 months ago

Tiden går så fort just nu, precis som varje år när våren övergår i försommar. Allt ska hända samtidigt, fix med uteplatsen, allt ska planteras, glass ska ätas och skolavslutningar firas, samtidigt som man ska försöka NJUTA. Och som jag njuter, i pauserna! De senaste två veckorna har barnen varit sjuka i omgångar och förra veckan var en riktigt otursvecka.

Vi som tidigare varit förskonade från sjukhusbesök och andra tråkigheter fick åka två gånger till akuten. Det började med att Lykke hade problem med magen så att vi fick åka in med henne en sen kväll i början av veckan. Och sen i lördags när jag som bäst höll på att duka och fixa för en nationaldagsmiddag med kompisar här hemma, så kom grannen in med Sam som hade åkt in i hörnet på köksbänken och fått ett jack under ögonbrynet som behövde tejpas. Stackaren hade så ont, men var framförallt rädd. Vi har ju som sagt varit förskonade från större olyckor, så bara det att behöva åka till doktorn är lite av ett trauma. Och kanske även för mig om jag ska vara ärlig, som är otroligt rädd för sjukhus och allt som har med det att göra. Bara tanken på vad man kan tvingas behöva möta på barnakuten gör mig svimfärdig. Men jag kände att jag faktiskt behövde jobba på de rädslorna så jag tog båda sjukhusbesöken. Stolt över både barnen och mig själv om jag ska vara ärlig!

Vi kom hem från sjukhuset precis i tid för middagen, och vad händer då när gästerna kommer? Lykke ramlar in i en stol och slår i näsan så att näsblodet sprutar och det svullnar upp. Ni hör vilken toppenvecka och vilket ordspråk jag tänker på? En olycka kommer sällan ensam.

Olycksvecka men en trevlig middag

Uppdukat för middag innan akutenbesöket. Älskar linneduken från Norrgavel och de nya tabletterna från Hemtex.

Olycksvecka men en trevlig middag

En riktig sommarbukett från Årsta blomsterhandel som jag blandat upp med hundkex, de är så fina nu.

Just nu håller jag på med ett projekt åt Maria och hennes blomsterhandel, och jag har även fått hoppa in och jobba i butiken. Så roligt! Jag är inte betrodd att arbeta med blommorna än haha, utan jag hjälpte till att ringa gulliga mammor som skulle få en bukett levererad på mors dag. Jag blev alldeles blödig av att läsa alla fina hälsningar från barn runt om i landet som inte kunde få krama sin gamla mamma. Kärlek vet inga mil som en skrev <3

Olycksvecka men en trevlig middag

Jag själv fick inga blommor på mors dag, men däremot en jättefin present med två tallrikar från Astier de villate. Jens fick ju tre tallrikar av mig i julklapp, med sen hade Lykke sönder en bit av den ena så nu betalade hon tillbaka kan man säga 🙂 Älskar också de små beiga faten från ByOn, och de nygamla ostknivarna och vinglasen jag fyndade på loppis.

Olycksvecka men en trevlig middag

Det blev en plockmiddag, det allra godaste enligt mig. Vi började med varma chips som blivit en av mina standardgrejer att bjuda alla jag känner på. Så gott! Du lägger upp saltade lantchips på ett fat och värmer i ca. 10 minuter på 150 grader.

När du tagit ut dem ur ugnen så toppar du med massor riven pepparrot, riven parmesan, citronzest, lite extra havssalt, nymalen svartpeppar och klippta örter som persilja och gräslök. Snåla in på toppingen och servera sen genast!

Till chipsen brukar jag göra en röra på creme fraiche, citronzest, citronjuice, riven pepparrot, salt, peppar och örter. Lite samma som chipsen helt enkelt, och den är lika god att doppa grönsaker i som att servera till nykokt färskpotatis. Mmm!

