Dagens lifehack

1 day ago

Dagens lifehack

Igår steg jag upp klockan sex för att spela in en videointervju klockan sju. Jag hade riggat en studio med fejk bokhylla i bakgrunden, flyttat en krukväxt och arrangerat så att jag talade med folk på datorskärmen, men spelade in mig själv med telefonen (för mycket bättre kvalitet). Det visade sig att a) Norden gått över till vintertid b) jag visste det, men räknat fel och min intervju var klockan 9. Då otroligt irriterande, men gick tillbaka och såg några avsnitt av What we do in the Shadows medan jag väntade på att klockan skulle bli rätt.

Jaja, det gick bra och sedan hade jag resten av söndagen på mig att ta det lugnt. Jag tänkte på en sak, som jag sedan också pratade kort om med Ellen, att livet verkligen blir skönare om man tar bort sociala medier-konton och poddar som får en att bli irriterade. Det kan vara människor som är hur härliga som helst i verkligheten, men som förvandlas till personligheter som bara hetsar en att göra saker (KÖPA) man inte vill. Jag är helt för att ta del av många olika verkligheter, jag kollar på Fox News och lyssnar på podcaster med konservativa programledare (kan bl.a. rekommendera The Argument), men sociala medier vill jag bara bli glad och inspirerad av. Det var dagens lifehack.

 

Dagens lifehack

Majlis firar sina fyra år

2 days ago

Majlis firar sina fyra år
Majlis firar sina fyra år

Igår firade vi Majlis födelsedag uppe i Topanga. Tamara hade förberett allt och det blev en så otroligt lyckad dag. Jag fattar att det kan låta som ett hån när jag skriver att det äntligen blivit lite svalare här, men för första gången sedan vi flyttade till LA är jag tacksam över svalare väder. Jag har längtat efter att ibland använda tröjor och långbyxor.

Majlis firar sina fyra år
Majlis firar sina fyra år
Majlis firar sina fyra år
Majlis firar sina fyra år
Majlis firar sina fyra år

Vi bjöd in Majlis fem närmaste vänner med familj och några andra kompisar. Sedan blev det lite ridning, hoppborg, pyssel och tårta. Den mest ambitiösa festen vi någonsin ordnat. Och då ordnade vi inte ens någonting. Tamara stod för allt. Jag är så glad och tacksam över detta.

Majlis firar sina fyra år
Majlis firar sina fyra år

Majlis var för övrigt lite för ivrig och tappade chokladtårtan i marken när vi anlände. Tårtjävleln överlevde ändå på nån konstig vänster och som ni kan se på bilden var den inte alltför kantstött. Jag gjorde som sagt inte mycket inför festen, men var så jäkla trött efteråt. Alltså dödstrött. Antar att det delvis handlar om rollen av att vara värdinna och se till att alla hade det bra, men kanske också att jag helt enkelt är ovan att umgås med så många personer på samma gång.

När vi kom hem lade jag mig i badet medan Maggan lagade middag som vi sedan åt framför The Bachelorette (tror inte jag gillar den här säsongen). Somnade före klockan 10.

Personlig utveckling

2 days ago

Personlig utveckling

Reklam för egen verksamhet

Okej kära vänner, vid midnatt
stänger i anmälningarna till årets sista Friday Lab-kurs. Det är en plats för kvinnor att stanna upp andas och fundera på var de befinner sig i livet och vartåt de vill. Min med grundare Maja och jag ville att uppmuntra kvinnor att drömma stort (det måste inte betyda att jobba med eller tjäna mer), våga mer och testa nya vanor och strategier. Allt med stöd av ett gäng andra kvinnor.

Först gjorde vi en podd, sedan testade vi på att skapa en kurs som i sin tur utmynnade i Friday Lab Community som är ett nätverk med föreläsningar, olika rum där deltagarna tipsar varandra om jobb, kulturupplevelser, löneförhandlingar, egenföretagande, hästar, humor och en massa annat). Men grunden i hela Friday Lab är ändå 90-dagarskursen. Helt online och med Zoomträffar ca varannan vecka och övningar mellan det. En chans att stanna upp och fundera på livet och riktning.

