Klimatklubben

Style

Klimatklubben

Maria Soxbo, Emma Sundh och Johanna Nilsson står bakom klimatklubben som grundades hösten 2018. I Facebookgruppen och på Instagram delar de med sig av hållbara tips i stort och smått med målet att kunna lämna efter sig ett hållbart samhälle och en välmående planet till nästa generation. Tack Maria för att vi fick ställa några frågor! Foto: Emily Dahl

Berätta om Klimatklubben.

– Vi hade spånat på ett klimatinitiativ under ett par veckor, men bestämde oss hastigt och lustigt för att lansera vårt instagramkonto @klimatklubben.se samma kväll som FN:s nya klimatrapport släpptes för att fånga upp all klimatångest som vibrerade i luften. Vi är ju övertygade om att det absolut bästa botemedlet för klimatångest är engagemang, och vi hade tydligen rätt eftersom vi fick 1000 följare redan samma natt! Nu är vi över 13 000 på instagram och ytterligare 6000 i en facebookgrupp som hjälps åt att sprida information, driva opinion och peppa till engagemang på alla fronter.

Vi står inför julen, hur ska vi tänka när det gäller konsumtionshysterin?

– Att ett nytt konsumtionsrekord under julhandeln skulle vara ett misslyckande. Det är ju verkligen så himla orimligt att vi bränner omkring 23 miljarder bara på julhandeln varje år. Julen 2018 är en perfekt startpunkt för en mer hållbar livsstil, och det är så himla lätt att göra rätt om man bara ger sig själv lite tid till eftertanke. Mitt bästa tips är att läsa alla kommentarer till vårt instagraminlägg om julen, där finns massor av tips på hur man fixar härligaste och mest hållbara julen (https://www.instagram.com/p/Bpwe1kFBTRZ/). Själv tänker jag till exempel handla julklapparna till barnen secondhand (börjar man nu hinner man lätt!) och ge bort välgörenhetsgåvor eller upplevelser till de få vuxna som jag fortfarande byter klappar med.

Era 5 bästa tips på hur vi på individnivå kan spara på miljön i vardagen?

– Ta ett rejält flyguppehåll. Jag kommer inte att lämna marken under hela 2019, och det är inte ens särskilt svårt med tanke på hur fantastiska destinationer vi både har i Sverige och som lätt nås via tåg. Nästa steg är att försöka förskjuta normerna i samhället, genom att tänka att vego är norm snarare än kött till exempel. Föreslå för chefen att kött blir specialkost från och med nu på konferenserna? Tänk också på vilka normer du själv bidrar till, till exempel vilken typ av bilder du delar i sociala medier. Skippa att lägga upp semesterbilder från flygresmål eller köttiga middagar, men posta gärna härliga bilder från tågtripp och vegetariska delikatesser, så blir våra flöden på sikt mer hållbara. Och så tycker jag att vi måste Våga Prata om Klimatet. Våga vara lite obekväma, ifrågasätta företag som gör klimatkorkade grejer, tacka nej till onödiga förpackningar, maila en politiker och lyfta frågan vid fikabordet på jobbet. Ju mer vi pratar, desto mer händer!

Finns det hopp?

– Absolut! Men vi måste börja nu, för tiden är knapp. Det fina med att skaffa ”klimatglasögon” är att de blir skarpare ju mer man använder dem, så om man tar första steget mot ett mer hållbart liv idag kommer nästa steg säkert ske redan i morgon av bara farten. Vi måste också tänka att klimatengagemang sprider sig som ringar på vattnet, även om det börjar med en enda person. Passa på att berätta för alla du känner att du har köpstopp, flygpaus eller vegomånad, så inspirerar du garanterat fler att göra detsamma!

Hur har ni förändrat era egna beteenden?

– Det flygfria 2019 är en stor förändring för oss alla tre, och varje dag lär vi oss nya saker genom medlemmarna i framför allt facebookgruppen som vi tar med oss in i våra egna liv. Att engagera sig i frågan gör liksom också att man ser på hela världen med nya ögon – det vi förut accepterade av slentrian ifrågasätter vi alltid numera. Det är ett uppvaknande, men ett väldigt härligt och engagerande sådant!

Published November 9, 2018