Chokladkaka med salt kolasås

4 years ago

Bananbröd är bland det godaste jag vet,  och att det är ett superbra sätt att ta hand om bananer som blivit lite övermogna och att det söta saftiga brödet håller sig länge i kylen gör ju inte det hela sämre heller. Jag äter gärna bananbrödet i skivor med jordnötsmör och lite salt på om jag ska lyxa lite extra.

Se det här som ett grundrecept som du kan anpassa lite hursom. Till exempel är det jättegott att ersätta en av bananerna med en deciliter grekisk yoghurt.

x Sofia

 

BANANBRÖD
100 g smör + ytterligare lite till formen
2 msk potatismjöl
2,3 dl socker
2 ägg, uppvispade
4 mogna bananer, mosade + 1 hel
3,4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk äkta vaniljpulver

Eventuellt:
1 näve pekannötter eller valnötter, hakade
1 liten näve mörk choklad, hackad
1 stänk kanel eller muskot

Värm ugnen till 175C. Smörj och mjöla en brödform med potatismjöl.
Vispa smör och socker med en elvisp tills det är vitt och krämigt. Blanda de uppvispade äggen med 4 mosade bananer och vispa sen ihop med smöret och sockret till en fluffig smet.

Sikta samman alla torra ingredienser och rör sen ihop med banansmeten.
Rör i nötter, choklad eller kryddor efter tycke och smak.
Häll över smeten i formen och dela sen den sista bananen på längden och lägg med snittytan uppåt ovanpå.

Grädda i 60 minuter tills brödet är gyllenbrunt. Servera i tjocka skivor!

Karamelliserad italiensk chokladkaka med päron

5 years ago

En av de personer jag inspireras mest av är Johanna Bradford. Jag tycker hon verkar som en så stark, smart och stilsäker kvinna, någon jag verkligen ser upp till!  Så tänk min lycka när hon igår publicerade det här fina inlägget med ett av mina recept från gamla bloggen. Det är en så himla smickrande och rolig känsla när folk lagar mina recept och sen till råga på allt verkligen gillar dem, för det mesta är inspirationen och maten jag lägger ut här och på Instagram egentligen bara små utsnitt ur vår vardag, och ibland glömmer jag bort att de faktiskt kan leda till att någon hittar en bra ny vardagsrätt.

Så, efter att ha läst Johannas inlägg och även fått ett sms från min man med PASTA i stora bokstäver blev gårdagens middag denna, en lite uppdaterad variant på det gamla receptet Johanna publicerade och verkligen så himla gott och enkelt.

x Sofia

ROSTAD TOMAT OCH KRONÄRTSKOCKSPASTA

3 msk olivolja

1 stor nypa chiliflakes

400 g små tomater

300 g kronärtskockor i olja

6 små soltorkade tomater

1/2 citron

Salt och peppar

Värm oljan i en panna tillsammans med en stor nypa torkad chili. Stek på mellanhög värme i 4-5 minuter

Lägg i hela tomater i pannan när chilin är aromatisk och väldoftande och höj samtidigt värmen. Tomaterna ska inte spricka men gärna rostas och få färg i skinnet. Låt kronärtskockorna rinna av, strimla de soltorkade tomaterna och lägg ner i pannan tillsammans med tomaterna. Stek i ytterligare 4-5 minuter, pressa sen över en halv citron och lägg skalet med snittsidan nedåt i pannan. Höj värmen och låt reducera ner.  Smaka av med  med salt och peppar.

Koka under tiden pastan al dente i välsaltat vatten. Häll av, ringla på lite olivolja och mal  ordentligt med svartpeppar över.

Ta tomat och kronärtskocksåsen av värmen och riv mozzarella över. Servera genast!

Pumpagnudi med ricotta, parmesan och brynt smör

5 years ago

Det här receptet har jag lovat min fina kollega – Hanne, hoppas det smakar!

Nudlarna går alldeles utmärkt att äta själva men det passar också bra med ett pocherat ägg eller tofu och avokado till.

KALLA SESAMNUDLAR MED INGEFÄRA

300g (1 paket) Kelpnudlar / Sjögräsnudlar

1 dl tahini

4 msk sesamolja

4 msk ljus soya

2 cm ingefära, finriven

1 gurka, strimlad

1 chili, fint skivad

1 msk rostade sesamfrön

Koriander till servering

Skölj nudlarna i rikligt med kallt vatten tills de lossat från varandra. Låt rinna av.

Vispa ihop tahini, sesamolja, soya och ingefära i en stor skål och vänd sedan ner nudlarna. Rör runt tills de är ordentligt täckta. Låt stå och dra i 5-10 minuter. Strimla gurkan fint, gärna på en mandolin så går det fort! Toppa nudlarna med gurka, strimlad chili och rostade sesamfrön och servera färsk koriander vid sidan av. 

Polenta med rödvinsbräserad portabello & trattkantareller

5 years ago

Avokadomacka – visst en del rätter kan man kanske känna är uttjatade eller “Instagram-mat” men i ärlighetens namn, en bra avokadomacka är ju faktiskt bland det bästa som finns.

x

 Sofia

Till två rejäla portioner 

3 Avokado

1 Lime

1 Jalapeno

2 ägg

12% Ättika

Salt

1 färsk rödlök

1 knippe koriander

Torkad chili

Olivolja

2 tjocka skivor surdegsbröd

Kärna ur tre avokador, pressa över en lime och mosa grovt med gaffel  tillsammans med en rejäl nypa salt. Skiva en jalapeno fint och rör i.

Pochera två ägg genom att värma vatten i en mellanstor kastrull tills det knappt sjuder. Häll i en rejäl skvätt 12% ättika och stor nypa salt. Knäck ägg, ett åt gången, i en liten skål (jag använder ramekiner) och stjälp i en snabb rörelse ner i vattnet. Håll värmen på vattnet precis under att det bubblar. Jag tycker pocherade ägg ska vara rinniga så 3-4 minuter räcker!

Skiva en färsk rödlök och plocka ordentligt med koriander.

Rosta tjocka skivor surdegsbröd, ringla på olivolja och lägg på avokadoröra, koriander och lök. Toppa med ett pocherat ägg, en nypa torkad chili mer olivolja och salt!

Lax med crème fraîche, gurka och kavring

5 years ago

Dagar som dessa är det inte alltid man orkar laga riktig mat, långa dagar i solen gör ibland att jag bara vill ha det enklaste möjliga. Då gör jag gärna bowls som denna. Variera efter tycke och smak men örterna gör verkligen den stora skillnaden här tycker jag. Jordgubbar och basilika är verkligen ljuvligt ihop.

SOMMARSKÅL

1 portion

4-5 msk naturell kvarg utrörd med lite äkta vaniljpulver

Några skivade jordgubbar

1 msk raw nutella

en nypa torkade hallon

några rostade krossade hasselnötter

en nypa rostade pumpafrön

lite acaipulver pudrat över

Några basilikablad

lite blommande timjan