Elizabeth warren g

3 hours ago

Elizabeth Warren G

Jag håller på att drivas till vansinne inte bara över allt jävla plockande utan också över att det ständigt är någon som pratar med mig. Eller inte direkt med mig, snarare åt mig. Jag har börjat ignorera Magnus samling av kletig stekpanna och odiskade kärl i vasken och kör diskmaskinen utan dem. Jag har också ovanligt mycket jobb, vilket jag såklart är fruktansvärt glad och tacksam över. Jag vill göra allt, men kan göra det på mina egna villkor. Det känns så sjukt bra. De första åren här jobbade jag som en lite ekorre som samlar nötter (eller vad nu ekorrar utanför Disney samlar på). Tackade ja till allt. Nu kan jag svara “ja, men i så fall föreslår jag att… “Det är så oerhört stärkande att veta till sin egen kompetens och att ibland säga nej. Min vän Anne säger alltid att när man säger nej till någon säger man ja till sig själv. Jag tolkar det som att man öppnar upp och ger plats för sådant som man verkligen vill göra. Kanske öppnar upp för något oväntat och kul som annars inte skulle ha fått plats.

Det var inte alls det här jag skulle skriva om. Jag ville berätta att jag var uppe i stallet och är så skönt trött i kroppen efter att ha ridit och sprungit omkring. Magnus sa att jag luktade riktigt mycket svett. Åt en halv påse chips till lunch, det kändes väldigt amerikanskt. Sen träffade jag några kompisar och drack vin på Viddes skolas gräsmatta medan vi pratade om att bo USA. Otroligt mysigt. Hade glömt mitt ansiktsskydd hemma så jag tyckte mig få stränga blickar av alla som passerade, men det kan också ha varit min ängslighet som spelade in.

Och här är veckans podd! Det blev mycket snack om Joe Bidens kommentar i The Breakfast Club, om konspirationsteorier och sorg, om Donald Trums vrede om Twitter och mycket, mycket mer. Lyssna gärna! Kommentera och tipsa kanske till och med en vän. <3

återföreningen med vänner

1 day ago

Återföreningen med vänner

Känner att det är nödvändigt att börja med att säga att det finns andra som har det långt mycket värre än vi. Både Magnus och jag är priviligierade som har jobb, hem och Stilla havet bakom knuten. Men fasiken så jag längtat efter att umgås med vänner. Igår åkte Majlis och jag ut till Karin och Ellis i West Hollywood och det var så otroligt mysigt att bara sitta och prata medan ungarna sprang omkring och hoppade ut och in i poolen. (Det slog mig att om vi hade en egen pool skulle jag bada naken 100 procent av baden).

Återföreningen med vänner
Återföreningen med vänner

Den här pandemin har inte påverkat mitt arbetssätt alls. Jag jobbar ju alltid online. Däremot längtar jag så enormt mycket efter att sitta på restaurang med vänner, prata och kramas och skoja. De där oväntade mötena och vändningarna som aldrig dyker upp under ett schemalagt Zoom-möte. Jag saknar också att se folks ansiktsuttryck när jag är ute och går. Nu är det verkligen inte alla som ha ansiktsskydd, men jag upplever att folk är ängsliga och inte såklart inte tar kontakt på samma sätt som förut. Det jag älskar med att bo är att småpratet, att folk ser varandra, inte bara kommunicerar när någonting måste förmedlas.

När jag är ute och springer och möter en annan joggare och vi vinkar lite diskret i samförstånd åt varandra kan det vara en av dagens höjdpunkter. Mänsklig kontakt, det är fint.

Återföreningen med vänner

Böcker att läsa för oss som har svårt att fokusera

2 days ago

Böcker att läsa för oss som har svårt att fokusera

I samarbete med Schildts & Söderströms

Jag försöker läsa minst en bok i veckan för att ha något att prata om i Mellan raderna, men den senaste veckan har jag inte kunnat koncentrera mig på längre texter alls. Jag började på “Mother Daughter Widow Wife” som författaren Robin Wasserman faktiskt levererade hem till min dörr, tycker mycket om den, har inte ro i kroppen att läsa. Har lyssnat på fantastiska “Samlade verk” av Lydia Sandgren. Den är så jävla bra, men vill inte slölyssna på den, vill läsa den som fysisk bok när jag verkligen har lugnet att njuta av den. Jag vet inte om ni alls känner igen er, men jag skyller på mycket splittrat jobb och nåt slags underliggande covidstress.

