Du är inte som andra kvinnor

20 hours ago

Du är inte som andra kvinnor

Jag har ridit så sjukt mycket den här veckan. Alltså flera hästar om dagen. Tagit dressyrlektioner, tränat otränade kusar, ridit treåringar som ännu är ovana vid person på ryggen osv. Det har givetvis varit härligt. Min puls har gått ner till sina vanliga 45 slag i minuten i jämförelse med 60 de två senaste veckorna (tack vare eller på grund av AppleWatch jag fick av Magnus vet jag alltid var min puls ligger). Så vidrigt att vakna mitt i natten av hjärtklappning.

Jag har också hängt en del på Twitter och när en (snygg och cool) singeltjej jag följer skrev att samtliga killar som raggar på henne säger att hon inte är som andra tjejer gick mina tankar såklart till att det är lite fint för kvinnor att inte vara som andra kvinnor eftersom kvinnor generellt har låg status. Ni vet hur alla som vill skryta om hur coola de är säger att de som barn varit pojkflickor, men ingen någonsin skryter om att ha varit en flickpojke. Kvinnor som inte är som andra kvinnor (krävande, hysteriska, besvärliga, mesiga, omständliga) är bra kvinnor. Det som Gillian Flynn kallade “The Cool Girl” i sin bok Gone Girl. (Eller är det bara jag som överdriver och tolkar allt genom mina feministiska linser? Fem procent av mig tvivlar alltid på mina egna spaningar).

Jag funderade en stund på om kvinnor raggar på män med komplimangen “du är inte som andra män”. Gör man det? Eller säger man, du är speciell för mig? Så länge sen jag varit med i just det spelet att jag glömt hur man gör. Alla män och kvinnor och andra kön är såklart unika som individer, men som grupp kommer vi med vissa fördomar och i vår kultur innebär det i praktiken att kvinnor värderas lite lägre än män. Eller?

 

Den 3 januari 2021 är början på något nytt

2 days ago

Den 3 januari 2021 är början på något nytt

I samarbete med egen verksamhet: Friday Lab


Den 3 januari 2021 ordnar
Friday Lab en Recharge i form av en fyra timmar lång träff där vi tillsammans stänger 2020 och sätter mål och planer för 2021. Det blir en helt kravlös dag. Det enda du behöver göra är andas, eventuellt småprata med andra deltagare (det är okej okej att sitta helt tyst), ta en kort promenad, unna dig lite reflektion och slappna av under en timme av yinyoga.

Efter julhelgen då många av oss presterat och stressat och bara tänkt på andra än oss själva, blir det fyra timmar av att bara tänka på sig själv. Ät en god brunch, förbered dig med papper och penna, sätt dig bekvämt och logga sedan in. Vi sköter resten.

Detta får du:En dag bara för dig själv att fundera på hur du vill att ditt 2021 ska se  ut. Det  innebär bland annat:Konkreta verktyg och hjälp av certifierade coacher,
Kunskap om hur du kan jobba med mål och vanor både privat och professionellt,
nya kontakter,
ett skönt yogapass,
övningar, en plan som du kan återkomma till under hela året och så klart,
En riktigt fin dag bara för dig själv.

Deltagaravgiften för retreaten är 650 sek, men om du anmäler dig före fredagen den 27 november får du en rabatt på 10 procent med koden: RECHARGE10

Varför inte köpa en god vän, mamma, svärmor eller faster en Friday Lab Recharge i julklapp? Vi bistår med ett snyggt presentkort.

Tidpunkt:
Den söndagen 3 januari 2021, kl.11-15.

ANMÄL DIG HÄR. 

Bekvämlighetszonen

3 days ago

Bekvämlighetszonen

Jag går fram till den stora white boarden, ritar en slarvig cirkel och inne i den skriver jag med spretiga versaler “COMFORT ZONE” sedan ritar jag en liten svart prick långt ifrån cirkel och skriver “This is where the magic happens” vänder mig mot er och nickar bistert, men ändå triumferande. Ni antecknar frenetiskt.

Nej. Eftersom vi inte lever år 2003 kommer just detta aldrig att hända, men bekvämlighetszonen, att vara modig och sårbar är ändå teman för Friday Lab Community i november. Jag har ofta känt mig obekväm. Mer eller mindre hela min studieperiod på USC där alla andra hade engelska som modersmål och hade noll problem att hålla föredrag och delta i debatter. Länge tyckte jag det var obehagligt att köra fort på de sexfiliga motorvägarna i LA (okej, tycker fortfarande att det kan vara läsligt). Förra veckan tyckte jag inte det var speciellt avslappnat att ha två arga chefer från Hufvudstadsbladet framför mig på skärmen. För att inte tala om idag när jag red en unghäst utan sadel och den plötsligt ville ha av mig. Livet är med andra ord fullt av ganska obekväma situationer. Man behöver liksom inte aktivt leta efter dem.

