The Story Behind Ann Ringstrand

Style

The Story Behind Ann Ringstrand

Ann Ringstrand är kanske mest förknippad med det svenska modemärket HOPE, men 2017 grundade hon sitt nya egna designmärke ANN RINGSTRAND med en vilja om att förena sin passion för design med träning i yoga och mindfulness. Snygg design för våra sinnen helt enkelt! Tack Ann för att vi fick ställa några frågor! Foto: Felix Odell

The Story Behind Ann Ringstrand
The Story Behind Ann Ringstrand

Berätta om ”Ann Ringstrand”, hur började allt?

För några år sedan upptäckte jag att jag hade svårt att vara i nuet. Jag befann mig oftast i framtiden i planer och visioner. Min dotter brukade reagera på min icke närvaro när vi promenerade till skolan. Det störde mig att jag inte kunde fokusera på henne den korta stunden. Jag sökte efter träning i fokusering och medveten närvaro. Genom yogan, som jag tränat i över 15 år, kom jag i kontakt med Mindfulness. Träningen hjälpte mig att uppmärksamma mina tankar och känslor. Resultatet av träningen har lett till att jag är lugnare och reagerar oftare från ett nyfiket perspektiv än av rädsla. Jag blev intresserad av de verktyg som används för att komma i kontakt med oss själva såsom dofter och smaker. 2015 bestämde jag mig för att lämna mitt dagliga arbete på Hope och utbildade mig till Natural perfumer i USA. Jag pendlade några år till min kreativa studio i New York och insåg där att mitt framtida uppdrag skulle vara att förena min passion för design med träning i yoga och mindfulness. Jag har saknat produkter med snygg design som kunde användas i hemmet för exempelvis meditation och yoga. Snygg design för våra sinnen helt enkelt. Så jag startade varumärket ANN RINGSTRAND där jag skapat en liten serie med dofter i form av parfym, olja, doftljus samt en oljebrännare i keramik. Konceptet innehåller även mala–inspirerade smycken och textilier som du kan använda inte bara till meditation utan även till vardags. Jag arbetar just nu med några designsamarbeten, som kommer att lanseras under 2019.

Vad gör du för att lyfta en jobbig dag?

Jag är inte så bra på att slappna av och acceptera dåliga dagar, jag har därför en del strategier för detta. Jag brukar tänka på det som är bra i mitt liv. Skapa en känsla av tacksamhet, och försöka få perspektiv på vad som är viktigt runt mig. Sedan stannar jag upp och känner efter vart jag andas och hur kroppen känns. Jag påminner mig om att allt förändras och att den jobbiga dagen kommer att bytas ut mot en bra dag. Jag tänker ut något som jag gillar att göra, till exempel att dricka kaffe på ett mysigt fik och så försöker jag lägga in det som en belöning under dagen. Även sticka ut och jogga brukar fungera fint. Eller så ringer jag någon och gråter en skvätt och om ingen svarar så gråter jag mot ett träd (om jag hittar ett utan att någon kan se mig).

The Story Behind Ann Ringstrand

Vad är du rädd för?

Jag kan bli rädd för att förlora allt, att bli lämnad, men också att vår planet skall gå under. Jag är också rädd för att bli gammal eller rättare sagt att se gammal ut. Jag försöker gå in i en ny fas av livet där äldre är ok. Men det är en utmaning, det borde finnas kurser i det som inspirerar människor. Precis som det finns kurser för perioden som nybliven förälder.

Var hittar du inspiration?

På cafeér, bland människor i urbana miljöer. När jag känner mig inspirerad blir jag lycklig, får en känsla av att allt är möjligt. Jag agerar ofta på min inspiration. Kraftfulla känslor av inspiration har legat som grund när jag startat nya varumärken och företag.

Hur går dina tankar kring konsumtionssamhället vi lever idag?

Vi behöver förändra hur vi lever. Min övertygelse är att vi som medborgare själva skall ta det ansvar som vi klarar av. Exempel som jag gör, flyger mindre, använder bilen mer sällan, äter upp den mat vi köper, visar barnen hållbara värderingar, minskar på användningen av plast, använder kläder längre, köper färre nyheter, använder inte facebook och spenderar mindre tid på sociala medier än för ett år sedan. Det senaste hjälper mig att fokusera på mitt eget liv och inse att jag inte behöver så mycket mer. Det är också problematiskt att vara produktskapare idag. ”Vad kan jag designa som någon faktiskt behöver och som är hållbart?” Jag har hittat mening i att designa produkter för våra sinnen som hjälper oss att vara medvetna i oss själva och uppleva stunden. Det hjälper oss att hitta lugn i en stressig vardag.

The Story Behind Ann Ringstrand

Vad gör ni helst en ledig lördag?

Äter mysig frukost med familjen, åker därefter till stallet med min dotter. Lunch tar min man och jag på Etnografiska museet. I bästa fall, om barnen håller sig långt borta från hemmet (vi använder ”Hitta mina vänner” appen) slänger vi oss i sängen. Med lite tur har vi 15 till 20 minuter på oss. Det känns så komiskt. Alla faser i livet har verkligen sina olika utmaningar.

Var hittar man dina produkter?

Hela konceptet finns hos Asplunds butik på Sibyllegatan i Stockholm samt att doftkollektionen finns i alla Hope butiker. Vill man se hela konceptet och shoppa på nätet så finns vår egen butik annringstrand.com

Vad gör du om 5 år?

Jag hoppas att jag sprider kreativitet och inspiration till mina medmänniskor. Att jag tillsammans med andra skapar en rik miljö, där vi bor, av både natur och kultur.

Published November 6, 2018