Olycksvecka men en trevlig middag

Sen blev det kronärtskockor med brynt smör. Ta en stor klick smör, bryn hälften och vispa sen med resterande smör. Smaka upp med lite salt, peppar och citronjuice. SÅ GOTT. OPm det blir för löst när du vispar kan du bara ställa det i kylen en liten stund, men smöret ska helst vara krämigt när du serverar det till kronärtskockan så att man enkelt kan doppa bladen i det.

Olycksvecka men en trevlig middag

Sen en ostbricka med farmors svartvinbärsmarmelad, längtar till påfyllning om ett par månader.

Olycksvecka men en trevlig middag

Finaste sortens rester, eller hur?

Vår helg & världens godaste tomatsås

4 months ago

Ännu en lugn helg har passerat, som alla helger nu för tiden. En kompis föreslog att vi skulle gå ut och ta en drink nästa vecka och jag blev typ ställd – finns det ett liv utanför hemmet?! Jag har liksom trängt bort alla sådana tankar. Undrar hur livet kommer att se ut efter den här pandemin? Kommer vi kunna gå tillbaka till hur vi levde förut, vad tror du?

Den här Kristi himmelsfärdshelgen skulle jag egentligen ha tillbringat i Berlin tillsammans med min mamma och mina tre systrar (helan, halvan och bonusen <3). En efterlängtad resa vi fick i julklapp av mamma, men istället fick jag en mysig helg med barnen. I fredags åkte jag och barnen till Emily i Norrtälje där vi skulle fota en kampanj, sen sov vi över och hade en jättemysig kväll tillsammans. Barnen leker så bra med varandra nu, det är non stop lek utan bråk. Så glad för det, allt blir enklare då!

Vi stannade kvar en stund på lördagen för att senare åka och hämta upp Jens som jobbat två kvällar i rad och åkte sen ut till landet.

Vår helg & världens godaste tomatsås

Jag älskar verkligen det enkla livet på landet, till och att diska för hand känns mysigt. Här står tiden stilla och allt går väldigt långsamt. Varje gång vi åker ut funderar jag på om jag ska ta tag i att måla den där fönsterbrädan eller dra bort tejpen som blivit kvar efter att vi målat fönstren. Men nej, det hände inte den här gången heller. Jag tycker att det kan få vara så. Någonstans måste man få ha utrymme att vila, även om huvudet lätt spinner iväg på tusen projekt jag skulle vilja göra därute.

Vår helg & världens godaste tomatsås

Även barnen älskar att vara på landet och att få hänga med farmor och farfar (på vars tomt vi byggt lillhuset). Det där med social distansering när man bor på samma tomt fungerar väl sådär. Det enda sättet att hålla ordentlig distans skulle vara att inte var på landet samtidigt, men just nu pågår en stor renovering av det stora huset som Jens och hans bröder hjälper till med så vi gör så gott vi kan. Försök dock att stoppa barnen (och för den delen farmor) från att äta bullar tillsammans…

Vår helg & världens godaste tomatsås
Vår helg & världens godaste tomatsås
Vår helg & världens godaste tomatsås
Vår helg & världens godaste tomatsås
Vår helg & världens godaste tomatsås
Vår helg & världens godaste tomatsås
Vår helg & världens godaste tomatsås

I lördags kväll invigde vi sommarsäsongen på riktigt med ett glas vin och lite ost. Sen lagade jag pasta med tomatsås, som är den absolut bästa. Jens försökte sätta upp den som rätt på någon av restaurangerna men majoriteten av gästerna är så rädda för sardeller (!) att det inte gick att ha kvar det på menyn. Men sardellerna gör allt och det smakar inte ett uns fisk, så lova att prova nu när jag tiggt till mig receptet.

