Fredagslänkar den 26 februari 2021

18 hours ago

Fredagslänkar den 26 februari 2021

Hej! Det är fredag! Snart firar vi årsdag för stängda skolor. Jag vill inte vara den som klagar, men just nu vill jag bara gråta en skvätt över att jag aldrig får tänka en hel tanke utan att någon avbryter mig. I vanliga fall stiger jag upp lite över sex för att kunna skriva en stund utan familjemedlemmar, men i morse hann jag bara skriva i fem minuter innan ett barn vaknade. Jag älskar dem, men äh ni fattar.

Lyckligtvis finns det stunder av lugn och ro. En av dem infaller på fredag förmiddag då jag åker upp till stallet ensam. Det går inte att vara annat än i nuet när man sitter på en häst. Mår så bra av det.

Hur som helst. Hoppas ni haft en bra vecka. Här kommer länkarna. Ett stort tack till er som prenumererar på mitt nyhetsbrev! Det kostar fem dollar i månaden (eller 50 om året). Det tar mig många timmar att sätta ihop den här länklistan och tack vare er har jag möjlighet att göra det.

I USA (och Kanada och Storbritannien) firar man Black History Month hela februari.

Your fave is problematic. (eng)

Det här ämnet är tydligen något jag brinner för. Här kommer en till text om wellnessinfluencers och konspirationsteorier. (eng)

Om hur OnlyFans kan förändra liv (men det kommer såklart inte gratis). (eng)

Vi lever i en tid där vi får goda råd överallt. (eng)

Martha Stewart (som vi för övrigt talar om i nästa episod av Skåpet) är The Original Influencer. (eng)

Ingen döper sitt barn till Alexa längre och det är Amazons fel. (eng)

Techmiljonärer har för mycket tid och pengar. (eng)

Kul att The Nation skriver om politiken bakom en Ikea-bokhylla. (eng)

The Future of Qanon. (eng)

Att ringa folk utan förvarning. (eng)

Kvinnor som (ensamma) föder barn i fängelse. (eng)

Kan vi lämna uppfattningen om att tonårstjejer har makt? (eng)

Kardashians förändrade vår syn på skönhet. (eng)

A Food Forrest. (eng)

Vad innebär det egentligen att vara non-binary? (eng)

Saudiarabien mördade journalisten Khashoggi. (eng)

Människorasen eliminerar sig själv genom sämre sperma. (eng)

Historien om de fängslade prinsessorna i Dubai fortsätter. (sve)

Kellyanne Conway och George Conway (tänk att de fortfarande är gifta!). (eng)

En gullig historia från Texas. (eng)

Kan demokrater och pro-Trump republikaner förstå varandra? (eng)

Säga vad ni vill men Highway 1 måste ändå vara världens vackraste väg. (eng)

Rob Lowe intervjuas i DN. Vi älskar ju honom främst i Parks & Rec. (sve)

Så här vet vi när pandemin är över. (eng)

Min väninna Annamaria svängde förbi på en kopp kaffe på balkongen. Jag bjöd in henne till Clubhouse och hon tipsade om dokumentären Feels good man. Den ska vi se ikväll.

Så lyckas du som journalist utomlands

2 days ago

Så lyckas du som journalist utomlands

För några veckor sedan fick jag gästa J-podden, journalistförbundets podcast, för att prata om hur det är att vara frilansare utomlands. Idag kom den ut! Journalisten Magnus Londen ledde samtalet och med i studion  (“studion” = jag satt som vanligt vid köksbordet) fanns också Liselott Lindström som bor i Nairobi och jobbar från praktiskt taget hela Afrika. Lisen har förresten en jättebra podcast som heter “Podden om Afrika“.

Här finns en kort sammanfattning och länk till vår diskussion. Vi talar om hur man blir frilans, om vi ångrat att vi sagt upp oss, hur man förhandlar arvoden, vad en krönika är värd och ger våra bästa tips. Lyssna och hör gärna av dig om diskussionen väcker fler frågor kring att jobba utomlands som journalist.

