Wild Cacao Collective

Story Behind

Wild Cacao Collective

Vad är den senaste hälsotrenden “Ceremoniell Kakao” egentligen?  Nina Wiger, grundare av Wild Cacao Collective förklarar vad som skiljer den från vanligt kakaopulver och choklad. Och varför man dricker den i ceremonier. Här får du guidning i hur du skapar din egen ceremoni med denna superfood-böna.

Wild Cacao Collective
Wild Cacao Collective

Erika Sylvén och Nina Wiger, grundare av Wild Cacao Collective. De träffades första gången 2011 i Shanghai, där de båda arbetade i modeindustrin. Efter att ha druckit och delat ceremoniell kakao i några år började de prata om att ta kakaon till nästa nivå – och  så föddes Wild Cacao Collective. De vill sprida budskapet kring fördelarna med ekologisk kakao.

”Kakao är frukten från trädet Theobroma Kakao som härstammar från Central och Sydamerika, Theo betyder ‘God’ och Broma ‘Food’ och långt tillbaka i tiden sägs det att kakao ansågs vara “Food for the Gods”.

Den ceremoniella kakaon betraktas som en plantmedicin som kan hjälpa till att balansera vårt hjärtchakra och anses vara en helig dryck som används i ceremonier och ritualer som ett hjälpmedel till healing för att öppna upp och läka våra hjärtan – så vi kan leva mer utifrån vad vårt hjärta vill och mindre från vad vår monkey mind säger till oss. Kakaopulver och choklad är den processade versionen av den heliga kakaoplantan och har inte samma hälso- eller healingeffekt – och här kommer jag guida in till vad som skiljer dem åt.

Hur den framställs.
Kakaoträden planteras på lokal permakultur och intentionen med kakaon är att den ska drickas i ceremoniellt syfte – alltså inte för att användas i någon massproduktion för kommersiella och processade chokladprodukter. Kakaon hanteras varsamt genom hela processen, utan stress eller manipulering. Det är en “whole food” där hela bönan tas om hand om vilket gör att alla fantastiska vitaminer, mineraler och alla andra aktiva ämnen bevaras. 

För att få kalla kakao för ceremoniell får man inte använda sig av elektricitet eller fabriker – den ska produceras på ett så naturligt sätt som möjligt i enlighet med jordens element. När jag bodde i djungeln i Costa Rica så gjorde vi hela processen från “bean to bar” och att torka bönor i solen i regnsäsong var ett stort mission. Varje gång det började regna drog vi in presenningen med bönor under tak och när solen kom ut åkte bönorna fram, och så höll vi på. Vissa mer avancerade farmar har dock växthusliknande skydd för denna process.

Wild Cacao Collective
Wild Cacao Collective

Kakaoblock.

Vikten av hur kakaon framställs.
För att kakaobönan ska anses vara av ceremoniell kvalitet, måste den också odlas, torkas, fermenteras och förberedas på ett sätt som bevarar dess biokemiska och energetiska egenskaper. Man odlar alltså kakaon på små familjeägda farmar med en bördig och hälsosam jord och man besprutar inte träden eller kakaofrukten med några kemikalier. Ceremoniell kakao planteras och skördas med en tydlig intention, kärlek och med respekt för “The Spirit of Cacao” och den handplockas när frukten är helt perfekt mogen så att den är av högsta kvalitet.

Den ceremoniella kakaon fermenteras sedan vilket gör att den får massa goda bakterier som är fantastiska för vår tarmhälsa – och det minskar även bitterheten på kakaon. Efter fermenteringen som kan ta några dagar upp till några veckor beroende på klimat ska bönorna torkas och på traditionellt vis så torkas de i solen.

Efter att bönorna torkat långsamt är det dags för rostning och med den ceremoniella kakaon görs det för hand i små omgångar över en öppen eld och varje böna kontrolleras så de inte bränns – så långt bort från kommersiell upphettning man kan komma. Rostningen är en av de viktigaste delarna i hela processen och syftet med den är att frigöra de magiska aromämnen som gör att kakaon smakar och doftar så ljuvligt samt för att minska fukten. Det sägs även att det sker en alkemisk process vid denna rostning som gör att den aktiva komponenten som gör ceremoniell kakao till en hjärtöppnande plantmedicin – teobromin förflyttar sig från skalet in till själva bönan. När rostningen är klar är det dags för det mest tidskrävande arbetet och det är att skala alla bönor för hand och sortera bort all mögliga bönor – så ceremoniell  kakao har alltså handplockade bönor för absolut bästa kvalitet – endast de bästa bönorna får vara med.

