Fredagslänkar den 23 juli 2021

10 hours ago

Fredagslänkar den 23 juli 2021

Jag skriver som ni vet på en roman som kommer ut på Norstedts våren 2022. Det är såklart väldigt roligt och jag är stolt som bara den, men själva processen att skriva bok är samtidigt lika vidrig varje gång. Skammen och självkritiken. Jag fattar att skammen och tvivlet är en viktig del av processen. För att det ska bli bra måste man gå utanför det som är bekvämt och skriva ut sig på den andra sidan. Är man tvärsäker på att ens text är genial från början fattas antagligen något mänskligt i den. Någonting som berör läsaren. Det sagt betyder inte skam och tvivel att det automatiskt blir fantastiskt. Det är så svårt att skriva en riktigt bra text. Och en roman är så jäkla lång. Alla dessa ord som ska sitta precis rätt i relation till varandra.

Jag försöker tackla skrivångesten genom att skriva en mening åt gången. Fokusera på ett stycke, ett kapitel. Ta små steg och munsbitar och inte tänka så mycket på mängden. Försöka att inte oroa mig hur det ska bli, bara fokusera på dagens orden. Det här innebär såklart inte att jag struntar i helheten. I veckan beslöt jag mig för att ett av de små stegen ska vara att skriva ner alla kapitel med en kort beskrivning vad de handlar om. På så sätt fick jag en överblick av hur historien tar sig, om det finns en dramaturgisk kurva. Det gjorde gott för romanen.

Men jag försöker fortsättningsvis skriva mig igenom skammen.

Ett stort tack till er som prenumererar på nyhetsbrevet och betalar 5 dollar i månaden för det. Det tar ganska många timmar att läsa och kurera ihop en bra lista och tack vare era bidrag kan jag ta mig den tiden. Ni är fina människor. Tipsa gärna en vän som gillar bra texter, men inte alltid har tid att leta upp allt själv.

Men nu över till länkarna.

Medan millennials är glamourösa och statiska på instagram, har mittbena, använder gråtskrattemojin och stuprörsjeans (URSÄKTA GENERALISERINGEN) är generation Z Tiktok, filterlösa bilder, rörligt och otroliga mängder av konsumtionsval som ska definiera dem som individer. Alla dessa subkulturer och val har lett till att ingenting är coolt längre (i synnerhet inte att använda ordet cool).

Influencers är många saker, den gemensamma nämnaren är att de påverkar folk. Vissa att leva klimatsmart, andra politiskt, men de allra flesta jobbar med att få sina följare att köpa saker. Jag tycker att Sara Cavallins kritik av Svd:s tandlösa recension av influencers är kul och bra.

För tio år sedan firade vi bröllopsdag på samma sommarställe vi befinner oss på nu. Magnus kom in på gården med en vit häst, jag tweetade om det och på grund av dålig internetuppkoppling kollade jag först senare samma dag vad folk talade om. Det visade sig vara Utøja. Om ni inte redan läst Åsne Seierstad bok En av oss ska ni göra det, men börja med den här texten.

En man som inte bara lever helt utan pengar, han vill också förstöra alla pengar.

Folk som bor i rikare länder är generellt lyckligare än folk i fattiga, men det finns ett tak för hur mycket lycka pengar kan köpa och när man har för mycket pengar blir man olycklig igen.

Här kommer en fortsättning på det jag skrev om förra fredagen. Hur Facebooks algoritmer prioriterar länkar/innehåll som lutar mot höger. Det här Twitter-kontot publicerar dagens mest populära länkar på Facebook. Ni vet vad jag tycker om Facebook.

Pandemin gjorde att gästarbetande kvinnor inte kunde skicka hem pengar.

När klimatkrisen gör världen varmare och covid tvingar oss stanna hemma blir vi allt naknare på gatorna. New York Times skriver om hur folk gatorna på Manhattan har allt mindre kläder på sig. Alla i det här reportaget är visserligen unga, snygga och smala så jag antar att nakenmodet bara gäller just den kategorin människor.

Clubhouse har öppnat upp för alla som vill vara med (förr i tiden kom man bara in med inbjudan), problemet är bara att ingen längre hänger där. Audio är svårt (ni vet hur man genast stänger av en podd där ljudet är dåligt eller poddsnackarna tråkiga). Det gynnade inte precis CL att Twitter lanserade sin egen version Spaces. Skillnaden är att på Twitter har folk redan sina nätverk och får lite bakgrund till vem det är som snackar.