Vår helg & världens godaste tomatsås

VÄRLDENS GODASTE TOMATSÅS
Recept, 3-4 portioner

3 vitlöksklyftor
3 sardellfiléer
1 buljongtärning
1 kruka basilika
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 konservburk hela tomater
Olivolja
Smör
Parmesan
Salt & svartpeppar

Finhacka tre vitlöksklyftor och bryn i rejält med olivolja. I med tre sardellfiléer och fräs en stund och lägg sen ner två stora kvistar basilika (med stjälk och allt). I med ett litet glas vitt vin, en buljongtärning (gärna hönsbuljong) och en dl vatten. Koka ner allt till hälften och häll sen i en burk med hela tomater. Koka i ca. 20 minuter och mixa sen ihop till en sås med stavmixer. Smaka av med salt. När pastan är färdigkokt så blanda ner lagom mycket sås i pastan tillsammans med en stor klick smör, riven parmesan och nymald svartpeppar.

Vår helg & världens godaste tomatsås

Lykke älskar tomatsås lika mycket som vi. Det kan tyckas vara enkel mat man inte kan servera till en fin middag, men det är en av våra standardrätter både till vardag och fest. En riktigt god pasta fungerar alltid!

Vår helg & världens godaste tomatsås

På söndagen gjorde vi inget särskilt, mer än att lägga pussel, städa lite och hänga. Sen åkte vi en sväng till Emily för att fota ett par till bilder och efter det hemåt mot stan. En alldeles perfekt långhelg med andra ord!

Vår helg & världens godaste tomatsås

Trädgårdsfocaccia med vårprimörer

4 months ago

Den här helgen var välbehövd. Komma ut till landet, sänka tempot och låta lite av kreativiteten komma tillbaka. Naturen har den inverkan på mig, det rensar tankarna och lämnar plats åt nytt. Jag har skrivit om det förut, hur den här våren har fått mig att uppskatta, känna in och glädjas åt saker som tidigare bara passerat förbi obemärkt.

Kanske är det här brödet, som jag och Emily bakade härom veckan, lite av en hyllning till det? Ett vackert konstverk av vad trädgården och det vilda har att erbjuda, men också himmelskt gott! Här kommer receptet på en glutenfri variant.

Trädgårdsfocaccia med vårprimörer

TRÄDGÅRDSFOCACCIA GLUTENFRI
Recept, 1 bröd

50 g jäst
4 dl vatten
1 msk honung
5 msk olivolja
500 g glutenfri mjölmix
1 ägg

Topping
Vi använde rädisor, vårlök, nässlor, ramslök, rosmarin, apelsintimjan och stäppsalvia
En god olivolja
Havssalt

Smula jästen i en bunke. Värm vatten, honung och olivolja till 37 grader och rör ner i bunken så att jästen löser upp sig. Rör ner mjölet i vätskan, knäck sedan ner ägget och rör om ordentligt till en fast men kladdig deg. Låt jäsa under bakduk i en halvtimme. Ta fram en långpanna och olja in botten. När degen jäst färdigt lägger du över den i långpannan och plattar ut, du kan ha lite olja på händerna så går det lättare. Sätt ugnen på 200 grader.

Nu börjar det roliga, att dekorera! Skär primörer, de späda lökarna och annat du hittat i trädgården på hälften. Lägg ut på degen och tryck med lätt hand ner dem lite. Ringla olivolja över och strössla på rikligt med havssalt. Låt brödet jäsa i 20 minuter under bakduk och grädda sedan i ugnen i 20-30 minuter tills brödet fått en gyllene (men inte för brun) färg. På med lite extra av någon god olivolja och njut av det varma brödet!

Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer

Jag hatar det här.

4 months ago

”Jag hatar det här. Jag hatar det här. Jag hatar det här.” snurrar om och om igen i huvudet under nattningen. Lykke styr och ställer, byter sängar, går ut flera gånger,  jag ska stå upp och bära henne sen sitta ner med henne i knäet. Hon hoppar, gör kullerbyttor, slår på både mig och Sam. Det ska masseras på magen och drickas vatten, alltid i fel flaska minst en gång, och sen ska jag sjunga Bä bä vita lamm och Santa lucia 30 ggr. Och så detta eviga gosande med brösten som får mig att vilja krypa ur skinnet, det bara ilar i kroppen av obehag.