Man måste absolut inte ha en tydlig målsättning när man stiger in i kursen, den brukar dyka upp av sig självt. Det finns några platser kvar till kursen som börjar den 3 november. Anmäl dig här. Och om du är anställd, kolla med din arbetsgivare/facket, de brukar ibland betala för kurser som denna. (I kursen ingår två timmar induviduell coaching till ett värde av 4000 SEK).

 

Fredagslänkar den 23 oktober 2020

4 days ago

Fredagslänkar den 23 oktober 2020

Igår firade vi Majlis som fyllde fyra år. Den stora (eller så stora fester man nu kan ha under covid-19) firas imorgon, men igår fick Majlis frukost på sängen, tårta till lunch och sushi på kvällen. Sedan fick hon också ta del av den demokratiska processen genom att kolla på presidentdebatten med oss. (Mest stod hon ändå ute på balkongen och informerade förbipasserande att det var hennes födelsedag).

Men det om det. Nu över till länkarna.

En rolig och lite deppig text om Tinder.

Och här är en till på samma tema, fast på svenska.

En halvvetenskaplig artikel om vilka skräckfilmer som är läskigast (själv vågar jag aldrig kolla på skräck).

Att vara hemlös under en pandemi.

51 miljoner amerikaner har redan förhandsröstat.

Statistik på alla trasiga glassmaskiner i amerikanska McDonalds.

Vad handlar Packing the Supreme Court egentligen om?

Vissa republikaner försöker få Hunter Biden att bli 2020s pizzagate.

545 barn som amerikanska myndigheter separerade från sina föräldrar har ännu inte återförenats.

Att vara kroniskt sjuk och rädslan för att vara lat.

År 2020s “The Secret” är “Manifest”.

Att samla på andra människors dagböcker.

Äntligen kan vi gå vidare från den avancerade hudvårdsrutinen.

 

Ikväll kollar vi på Boratfilmen vare sig ni vill det eller inte.

Rösta i begriplighetspriset

4 days ago

Rösta i Begriplighetspriset

Hörni, jag sitter ju i juryn för Begriplighetspriset som delas ut till en person eller organisation som har lyckats få oss att förstå ett krångligt ämne lite bättre. Årets pris är det tolfte i ordningen. Årets nominerade är Caroline Farberger, Agnes Wold, Paul Hansen, Emma Frans och Patrik Lundberg. Här finns en längre lista med motiveringar till varför just dessa personer är nominerade.

Här är en lista på tidigare vinnare:
2019 – Katarina Wennstam, journalist, författare och folkbildare
2018- Jason Diakité, Timbaktu, artist och författare
2017 – Linnéa Claeson, handbollsspelare och influencer
2016 – Morgan Alling, skådelspelare och föreläsare
2015 – Marcus Oscarsson, politisk expert på TV 4
2014 – Petter Alexis Askergren, musiker och författare
2012 – Mattias Klum, fotograf och filmare
2011 – Magdalena Ribbing, författare, föreläsare och journalist
2010 – Glenn Strömberg, expertkommentator och tevepersonlighet
2009 – Kitte Arvidsson, textbearbetare på Centrum för lättläst
2008 – Eva Funck, programledare och skådespelare

Gå gärna in och rösta den ni tycker ska vinna. 

Melrose place 2020

5 days ago

Melrose Place 2020

Nu ska jag berätta om våra grannar. Jag kan inte påstå att vi bor i motsvarigheten till 90-talets Melrose Place, men om någon ville göra en lite mörkare tv-serie med några av personligheterna här skulle det inte bli jättekomplicerat.

Rakt ovanför oss bor K som lever på sin pappas trust fund. Hon är knappt 50, snygg och klär sig om om det var 2003 (på ett bra sätt!). En gång körde hon bil full, blev jagad av polisen, försökte fly och gasade igenom porten till huset garaget. Polisen var henne hack i häl. När hon kraschade in i garaget fångade de henne. Hon har en liten hund som hon knuffar runt i en barnvagn. Bara en gång under de åtta år som vi bott här har jag sett henne i poolen. Hon flöt omkring i en badring, drack något från en röd plastmugg och spelade Guns n’ roses Sweet child of mine jättehögt på på repeat.