Helst av allt skulle jag vilja att mitt liv var bekvämt hela tiden, men känslan av att ha kommit ut på andra sidan efter ett besök i uncomfort-zonen är också otroligt skön. Lite som efter ett hårt träningspass. Det är inte bara lättnad över att det är över och man är hemma igen, utan också nåt slags stolthet över att ha överlevt. Ni då, när befann ni er senast långt eller lite utanför bekvämlighetszonen?

Podd med skrivtips

4 days ago

Podd med skrivtips

Imorse klev jag upp halv sju och skrev ett kapitel i min roman. Det var första gången på två vecka som jag haft ro att skriva. Jag kan inte vara kreativ när jag har hjärtklappning eller har tankarna på annat håll. Varje gång jag har en längre paus tänker jag på min vän Ellens råd “att hålla bastun varm” alltså att inte låta texten svalna eftersom det tar tid att gräva sig in i sitt universum igen efter en tids paus. Tydligen har huvudpersonerna levt med mig eftersom det faktiskt gick ganska bra att få ner ett helt kapitel den här gången.

På tal om skrivande så gjorde jag det sista avsnittet för den här säsongen av podden Peppe möter förra veckan. Jag intervjuade författaren och vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund som bland annat sa att hans bästa tips för att skriva är att sova ordentligt. Så enkelt och så sant. Jag har verkligen gillat att göra de här intervjuerna. Det är både inspirerande och befriande att höra om hur andra författare gör och tänker kring skrivande. Det fina med intervjupoddar är att de inte åldras, man kan lyssna också på äldre avsnitt. Jaja, blir såklart glad om ni vill ge podden några stjärnor på Itunes. Min kompis Ulrika (också skrivande människa) skrev fint om podden i sin skrivblogg.

Surfa i santa monica

5 days ago

Surfa i Santa Monica

Nu tycker jag vi tar en paus i samhällsfrågor och pratar om något ljust och trevligt. Surfing! Jag är sannerligen inget proffs själv. Har tagit lektioner i Argentina, Brasilien, Frankrike och såklart här i LA, men aldrig kommit så långt att jag slängt in min bräda i bilen klockan fem på morgonen och sedan kört till Malibu för att ta en våg i soluppgången. Jag kommer upp på brädan och kan göra en sorry ass sväng om jag har tur, men det är ungefär allt. Men växer man, som mina barn, upp i södra Kalifornien är det närmast lag på att man lär sig surfa. Därför fick Vidar sin första lektion idag.

Surfa i Santa Monica

Surfläraren visade sig vara en snubbe Magnus träffat på en fest hos en reklamfilmsregissör för några år sedan. Då hade de börjat följa varandra på Insta och nu fick de en chans att träffas igen. För en kort stund, sedan drog Vidde ut med honom i vågorna. Vi andra satte oss på stranden, drack kaffe och åt bagels.

Surfa i Santa Monica
Surfa i Santa Monica

På stranden träffade vi några kompisar och satt sedan och snackade med dem medan Majlis rastade sig själv i sanden. Otroligt trevligt. Ni vet den där känslan när ens barn motionerar sig själva och man vet att de kommer att sova gott samma kväll. Jag blev själv också ganska sugen på att surfa så nästa lördag tror jag att jag hänger på. Har ju våtdräkt och nybörjarbräde på balkongen. Surfläraren sa att Majsan också kan hänga på och det skulle väl vara typiskt henne att blixtsnabbt bli bättre än resten av familjen. (fast det är ingen tävling!)

Surfa i Santa Monica
Surfa i Santa Monica

Fredagslänkar den 20 november 2020

6 days ago

Fredagslänkar den 20 november 2020

Det är fredag och det innebär fredagslänkar! Men innan vi sätter igång med dem är ni kanske nyfikna på hur det ser ut med mitt arvode. Hbl vägrar höja det till samma nivå som männens. Det är som det är, jag startade inte den här diskussionen för att få mer pengar, utan bara för att få ett klart svar på varför skillnaden såg ut som den gjorde. I onsdags hade jag ett möte med cheferna och där förklarade de att de tycker jag är en sämre skribent (det är det “marknadsskäl” betyder) och att jag skadat tidningens anseende med min text. Jag hade såklart gärna sett ett mer ödmjukt och självdistanserat sätt att hantera den här frågan från Hbls håll, men det kan jag inte påverka. Oss emellan tror jag de säger upp samarbetet med mig när dammet lagt sig i januari, men den som lever får se. (och jag ångrar verkligen inte att jag skrev om detta).