Livsråd: våga fråga

3 days ago

Livsråd: Våga fråga

På onsdagar rider jag lektion i Agoura Hills. Mycket trevligt att ha en ridlärare som korrigerar små (och stora) fel i min ridning. Det tar cirka 45 minuter för mig att köra till det här stallet och jag brukar lyssna på podd och/eller ringa mamma och pappa på vägen ut. De senaste veckorna har jag frågat mina föräldrar om hurdan jag var som barn. Mamma sa att jag var mycket bestämd och pappa sa att jag ville vara i stan hela tiden. Trivdes där det fanns människor, ljud och ljus. Och att jag var mycket bestämd. Kan rekommendera att prata med de personer som hängde med en när man var barn.

Livsråd: Våga fråga

När jag kom hem igen hade jag några möten, svarade på mail och slängde in en tvätt. Sedan åkte vi för att veckohandla. Om jag ska vara ärlig har jag aldrig varit mycket för veckohandlande. Medan vi ännu bodde i Helsingfors låg det en affär rakt över gatan från oss. Den var alltid öppen och det var bara några steg längre att gå dit jämfört med att ta sig till köket. Länge satt vanan inne att handla varje dag kvar i oss, men sedan covid veckohandlar vi och motvilligt måste jag erkänna att jag gillar det.

Livsråd: Våga fråga
Livsråd: Våga fråga

Efteråt åkte vi till ett av hotellen (Shutters) på stranden och åt en sen lunch/tidig middag. Det var lite kyligt i luften, men Majlis gick fram till en av servitörerna och frågade om de kunde låna oss filtar. De kunde de. Jag har inte många principer i fostran av barn. Mest att de är respektfulla mot människor och djur. Säger tack och förlåt och läser böcker. Och så uppmuntrar jag dem att våga fråga. Tror man kommer ganska långt i livet med ett sådant skill set.

Livsråd: Våga fråga
Livsråd: Våga fråga
Livsråd: Våga fråga

Olika sorters trötthet

4 days ago

Olika sorters trötthet

Hej från en person som precis vaknat upp från en tupplur. Vissa dagar när jag haft en massa olika arbetsuppgifter, varit tvungen att skapa, klura ut, föreläsa, prata och planera måste jag sova en stund efteråt. Det känns som om hjärnan är lika trött som kroppen efter ett långt träningspass.

Vi brukar börja Friday Lab-träffarna med att berätta en insikt vi haft under veckan som gått. Alltid väldigt inspirerande. I dag sade en av de smarta kvinnorna att hon insett att när hon är trött måste hon vila. Det kan låta som en självklarhet, men ofta när jag är trött brukar jag pigga upp mig med att springa en tur, åka upp till stallet eller åtminstone ta en lång promenad. Frisk luft i lungorna! Ibland hjälper det faktiskt, men andra gånger är det faktiskt bara vila som hjälper. Somna till Emily in Paris eller en ljudbok. Det ska jag jobba på, att bli bättre på att identifiera vilken sorts trötthet jag känner.

Just det! På tal om Friday Lab så spelade Maja och jag in ett avsnitt av Det kommer att bli bra-podden. Det handlar om självledarskap och att man inte kan ta ansvar över allt i livet, men en hel del. Tycker det blev ett bra avsnitt. Lyssna gärna!

