Skammen över andras asighet

5 years ago

I en av de feministiska Facebook-grupperna jag är med i håller samtalen alltid saklig nivå, inte minst tack vare administratören Linnea som utan undantag är rättvis och närvarande. Jag läser ofta där, kommenterar nästan aldrig. I går, medan jag väntade på att tomatsåsen skulle koka upp, grävde jag ner mig i en tråd där en före detta medarbetare till mig gick på och förklarade var som är relevant inom feminismen och vad folk i gruppen EGENTLIGEN borde tala om i gruppen. Jag blev sugen på att slänga mig in i diskussionen, men beslöt mig för att istället berätta här. Den här medarbetaren, också han chef inom koncernen jag på den tiden jobbade i, förklarade ofta för mig hur jag egentligen borde sköta mitt jobb som journalist och lade sedan till vilken dålig chef jag var. Alltid småleende. När min vän och medarbetare sade upp sig informerade han aggressivt henne om att det här var hennes sista chans. Hon hade inte kompetens att få något lika bra jobb i framtiden. Hans osaklighet gick så långt att jag till slut var tvungen att anmäla honom till vår gemensamma chef, men det ledde bara att chefen hade ett snack med honom och medarbetaren blev sur och attackerade mig för att jag tjallat. Igår kväll tänkte jag på två saker, tänk att skammen över att någon varit ett as mot en kan leva kvar så länge. Att jag under så många år nuddade vid tanken på att det var jag som överdrev, var onaturligt känslig eller bara fick för för mig grejer. Skönt att den tiden åtminstone mestadels är över. Ja, och att just den här personen inte lider av FÖR mycket självinsikt eller intresse av att ta till sig kunskap om feminism.

Ennet · 5 years ago
Jag var inblandad i tråden du skriver om. Förstår inte varför denna person vill höra till hela gruppen, då hans insikter och sympatier gällande feminism verkar väldigt luddiga. Synd att höra att han varit en otrevlig kollega också. Skönt att han är en före detta kollega.

Peppe Öhman · 5 years ago
Tack för att du orkade ta diskussionen!

Koko · 5 years ago
Jag tror att vettiga människor ofta får för sig att de är onaturligt känsliga eller missuppfattar, just för att de är vettiga. Eftersom de själva strävar efter vettig kommunikation och förnuftiga resonemang så tänker de att andra också gör det och om det verkar som något annat så måste det ju vara ett missförstånd! För inte kan väl någon på riktigt mena sådär?

Peppe Öhman · 5 years ago
Bra formulerat! EXAKT så är det.

Tessa · 5 years ago
Just så! Man tar åt sej i onödan och spiller tid på att vända och vrida på det som sagts, för man kan inte tro annat än att man måste ha missupfattat.

Peppe Öhman · 5 years ago
EXAKT så!

ÅlandsPetra · 5 years ago
Alltså jag är sååå trött på dessa män (å nån gång åxå kvinnor) som förklarar för oss andra i gruppen hur man ska tänka.... den va bättre å mer saklig då d va färre medlemmar...

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.