M är en annan granne. Han är drygt 30 har alltid kärleksproblem och vill att Magnus ska hjälpa honom lösa dem. J jobbar som försäljare och igår när Magnus åt middag med honom (för att diskutera Js krossade hjärta) drog grannen upp en bild för att visa en före detta flickväns plastikopererade underliv. Magnus var chockad när han kom hem. Jag blev flyförbannad när jag hörde det och ska säga J sanningens ord om revenge porn nästa gång jag ser honom. När J flyttade in i byggnaden för två år sedan limmade M en lapp på hans dörr där hon meddelande honom om att hon gärna blir hans “vän”. Det blev ändå aldrig nåt mellan dem.

Två våningar ovanför oss bor en lärare som röker en spliff varje morgon innan han drar till skolan/drar igång Zoom. Osäker på vad han heter.

J och N är grannar och bästa vänner. De är drygt 40, G är arbetslös jurist och M är nåt slags tekniker och bodybulidare. Varje morgon promenerar de tillsammans upp till Starbucks för att köpa varsin latte. De har inte betalat hyras sen i våras då Kalifornien förbjöd hyresvärdar att vräka folk om hyran inte kom in. G och M tycker själva detta är ett genidrag. Gratis boende! De två vännerna är besatta av bitcoins och säkra på att de kommer att bli miljonärer vilken minut som helt. De vill att J investerar 35 000 dollar i botcoinverksamheten och att Magnus göra en bitcoin-podd åt dem. Båda har tackat nej.

P är 35, kommer från Palm Springs, är allergisk för solen, älskar hundar och Lady Gaga. Hon har bott längst i huset och vet allt om alla. Vi kallar henne Reuters. Hon lever på bidrag från staten eftersom hon är urprungsamerikan och tar 20 dollar i timmen för att barnvakta barn och 15 om dagen för att kattvakta.

Det här är bara ett ytskrap, men visst skulle jag kunna gräva där jag bor för en bra Melrose Place 2020?

Trendar hästar?

6 days ago

Trendar hästar?

Nyss hemkommen från en ridlektion i Agoura Hill, när jag kör dit tar jag PCH, sedan över bergen i Malibu och landar i ett ganska ruralt landskap med en Trump-skylt. Vi har ju bott i LA ganska länge nu, men det känns fortfarande lite overkligt att åka längs med Stillahavskusten och genom Malibu. Som ni vet vill jag inte att ni ska drunkna i hästbilder här på bloggen. Har jag till och med öppnat ett eget hästrum i Friday Lab Community där man får lägga upp hur många nördiga hästbilder som helst och diskutera allt som har med hästar att göra. Är extremt nöjd över denna ganska egoistiska handling.

Trendar hästar?
Trendar hästar?

Är det bara jag eller rider folk mer än vanligt nuförtiden? Jag fattar att jag kan drabbas av en bias där jag bara ser det jag vill se (så där som man tycker att alla andra också är gravida när man själv är det), men det kanske också beror på att folk i min ålder har kommit ur de värsta småbarnsåren och har tid och råd (om de har råd, hästar är en så otroligt dyr sport. Är tacksam för att ha vänner som lånar ut sina hästar till mig). Folk som själva ridit som yngre och ny börjar rida med sina barn. Vad tror ni, är trendar hästar?

Trendar hästar?
Trendar hästar?

Jag har ju fått hela min familj att rida och tycker att allt fler kompisar i Norden också ska upp på hästryggen. Hur det än är så gör det mig väldigt lycklig att få tillbringa tid med hästar. Så fina djur och så fint att få bli bättre på någonting. Alltså, jag märker hur min egen ridning utvecklas hela tiden. Och det är ju jättebra träning. MEN fattar såklart att det absolut inte är för alla. Både av ekonomiska och intresseorsaker.

För er som är nördiga som jag kan jag tipsa om den här online-hästmässan. Tränare från alla sorters ridning ger ca tjugo minuter långa föreläsningar för både erfarna ryttare och nybörjare. Onlinehorsefair.com

Trendar hästar?
Trendar hästar?
Trendar hästar?

Hur funkar elektorsystemet i usa?

7 days ago

Hur funkar elektorsystemet i USA?

Katten Simon är fortfarande försvunnen. Fyra nätter har han varit borta nu och jag börjar bli orolig för att en prärievarg ska ha gjort middag av honom. Katniss har i egenskap av vicepresidentkatt tagit mer plats och gosar nu mer än någonsin med oss.

