St emilion au chocolat kaka & bokklubbsträff

2 months ago

Hej!

Receptet är hämtat från min favoritrestaurang, Babette, där jag har ätit denna kaka många gånger och äntligen har hittat receptet för att kunna göra den själv. Den är fantastisk!

 

St Emilion au chocolat 

En hel springform, ca 26 cm i diameter

250 g hårda amarettibiskvier, 6 cl konjak,  200 g smör – rumstempererat, 180 g strösocker, 2 äggulor, 400 g mörk choklad – hackad eller i pellets, 4 dl standardmjölk

Servering: crème fraiche eller vaniljglass

Om du inte kan få tag på amarettibiskvier kan du använda vanliga mandelbiskvier (jag använde vanliga och det fungerade utmärkt).

  1. Klä bottenplattan av en springform (cirka 26 cm i diameter) med plastfolie, gärna flera lager. Sätt ihop plattan med ringen.
  2. Krossa 4/5 av biskvierna i ojämna bitar och smulor i en bunke, häll över nästan all konjak utom 2-3 msk. Fördela kaksmulorna i botten av formen.
  3. Vispa smör och socker vitt och luftigt i en bunke, tillsätt äggulorna en i taget.
  4. Lägg den hackade chokladen i en värmetålig bunke. Koka upp mjölken tills den precis börjar koka, häll den över chokladen och rör om med en visp tills all choklad har smält.
  5. Häll chokladblandningen i smörblandningen under omrörning, blanda väl. Häll smeten över biskvierna i formen, krossa de resterande biskvierna med händerna och strö över dem. Häll över den återstående konjaken. Täck formen med plastfolie och ställ in i kylen i minst 6 timmar, helst över natten.
  6. Skär runt kanterna på formen med en varm kniv och ta sedan bort ringen. Skär tårtbitar med en varm kniv och servera med en klick crème fraiche eller annat valfritt tillbehör.

 

NJUT!

St Emilion au chocolat kaka & Bokklubbsträff

St Emilion au chocolat

I januari startade jag en bokklubb med vänner och nu har bokklubbens första möte ägt rum, boken vi läste var “Systrarna” av Jonas Hassen Khemiri.

“Jonas värld förändras helt när Ina, Evelyn och Anastasia flyttar till hans kvarter. Dessa mytomspunna systrar talar engelska sinsemellan, trots att de är födda i Sverige. Ina är en basketstjärna, Evelyn förtrollar med sina historieberättelser och Anastasia är skicklig på att sticka hål i irriterande mäns pikétröjor med sin butterflykniv. Gradvis inser Jonas att de tre systrarna har en koppling till hans familj, särskilt till hans pappas förflutna.

Under de närmaste trettio åren flätas Jonas och systrarnas liv samman genom nyårsfester och bilkrascher, språkkurser och livskriser, kärleksaffärer och vänskapsförluster. Men mest av allt genom den märkliga känslan av att deras liv styrs av en förbannelse – att allt man älskar kommer man att förlora – vars ursprung sägs gå tillbaka till ett annat land, en annan tid.”

En bra bok, men enligt medlemmarna i bokklubben var den alltför lång och hade lite för många karaktärer att hålla reda på. Men definitivt läsvärd! Finns på bokrean nu!

Nästa bok på tur är – Stacken av Annika Norlin, ser redan fram emot nästa träff och bokdiskussion

Under kvällen åt vi ovan kaka, toscansk bondsoppa med bröd och smör smaksatt med ärtor och persilja.

St Emilion au chocolat kaka & Bokklubbsträff

Dukning, Truls och SYSTRARNA.

St Emilion au chocolat kaka & Bokklubbsträff

Sittdynor från @midnatt.official

St Emilion au chocolat kaka & Bokklubbsträff

Toscansk Bondsoppa med bröd och smör smaksatt med ärtor och persilja.

St Emilion au chocolat kaka & Bokklubbsträff

Ärt och persiljesmöret på bröd från Fabrique <3

St Emilion au chocolat kaka & Bokklubbsträff

Var extramatte till Truls under helgen så han får vara med på ett hörn

Alexandra Franicic · 2 months ago
Hej! Åh så god den där chokladskapelsen verkar. Ska prova göra den. Har bara en liten fråga, är mängden konjak ok? 1.7 dl verkar mycket …

Isabelle Kvist · 2 months ago
Hej, det låter mycket, jag tog nog 0,5 deciliter och hällde över biskvierna i botten. blev ändå konjakssmak. Kan redigera i receptet faktiskt!

Isabelle Kvist

Isabelle Kvist

Bor i Stockholm tillsammans med min pojkvän Ossian.

Här inne kommer det vara fokus på mina ständigt pågående inredningsprojekt, mitt intresse och driv för mode och sug efter resor, men det blir även mycket fokus på härliga middagsbjudningar och matinspiration!

Instagram: @isabellekvist
Email: [email protected]