Fredagslänkar den 19 november 2021

1 week ago

Fredagslänkar den 19 november 2021

Jag tänker obehagligt ofta på att det kanske är dags för mig att botoxa ansiktet, ta bort några rynkjävlar från pannan och kråksparkar kring ögonen. Men sanningen är att jag är både för lat och för upptagen. Orka ta sig till en klinik, när man kan ta sig till stallet. Mitt slitna fejs får helt enkelt tillsvidare duga som det är. Försöker övertyga mig själv om att det finns karaktär i mitt drygt fyrtioåriga fejs, men om sanningen ska fram hade jag gärna haft Jennifer Lopez hy.

På tal om Botox läste jag den här texten om hur normaliserat det är både i Hollywood och på oss vanlisar. Tänkte mycket på den här meningen: “It strikes me that wrinkles on women are not only stigmatized because they make them seem old, but because they make them look angry, sad, surprised, distressed — they make them look alive.” Och när vi ändå snackar om att se snyggare (?) ut på sociala medier vill jag gärna presentera Yassify Bot för er.

Ni som prenumererar på det här nyhetsbrevet och betalar 5 dollar i månaden, TACK! Ni bevisar att det finns ett alternativ till att översköljas av reklam i form av samarbeten. Jag är så tacksam för det.

Men nu över till länkarna.

Om du bara vill kolla på roliga naturbilder är det här något för dig.

En förklaring till varför bostadsmarknaden är så galen i USA just nu (i medeltal flyttar det 100 personer om dagen till Austin och även om Austin är coolt, ligger det fortfarande i Texas).

Visselblåsaren Frances Haugen bor i Puerto Rico där hon surfar och dyker och väntar på utdelning från sitt crypto startup. Jag tyckte mycket om den här intervjun/artikeln om Haugen i Vouge. Den förklarar inte bara Haguens bakgrund, utan också hur det är att ta ansvaret och välja att bli en visselblåsare.

Singapore med sina avancerade teknologiska lösningar är kanske en framtidens stad som bara existerade i science fiction-romaner för några tiotals år sedan. Men framtiden och teknologi är synonym med att allt blir bättre för alla. Övervakningssamhället gör att knappt någon aktivism är möjlig längre och utan opposition är det svårt att skapa en demokrati och utan demokrati finns ingen frihet för individen. För att inte tala om hur gästarbetare behandlas.

I USA kallas det övervakningskapitalism, surveillance capitalism, där personuppgifter säljs och köpts till ett stort värde. Om hur Facebook fick allt fler användare, men inkomsterna inte alls ökade i samma takt, fram tills att de började sälja information om folk. Sen gick det bättre. Facebook, alltså Meta, är såklart inte ensam om detta, Google, Amazon, Microsoft och Apple gör samma sak. Det här påverkar i längden demokratin.

Mamma hade rätt, vi får sämre syn av att stirra på en skärm (och det är ännu värre för barnen).

Visst älskar vi alla Succession (eller snart kommer nån smart ass kulturjournalist att skriva om varför hen INTE gillar Succession i ett försök att verka intressant). Den här texten handlar om hur tv-serien får enorm förmögenhet att verka ganska deppigt och oattraktivt.

Harry Styles eller Pete Davidsson, svårt att säga vem som är snyggare, men vem har sagt att man måste välja.

Den här helgen ska jag kolla på säsong två av The Great. Kate Winslet är med i den här säsongen och det borde väl räcka som argument för att kasta sig över den.

Ylva · 1 week ago
Tack för länkarna! Ang. Botoxen rekommenderar rekommenderar jag denna krönikas referens till Bell Hooks: https://www.dn.se/kultur/elsa-kugelberg-influerarna-tranger-sig-forbi-vara-sparrar-med-oovertraffad-saljkunskap/

Peppe Öhman · 1 week ago
Vilken text! Otrolig. Tack för att du delade, den satte ord på mycket som snurrar i mitt huvud.

Johanna · 1 week ago
Jag förstår inte detta med botox. Vilken frisk människa vill spruta nervgift i ansiktet. Hur kan det tillåtas bli en norm? För vems skull? Förutom att det är sjukt att man inte ska tillåtas se ut som sin ålder så undrar jag vad vi egentligen vet om de långsiktiga konsekvenserna (jag är absolut inte påläst i ämnet).

Peppe Öhman · 1 week ago
Jag ställer mig bakom alla frågorna. Det otillfredställande svaret är väl kvinnohat och kapitalismen.

Jessica · 1 week ago
Jag håller med Johanna, förstår inte detta överhuvudtaget och att så många gör det utan att reflektera. Eller jag förstår att man dras med i det och att "alla andra" har så släta pannor och ser så unga ut, så att man själv vill dit. Men jag förstår inte hur man inte kan se den större bilden av vad man bidrar till när man gör den här typen av ingrepp. Jag känner också att det är lite lätt att säga att det alltid är någon annan som ska ta ansvaret för att det ökar, att det är strukturer i samhället etc. Man måste väl tänka själv på vad man bidrar till. Jag har rätt kraftiga streck i ansiktet och har t o m fått rekommendation av andra om att ta bort dem med just botox men skulle bara inte kunna stå för det. Det går emot ca allt jag står för. Men samtidigt får jag jobba aktivt med att försöka tycka att det är ok att åldras och att utseendet inte får vara så viktigt. Jag hoppas att du, och alla vi andra, kan sluta tycka att man "bör" göra botox. Men det säger ju mycket om vad man ser runt omkring sig hela tiden och vad som är norm när sådana tankar kommer. Vet att det är ännu vanligare där du bor än vad det är här i Sverige och särskilt i vissa kretsar. Tog till mig av det ni pratade om i Skåpet, om att försöka vända sina komplex till något positivt (eller uthärdligt i alla fall:)), att det egentligen handlar så mycket om ens egen inställning. Det jobbar jag jättemycket med! Stor kram och tack för en superbra blogg!

Peppe Öhman · 1 week ago
Jag tycker du sätter huvudet på spiken här: "Men jag förstår inte hur man inte kan se den större bilden av vad man bidrar till när man gör den här typen av ingrepp." Så bra sagt. Vi är alla en del av kulturen och kan försöka välja om vi vill vara en del av skönhetsnormerna som råder eller inte.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.