Magnus och jag har spelat in ett nytt avsnitt av Magnus och Peppes podcast där vi bland annat pratar om hur jag får mindre betalt för att skriva exakt samma krönika som två frilansarmän. Än viktigare: Jag reder ut hur elektorsystemet fungerar i USA. Tänker mig att det kanske kan vara krångligt för folk som är vana vid direkt demokrati. Vi talar också om hur gammalt Instagram känns i jämförelse med Tiktok och om Trump och Biden. Riktigt bra avsnitt om jag får säga det själv.

årets sista friday lab-kurs

1 week ago

Årets sista Friday Lab-kurs

I samarbete med egen verksamhet Friday Lab

Idag öppnade vi för anmälningar till årets sista Friday Lab-kurs. Det är som vanligt 90 dagar med onlineträffar och övningar och bra personer. I grunden handlar Friday Lab-kursen om att ta tid för att se över sitt liv och justera det så de roliga delarna blir större. Så att vardagen känns mer som en fredag än en tisdag. Du behöver absolut inte ha ett tydligt mål, det brukar komma genom reflektion och övningar. Jag tror att det viktigaste är att stanna upp och verkligen fundera på sitt eget liv. När vardagen rullar på är det svårt att göra det själv, men i den här gruppen får du en struktur som hjälper dig. Plus uppmuntran av de andra deltagarna. PLUS två timmar personlig coaching med Maja (som givetvis är certifierad coach). Det hela kostar 5900 SEK. (Bara den inkluderade coachingen är värd 4000 SEK).

Hittills har deltagarna varit kvinnor i åldern 25-60, allt från egenföretagare, författare, statligt anställda, diplomater, fotografer och mammalediga. Det finns plats för alla, du behöver med andra ord varken vara en karriärmänniska eller hippie. Det hjälper om du är intresserad av personlig utveckling.

Kolla förresten om din arbetsgivare eller facket kan betala kursen, det är inte ovanligt att deltagare i tidigare kurser har fixat finansieringen så. Så där ja, nu är det bara att anmäla dig. Det gör du här.

Sista anmälningsdagen är på fredagen (men platserna brukar ta fort de första dagarna). Kursen börjar den 3 november.

Årets sista Friday Lab-kurs

Försvunnen katt

1 week ago

Försvunnen katt

Hallå, hallå! Här är det nuförtiden mörkt ute när jag vaknar. Solen dyker upp kring sju och håller sig kvar i knappt tolv timmar. Igår åt vi middag hos vänner i Sherman Oaks. Vi satt ute i deras trädgård och det var så kyligt att man måste ha tröja (eller alla andra förutom Magnus som aldrig fryser).

Den här helgen har jag fått bekräftat att den stora Halloween-gatan (ni som hängt här länge har såklart sett bilderna från hur folk redan i början av en vanlig oktobermånad börjar dekorera sina hus för Halloween) inte kommer att dyka upp i år. Katten Simon har varit borta i tre dagar, jag försöker låtsas att jag inte är orolig, men går omkring och lyssnar efter honom. Katniss som vanligtvis håller sig för sig själv (varje gång man öppnar en skåpdörr ligger hon på en hylla och stirrar irriterat på en) har börjar göra närmanden och vill att vi ska gosa med henne. Hon saknar säkert också Simon. Eller så tycker hon bara att det är skönt att han inte trakasserar henne.

Jag har såklart ridit en massa hästar. Har varit smutsig och svettig och lycklig. Fått testa en riktigt bra dressyrsadel och insett hur stor skillnad en sån gör. Har också galopperat barbacka uppför backar. En vanlig och fin helg med andra ord. Nu ska jag spela in ett avsnitt av podden som heter Peppe Möter där jag talar med författare om deras verk, hur de skriver och varför. Lyssna och ge gärna en stjärna åt podden. En gullig dam hörde av sig på min Amerikablogg och sa att hon av misstag gett podden en stjärna istället för fem och ville be om ursäkt, försäkra mig om att hon gillar podden, inte hatar den. Vore supersnällt om ni hade tid att gå in och styra upp medeltalet på stjärnor. TACK!

Försvunnen katt
Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.