Fredagslänkar den 22 oktober 2021

1 day ago

Fredagslänkar den 22 oktober 2021

När jag var tonåring och i tjugoårsåldern var smal det finaste man kunde vara. Kate Moss-smal alltså. Heroinsmal eller kokainsmal, minns inte vilken drog som sades var bättre för att gå ner i vikt. Weed var det i alla fall inte. Väldigt många kvinnor i min bekantskapskrets låg någonstans på skalan av ätstörningar (inklusive undertecknad). Det kallades såklart inte ätstörningar då, utan bara tips i Veckorevyn eller annan valfri tjej/damtidning. Där kunde vi läsa hur kvinnor skulle klä sig för att se så smala ut som möjligt. Långrandigt var alltid att föredra framför tvärrandigt och gud nåde dig om kjolen slutade halvvägs ner på vaden, det kunde nämligen få den att se tjock ut. Och avsluta duschen med iskallt vatten för fasta bröst! Och såklart olika råd för att hålla sig från att äta. Så här i efterhand inser jag att det antagligen var samma personer som skrev tidningarnas horoskop som kom med de här tipsen.

I dag finns det en större mångfald, men unga människor utsetts också dagligen för enormt mycket fler idealkroppar (alltså normativa idealkroppar. I verkligheten finns det inget “ideal” framför “kropp”). Att sociala medier med Instagram i spetsen är direkt farligt för unga kvinnor skrev The Wall Street Journals (och sen alla andra) om nyligen. Jag läste den här texten om hur vi lever i ett fettfobiskt samhälle och hur många tjocka är besvikna på att smala, blonda influencers kidnappat uttrycket body positive. Mycket intressant om hur hatet mot tjocka och rasism hänger ihop och om hur Lena Dunham bröt mark genom att vara okej med sin icke-normaltiva kropp i Girls. Texten är lång, men läs! Den är bra. Och kom ihåg att en kropp är en kropp. Dens form har inget med ditt människovärde att göra.

Tack förresten för att du prenumererar på mitt nyhetsbrev! Det kostar bara 5 dollar i månaden och då får du Magnus och Peppes podcast på köpet

Men nu över till länkarna. 

Jag måste erkänna att det känns allt mer gammaldags att vara gift (men bröllopet var en väldigt roligt fest och än så länge har det gått bra att leva i äktenskap). Det är hur som helst inte bara en känsla jag har, allt färre gifter sig. I USA finns det snart fler ogifta än gifta.

Veckans namnbyten går till Kanye West som blir Ye och Facebook som försöker tona ner sitt namn och bli… Metaverse? Det här vet vi inte ännu, men det vi vet är att varumärket Facebook inte är speciellt attraktivt och att koncernen insett att det är lönsamt att rebranda skiten. Och vad är då The Metaverse egentligen?

Här är en lång artikel om hur en stor del av hiphop:en är misogyn och aggressiv, men hiphop kan också vara politiskt, handla om psykisk ohälsa (Ye!), förklara sociala ojämlikheter och bara vara musik.

Bara för ett ett företag som ska hjälpa dig gå ner gå ner i vikt säger att de inte sysslar med dieter betyder inte att det inte är dieter de säljer.

När incels tycker att de förtjänar sex blickar kvinnliga femcels inåt och tror att det beror på att de är för fula. De hävdar att de är osynliga för män och att de i vår skönhetsdyrkande kultur inte är accepterade.

Trump är fortfarande utestängd från Twitter och pitchar nu Truth Social, en egen plattform. Man måste ändå beundra det megalomaniska i hans pitch.

Kanske framtiden för sociala medier är exklusiva, begränsade och med betallösningar som Raya. (Alltså som Friday Lab Community, hehe).

Om hur män med dålig självkänsla matar extremhögern (tack för ingenting Tucker Carlson och Joe Rogan).  Om ni nu tänker, men Rogan är väl inte så illa. Han gör ju bra intervjuer och Spotifys 100 miljonersköp kan väl inte vara så fel. Well, bara för att någonting är dyrt betyder det inte att det är rätt och bra.