Nu tar vi FREDAG(slänkar)

Podden Taxen och Terriern pratar om löneskillnader (och lite om mig).

Skuldkänslorna och pekfingrarna som kommer med att ha blivit smittad av covid.

Alla befinner sig i riskzonen.

Stacy Abrams är den riktiga hjälten 2020 och 2021.

Kommer vi någonsin att kunna lita på opinionsundersökningar igen?

Ctrl Alt Delete.

Megan Thee Stallion.

I den här texten verkar Ivanka Trump inte speciellt sympatisk.

Auntie Style.

Håller Rudy Giuliani på att smälta?

The Best Inventions of 2020.

Skadeglädjen över de digitala nomadernas fall.

Folk har slutat ligga med varandra, det är inte bra.

Mycket snack om gravidhjärna, men hur påverkas den manliga hjärnan av föräldraskapet.

“OK” tummen mot pekfingret är numera klassad som en hatsymbol.

I Kalifornien måste folk stanna hemma mellan 22 och 05.

Orkade någon av er kolla på Emily in Paris? (jag kom 15 min in innan jag stängde av)

Är det dags att ta itu med The Undoing? Vad säger ni, hiss eller diss (som kidsen INTE säger).

Gråter ut skiten

7 days ago

Gråter ut skiten

Jag vill ju att ni ska tycka att jag är sval och cool och stark, men den här veckan måste jag erkänna att jag varit så jäkla trött. Alla snubbar som hör av sig i olika former på sociala medier och vill vara The Voice of Reason (= noll självdistans eller analys) suger all energi ur mig. Jag har ju varit i den här situationen förut och vet att det aldrig lönar sig att prata med dem, men det är ändå så tröttsamt. Det är också så fruktansvärt deppigt att så få män är intresserade av att riskera att i offentligheten prata om kvinnors rättigheter (ändå: kudos till samtliga av mina killkompisar som heter Martin, alla har de delat min krönika och engagerat sig). De flesta män hör av sig på DM eller låtsas vara för upptagna med annat. SAD.

Jaja, det här visste jag ju, men varje gång det händer blir jag lite nedslagen. Tacka vet jag den armé av kvinnor som dyker upp. Fy fasiken så jag tycker om er.

Den här eftermiddagen åkte jag som vanligt upp till stallet. Jag skulle hjälpa min vän Frida som sysslar med Equus Coaching att ta några bilder för hennes sociala medier. Hon passade på att dra en guidad meditation där jag träffade Peppe sju år gammal och det var så rörande att jag grät en liten stund. Otroligt skönt att gråta ut skiten. När grät ni senast? Jag kan varmt rekommendera det. Se en sorglig film eller läs en tragisk bok. Mycket förlösande.

Sedan red jag såklart några hästar, pratade med vänner, kollade på solnedgången över Stilla havet, gratulerade mig själv till att jag sade upp mig 2014 och valde att flytta till LA.

Gråter ut skiten

Män som förklarar världen för kvinnor

1 week ago

Män som förklarar världen för kvinnor

Jag är egentligen ganska trött på att prata om mitt eget arvode för att skriva krönikor på Hbl, men här kommer en artikel i facktidningen Journalisten som jag tycker var bra. En genomgång av läget och vad cheferna svarar.

Jag vill för tusende gången upprepa att jag ursprungligen bara ville ha en rimlig förklaring på varför jag fick ett så mycket lägre arvode än killarna. Det fick jag inte och när Hufvudstadsbladet inte ville publicera min text om det gjorde jag det själv. Jag är inte ute efter en personlig vendetta, jag tror genuint att cheferna på Hbl vill ha en jämställd värld, men att det ibland blir fel. Vi lever i ett patriarkat och påverkas alla av kulturen. Som feminist måste man check oneself i varje beslut varje dag. Ibland hinner man ändå inte och då går det kanske så här.