Skåpet: kaninkokerskor och vänner

5 days ago

SKÅPET: Kaninkokerskor och vänner

Cissan, Johanna och jag har känt varandra sedan 2013-2014 då vi alla bodde i Los Angeles. Sedan flyttade Johanna hem till Stockholm och fem år sedan gjorde Cissan detsamma. Jag stannade kvar och tack vare den moderna tekniken kan vi nu göra podd tillsammans. Cecilia och jag hann ju med EN HEL DEL under den tiden vi bodde i samma stad. Det blev fester, hästar, roadtrips, söndagsmiddagar och jag vet inte vad. Det kändes som att bli dumpad när hon flyttade hem till Sverige, men det visade sig att vår vänskap höll. Tyvärr har jag väldigt få bilder på Johanna, men det får jag väl bara styra upp i sommar

Hur som helst! Lyssna gärna på vår podd Skåpet. Vi tycker inte alltid lika, men är stundvis ganska roliga och till och med skarpa. Jag analyserar samtiden genom Patrik Sjöberg, Cissan läxar upp sina följare och pratar om sin kärlek gentemot Justin Bieber och Johanna har de vassaste popkulturella spaningarna. Om ni ger oss några stjärnor bli Itunes algoritm glad och lyfter upp oss i flödet. Tack på förhand!

SKÅPET: Kaninkokerskor och vänner
SKÅPET: Kaninkokerskor och vänner
SKÅPET: Kaninkokerskor och vänner
SKÅPET: Kaninkokerskor och vänner
SKÅPET: Kaninkokerskor och vänner
SKÅPET: Kaninkokerskor och vänner
SKÅPET: Kaninkokerskor och vänner
SKÅPET: Kaninkokerskor och vänner
SKÅPET: Kaninkokerskor och vänner
SKÅPET: Kaninkokerskor och vänner
SKÅPET: Kaninkokerskor och vänner
SKÅPET: Kaninkokerskor och vänner

Turista lokalt: los angeles

6 days ago

Turista lokalt: Los Angeles

Igår åkte vi upp till Griffith Observarory. Det brukar vara en självklar plats att besöka med långväga gäster, men ännu har vi inte tajmat det med solnedgången. Förrän igår! Och hörni, det var inte precis fult att se hela Los Angeles breda ut sig under observatoriet. Jag tänker inte tjata om hur mycket jag älskar LA (och då hade jag knappt ens tänk på LA innan vi flyttade hit, men det är kanske det som behövs. Om jag hade gått omkring och när en dröm om hur det skulle vara att bo här skulle den såklart inte matcha med verkligheten och jag skulle kanske ha blivit besviken).

Det man för övrigt inte ser på bilderna är att det blåste ganska kallt, men värt besöket ändå. Nästa gång, när det blir varmare, tar vi lite ost och vin med och picknickar utanför.

Vilken är er nuvarande stads största sevärdhet?

Turista lokalt: Los Angeles
Turista lokalt: Los Angeles

Ja och så ligger Magnus och Peppes podcast ute. Tycker det blev ett bra avsnitt där Magnus förklarar riksrätten på ett enkelt sätt, jag pratar om klimakteriet och hur kvinnor förlorar värde när de inte länge är fruktbara om om hur män nu tjänar pengar på det, såklart också om män på internet, om Britney Spears-dokumentären och Justin Timberlakes “ursäkt” och såklart om mycket mer. Här kan ni prenumerera på podden! 

Turista lokalt: Los Angeles
Turista lokalt: Los Angeles

Ett boktips

7 days ago

Ett boktips

Eftersom det var lördag åkte vi ner till stranden för att bevittna Vidars surflektion. Det visade sig fort att det blåste som bara den. Små, små sandkorn tog sig in i kaffet, öron, ögon, telefon och allt annat där ett sandkorn får plats. Viddes surflärare var läng optimistisk till att det skulle bli surf, men när vinden tog tar i en surfbräda och slet iväg den från ett barns händer beslöt han att inhibera sessionen. Lika bra det.

Ett boktips

Vi åkte hem igen, drack mer kaffe, jag läste Tone Schunnessons “Dagarna, dagarna, dagarna”. Jag har lyssnat på den tidigare (och pratat om den i min bokpodd Mellan raderna), men jag fick för mig att jag ville läsa den och har inte ångrat mig. Bra bok! Bra betraktelse av samtiden. Jag är en av de där författarna som tycker om att läsa andras böcker medan jag själv skriver roman. För mig är det enormt inspirerande att läsa andra människors tolkning av människor och världen.