Här kommer ett tips på ett annat bra nyhetsbrev, min journalistkollega Laura Klingberg samlar också hon ihop ett gäng bra länkar varje vecka.

Som jag skrev förra veckan har jag bingeat Borgen. Den har tio år på nacken, men håller ändå. Kasper Juul, säger bara det. Kasper Juul. I vår kommer äntligen den fjärde säsongen. Grattis alla ni som ännu inte sett de tre första, för oss som är gamla fans kan jag bedyra att den är värd en ny runda.

Svar på frågestund del 1

2 days ago

Svar på frågestund del 1

Här kommer de första svaren på de första frågorna ställda i inlägget under. Vad kul det var att svara på dem. Tack för bra frågor! Om det kommer fler gör jag ett nytt inlägg.

Johanna:

Jag har förstått att du inte bara äter samma middag varje dag utan även samma frukost, så jag vill gärna veta mer om den samt förstås vad du äter till lunch.

Min frukost har bestått av ungefär samma sak de senaste 20 åren: två mackor med ost och tomat, ett löskokt ägg, en kanna svart kaffe. Äter bara sånt jag tycker är gott och tycker detta är gott och enkelt. Äter jag frukost ute blir det annat (typ eggs florentine eller pancakes), men på hotellbufféer (sällsynta i USA) lutar det mot en version av min hemmafrukost.

Isabelle:
Varför trivdes du mindre bra i Holland ?

Det här är nästan tjugo år sedan så jag var yngre och dummare då och obs detta är bara baserat på mina egna högst subjektiva upplevelser. Men de holländska studenter jag bodde med kunde inte tvätta sina egna kläder, men knarkade jättemycket och var snåla som satan.

S.

Håller du vikten liksom så att det går av sig själv eller fattar du aktiva beslut kring det?

Aldrig bantat en sekund i mitt liv. Äter precis så mycket och ofta som jag vill. Äter choklad varje dag. Tror det mest är generna som gör att folk har den kroppsform de har. Nu fattar jag att det går att läsa detta som the cool girl som är smal men ändå koketterar med att äta jättemycket. Jag menar snarare att jag är glad och tacksam över att ha en så sund inställning till mat och skulle inte vilja/våga fucka up den genom att banta.

Isabelle:

Vilka böcker, appar och tv-spel gillar Vidar ?

Han läser just nu serien om Percy Jackson (på engelska) Jag har precis läst färdigt Ronja Röverdotter (på svenska) för honom och ska börja med Mästerdetektiven Blomqvist (har bara hittat en del, hoppas att Rabén & Sjögren kommer med dem snart i nyutgåva). Vidar spelar Fortnite och Minecraft.

Vad uppskattar du i Sverige ?

Att så många av mina vänner bor här, allemansrätten, rågbröd, plocka hallon och blåbär, vandra genom Stockholm en sommarnatt, bada/åka båt i Mälaren, stränderna på Österlen, kultur på svenska, kul restauranger, bra bibliotek.

Vad tar ni med er tillbaka till USA i resväskan ?

Rågbröd och svenskt godis (och Fazers choklad i mängder åt min väninna Tamara). Böcker på svenska.

A:

Vilka är ditt livs bästa beslut hittills? 🙂

Att fria till Magnus, flytta till USA, börja rida igen.

En annan A:

Är flygskam och/eller att dra ner på flygande ”en grej” i LA? Om inte, finns det någon annan het potatis vad gäller att dra sitt strå till stacken i klimatfrågan?

(Obs – absolut ingen förklädd pekpinne. Blev nyfiken på hur det ser ut på andra kusten efter att ha pratat med bekanta i NYC, där det inte verkar finnas på agendan.)