Rogan has repeatedly used his show to make fun of trans peoplepaint being trans as a perversity, and elevate anti-trans bigots as somehow experts on the subject. Now that comedian Dave Chappelle has joined in making being transphobic a point of pride, unsurprisingly, he and Rogan are going on tour together. The obsession with trans people isn’t just gross, it’s a little confusing. Why do these cis men care so much about the lives of trans people who have nothing to do with them?

Men nu över till något mycket trevligare, en av mina favoritserier Insecure är tillbaka med en femte och sista säsong. Avundsjuk på er som har alla säsonger framför er.

Klassisk frågestund

3 days ago

Klassisk frågestund

Ska vi köra en klassisk frågestund? En Ask Me Anything (eller AMA som unga och hippa människor på instagram kallar det). Nu frågar och jag svarar efter bästa förmåga. Det kan vara om hur det är att bo i LA, vara journalist/författare, hästar, barn, mat, träning eller podcaster. Jag kan inte lova att jag har svaret på allt, men är ganska bra på att killgissa.

Misslyckas som morsa

4 days ago

Misslyckas som morsa

Varje år hyr barnens skola det lilla nöjesfältet på Santa Monica Pier. Det brukat vara väldigt stämningsfullt och kul. Höstkväll och ungarna får åka och spela så mycket de vill. Bara skolkamrater och deras familjer bland karusellerna. Förra året avbokades Pier Pleasure såklart pga av pandemin och i år har Majlis varit så fruktansvärt peppad. Mest över att få åka berg- och dalbana med sin älskade lärare.

Misslyckas som morsa

Vi har snackat mycket om hur kul det kommer att bli och jag tänkte att det var perfekt för Majlis att fira sin sista dag som fyraåring på ett nöjesfält. Idag skrollade jag igenom mailen och mitt hjärta stannade när ett av dem var ett tack för en trevlig kväll från skolans PTA-organisation. Det visade sig att kvällen på Santa Monica Pier var igår. Där hade skolan samlats medan vi var uppe i stallet. Mitt hjärta föll. Hur svårt är det att veta skillnaden mellan tisdag och torsdag? Tydligen för svårt för mig. Jag kände mig så misslyckad som morsa.

Misslyckas som morsa
Misslyckas som morsa

Som ni antagligen räknat ut vid det här laget fick Majlis en familjedag på piren istället. Det var väl helt okej. Vidar vann ett gosedjur åt henne, hon fick åka berg- och dalbana med mig och i precis alla andra attraktioner. Jag kände mig lite bättre, men får ha bättre koll på kalendern i framtiden.

Misslyckas som morsa
Misslyckas som morsa
Misslyckas som morsa

När du har mycket att göra behöver du en paus

5 days ago

När du har mycket att göra behöver du en paus

Tack för era svar både på familjefilmer (jag har gjort en lång lista) och på hur ni tänker kring jobbet efter pandemin. Maja, som jag har Friday Lab med, brukar säga att en förändring är lättast att göra mitt inne i en annan stor förändring. Jag ska svara på alla kommentarer så fort jag bara hinner. De senaste dagarna har varit extremt hektiska. Jag har haft möten från klockan sju på morgonen och knappt hunnit slänga i mig frukost. Avskyr att inte få i mig frukost. Vill sitta länga, dricka kaffe och läsa tidningen.

Hur som helst kände jag mig både igår och idag helt slut som människa. Eftersom jag de senaste dagarna skrivit ett långt reportage om bröstcancer för Vad vi vet tänkte jag såklart att jag antagligen har cancer. Det finns ingen annan förklaring till den här tröttheten, sen åkte jag upp till stallet och fick all energi tillbaka. Passade på att ge en ridlektion till barnen också och de var så duktiga. Galopperade på egen hand båda två.

Sensmoralen här är att när man är som mest stressad måste man ta pauser och göra saker som gör en glad och full av energi.

Vad gör ni?

