Ceremoniell kakao

3 years ago

Jag får många frågor om den ceremoniella kakaon jag dricker dagligen som har förändrat mitt liv till det bättre, så here it comes.

(Och vill du testa själv så kan du hitta flera olika sorter via  Wild Cacao Collective )

Kakao industrin är en av de mest smutsiga industrierna i världen och den är känd för både slav och barnarbete. Många som odlar får tyvärr nästan ingenting betalt för sitt otroligt hårda arbete. Och ja, det gäller tyvärr även den kommersiella chokladen i Sverige från de stora producenterna.

(Kolla in avsnittet om kakao i Netflix serien Rotten så förstår ni hur vidrigt det kan se ut)

Den ceremoniella kakaon jag jobbar med kommer från ett kvinnokollektiv i Guatemala, jag har varit där ett flertal gånger och suttit med kvinnorna och rostat och skalat bönor med dem . De tar ett relativt högt pris men när man vet hur mycket jobb som ligger bakom en kopp ren organisk kakao och efter man känt skillnaden på Ceremoniell kakao och vanlig kommersiell choklad eller kakao pulver så förstår man varför.

Ceremoniell Kakao
Ceremoniell Kakao

Ceremoniell kakao planteras och skördas med en tydlig intention, kärlek och med respekt för “The spirit of Cacao” och den handplockas när frukten är helt perfekt mogen så den är av högsta kvalitet. När kakaon ska säljas till stora producenter spelar det ingen roll om frukten är omogen eller möglig, den ska ändå hettas upp och processas till oigenkännlighet. Kommersiell choklad är sällan organisk eftersom frukten lätt attackeras av skadedjur.

Ceremoniell Kakao

Ute i djungeln på kakao skörd

Ceremoniell Kakao
Ceremoniell Kakao

Kolla in baby kakaon-hur söt?!

Ceremoniell Kakao

Såhär ser alltså oprocessad kakao alltså ut

Ceremoniell Kakao

Och ibland får man jobba hårt för att få tag på en frukt

Ceremoniell Kakao

Dagens skörd

Den ceremoniella kakaon fermenteras så den är rik på probiotika och det minskar även bitterheten på kakaon, vilket kommersiell choklad inte behöver för där lägger man till socker och andra tillsatser.

Ceremoniell Kakao

Man plockar ut bönorna med fruktköttet kvar som nu ska fermenteras

Efter fermenteringen som kan ta några dagar upp till några veckor beroende på klimat ska bönorna torkas. Traditionellt torkas de i solen men de stora företagen har ofta inte tid att vänta på den processen att bli klar då det kan ta lång tid om det är regnsäsong- så enligt vad jag hört torkas bönorna på mer artificiella sätt och redan där dödas de potenta näringsämnen kakaon besitter.

Ceremoniell Kakao

Fermenterade bönor redo att torkas

Sen är det dags för rostning och med den ceremoniella kakaon görs det för hand i små omgångar och varje böna kontrolleras, så långt bort från kommersiell upphettning man kan komma. Det är en svettig och tidskrävande process men resultatet blir magiskt.

Ceremoniell Kakao

Här får man stå och passa och röra om så ingen böna bränns eller blir för överhettad då näringsämnen dör vid för hög temperatur

Ceremoniell Kakao

När rostningen är klar är det dags för det mest tidskrävande arbetet och det är att skala alla bönor-tror ni det görs av de stora företagen?
Att skala bönor till ett kilo kakao tar hur många timmar som helst om jag skulle göra det själv- ofta sitter kvinnorna ihop och skalar och det är en skill.. Jag hade blåsor på alla fingrar och gav upp efter några timmar och efter den dagen ifrågasätte jag aldrig mer priset.

När jag satt med kvinnorna i Guatemala så frågade jag vad de gjorde med alla mögliga bönor (runt 30%) och de svarade då att de sålde dem till att av de stora chokladföretagen- så sjukt! Eftersom chokladen processas och upphettas så hårt så spelar kvaliteten på bönorna mindre roll för dem. Ceremoniell kakao har alltså handplockade bönor för absolut bästa kvalitet.

Ceremoniell Kakao

Bönor innan och efter skalning

När alla bönor är skalade och de mögliga bönorna är utsorterade är det dags att mala dem till en smet som sen stelnar och det är det kakao blocket jag beställer från dem.

De kommersiella företagen separerar nu kakaon och kakaofettet då det är dyrbart- sen säljer de vidare fettet till beauty industrin eller till de som säljer kakaosmör och de lägger sen till billigare fetter och tillsatsämnen. Så äckligt!

Utan fettet är kakaon inte speciellt potent så det är skillnaden med att köpa ceremoniell vs kakaopulver även om det kommer från hälsokostaffären.

Ceremoniell Kakao

Sen ska blocket krossas till pulver och sen kan man börja experimentera med olika recept- se 3 av mina favorit recept just nu lite längre ner.

Kakaobönan kallades för ”food of the gods” back in the day – den användes som valuta och endast gudarna fick äta kakaon-så värdefull och magisk är denna frukt

Vad är kakaon bra för?

Kakao är både en av världens mest potenta superfood och det är en plantmedicin som sägs ha 2.000 verksamma ämnen i sig som skapar synergieffekter i hela kroppen.