Det är svårt att säga eftersom LA är så mycket större och framförallt mer heterogent än Sverige. Det finns liksom ingen samlad åsikt. I LA finns folk som absolut är inne på flygskam, men flygskam känns (obs känns i de kretsar jag rör mig) vanligare i Sverige. Elbilar är mycket vanligare i LA och detsamma gäller riktigt, riktigt bra veganrestauranger och solpaneler. Jag tycker att det både är kul, men också lite jobbigt att jämföra Kalifornien och Sverige eftersom svenskar ofta (INTE ALLA SVENSKAR!) gör det till en tävling i vilket land det är bättre att bo i. Som om det fanns ett enda land som var bäst för alla. Jag är glad för allas skull som vill bo i Sverige och gör det och älskar själv att bo i LA (just nu i alla fall, men får faktiskt ändra sig).

Sara:
Jag undrar vilka länder du bott i förutom USA och Finland samt lite skillnader och likheter mellan att bo i de olika länderna.

När jag var liten bodde mina föräldrar med mig i Tyskland. Sedan pluggade jag i Nederländerna, bodde i Buenos Aires, Argentina som knappt 30-åring där jag jobbade på Finlands ambassad. Sedan har jag tillbringat ett par månader i Rio de Janeiro och en månad här och där i Thailand, men tycker att man ska ha ett jobb eller på annat sätt vara en del av samhället för att det ska räknas som att man bor där. Häng och semester är inte att bo. Just det! Har ju bott i USA sedan 2013. Har däremot aldrig bott i Sverige, men tillbringar två-tre månader varje år i Stockholm,

Fråga bloggen

2 days ago

Fråga bloggen

Ska vi köra en klassiker: fråga bloggen. Ni frågar om att bo i USA, skriva bok, bli journalist, skriva blogg, prata podd, Friday Lab, vad vi äter till middag varje dag eller något annat som inte framkommer tillräckligt tydligt i den här bloggen. Sedan svarar jag efter bästa förmåga 🙂

Ta färjan till helsingfors

3 days ago

Ta färjan till Helsingfors

En kompis frågade skämtsamt om vi gör en repis på hela sommaren och det kanske vi gör. Stockholm, Helsingfors, Raseborg, Stockholm, Skåne, Stockholm, Helsingfors, Raseborg, Stockholm, Skåne och så Stockholm igen. I förrgår tog vi färjan över till Finland. Det var Magnus som insisterade och jag måste hålla med honom. Det är enormt mycket trevligare att ta Viking Line än att flyga. Istället för att köa och vänta och sitta still kan ungarna springa runt och vi får en trevlig middag med skärgården utanför fönstret. Långsamt resande. Dessutom gillar jag verkligen både den nya fräscha Garce som går till Åbo och de äldre färjorna med sin retroglamour i mörkt trä.

Ta färjan till Helsingfors
Ta färjan till Helsingfors

Det skönaste med att åka till Helsingfors är att man inte behöver stiga upp i ottan för att hoppa av (min syrra försov sig en gång under studietiden och var tvungen att stiga av i Mariehamn på vägen tillbaka och där vänta in nästa färja), utan kan äta frukost i lugn och ro. Jag sover oftast också så gott på färjorna.

Ta färjan till Helsingfors
Ta färjan till Helsingfors

Den här gången fick vi dessutom sällskap. Min vän och kollega Maja med familj fanns med på färjan. Så kul för barnen att springa omkring tillsammans. Maja och jag har lovat varandra att jobba så lite som möjligt i juli, men vi passade ändå på att prata lite om höstens program och framförallt live eventet vi ordnar i augusti medan jag ännu befinner mig på svensk mark. Det kommer att vara ett för företagare och ett för folk som allmän är intresserade av personligt ledarskap. Kul blir det också. Jag lägger upp tider och programmet snart.

Nu är vi framme på min mammas sommarställe utanför Ekenäs. Jag ska försöka skriva så mycket som möjligt, men också spela tennis, bada bastu, doppa mig i havet och träffa några vänner.

Boktips sommaren 2021

5 days ago

Boktips sommaren 2021

Jag har noll problem att läsa andras böcker medan jag skriver på eget. Jag får snarare inspiration och skrivlust av att läsa. Somliga författare säger att de inte vill läsa andra texter medan de själva skriver av rädsla för att bli för påverkade och jag respekterar det full ut. I podden Peppe möter brukar jag fråga författare hur de jobbar och det gjorde mig på enormt gott humör när Philip Teir sa att han, när han inte kommer vidare i sin text, brukar gå fram till bokhyllan och bläddra i en bok. Peter Sandström sa att han stjäl från andra författare.

