Back to work

4 weeks ago

Fick ett så fint meddelande från en av er läsare på Instagram. En nybliven mamma som funderar kring framtida möjligheter, gällande arbete och potentiella karriärval. Hur får man egentligen jobb inom mode och design? Och vilken väg har jag gått för att nå dit jag är idag.

Egentligen är svaret ganska enkelt. Jag kan berätta det i tre simpla rader. Men jag kan väl måla upp det med lite mer känslor och krusidull. För såklart var resan dit tuff och kantat av nattsvarta oceaner av osäkerhet. Så som alla kreativa yrken kan jag gissa.

Häng med här så ska jag försöka berätta om min historia!

Back to work

Jag jobbar alltså som koncept designer för & Other stories skor och alla accessoarer. Just nu med halva mitt team här i Stockholm och så den andra halvan i Paris. Såsnart pandemin lägger sig är ambitionen att jobba från Paris emellan åt. Men för stunden får vi nöja oss med arbete över videosamtal. Inte alltid så lätt att visualisera hur en produkt egentligen ser ut när man inte får klämma och känna. Ibland är första gången jag faktiskt ser designen, när den redan hunnit komma ut i butik. Då får man bara hoppas den blev bra!

Back to work

Så härlig tid det är nu ändå. Nu när man äntligen accepterat, och släppt att sommaren faktiskt är över. Nu är vi nog kanske i den mest magiska perioden. Tiden precis mellan sommar och höst.

Back to work

Tillbaka till jobb. För mest jobbar jag alltså hemifrån. Så de dagar jag faktiskt tar mig in till kontoret känns det som ett festligt event! Och jag kör all in med lyx-frulle och cappuccino med riktig kopp. Så ljuvligt!! 

Back to work

För att sedan springa ner i kvarteret och plocka upp en härlig lunch. Panini, Fabrique and you name it!! Mmmm det bara vattnas i munnen. Ingen trist ensam-soppa-från-ica-i-micron-där-hemma här inte. Nej dessa dagar då lyxar jag rejält. 

Back to work

The office building. Här inne hägrar alltså & Other stories! Och hela Stockholm designteam. Får pirr i kroppen av bara tanken!

Back to work

Och den här säsongen bär alla på kontoret tydligen en beige överrock haha… just follow the pact. 

Men ska vi komma till saken, hur blir man en modedesigner egentligen? Finns säkert flera olika sätt. Men en bra sak som känns som ett måste, om man vill ha jobb för ett kommersiellt företag det vill säga. Är att söka sig in till en utbildning!

Själv började jag min designresa som nyinflyttad yngling. Flyttade till Stockholm från Luleå och sökte mig in till Tillskärarakademin, för att lära mig grunderna inom sömnad och mönsterkonstruktion. En tuff utbildning tyckte den då 21 åriga Frida. Med blod svett och tårar kämpade jag mig ändå igenom dessa två plågsamma terminer. Allt för att sedan kunna söka mig vidare till den, enligt mig, riktig modeskola. Minns krissamtalet med min lärare, när jag inte riktigt visste om jag skulle lyckas ro ihop den där halva kavajen innan betygen skulle delas ut. Ja, man syr alltså halva plagg om det är någon som undrar.

Nog om det, låt oss fortsätta med min lilla historia…

Jag klarade mig alltså med nöd och näppe igenom hela det året på Tillskärarakademin, och sökte mig så vidare till  Beckmans mode och designutbildning. Mitt i ett kokande Östermalm. Nybrogatan upp och ner… ett ständigt myller av folk. Wow tyckte såklart den unga unga jag! Och där någonstans längst ner på gatan låg så Beckmans gamla skolbyggnad. Precis innan Dramatens pampiga entre. Inklämd mellan restauranger och vanliga bostadshus. En sliten och nergången gammal huslänga. Men mina ögon glittrade som guld. Kunde det bli bättre!! Jag bestämde mig för att det är nu allting ska till att börja. Ensam och energisk kastade jag mig ut i det nya livet.

