Anaïs Bonnier

Style

Anaïs Bonnier

Anaïs Bonnier tog chansen när den dök upp och flyttade till drömmarns stad. Nu bor hon med sin man Niklas och dotter Adélie i New York för en tid framåt. Till våren flyttar de hem till Stockholm igen och till sommaren kommer lillebror som ligger i magen. Men än så länge utspelar sig livet i NYC, dit vi får följa med en stund. Tack Anaïs!

Anaïs Bonnier

Hur kommer det sig att ni lämnade Sverige och flyttade till New York?

Att bo i NYC har alltid varit något jag och min man har velat göra någongång i livet. Vi hade pratat om det i många år, och strax efter att vi fick vår dotter Adélie öppnade möjligheten upp sig för Niklas att arbeta här under en period. Ärligt talat var jag lite tveksam just då. Jag har varit här mycket men aldrig som mamma, så jag var lite orolig över hur livet med barn skulle vara i en stad som jag alltid mestadels relaterat till uteliv, restauranger och snabbt tempo i alla dess bemärkelser. Men allt har gått väldigt bra och smidigt.  Livet med barn här överträffade alla mina förväntningar. Förutsatt att man hamnar i rätt område, så är livet med barn här riktgt härligt. Jag är extremt glad över att vi åkte, vi har inte ångrat det i en sekund – tvärtom!

Anaïs Bonnier

Vad är det bästa med att bo i New York och vad är nackdelarna?

Det bästa är helt klart att få uppleva så många delar av världen samtidigt. Att träffa en massa nya människor, äta massa massa god mat, testa nya grejer och se nya platser. Det känns som att vi bara skrapat på ytan av vad NYC har att erbjuda. Tiden jag har varit här har utvecklat mig enormt. Den här staden får en att komma ut ur sitt skal, att intressera sig för saker man aldrig tidigare visste var intressant och att skapa nya band. 

För mig som nybliven mamma har det även varit lärorikt att få komma till ett nytt ställe och se hur alla jonglerar liv + mammaroll. För mig är det inspirerande att få höra hur familjer i min omgivning får vardagen att gå ihop och jag tror att många nyblivna mammor behöver känna sig inspirerade och se möjligheter. Det har varit kul och intressant att få nya perspektiv. Men det går hand i hand med vad jag anser är en av NYCs största nackdelar. Barnomsorgen är extremt dyr och omständig. Den är långt ifrån för alla och den begränsar föräldrar från att kunna leva och bo med barn på Manhattan. Jag ser barnomsorg som en allmän rätt och inte endast för de som har möjlighet. Allt detta får mig också att inse hur fantastiskt Sverige är när det kommer till frågor som dessa. Även föräldraledigheten är totalt obefintlig här. Heja Sverige!

Anaïs Bonnier
Anaïs Bonnier

Vad upplever du är den största skillnaden?

Tråkigt nog av alla saker, kommer jag att säga ljuset. Årstiderna här påminner om Sveriges, de är bara lite mer extrema. Men ljuset, det är strålande sol mitt i januari. Jag är väldigt känslig mot mörker och har alltid haft svårt med vintrarna hemma. Jag behöver inte tropiska stränder och gassande sol för att trivas, men att inte se himlen utan driva runt i en gråskala och mörker i flera månader tycker jag är jättetufft. Har inget emot kyla eller dåligt väder, älskar vinter – men ljus gör enorm skillnad!

Vad saknar du med Sverige?

Åh, jag saknar så mycket. Nu har jag inte varit hemma på över ett halvår vilket är rekord för mig. Jag saknar att se min dotter med min familj (stick i hjärtat), jag saknar alla mina nära och kära. Jag saknar svensk natur och svenska matbutiker. Vi har det så bra i Sverige – svensk barnomsorg, svensk vård, renlighet, frisk luft (!) – listan är lång. Man blir varse om mycket när man får lite distans. 

Anaïs Bonnier

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Jag kom hit när jag fortfarande var mammaledig så mycket tid har och spenderas tillsammans med min dotter. 

Nu går hon på preschool mellan 8.30–14. Niklas lämnar Adélie i skolan på morgonen och jag hämtar. Under mina barnfria timmar har jag frilansat med lite projekt och försökt få ut så mycket av staden som möjligt. Jag umgås med nya vänner, upptäcker vad staden har att erbjuda, får till någon yoga och att får ihop familjelivet, det är en typisk vardag för mig. När jag hämtat Adélie har vi möjligtvis någon playdate som oftast efterföljs av att handla på Whole Foods och sen hem för att laga middag, bada och natta. Repeat. 

Vad gör ni helst en ledig lördag?

På sommaren är vi mest ute hela tiden. Dricker morgonkaffe på Laughing Man, tar Adélie till parken med vänner och deras barn. Om vi går ut och äter strosar vi gärna till West Village (förälskad i West Village).

Anaïs Bonnier
Anaïs Bonnier

Vad drömmer du om?

Jag drömmer om att se världen med min familj men också om att rota mig helt en dag och känna mig tillfreds. Jag är inte riktigt där än… Jag har mycket kvar att se och göra!

Vad får man inte missa om man åker till New York?

Gå på en Rangers Match i Madison Square Garden. Kollar vanligtvis inte på hockey alls, men stämningen och känslan där är riktigt kul. 

Förläng resan med två dagar, hyr en bil – åk Upstate New York eller till Long Island. New York är inte bara Manhattan, de utflykterna som går att göra några timmar utanför stan är helt makalöst fina. Montauk och Catskills är två favoriter. 

Anaïs Bonnier

Bästa:

Restaurang?

Frenchette, Via Carota och Buvette

Café?

På sommaren, Laughin Man Tribeca och på vintern, Clementine.

Brunch:

Bubby’s Tribeca

Museum?

Just nu: Guggenheim som visar Hilma af Klint. 

Shopping?

Soho

Bästa häng med barn?

Tribeca är rena rama barnparadiset enligt mig. Det bor nästintill bara barnfamiljer och man kan gå med vagn överallt. Parkerna här är gröna, barnsäkra (mjukt asfalt mm) och väldigt kul. Vattenlekar på somrarna, liveband för de små, utebios, pumpa-tävlingar under Halloween och mycket mer. Mina favoritparker är: Washington Market Park, Rockefeller Park (Hudson River) och Pier 25. På vintrarna finns det enormt mycket inomhus aktiviteter: NYC Kids Club (mjukt gym för toddlers att springa av sig på), musikklasser, och lässtunder på bokaffären Barnes & Nobles. 

Adélie går i en skola som heter Playgarden, där går vi även på barnbalett. Det är världens finaste skola med en stor härlig inomhus-lekplats för alla att leka på alla dagar i veckan.  

Anaïs Bonnier

Hur ser framtiden ut? 

I magen ligger en liten lillebror som kommer i sommar vilket vi är så glada över. Framtiden bär med sig en växande familj, mer intensivt familjeliv (lite sömnlöshet på nytt gissar jag) och så mycket gos. Hoppas på ett till eller fler äventyr som detta. 

Har ni planer på att flytta hem el tänker ni stanna?

I maj flyttar vi hem till Stockholm. Vi hade lite planer på att stanna men när jag blev gravid kände vi båda att det passade bra att flytta hem. Vi har pratat om att komma tillbaka – men en sak i taget!

Published January 29, 2019