Men det var inte alls det som mitt inlägg skulle handla om. Jag vill tipsa om böckerna jag läst/ska läsa. Just nu håller jag på med “Vad hon klagar över när hon klagar över hushållsarbetet” av Heidi Linde. Den handlar om Vigdis, som är barnmorska, har tre barn och en man som inte hjälper till i hemmet trots att han själv tror att de är perfekt jämställda. Mycket bra!

Jag har också läst och kan rekommendera Mia Kankimäkis “Kvinnor jag tänker på om natten” otrolig titel och en så upplyftande bok om kvinnor som rest ensamma, upptäckt världen och gått emot alla normer och uppfattningar om hur en kvinna ska vara. Jag lyssnar på Esther Perrels “The state of affairs” som handlar om otrohet (research för min roman och superbra och intressant), har kvällslyssnat på Marit Danielssons “När underbart inte är nog”, perfekt ofarlig, men välskriven lyssning. Har börjar på Knausgprds “Morgonstjärna” (bra!) och nästa vecka ska jag sluta “Tills alla dör” av Diamant Salihu. Känns som allmänbildning och har fått starka rekommendationer på den. Har också beställt Att älska av Lone  Frank, Facebook – den nakna sanningen av Sheera Frenkel, Cecilia Kang, Pastoralia och andra noveller av George Saunders, Hummerns sköld av Caroline Albertine Minor och Lämna världen bakom dig av Rumaan Alam, som jag övertalade Magnus att börja lyssna på och som han verkar gilla.

Men ni då? Vad läser ni i sommar?

Bästa restaurangerna i stockholm

6 days ago

Bästa restaurangerna i Stockholm

Igår firade Magnus och jag bröllopsdag i Stockholm genom att promenera runt på stan, göra manikyr och pedikyr och sedan dricka några drinkar på olika uteserveringar. Vi sprang på några kompisar från LA och en av Magnus barndomsvänner som först spelade skivor på Diplomat och sedan ordnade bord åt oss på relativt nyöppnade Villa Dagmar (där han också spelade skivor samma kväll) . Jag har noll koll på inne- och uteställen i Stockholm och blev så glad över att det var så fint och så gott. Vi beställde in ett gäng smårätter (servitören sa att tre-fyra per person är lämpligt, men vi tog in två per man och var proppmätta efteråt). Stor rekommendation på den.

Sedan gick vi hem och jag läste en stund på balkongen innan vi lade oss. Mycket fin kväll. Vilka är era bästa rekommendationer på restauranger i era hemstäder (åt på ett otroligt ställe i Örebro när vi körde mot Blankens för några veckor sedan, men minns inte vad det hette).

Bästa restaurangerna i Stockholm

Fredagslänkar den 16 juli 2021

1 week ago

Fredagslänkar den 16 juli 2021

En gång när jag var drygt tjugo bråkade jag med en pojkvän och han sa i vredesmod att jag skulle vara tacksam för att han älskade mig eftersom ingen annan man på jorden skulle kunna älska en kvinna med så fula fötter som jag har. Så här i efterhand är det ju enbart komiskt, men på den tiden övervägde jag faktiskt det killen sa. Jag tyckte att mina fötter var knotiga, beniga och framförallt alldeles för långa. Skammen att ha storlek 40 och ibland till och med 41. Jag tryckte såklart in mina stackars fötter i för små skor som en lightversion av Kina på 1000-talet.

På så vis är det skönt att bli äldre. Nuförtiden kan jag inte påstå att jag drabbas av mina fossingars skönhet, men jag har noll problem med att de är stora. Det är ju snyggt med långa fötter! Och ni känner säkert till det gamla ordspråket: “Stora ståtliga fötter, stor ståtlig vagina“.

Sensmoralen här är väl att det mesta gällande mitt utseende som jag tyckt var mindre snyggt är jag mer än okej med idag. Dessutom fanns det tydligen en annan man än min före detta pojkvän som kunde älska mig trots anskrämliga fötter.

Tusen tack alla ni som prenumererar på mitt nyhetsbrev på Substack. Det kostar 5 dollar i månaden och förutom bloggen får ni en lista på bra läsning varje fredag. För er som inte ännu prenumererar, gör det! Låt mig göra jobbet att rota fram internets mest intressanta och roliga artiklar.

Men nu över till länkarna.