När du har mycket att göra behöver du en paus
När du har mycket att göra behöver du en paus
När du har mycket att göra behöver du en paus

Magnus och peppe och skåpet

6 days ago

Magnus och Peppe och Skåpet

Det är antagligen ostrategiskt att publicera två av sina poddar på samma dag, men nu blev det så här. I Skåpet lanserar Cissan konceptet Härlig Höst. Hon förklarar hur november kan bli den bästa av månader, med lite engagemang.  Jag frågar Cissan och Johanna om killkompisar, Johanna har spaningar kring Justin Bieber, Hailey Bieber och Diane Keaton och så tipsar vi om bra saker (och varnar om andra). Lyssna gärna! Och om du gillar blir vi jätteglada om du tipsar en kompis.

Magnus och Peppes podcast har vi gjort sedan 2013 (eller ännu tidigare, men det var så dåligt på den tiden att vi tiger ihjäl det). I veckans avsnitt rättar Magnus sig själv gällande kommentarerna kring Kina och Taiwan, jag pratar om hur mycket barndagvården kostar i USA och hur mycket pedagogerna får betalt och så snackar vi om Dave Chappelle-showen (är den trans- och homofobisk)

Nu ligger de båda ute. KUL om ni lyssnar! (jag är själv helt slut i mitt huvud, har jobbat sedan 7:30 imorse och ska nu ta itu med middagen).

Ifrågasätter jobbet

7 days ago

Ifrågasätter jobbet

Det här tycker jag är så intressant, miljontals amerikaner har sagt upp sig under pandemin. Pandemin har tydligen gett den en möjlighet att stanna upp och reflektera och fundera på hur de verkligen vill leva. Inte minst i relation till hur skört livet är. Här har 725 000 personer dött i covid.

Mest har folk som jobbar i serviceyrken sagt upp sig, ofta är jobben ganska dåligt betalda och arbetsbördan tung. På var och varannan restaurang hör i krokarna efterlyser man arbetskraft. Jag lyssnade på en NPR-podd där en kock sa att han inte haft en paus länge än en cigarett eller ett besök på toaletten under hela den tid han jobbar i restaurangköket. Servicepersonal berättar skräckhistorier om otrevliga och direkt hotfulla kunder (tydligen är våld mot flygvärdinnor ett stort problem sedan det blivit obligatoriskt med munskydd i flygen). En anna orsak är de dyra levnadskostnaderna i många städer. Eftersom det är så dyrt att bo i t.ex. LA, NYC och SF bor folk som jobbar i servicebranschen långt utanför stan och arbetsresan kan ta långt över en timme.

Jag har ju jobbat hemifrån i snart tio år så för mig var det bokstavligen business as usual, men jag är nyfiken på er. Påverkade pandemin sättet ni jobbar på eller på hur ni förhåller er till jobbet?

 

Bra familjefilmer

1 week ago

Bra familjefilmer

Varje fredag samlas familjen Öhman i soffan och ser en film tillsammans. Eller tv-serie. Igår kollade vi på några avsnitt av Master Chef Junior och innan dess bingade vi Lego Masters. Vi har också nyligen sett Cruella (som var långt mycket bättre än vad jag förväntat mig). Men tycker det är så svårt att hitta något som funkar någorlunda för alla. Kan inte ni tipsa mig om bra familjefilmer? De måste inte vara nya.

Strategidag för kvinnliga företagare

1 week ago

Strategidag för kvinnliga företagare

Reklam för egen verksamhet 

Hörni, den 26 oktober ordnar Friday lab en strategidag för kvinnliga företagare. Vi gör en nulägesanalys av företaget, funderar på vilka delar som behöver lite mer tillsyn (kanske det är marknadsföringen, administrationen, produkten eller något helt annat) och gör en handlingsplan. Under dagen kör vi också en gruppcoaching (min favoritövning) där man får ställe en fråga som vad som helst, typ: “Hur ska jag sälja fler träskor?” eller “Hur ska jag nå ut till fler personer på sociala medier?” sedan svarar alla i gruppen med antingen en lösning/förslag eller en motfråga. Det finns en styrka i att folk från helt andra branscher ställer frågor och kommer med lösningar, ibland kan man nämligen bli lite hemmablind.