Kakao innehåller bland annat:

☽ Otroligt mycket antioxidanter (mer än blåbär och Acai!) och då speciellt flavonoider som dämpar inflammationer i kroppen.
☽ Teobromin som stimulerar hjärtat och blodflödet, underlättar vår andning och syresätter kroppen mer effektivt. Detta gör att jag känner mig pigg och alert efter en kopp men kakaon påverkar inte nervsystemet som en kopp kaffe så det är en lugnare och mer jämn energi.
☽ Magnesium som lugnar ner och aktiverar parasympatiska nervsystemet. Jag känner verkligen att hela min kropp slappnar av efter en kopp kakao.
☽ Tryptofan som gör att kroppen kan tillverka serotonin, som får oss att må bra- man kan verkligen känna sig euforisk efter en kopp. Kakaon sägs även vara en naturlig antidepressiv.
☽ Fenyeltylamin som gör oss glada och till och med förälskade- perfekt att dricka med sin partner istället för ett glas vin. Eller varför inte för att bli kär i sig själv om man känner sig låg!

Kakao frigör dessutom Anandamid, även kallad ”the bliss chemical” och som reglerar känslan av lycka. Så kakao höjer energin och din hjärnkapacitet, gör dig lugnare och på bättre humör.

Som plantmedicin räknas kakaon som en hjärtöppnare. Du skapar mer självkärlek, öppenhet och empati. Kakaon är även perfekt att dricka när du ska meditera- Den kan hjälpa dig att hitta din inre vishet.

För mig personligen så fick kakaon mig att sluta dricka kaffe, min hormonella akne försvann, mina hormoner balanserades, jag får inga hemska menskramper längre, jag känner mer kärlek till mig själv, till andra och till livet! I can go on forever-det är världens mest fantastiska dryck! (men du kan även göra raw desserter med den!) Åh så jag att den är fantastisk för vår metabolism och även för att detoxa kroppen..

Ceremoniell Kakao

Hur gör man?

Min standard kopp just nu när jag reser och inte har tillgång till alla mina örter och kryddor (och min blender) är:

2 matskedar kakao (ca 20gr)
1 tesked rå honung
En tesked av en superfood blend med gurkmeja, kanel, kardemumma och maca
Sen rör jag i ca 2 dl varmt vatten

Mitt favoritrecept när jag hade tillgång till mitt kök:

2 matskedar kakao
2 ekologiska dadlar
1 tesked Reishi eller Cordyceps
1 matsked MCT olja
Sen sprinkla I lite kanel, kardemumma och gurkmeja
Sen blandar jag i min blender I ca 20 sekunder med 2 dl varmt vatten

Ett fantastiskt kakao elixir nu I alla hjärtans dag tider både för självkärlek men kan även drickas som en aphrodisiac:

2 matskedar kakao
1 dl varm infusion eller te av lindblomma- det är en fantastisk och god ört för vårt hjärta och den är otroligt återfuktande vilket är perfekt i den torra svenska vintern.
1 dl varm skummad veganmjölk ex mandel, havre eller kokosmjölk
1 matsked kokosgrädde eller kokosolja (eller MCT olja)
1 matsked rå honung eller 2 dadlar
1/2 tesked Cordyceps eller reishi
1 tesked Lucuma eller Maca pulver
Blanda i en mixer i ca 20-30 sekunder tills du har en skummig konsistens
Sprinkla på lite kardemumma och torkade rosblad
Häll över i en fin kopp, sätt en intention, ta några djupa andetag och tänk på 3 saker du älskar med dig själv.

Drick och njut

Ceremoniell Kakao
Ceremoniell Kakao
Ceremoniell Kakao

Vill du testa denna magiska kakao så hittar du den på min hemsida for all things cacao-  Wild Cacao Collective

Har ni några frågor så svarar jag mer än gärna, kakao har förändrat mitt liv på så många sätt så jag är passionerad att sprida lyckan vidare

Eva · 3 years ago
Fantastiskt inlägg! Tack!! :)

Nina Medicina · 3 years ago
Tack Eva Har du provat att dricka ceremoniell kakao?

Eva · 3 years ago
Av olika anledningar har jag inte det. Men skulle väldigt gärna vilja! Det är även fler andra liknande grejer jag skulle vilja göra. Retreater av olika slag och gongbad, trumresor osv. Just nu tillåter inte livet alltför stora utsvävningar så jag tar ljuvlig inspiration i din fina blogg och även på många underbara instagram konton och bloggar. <3

Nina Medicina · 3 years ago
Eva du får komma och hälsa på i Skåne i sommar, där kommer det bjudas på både kakao, trumresor och gongbad Ha en fin helg

Eva · 3 years ago
Härligt! jag kanske tar dig på orden. <3

Nina Medicina · 3 years ago

erika · 3 years ago
A M E N !

Nina Medicina · 3 years ago
Food of the gods!

Nina Medicina

Nina Medicina

I am a Modern medicine woman and spiritual guide working mainly with Ceremonial Cacao, plants, breathwork and sound.

Here I am writing about my life that is divided between Lake Atitlan in Guatemala and the forest in Skåne. Topics I am passionate about are Cacao, holistic health, healing, spirituality, ceremonies, rituals and my dog Elda of course❣︎

Instagram: @ninamedicina

https://www.ninamedicina.com
Mail: [email protected]

The Ceremonial Cacao I am writing about that has upgraded my life on all levels can be found at:
Www.wildcacaocollective.com
@wildcacaocollective