När alla bönor är skalade och de mögliga bönorna är utsorterade är det dags att mala dem till en smet som sen stelnar och det är det kakaoblocket man oftast köper när man köper sin ceremoniella kakao.

För kommersiell kakao eller choklad separeras nu kakaon och kakaofettet då det är dyrbart – sen säljs ofta kakaofettet till skönhetsindustrin eller som kakaosmör och de lägger sen till  andra ingredienser; socker, mjölk och konserveringsmedel. Men utan fettet kan alla fantastiska ämnen i kakaon inte transporteras ut i kroppen så en processad kakao är inte lika näringsrik och potent som ceremoniell kakao.

Ceremoniell kakao är som ni nu förstår en “whole food” som är minimalt processad – inget är separerat och inget är tillagt.

Wild Cacao Collective

Recept på Cacao.

Här kommer 2 olika kakao recept, det ena är menat för ceremoni och då en starkare dos på 42 gram kakao. Det andra är inspiration på en daglig dos som är betydligt mer mild, runt 20 gram. Jag gillar att hålla min kakao så ren som möjlig i ceremonieroch i min dagliga dos experimenterar jag med smaker av  örter, adaptogener och kryddor.

1 ceremoniell dos:

• 42g (ca 4 msk) Ceremoniell Kakao

• 1 nypa Himalayan havssalt (för att lyfta fram smaken)
• 1 liten nypa cayennepeppar
• 1,5 dl vatten
• 2 ekologiska färska dadlar

Gör så här:
Värm vattnet så att det är riktigt varmt men det får inte koka.
Lägg i alla ingredienser i din blender.
Kör i ca 20–30 sekunder eller tills dadlarna löst upp sig
Häll upp i din favoritkopp gör din egen kakaoceremoni/ritual eller bjud in dina vänner och håll din egen ceremoni.

 

Wild Cacao Collective

1 kopp daglig kakao:

20 gr (ca 2 msk) Ceremoniell Kakao 

1 nypa Himalayan havssalt (för att lyfta fram smaken)
1,5–2 dl vatten eller valfri plantmjölk
2 ekologiska färska dadlar eller ekologisk honung
1 tsk valfri adaptogen ex Reishi, Chaga, Lions Mane, Maca, Shatavari, Ashwagand.
1 tsk valfri kryddning/ört ex kanel, kardemumma, gurkmeja, svartpeppar, cayenne, saffran, pepparmynta, lavendel, ros, blå lotus..
Vill du ha en extra rich kakao kan du blanda i lite extra fett som kokossmör, MCT olja, Ghee, Tahini etc

Gör så här:
Värm vätskan så att det är riktigt varmt men det får inte koka.
Lägg i alla ingredienser i din blender.
Kör i ca 20-30 sekunder eller tills dadlarna löst upp sig
Häll upp i din favoritkopp sip. Bliss. repeat.

Hur du skapar din egna kakaoritual:

Skapa en sacred space på en lugn plats. Jag brukar tända ljus, rökelse, lägga fram objekt som betyder något för mig ex tarotkort, kristaller/ stenar, blommor eller något annat från naturen, bild på någon jag älskar. Sätt dig bekvämt på en lugn plats och börja andas in doften av kakaon, ta några djupa andetag, hela vägen ner i magen, och andas ut och pressa ut all luft ur lungorna. Presentera dig för din kakao, viska ditt namn och du har något du vill kalla in eller släppa taget om. För koppen till ditt hjärta och kalla in känslan av tacksamhet för kakaon och alla som gjort det möjligt för dig att dricka den. Drick din kakao och lyssna och känn in vad hon kommunicerar med dig. Sjung en sång, dansa, skriv i din dagbok, dra ett kort eller gör något som gör dig glad.

Sip. Bliss. Repeat.

Wild Cacao Collective

Följ vår bloggare Nina Medicinas resa i Guatemala, och är du intresserad av att göra din egen kakao köper du den hos Wild Cacao Collective.

Published March 13, 2023