The Story Behind A New Sweden

Style

The Story Behind A New Sweden

Lisa Bergstrand är konsult inom hållbart mode och grundare av det nya märket A New Sweden, ett hållbart movement som tillverkar kläder lokalt av naturliga material som finns i Sverige. Hon bor i Berlin, Stockholm och Norrbotten tillsammans med sin man Anthony och dottern Freja, 6 månader. Tack Lisa! Foto Emma Bergstrand & Niklas Bergstrand

The Story Behind A New Sweden

Berätta om “A New Sweden”. Hur föddes idén och hur har resan från idé till produktion sett ut?

Jag har jobbat mer än 15 år som designer för olika modemärken, allt från stora modehus i Paris som Saint Laurent, Givenchy, Celine, Isabel Marant, till små start ups i Bangladesh. För några år sedan kände jag mig lite less på hela modebiten och började samtidigt intressera mig mer för hur kläder verkligen är gjorda, vart och av vem. Jag läste några olika kurser i hållbar utveckling, både globalt och inom mode.

Modeindustrin sägs vara den andra mest förorenande industrin i världen efter olja. Majoriteten av alla textilier som tillverkas är syntetiska och kräver tusentals kemikalier vid framställningen. Plastmaterial som polyester, akryl och nylon släpper dessutom ifrån sig mikroplaster vid tvätt, som tränger ner i vårt grundvatten och våra hav.

Även naturliga material som bomull odlas inte hållbart. För varje 100 gram bomull krävs 27g bekämpningsmedel. Bomull växer inte i våra breddgrader och majoriteten av alla kläder tillverkas tusentals mil bort.

Så jag bestämde mig för att bevisa att det går att tillverka kläder lokalt av naturliga material som finns i Sverige. Men inte kompromissa stilmässigt. Ju mer jag lärde mig om ullens kvaliteter insåg jag att det faktiskt är det bästa materialet som finns! Det behåller värme när det är kallt och andas samtidigt, det är naturligt antibakteriellt, drar inte åt sig fukt, och behöver nästan aldrig tvättas. Samtidigt fick jag reda på att bara 18% av all svensk ull används, resten kastas bort eller bränns upp. Så jag bestämde mig för att tillverka kläder av svensk ull.

Jag har jobbat med detta i drygt 1,5 år nu och har just lanserat märket A New Sweden under modeveckan i Stockholm. Det var en lång men mycket intressant resa för att hitta och besöka alla leverantörer i produktionskedjan, från fårbönder till syfabriker. Jag har skött varje steg i processen, från att köpa ullen till att välja lokalt tillverkad förpackning av återvunnet papper.

Tanken är inte att göra en kollektion per säsong som andra modemärken, det tycker jag inte känns hållbart, utan bara göra ett plagg per år. Ett plagg som är stilrent och klassiskt och inte går ur mode, passar både kvinnor och män, och kan användas år efter år. Det första plagget är ett i vanliga fall klassiskt bomullsplagg, men jag har gjort det i 100% svensk ull; en sweatshirt. Det är naturligt grått efter att svart och vit ull blandats. Inga plastmaterial har används så kläderna är helt komposterbara.

The Story Behind A New Sweden
The Story Behind A New Sweden

Var hittar du inspiration?

Överallt! Speciellt i naturen, arkitektur, på konstutställningar och resor.

Företagets filosofi?

Som en vän uttryckte det är det mer en “movement” än ett klädmärke. Att skapa en lokal produktionskedja som är helt kontrollerad och transparent, och att aktivt välja bort plastmaterial och göra helt komposterbara plagg. Tillverkade i Sverige av svensk ull.

Vad drömmer du om just nu?

Jag saknar Paris och längtar efter en liten semester. Min familj tänker ta tåget till Paris i vår och hälsa på vänner och sitta på terasser i solen.

Vad gör du för att lyfta en jobbig dag?

Dricker en havre-cappuchino och äter en god cheesecake, och påminner mig om det positiva i världen och hur lyckligt lottad jag är.

The Story Behind A New Sweden
The Story Behind A New Sweden

Hur går dina tankar kring konsumtionssamhället vi lever idag?

Vi måste tillverka kläder och prylar som är gjorda av bra material och framtagna på ett sätt som inte skadar miljön. Saker som är gjorda för att hålla länge. Vi kan uppenbarligen inte fortsätta konsumera och resa som vi gör idag. Jag har själv alldeles för mycket kläder, men jag köper inget nytt sen några år tillbaka. Jag tror på färre men bättre plagg. Och jag försöker tillverka och erbjuda dessa plagg.

Vad gör ni helst en ledig lördag?

Går en promenad i naturen och sen till någon mysig restaurang och äter en god lunch men min man och vår dotter.

Bästa/svåraste med att driva eget företag?

Det både bästa och svåraste är att man själv har allt ansvar och kontroll. För mig har det dessutom varit svårt när jag var gravid och mådde pyton i drygt tre månader. Jag kunde knappt få någonting gjort. Och sen inte så lätt att hitta tid till jobb med en liten bebis som bara vill sova i sele på mig eller ute i vagnen i rörelse.

The Story Behind A New Sweden

Vad gör du om 5 år?

Jag hoppas då kunna ta tillvara på mer av den svenska ullen och tillverka fler plagg på ett lokalt och naturligt sätt. Och att fortsätta upplysa och få allmänheten att tänka till om sina klädval.

Var hittar man A New Sweden?

På hemsidan www.anewsweden.com och i få utvalda butiker.

Published March 13, 2019