Jag vill lyfta den här frågan för att jag kan göra det. Jag många olika uppdrag och tjänar helt okej med pengar. Det fanns däremot en tid när jag skulle ha tvekat inför att ensam ställa mig mot ett stort mediahus. Att förlora ett uppdrag skulle ha gjort att jag haft svårt att betala hyran. Idag klarar jag mig ekonomiskt även om Hbl avslutar vårt samarbete. Just därför är jag skyldigt att ta upp frågan om lika lön/arvoden. Jag har råd att göra det och jag har plattformen.

Det som däremot gör mig så fruktansvärt provocerad är alla de medelåldersmän som aldrig lyfter ett finger för jämställdhet, men när det handlar om kvinnors lika löner då bränner det till i dem och de skriver långa von oben-förklaringar kring varför det just i det i det här fallet (och alla andra) råkar vara att kvinnan är lite sämre än mannen. Antingen är hon sämre på att förhandla, eller på att skriva, eller på att välja jobb eller på att förstå sin rättmätiga plats i samhället. De här männen skriver med självklarheten bara en person som levt med privilegier hela sitt liv kan uppbåda. Det äcklar mig så.

Så här skriver Yle:

“I Finland är kvinnans euro drygt 80 cent, och i medeltal tjänar kvinnor nästan 8000 euro mindre i året än män, om alla branscher räknas in.

Finland kommer på 22:a plats i en EU-jämförelse från i fjol, bakom bland annat Sverige, Danmark och Frankrike. I Belgien är kvinnans euro till exempel 94 cent. Gapet i Finland var enligt forskning för några år sedan lika stort som för 30 år sedan. Orsakerna är många. Kvinnodominerade branscher är ofta lågavlönade branscher trots att utbildningen för många av jobben är lika långa som vissa högavlönade, mansdominerade yrken. Det finns också fall av löneskillnader på samma arbetsplats för samma jobb, ett fenomen som inte enligt STTK tas på allvar i landet.”

 

Prenumerera på en tidning

1 week ago

Prenumerera på en tidning

Imorse gästade jag SVT Morgonstudion och pratade löneskillnader med avstamp från mitt eget case. Jag börjar prata ca klockan 6:35. Kul om ni vill kolla! Och för er som inte bor i Sverige vill jag tipsa om Express VPN (bra också för annan surfing). Första månaden gratis. Använder själv den troget.

Hörni, tack för det otroliga stöd ni gett mig i den här kampen om lika arvoden! Alla ni som hört av mig till mig och till Hufvudstadsbladet! Jag uppskattar det enormt mycket. Det är fint att inte känna sig ensam när det blåser (även när man själv orsakat stormen). Att säga upp sin prenumeration på Hbl är ett tydligt ställningstagande, men jag hoppas att ni som gjort det kan tänka er att återuppta prenumerationen om tidningen kommer med en tydlig strategi och förklaring kring hur de tänker jobba för lika löner (själv tycker jag att alla krönikörer ska få samma summa. Så jobbar man på kultursidorna på samma tidning).

Men tillbaka till prenumerationerna. Idag sprids det så mycket villfarelser och annat skit på sociala medier och internet i allmänhet att journalistiken är extra  viktig (kolla bara på USA). Journalistiken är en viktig del av en demokrati. Det måste finnas någon som är obunden som granskar makten, ifrågasätter, undersöker och rapporterar. Utan det är vi helt vilsna. Om ingen betalar för journalistik slutar den existera. Äh, ni vet det här, men ville ändå skriva det.

Kämpa för mångfald

2 weeks ago

Kämpa för mångfald

Den här veckan har inte bara handlat om att bråka om lika arvoden för samma jobb. Jag har också ridit en hel del och hjälpt min kompis Elliot få fler bilder till sin modellportfolio. Elliot har Downs syndrom och kunde nyligen skriva på ett prestigefyllt modellkontrakt. Visst gör det en på gott humör? Elliots mamma råkar dessutom vara min goda vän Anna-Maria som också är en otroligt duktig fotograf (hon brukar bland annat ta mina författarporträtt). I onsdags åkte vi upp till Topanga och styrde upp en photo shoot. Jag var hästassistent.

 

Kämpa för mångfald
Kämpa för mångfald

Ni vet hur det ibland känns som om världen är unken och ingenting förändras. Så är det inte, allt fler sorters människor får synas i offentligheten och det tycker jag är så otroligt fint. Nu menar jag inte bara kvinnor, utan också POC, folk med funktionsvariationer, transpersoner osv. Sånt händer såklart inte av sig självt, bakom det finns det människor som kämpar, ifrågasätter, är besvärliga och vägrar ge upp.

Kämpa för mångfald
Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.