Jag har märkt att jag har lättare för fristående texter/noveller/korta kapitel. Merete Mazzarellas “Skulle vi alla kunna samsas? Essäer om vår samtid, 2020” är en sån. Fristående essäer om polarisering, flyktingpolitik, nationalitet, klimat och mycket mer. Jag pratar med Merete i det senaste avsnittet av podden Peppe Möter. Vi pratade ganska mycket om nutiden, om bland annat varför finlandssvenskar flyttar utomlands och inte känner att deras nationalitet som finländare är viktig. Tycker att det är extra intressant nu under covid-19 då nationaliteten vaknar till liv bland andra än högerradikaler.

Böcker att läsa för oss som har svårt att fokusera

Två andra böcker som är lättlästa för en hjärna som har svårt att fokusera är Axel Åhmans “Klein“, noveller om manlighet. Är imponerad av hur Åhman lyckas beskriva män i alla åldrar. Och Sofia Rönnlöb Pessahs “Männen i mitt liv“. Där huvudpersonen listar alla män hon legat med (kommer ni ihåg alla ni legat med? Jag är osäker på om jag gör det). Den handlar om bekräftelse och att ta makten över sin sexualitet. Bra!

Böcker att läsa för oss som har svårt att fokusera

Min favoritstund på dagen

3 days ago

Min favoritstund på dagen

En av mina favoritstunder på dagen är när jag får ta en lång promenad/springtur med en podcast i öronen. Ingen avbryter mig, jag kan bara trava på så långt jag vill vart jag vill och samtidigt lyssna på smarta människor som diskuterar/rapporterar om amerikansk inrikespolitik. Det gör mig så lugn och glad.

En av mina absoluta favoritpoddar just nu är som ni vet NYT Rabbit Hole som handlar om hur internet kan radikalisera oss. I den senaste podden intervjuas PewDiePie som vill sluta nåt slags fred med “media”. Det är ju fint och tyder på att han har nåt slags förståelse av journalistikens roll i en demokrati (som någon kommenterade under ett tidigare inlägg: en av de bättre), men jag känner ändå en lätt panik över den makt influencers har över folks tyckande och bristen på förståelse kring hur oberoende media fungerar. Jag känner i och för sig också en lätt panik över att Joe Biden ska säga något riktigt dumt så det är kanske jag som borde chilla lite.

Hur som helst, här kommer några av mina nyaste poddfavoriter:

The Missing Cryptoqueen (fattar äntligen vad en blockchain är).

Throughline (om hur historia och nutid och hur ingenting egentligen är nytt)

The Argument (okej, inte splitterny i mitt kartotek, men intressant att höra NYT:s reportrar diskutera ämnen ur olika synvinklar)

Nu vill jag höra era favoriter! Alla kategorier.

 

Min favoritstund på dagen

Att bli coachad med hjälp av hästar

3 days ago

Att bli coachad med hjälp av hästar

Åh nej! Inte ett inlägg om hästar igen, suckar ni hästhatare. Men hold your horses (hehe), det här riktar sig också till er som aldrig har rört en häst. Min vän Frida Karsberg är nämligen utbildad equus coach och erbjuder nu sessioner också online. Jag tycker att det är så spännande hur folk på grund av the c-ordet omvandlat sitt företagande så det funkar på internet, kan inte ni berätta om hur ni gjort?

Hur som helst, vanligtvis träffar Fridas klienter en häst, pysslar om den och får sen umgås med den i en rund inhängnad. Hästar är otroligt känsliga, känner av ens puls och speglar ens känslor. Frida berättade till exempel om en häst som lade sig ner och somnade varje gång någon med svår ångest om in i hagen.