Agenda (med reservation för ändringar)

09.00 Incheckning på Zoom

09.30 Ditt företag 2021 

Analys av det företag du har skapat och ditt nuläge

Eget arbete

Diskussion

10.30 Ditt företag 2031 

Vi skapar en framtidsvision och väljer fokus för de närmaste tio åren

Eget arbete

11.30 Lunchpaus

12.15 Gruppcoaching

Bolla dina frågeställningar med andra företagare.

Ta hjälp av gruppen för att komma vidare med dina frågor och utmaningar

13.00 Målgruppsanalys 

Sälj mer, med rätt budskap, till rätt person.

Workshop med Tina Sayed Nestius, Sociala media expert

13.45  Handlingsplan

Utifrån din vision tydliggör vi långsiktiga strategier och skapar en handlingsplan för 12 månader

Eget arbete

Diskussion

14.30 Utcheckning

15.00 Avslutning

Den här dagen är för dig som är:

Kvinnlig företagare eller frilans.

Var du befinner dig på din företagsresa spelar ingen roll. Du arbetar med din vision och handlingsplan utifrån var du är idag.

Dagen kostar kr1875 (inklusive moms) och tanken är att den här dagen är en investering som fort betalar tillbaka sig och på långsikt är riktigt lönsam.

Här anmäler du dig.

öppna konfektasken nu!

2 weeks ago

Öppna konfektasken nu!

Det här är kanske mest av allt nåt jag själv behöver höra, men ett bra sätt att konkretisera tankar är att skriva ner dem. Här kommer en påminnelse att använda alla kläder jag har. Också de, eller speciellt de, som är dyra och fina. Det är värdelöst att de dyraste plaggen ska hänga i garderoben och bara användas ett fåtal gånger.

Motsvarande gäller smink och hudprodukter. Dyra krämer jag fått från olika pr-byråer eller till och med köpt. Ansiktsmasker och läppstift från Chanel. Jag ska aldrig snåla med dem, utan använda upp varje liten gnutta. Smeta på generösa mängder. Och använda slut produkter innan jag skaffar nytt.

Dricka det dyra vinet! Och öppna konfektasken!

Ja, nu sa jag det högt. Ni får gärna lägga till uppmaningar/påminnelser.

Klippa håret

2 weeks ago

Klippa håret

Hur ofta klipper ni er? Jag gör det ytterst sporadiskt. Jag tycker det är ganska tråkigt och så tar det så himla länge. Ja och så har jag en frisyr som inte behöver fixas till så ofta (ibland går det ett år mellan frisörbesöken). Tycker jag, eventuellt att det finns ett gäng frisörer som tycker en helt annan sak. Som den jag klippte mig hos i somras i Stockholm som snackade ner mitt hår och min frisyr under praktiskt taget hela klippningen. Mitt hår var tunt och slitet och den som hade gjort slingor hade varit slarvig och klippt det fel och så vidare (till saken hör att jag gången innan hade råkat klippa mig hos en kompis kompis som klipper en massa kändishår och verkligen är duktig). Hur som helst var det kanske någon form av härskarteknik eller så är jag bara så van vid den amerikanska kulturen där alla är så sjukt trevliga. Eller så gjorde den svenska frissan bara en krass och korrekt analys av mitt hår.

HUR SOM HELST, klippte sig min kompis Jenny och jag hos kändishårfrissan (som för övrigt också är svensk) och det var så trevligt att småprata och skoja under hela sessionen. Det var mer som ett kompishäng än något som måste utföras. Sedan åkte vi ner till Ventura Boulevard och åt middag med vår kompis Frida. På grund av trafiken österut från Santa Monica är jag ganska sällan på den här sidan om stan och äter middag och det var så fruktansvärt mysigt. Här åt vi. 

Klippa håret
Klippa håret
Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.