Men om jag ska vara ärlig så blev ingenting från dessa tre år riktigt som jag hade tänkt mig. Jag hade ganska svårt att hitta riktiga vänner och jag fick kämpa på som bara den. Minns hur jag i vissa perioder inte ens såg någon mening med att åka hem om kvällen. Jag arbetade mig genom nätterna där i sömnadssalen. Och sov på en skabbig skumgummimadrass just precis under mitt arbetsbord. Men en bit toile-vävstyg som täcke. Alltså det är sant! Jag ljuger inte nu.

Okej det var ju meningen att jag skulle inspirera med denna textrad haha… Det kanske jag inte gjorde alls nu eller!? Men jag kan ju tillägga att detta faktiskt nästan är 20 år sedan nu. Saker hade säkerligen utspelats på ett helt annat sätt om jag börjat på skolan idag. Hade säkert räckt med några år till på nacken av mognad. Jag var ju trots allt yngst i min klass. Klassens baby det var jag!

Back to work

Men sen då, vad hände efter skolan. På riktigt förstod jag inte att jag faktiskt skulle kunna jobba med detta. Alltså att jobbet “modedesigner” fanns på riktigt. Trodde det var en illusion av en fantasi, och att jag nu bara skulle återvända till typ kassan på Åhlens. 

Back to work

Men jag minns att jag precis innan min slutvisning ringde ett samtal till H&M head office och frågade om jag kanske kunde få ett jobb. Och slutvisningen är alltså då man gör sin sista final modekollektion. Och man styr upp en runway show med publik. Det var ju så otrolig roligt minns jag! Allt från casta modeller till att bygga sceneri. Det var tider det. 

Back to work

I publiken satt då alltså head of design för H&M, Margareta Van Den Bosch. Och efter visningen valde hon ut mig som vinnare till H&Ms stipendium för bästa kollektion. Jag blev så glad så jag nästan höll på att svimmade. 

Back to work

Och sedan kom Margareta fram till mig, och frågade om jag ville ha jobbet! Om jag ville komma och jobba med henne på H&M. Och jag kunde inte tro det var sant. Ska jag nu få jobba med min hobby, och dessutom få betalt för kalaset!! 

Back to work

Jag började som assistent. Ritade smycken minns jag. Sedan en kort stund med väskor och lite andra accessoarer. Men ganska snabbt inpå kom jag över till klädsidan. Och sen har det väl bara rullat på! H&M har varit en fantastisk arbetsplats och fortsatt skola. Och nu till sist på &otherstories och här kommer jag nog stanna ett bra tag skulle jag gissa. 

Back to work

I stunder har jag tänkt om jag kanske vill testa att göra något eget. Starta ett eget modemärke. Ideer har kommit och gått genom åren men ingenting har blivit av. Just här innan pandemin bröt ut hade jag tänkt försöka starta upp någonting. Men hela situationen gjorde mig alldeles för rädd och bekväm, i det en fast anställning faktiskt har att erbjuda.  

Back to work

Ja det var min historia det. Hoppas ni tyckte den var underhållande och att jag kunde inspirera någon. Så här står jag nu. Klackarna och kavajen den är på! Det är torsdag och jag ska strax åka in till kontoret för att presentera den senaste skokollektionen våren 2022. Får faktiskt ibland fortfarande nypa mig i armen. 

Back to work

Ändå en rätt härlig känsla att man kan få känna så över det man gör. Men ni måste förstå mig rätt, det är såklart också ett supertufft jobb. Stressigt i perioder. Jag har både gråtit och nästan känt mig som utbränd. 

Back to work

Men just idag är alltingen bara toppen. Jag svävar som på moln. Så peppad att få visa min och mitt teams senaste kollektion för cheferna. För tänk att det faktiskt är mitt jobb haha… och jag får dessutom betalt för det! Otroligt.

Puss och trevlig helg!

 

Andrea · 4 weeks ago
Vad spännande! Fint att du är öppen med att det varit tufft ibland.

Frida Billegren

Frida Billegren

Designer för &otherstories. Bloggar om livet i 70´s villan med tre kids. Interiör, mode och family life. Välkommen till mig!

Instagram: frida_billegren

frida.billegren@gmail.com