För några år sedan fick jag åka till Etiopien med Läkarmissionen. Det var ett otroligt uppdrag som jag kommer att bära med mig resten av livet. Sedan dess följer jag extra noga med nyheter från regionen och berördes mycket av AP:s bildreportage från Tigrey.

Kommer generation Z att för evigt befria oss från e-posten? Kanske, kanske inte. Men sättet du väljer att kommunicera med dina vänner, kolleger och samarbetspartners säger mycket om vilken generation du är.

I Tyskland äter man allt mindre kött och allt mer veganmat. Köttonsumtionen ligger på samma nivå som 1989. Tänk om kossorna fick leva utan att vara ständiga mjölkkonsumenter och framtida biffar? På den här tyska gården får de det.

Det är superpraktiskt att låsa upp telefonen med sitt ansikte. Men facial recognition finns på många fler platser än skärmen, utan att vi kanske är medvetna om det. I USA använder de största affärskedjorna redan ansiktsigenkänning på sina kunder.

Allt går att kapitaliseras. Jag läste en krönika om hur en modellagentur rekommenderar äldre modeller (alltså knappt 30) att bli gravida eftersom det går att tjäna mer pengar på att visa upp sig gravid än att gå på runwayen.

Jag hittar sällan något att kolla på på Netflix (ser just nu om Borgen, som fortfarande är otroligt bra och har en ny säsong på g våren 2022 ), men kul att det går bra för dem och att de lägger in tv-spel i appen.

Glass med smak av macaroni and cheese lär vara jättegod.

Min avsky inför Facebook når nya höjder varje vecka. En orsak att hata FB är dess algoritmer lyfter upp inlägg med högerextremt innehåll.

Och så finns det ett nytt avsnitt av Magnus och Peppes podcast där jag kallar Magnus idiot.

Grattis alla ni som ännu inte sett den första säsongen av Ted Lasso. Grattis till oss andra som bara har några dagar kvar till säsong 2.

Jobbar på hus och manus samt poddar om britney spears

1 week ago

Jobbar på hus och manus samt poddar om Britney Spears

Jag har blivit delägare på gamla dar. På förmiddagen skriver jag och efter lunch målar och fixar vi. Häromdagen fick vi besök av en lokal arkitekt som ritade upp några alternativ för renovering. Inklusive bastu med utsikt över de skånska slätterna och badkar. Allt såklart med respekt för huset. Nu ska vi bara ha råd med det också.

Jobbar på hus och manus samt poddar om Britney Spears

På eftermiddagarna åker vi ut till olika ständer. Att vara på stranden tidigast kl 17 är mitt bästa strandtrick. Ingen ångest för hudcancer i brännande sol, lite folk och mjuk eftermiddagsvärme. Vattnet är varmare än vad jag trodde det kunde vara och alla badar. Sedan äter vi middag på ängen utanför husen. Här finns inga myggor eller, min stora skräck, fästingar, men massor av flugor. Det är inte så konstigt eftersom det bor ett gäng kossor granne med oss. Jag tänker att man får ta det goda med det onda, men klockan fyra på morgonen då solen gått upp och flugorna håller vaken då jag vill mörda alla.

Jobbar på hus och manus samt poddar om Britney Spears
Jobbar på hus och manus samt poddar om Britney Spears
Jobbar på hus och manus samt poddar om Britney Spears

Men det jag ville skriva var att jag just den här morgonen spelade in ett avsnitt av Yles nyhetspodd tillsammans med Carin Göthelid. Vi pratade om Britney Spears, hur det kommer sig att hon är den popikon hon är, vad grejen är med Free Britney är, förmyndarskapet och så mycket man får sagt på 20 minuter. Här finns avsnittet.

Jobbar på hus och manus samt poddar om Britney Spears
Jobbar på hus och manus samt poddar om Britney Spears

Tänk att du skriver ett filmmanus

2 weeks ago

Tänk att du skriver ett filmmanus
Tänk att du skriver ett filmmanus
Tänk att du skriver ett filmmanus
Tänk att du skriver ett filmmanus

Igår tipsade en instagramkompis mig om en helt otrolig strand på Österlen. Vi åkte ut sent på eftermiddagen och fick ha den helt för oss själva. Småkorning, vit sand och strandlinje så långt ögat kunde nå. Många stränder i mitt liv har jag haft privilegiet att uppleva, men den här bubblade upp till toppskicket. Det blåste, men vattnet var tillräckligt varm för att vi skulle kunna dyka i vågorna en god stund utan att bli kalla. Sen åkte vi hem och åt pasta ute på ängen. Alltså på ett bord på ängen. Tryckte bort min färstingskräck.