Efter strax under en timme somnar hon och jag smyger ur rummet och vill aldrig göra om det här. Ändå måste det upprepas kväll på kväll.

Jag hatar läggningarna, jag erkänner det. Små glimtar av kärlek kan jag känna men resten av tiden är det en fight som gör mig på fruktansvärt humör.

Nattningen har aldrig varit speciellt mysig med Lykke. Eller under hennes första år när det bara var amning som fungerade så var det säkert gosigt, jag minns knappt, men efter det tog det alltid minst en timme. Sen hade vi några helt okej månader nu under vintern när jag insåg att det jag gör precis nu, sitter med telefonen för största möjliga ignorans, var det som fungerade allra bäst. Men sen trotset slagit till med dunder och brak så är det outhärdligt för det mesta och jag har ingen aning om hur det ska bli bättre.

Sluta sova på förskolan och istället ha ett trött monster hemma från 16 till nattning? Och kommer det ens hjälpa, hon sover ju inte dagtid på helgerna och ändå är hon speedy gonzales kvällstid? En timmes nedvarvning innan läggning, men hur undviker man spring/äta sjutton kvällsmackor/bus och lek med storebror? Eller får jag bara ändra inställning och acceptera att det tar en timme av kaos för henne att varva ner själv? För så fort hon på riktigt lägger sig ner och blundar så somnar hon. Nu somnade hon.

Jag hatar det här.

årets första loppisskörd

4 months ago

Sen igår är vi på landet. Landet för oss är på Rådmansö i Norrtälje där vi har ett litet hus på svärföräldrarnas tomt, ett attefallshus på 25 kvm som Jens byggt tillsammans med hans pappa och bröder och vår lilla oas mitt i skogen.

Trots att huset är så litet har vi allt här – ett sovrum med plats för dubbelsäng, ett litet kök i vardagsrummet, badrum med dusch och toalett och ett stort loft som ännu inte är inrett, men som är tänkt att antingen bli vårt eller barnens sovrum. Än så länge sover en av oss på soffan och det fungerar alldeles utmärkt.

Vi kom hit igår kväll efter en sen middag hemma hos Emily och Christian, som bor 25 minuter härifrån. Barnen lekte på så bra att vi inte kom därifrån förrän strax innan midnatt. Och det var två överlyckliga små som vaknade imorse, efter att ha längtat i månader efter att åka till landet som varit nedstängt i väntan på att sommarvattnet ska sättas på.

Säsongens första landet-helg betyder ju också säsongens första loppisrunda, så direkt efter frukosten åkte jag iväg och mötte Emily för att beta av några favoriter i krokarna. Och jag fyllde hela bilen med fynd, låt oss kika på vad jag kom hem med!

Årets första loppisskörd

Vi börjar med största fyndet, en byrå i perfekt storlek för att stå vi soffan här på landet. Som jag letat efter det! 225 kr och dagens dyraste köp. Pigtittaren blev fin ovanpå, 45 kr kostade den–  och korgen på golvet får bli tvättkorg här.

Årets första loppisskörd

En urna för köksredskap, en liten fruktskål på fot och två vaser i en storlek jag saknar hemma. Jag betalade 15-20 kr styck. Och så urnan i fruktskålen, en exakt likadan som min favorit hemma, och som Sam drog ner i golvet i förra helgen. Så sjukt!

Den som Sam drog ner i golvet fick stora hål och eftersom den är gjord i något saltmaterial så gick det omöjligt att lappa ihop, det bara smulade sönder ju mer jag tog på den. Men så fick jag en geni-idé och tejpade hela botten med maskeringstejp och fyllde sen med gips som täckte igen alla hål. Så nu håller den ihop igen och gipset syns inte om jag vänder det inåt väggen. Men den här fick ändå följa med hem, det kändes meant to be!