Istället för att rent fysiskt träffa hästar har Frida styrt om sin coaching så att hon visar videosnuttar av hästar och sen får hennes klienter prata om hur de känner och vad de tror hästarna upplever i klippen. Det handlar inte om att bli en expert på hästar utan snarare att det är lättare att tala om sina egna känslor och tankar då det finns en tredje part, ett djur, med i ekvationen. Frida är otroligt bra på att ställa rätt frågor, förstå och se sammanhang hos sina klienter (jag har själv blivit coachad av henne flera gånger).

Så här säger hon:

“Everything is a process and I believe that constantly working towards a shift in one’s way of thinking and acting makes one grow as a person. It is so easy to forget about yourself in this forever changing world. The constant feedback and input that we are receiving can sometimes be more confusing than guiding. Our own identity can be lost and it’s a winding road to find out who you truly are. It is easy to just keep going and be the one you think everyone else wants you to be.”

Läs mer här. Otroligt fin upplevelse att unna sig själv.

Vi anpassar oss blixtsnabbt

4 days ago

Vi anpassar oss blixtsnabbt

Jag skriver ofta om PCH här på bloggen. Det står för Pacific Coast Highway och är samma sak som Highway 1. Alltså den väg som löper längs med nästa hela den amerikanska västkusten. Just den vägen tog vi som vanligt idag när vi körde upp till stallet i Topanga. Idag öppnade också en del av strandparkeringen och det var proppfullt med människor på stranden och bilar på PCH. Det verkar som om folk är helt färdiga med lockdown:en och social distansering.

Konstigt det där med hur fort allt normaliseras åt alla håll. Hur självklart det blev att inte träffa folk i större grupperingar (även om man vill), att använda ansiktsskydd i mataffären, att rörelsefriheten blev så begränsad att man i t.ex. i Finland inte fick åka utanför Nyland under en period eller att så många länder slog fast sina gränser, också för asylsökande.

Det är såklart en mycket positiv sak att vi värnar om varandras hälsa och välmående, men det ger en också en förklaring till hur folk börjar leva helt normala liv under brinnande krig, om hur gemene man under Nazityskland inte opponerade sig så mycket, om hur den totala övervakningen av folk i Kina är en självklarhet (vad händer förresten med facial recognition när alla har ansiktsskydd?) och så vidare. Alltså hur blixtsnabbt vi anpassar oss efter nya regler och begränsningar. Kan nån av er skriva en dystopisk roman om det?

Jaja, det jag egentligen skulle skriva om är att marsvinet Papuccino fått ungar igen. Vi fick gosa med de tre dagar gamla underverken. En så ren glädje.

Vi anpassar oss blixtsnabbt
Vi anpassar oss blixtsnabbt

Ridbyxor och ridtights

5 days ago

Ridbyxor och ridtights

Eftersom jag inte vill att den här bloggen ska vara en reklamplats är det sällan jag skriver om produkter här, men nu kommer en rekommendation med en adlink. Förra sommaren blev jag nämligen tipsad om konceptet ridtights istället för ridbyxor. Det var så jäkla bekvämt och smidigt att alla mina ridbyxor nuförtiden ligger kvar i klädskåpet medan jag glider omkring i ridtights.

Ridbyxor och ridtights
Ridbyxor och ridtights

Jag tyckte länge att de tråkigaste plaggen att köpa var träningsplagg eftersom man ändå bara ska svettas i dem. Lufsade omkring i gamla mjukisbyxor och urtvättade t-shirts. Jag kan inte påstå att snygga träningskläder står högst uppe på min inköpslista nu heller, men när jag rider vill jag att det ska vara hållbart och funktionellt. Och bekvämt såklart!

Vad har ni för inställning till träningskläder? Tipsa gärna om ni har en favorit som ni kan rekommendera.