Tänk att du skriver ett filmmanus

Annars så går det ganska motigt, jag skriver ju tre-fyra timmar varje förmiddag och är så innerligt trött på mina egna ord och att mina barn avbryter mig hela tiden. Tekniskt sett är ju huset stort för hur många personer som helst, men barnen sugs mot mig och vill spela Marshmallow och berätta om filmer de sett. Det är ju all good och gulligt så länge man inte skriver på ett romanmanus man är ganska trött på. Jag har ju hjälp av andra familjemedlemmar, men det finns något som gör att så fort jag sätter mig ner och skriver flockas barnen kring mig.

Men tillbaka till mitt manus. Jag jobbar med att göra huvudpersonerna tydligare. Vem är de, vad vill de? Jag försöker också få ihop den dramaturgiska kurvan (“Tänk film!” sa min förläggare) och skala bort onödigt skit. Har dödat otroligt mycket darlings. Skrev om hela första tredjedelen och kommer att skriva om ännu mer. Det blir bättre, men det är också mödosamt. Om några veckor lämnar jag in en ny version och har ett nytt möte med förläggaren precis innan vi flyger hem till LA.

Tänk att du skriver ett filmmanus

Ekonomi i parförhållandet

2 weeks ago

Ekonomi i parförhållandet

Jag fick en fråga om att skriva om ekonomin i parförhållanden. Både privat och i Friday Lab tjatar jag om att det är viktigt att prata om pengar, se över sina pengar och jämföra löner och arvoden. Häromveckan kände jag ändå en viss skam när jag redogjorde för exakt hur mycket Magnus och jag dragit in på sistone. Det var inga fantasisummor, men helt okej faktiskt. Intressant ändå den där känslan av att prata om något väldigt intimt när man pratar om sina pengar.

Generellt tjänar män mer än kvinnor, traditionellt manliga yrken ger högre löner och när ett yrke (t.ex. lärare) går från att vara manligt till kvinnligt stannar löneutveckligen upp. Kvinnor tar fortfarande ut mer föräldraledighet, vabbar mer och jobbar oftare deltid. Många män har lättare att göra karriär just för att det finns en kvinna som sköter markservicen. Nu är jag ingen expert på skilsmässor, men i USA verkar det vara självklarare än i Norden att den som dragit in stålarna också försörjer som skött hushållet efter en separation.

Hur gör vi då? Vi delar allt. Äger allt tillsammans och har ett gemensamt AB och ett gemensamt brukskonto. Vi sparar lika mycket till oss själva och till barnen. Ibland tjänar vi ungefär lika mycket, under andra perioder tjänar den ena mer än den andra. Men det har inte så stor betydelse eftersom pengarna ändå går till familjen. Vi har också en underförstådd överenskommelse om att unna den andra allt den vill ha. Vill Maggan ha en guldring ska han få det. Vill jag göra lyxhelg med hästar och kompisar ska jag göra det. Om det finns pengar i kassan det vill säga. Det fanns det inte under våra första år i LA, men nu går det lite bättre.

Det här låter ju otroligt rosigt och härligt och vi har faktiskt aldrig bråkat om pengar. Jag fattar att det kanske kommer en dag när vi gör det, när vi kanske slutat älska varandra och vill skilja oss. Men då har vi i alla fall levt så ekonomiskt jämställt som det bara går fram tills nu.

Usch vad äckligt präktigt det där lät, men jag är glad över att vi har samma inställning till pengar (okej, Maggan är lite mer slösaktig och extravagant än jag). Respekt för den andras tid och arbete gör det lättare. OBS detta är absolut ingen mall. Det finns en massa bra system. Några kompisar betalar in en viss procent av sina löner till ett gemensamt brukskonto. Andra har helt åtskilda ekonomier. I familjer där bara den ena jobbar betalar den andra både pension och en månadslön åt den andra.

Hur gör ni? Pratar ni om pengar?

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.