Ett boktips

Dagens lagning – kom igång och laga!

1 week ago

Dagens lagning – kom igång och laga!

Reklam för egen verksamhet: Friday Lab Academy

Nästa vecka börjar kursen Dagens lagning – kom igång och laga! Det är Jennie Dahlén, också känd som författare till boken Slow fashion, som drar den här kursen. Jennie är också den som fått mig att lappa mina kläder. Tycker nuförtiden att det bara är snyggt med ett hål som sytts igen med en överraskande färg. Tycker att plagget får en ny personlighet då.

Hur som helst, Jennies kurs ligger på Friday Lab Academy. Där ligger också några andra kurser av folk vi gillar och som har samma värderingar som vi. Signa upp där! Det är helt gratis och då har

Har du en hög med trasiga kläder som väntar på att bli lagade? Är du den som valde träslöjd istället för syslöjd och aldrig har hållit i en nål eller kan du men får inte tiden eller inspirationen att räcka till för att komma igång? Då är det här kursen för dig!

Under fyra veckor lär du dig olika lagningstekniker och tillsammans hittar vi hållbara vanor för att få in lagningen i din vardag.

Under kursen får du möjlighet att testa olika tekniker för att förlänga livslängden på dina plagg. Vi löser problem som hål, fläckar, (för)slitningar med mera genom olika lagningstekniker som till exempel applikation, sashiko, stoppning, tovning och maskstygn. Du får enkla videor och beskrivningar med de olika teknikerna, inspiration och praktiska utmaningar att själv laga och visa upp under kursens gång. Vi ses också på Zoom och hjälps åt med våra lagningsutmaningar. Målet är att laga lite varje dag – #dagenslagning.

När kursen är slut har du kommit igenom den där högen med trasiga plagg, känner dig säker på att du kan laga alla dina kommande hål och revor snyggt och prydligt, samt inspirerad att fortsätta din nya hållbara lagningsvana.

Kursupplägg:

– Videor och instruktioner på nya lagningstekniker varje vecka

· en sluten grupp för deltagarna där Jennie varje vecka ger små uppgifter, följer med hur det går och svarar på frågor.

· 4 stycken 45 minuters träffar på Zoom

Onsdagar kl 19.00. (3/3, 10/3 ,17/3 och 24/3)

Under kursens gång går vi igenom fyra moduler med olika lagningstekniker: småhål och revor, lappat, stoppat och remake. Vi kommer även prata om Slow fashion och om hur vi får in lagningen som en naturlig del i våra liv.

Pris 950 kronor (inkl moms). 

Materialet är tillgängligt i 6 veckor. Anmäl dig till kursen här. 

 

Fredagslänkar den 19 februari 2021

1 week ago

Fredagslänkar den 19 februari 2021

Jag har återupptagit traditionen där jag åker upp till stallet på fredag förmiddag. Ensam! Jag brukar lyssna på NYT The Daily Podcast på väg upp. Kanske ringa mamma, pappa eller syrran. När jag kommer fram är det bara Tamara och jag. Idag sadlade vi för första gången unghästen Ciel och jag travade några steg med henne. Otroligt fint och spännande var det. Sedan red jag Sovvers och det gick också bra. Jag ska lägga upp en före- och eftervideo från när han knappt kunde lyfte galopp tills nu när han bär upp sig själv. Om nån nu är intresserad.

Jag vill också tacka alla er som prenumererar! Det är så fint att det finns folk som hellre betalar för innehåll än blir mottagare av reklam. Om du prenumererar på fredagslänkarna kostar de 5 dollar i månaden (alltså ca 30 kronor). Betyder mycket för mig. Det är ändå flera timmar att sätta ihop dem.

Men nu över till länkarna!