Mimosas och back to the future

5 days ago

Mimosas och back to the future

Idag fick jag äntligen till det där skrivflowet som jag tjatat om. Det där när huvudpersonen bara drar iväg med en och plötsligt är man på en fest i ett lyxigt hus på Lidingö. Jag tycker för övrigt att det är lika delar cringe som nödvändigt att skriva om att jag skriver. Tänker att om jag berättar om romanen för er är jag tvungen att avsluta den. Vill inte vara en person som snackar mycket, inte får något gjort. Det som jag alltid får gjort är morgondoppet med kaffe. Älskar denna nya tradition.

Mimosas och back to the future

Efteråt köpte vi prosecco och apelsinjuice och åkte hem till några kompisar. Gud vad jag saknar riktiga middagar med vänner, men detta var också väldigt trevligt. Kompisarna kommer ursprungligen från New York och en förälder börjar vara skröplig. Vi talade om att hyra en husbil och köra över kontinenten. Alla jobbar ju ändå på distans.

Mimosas och back to the future
Mimosas och back to the future

Det var premiär för en Rodebjerklänning jag fyndade för 30 dollar secondhand. Perfekt för varmt väder och mimosas. Vi har för övrigt haft överraskande mycket användning av de här röda ihopfällbara strandstolarna.

Mimosas och back to the future

Sen åkte Magnus iväg till Hollywood Hills på en liten överraskningsfest. Jag hade också gärna åkt, men jag gick på den senaste festen (den sista innan C) och det kändes inte okej att ha barnvakt. Istället tog jag ut ungarna på en pokemon-jakt och belönades med att möta Back to the Future-bilen parkerad bara ett kvarter från oss. Visste ni förresten att jag översatt en bok med Back to the future-tema, “En dag, Jennifer” heter den.

Fredagslänkar den 22 maj 2020

6 days ago

Fredagslänkar den 22 maj 2020

Igår var vi uppe i stallet. Jag red ett stenhårt dressyrpass och är så där skönt mör i musklerna idag. Fy fasiken vad skönt det är att vara fysiskt trött istället för den där tröttheten man känner av att ha stirrat in i en skärm en hel dag.

Men nu över till länkarna!

Tyckte om det här reportaget om Ronan Farrow och journalistisk som lever med sociala medier.

Det finns en viss sorts superrika och mäktiga män som är besatta av rymden (sneglar åt ditt håll Elon M).

Det här var rörande: Olika sätt att fira graduation i USA.

Den här om TikTok och hur alla amerikanska hem påminner om varandra fnissade jag till. Undecorated slab of beige“.

Önskar att någon tog min telefon och deletade alla onödiga bilder där.

Alla älskar en konspirationsteori, speciellt mycket filmen “Plandemic“.

På tal om att vara nostalgisk.

Psykisk ohälsa ökar under en tid av isolering.

Nu får ni verkligen sluta äta kött. Det finns så otroligt många skäl till att bli minst vegetarian.

Sexarbetare och covid-19.

Det här tycker jag är sorgligt: små restauranger stänger ner och stora kedjor tar deras plats.

Ansikten är ute, rövselfies inne.

Så här förbereder sig hotellen inför en tid efter covid-19.

Är det säkert att använda en allmän toalett nuförtiden?

PacMan fyller 40!

Klart att det i LA existerar hus för TikTok:are. 

Den här dokumentären AKA Jane Roe är jag väldigt sugen på att se.

Era lindrigaste ovanor

1 week ago

Era lindrigaste ovanor

Ha ni någon ovana som irriterar er själva, men som är så lindrig att ni inte orkar ta tag i den? Att ni inte tar ut soporna förrän påsen är överfull och svår att transportera? Sover med smink? Slarvar med frukost? Aldrig låter nagellacket torka ordentligt? Inte sköljer kärl ordentligt innan de åker in i diskmaskinen? Köper biljetter i sista stund? Väljer Instagram framför romanen? Jag har alltid tandkrämsfläckar på tröjan eftersom jag går omkring i lägenheten och fixar/pratar medan jag borstar tänderna. Jag slarvar också med att tvätta bort tandkrämsränder från läpparna och går omkring med något som i bästa fall ser ut som en vit läppenna.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.