Årets första loppisskörd

En så himla fin liten ljusstake, 15 kr var den helt klart värd. Och lilla spetssaken under kunde jag inte motså för 5 kr, så skir och fin som underlägg till vad som helst. De två linneservetterna under fick jag för en tia styck.

Årets första loppisskörd

I lådan på pigtittaren låg ett par pärlörhängen kvarglömda. Visst kan man inte låta bli att fundera på vem som burit dem?

Årets första loppisskörd

En litet fågel som ska få hänga i julgranen, älskar den! Ska fortsätta hålla utkik efter julgranspynt, det är så mysigt att packa upp den där lådan med finheter inför julen.

Årets första loppisskörd

Den silvriga skörden. En fantastisk skål som jag tänker fylla med aprikoser och annat smått, den blev min för 15 kr. Ett litet snäckfat till oliver eller vad som helst och så en liten snipa av något slag som jag tänker blir fin att ha havssalt i på bordet, eller hur?

Årets första loppisskörd

Och så en liten mjölkkanna som jag inte kunde motstå. Allt för en tia styck.

Årets första loppisskörd

Dagens mest färgglada. Två grönvita kuddfodral och en liten spegel hit till landet. Knopplister kan man aldrig få för många av och den här ska få hänga här i köket med handdukar på tänker jag. Kanske att jag målar in den i väggfärgen?

Årets första loppisskörd

Köksskörden! Ett helt gäng vinglas som jag letat länge efter. Hemma har vi bara vanliga vinglas på högre fot, men jag har velat ha några mindre varianter. Det är så mysigt att dricka ur! Sex st kristall-liknande som jag betalade 110 kr för totalt. Fem st lite bägare-formade som jag fick allihop för 30 kr, ett riktigt fynd! Sen fyra klassiska bistroglas och tre små mönstrade som jag inte kunde motstå, för 7-8 kr st.

Årets första loppisskörd

Ett gäng knivar jag tänkte ha till ost för 3 kr st, och så en kruskavel som jag behöver när jag ska baka tunnbröd.

Årets första loppisskörd

Ett gäng silverbestick i mindre format som jag saknar till allt möjligt. Man köper dem oftast i knippen för 10-20 kr st och jag hittade ett helt gäng teskedar i serien Franska liljan som vi har en uppsättning av hemma. En lite finare osthyvel än våra i plast hemma och någon form av kniv/tårtspade.

Årets första loppisskörd

De djupa tallrikarna till vänster med små blåbärsmönster var ljuvliga, jag funderar på om två ska få stanna här eller om alla ska få följa med hem. Jag köpte även två tallrikar och assietter av ett engelskt porslin som blir fint till frukost.

Årets första loppisskörd

Jag är alltid på jakt efter fat i tenn som jag har under blomkrukorna hemma. De vanliga i lera släpper igenom fukt så att det kan mögla under, då är dessa både bättre och finare. Små assietter i glas använder jag också till krukorna. Dessutom två små ugnsformar som jag saknar hemma.

Årets första loppisskörd

Det sista fyndet, en stor vävd väggbonad som jag inte kan bestämma mig för om den är alldeles 60-talsgräslig eller fin. Det handlar nog om att få upp den på rätt ställe och för 95 kr vågade jag chansa. Det är det fina med loppis och second hand – att det inte gör så mycket om det blir lite fel, man kan alltid skänka eller sälja vidare. Med samma tanke köpte jag även ett nattygsbord hit till landet. Det är kanske inte det perfekta, men med lite ny färg kan det nog fungera och för 45 kr så är det inte så mycket att fundera på utan bara att testa!

Årets första loppisskörd

Vad säger ni om fynden, någon favorit?

Caroline Borg

Caroline Borg

Caroline is a mother of two, Sam, 6, and Lykke, 2. She lives in Enskede, Stockholm and work as content creator, freelance PR- & project manager and photographer/stylist. Food, fashion, interior, motherhood and thoughts.

Instagram: @carolineborg (link)
Mail: caroline.e.borg@gmail.com