DN har gjort ett otroligt reportage om adoptioner. (Extra stolt över att min vän Patrik är en av journalisterna bakom den här satsningen). (sve)

Skönhetsprodukter går från anti-aging till pro-aging. (eng)

Handen upp alla som laddat ner Calm, Headspace eller Fabulous. (eng)

Prinsessan Latifa har skickat ut ett meddelande ur sin fångenskap i Dubai. (sve)

Strax därefter kommenterar Emiren Latifas situation. (sve)

Hela 26 procent av amerikanerna läste inte en enda bok förra året. Vetenskapen säger att det är dumt. (eng)

Garfield. (eng)

Rush Limbaugh avled tidigare i veckan. Han var mest känd för sina sexistiska, transfobiska, homofobiska och rasistiska uttalanden i radio. (eng)

Kommer sommaren att blir glädjens och frihetens sommar då vi alla är vaccinerade? (eng)

I Australien tar Facebook bort journalistiskt material (=nyheter), medan Google betalar för det. (eng)

Så här var det att jobba på Trump Hotel. (eng)

Vem tror ni är värst drabbade av snöovädret i Texas, de rika eller de fattiga? (eng)

Så här kan du göra om dina barnbarn lurar dig på pengar. (eng)

Luften vi andas är gratis. (eng)

Vi behöver ett bättre ord för burnout. (eng)

Tiktoks algoritmer kan räkna ut din sexualitet innan du själv gjort det. (eng)

En text om emojis och kön. (eng)

Den här dokumentären om Mia Farrow och Woody Allen ser jag enormt mycket fram emot. En bok jag läst flera gånger är Farrows biografi What falls away. Började läsa den av misstag, men blev helt uppslukad.

Nor-fucking-stedts

1 week ago

NOR-FUCKING-STEDTS

När jag tycker att de blåser lite kyligt på stranden brukar jag tänka att detta är en normal sommardag i Finland. Om temperaturen ligger på 18 grader räknas det som någorlunda varmt och jag har inget att köaga på. Jag har verkligen inget att klaga på (utom möjligen att Magnus satt uppe och drack drinkar i Silverlake till klockan fem imorse. Fast inte ens det klagar jag över. Är mest imponerad över att han pallar). Det slog mig idag att att de svenskar (och finländare?) som haft minsta lilla längtan hem drog under året som gick. Bara de som verkligen vill bo i Kalifornien finns kvar nu. Det har lett till färre diskussioner om var man ska bo, vilket är otroligt skönt.

NOR-FUCKING-STEDTS

Imorse skrev jag en stund på min roman. Den kommer ut på Norstedts våren 2022. Det känns jättestort och fint och jag är så stolt över det. NOR-FUCKING-STEDTS! Det är en relationsroman som utspelar sig under ca 10 år i Stockholm, Helsingfors och Los Angeles. Patriarkatet, hur ska man leva, finns det stunder när otrohet är okej, och barnen då! Som svar på er tanke: Nej, det handlar inte om mig. Grejen med roman är att det är fiktion.

Jag skriver en stund varje morgon. Det är oftast så trögt, men ibland blixtrar det till och då tar historien en ny vända eller en av huvudpersonerna säger något oväntat. Älskar när mitt undermedvetna slänger fram idéer. Men oftast är det trögt. Sedan spelade jag in ett avsnitt av podcasten Skåpet med Cissan och Johanna. Väldigt kul var det! Lade upp några texter på Vad vi vet och började skriva på en text om klimakteriet. Bakade kanelbullar och träffade min kompis Jenny på stranden. Majlis och Jennys dotter Celine var med. Det var lite kyligt, men mycket vackert.

NOR-FUCKING-STEDTS

Nu satte sig Magnus framför mig med en stor burk glass. Han säger att han inte får i sig något annat. När var ni senast riktigt, riktigt bakis? Jag minns knappt när jag var det själv. Vågar inte må så illa.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.