Forrest bathing

1 year ago

Skogsbad (eller djungelbad för mig nuförtiden) är en av mina absoluta favoritaktiviteter för att lugna min stress och ångest på bara några minuter.

Det är så enkelt och handlar om att bara vara i naturen med sina sinnen öppna. Genom att aktivera  syn, hörsel, smak, lukt och känsel kan vi lyckas ta oss ur vår ”thinking mind” och vara mer i nuet- något jag måste jobba på varje dag.

Skogsbad är ett av mina topp tips för återhämtning och för att minska stress, för att sova längre och bättre, och för ett allmänt ökat välbefinnande. Det är även helt gratis och du behöver inte boka tid.

Har ni tänkt på att vi blir bombarderade med mer intryck under en vanlig dag än våra förfäders blev under hela sin livstid så det är inte konstigt att vi känner oss helt uttömda och ofta utbrända.

Hetsiga stadsmiljöer, kollektivtrafik, vår mobil, dator osv triggar allt den riktade uppmärksamheten som kräver mycket energi och kan göra oss så trötta och tömda på bland annat sexuell och kreativ energi.

Att vistas kravlöst ute i naturen aktiverar istället den spontana uppmärksamheten som istället fyller på våra energinivåer- så på med varma kläder och gå ut i skogen!!

Forrest bathing
Forrest bathing
Forrest bathing

Såhär gör du

Välj en lugn plats utan trafik eller människor. Du kan sitta upp, ligga ner eller långsamt ta en promenad- men ingen powerwalk!

Börja med att se, lyssna och ta in dofterna.

Vad ser du? Ser du något du vanligtvis inte brukar uppmärksamma?

Vad luktar det? Känner du någon lukt som påminner om något gammalt minne?

Vad hör du för ljud? Fåglar, vind, prassel, trafiken långt bort..

Gå igenom ett sinne i taget och testa alla dina sinnen, eller bara de du känner för.

Det finns ingen tidsgräns. 10 minuter är bättre än ingen tid alls.

I somras på min roadtrip genom Oregon spenderade jag 5 dagar själv i skogen där jag mest låg och stirrade på träden, orkeslös och lite lätt apatisk efter en livstid av ett konstant görande och det var något av de mest fantastiska upplevelserna i mitt liv- att göra absolut ingenting. Sån lyx!

När allt blev tyst kunde jag höra inte bara mina egna tankar utan jag började se hur naturen kommunicerade både med mig och med varandra.

Jag har precis läst klart boken ”braiding sweetgrass” och Robin Wall Kimmerer som är författare till den här fantastiska boken skriver så fint:

”Breathing in the scent of Mother Earth stimulates the release of the hormone oxytocin, the same chemical that promotes bonding between mother and and child, between lovers. Held in loving arms, no wonder we sing in response”

Vi kan alltså få vår kropp att utsöndra feel good hormoner som gör oss naturligt höga bara genom att gå ut i skogen och andas- Nature is the medicine!!