Unna

Story Behind

Unna

UNNA befinner sig mitt i en spännande lansering av sina produkter – svensktillverkad ekologisk modersmjölksersättning och tillskottsnäring. Vi har pratat med grundarna Vendela Wikman och Linnea Markmeyer om bolagsbyggande, stigman och deras gemensamma önskan att bidra till att skapa bättre förutsättningar för en trygg start för bebis och föräldrar. Och så Draknästet såklart!

I samarbete med Unna.

Unna
Unna

‘Alla som vill amma ska stöttas i det. Men, vi tycker samtidigt att det är synd och fel om amningen ska drivas av att man är rädd för alternativet, eller att ’ge upp’ amningen ska vara förknippat med skuld eller skam. Då är det ju något som blivit snedvridet. Mammans välmående måste i så fall få större fokus.’

 

Hej Linnea och Vendela, hur mår ni?

– Vi mår bra! Vi har mycket kul på G den här våren och får träffa väldigt mycket spännande människor i samband med vårt bolagsbyggande!

Vilka är ni?

– Vi är vänner, mammor och företagare. Vi har grundat och driver Unna tillsammans – som bygger på en företagsidé vi har haft tillsammans i många år.

Berätta om er resa med Unna.

– Idén till Unna kom faktiskt för ungefär tio år sedan. Vi pluggade ihop och spånade jämt företagsidéer och inspirerades särskilt av svenska varumärken som lyckats med export. Vi hade båda bott och studerat utomlands och sett hur svenska varumärken ofta förknippas med just kvalitet och trygghet, och var helt inställda på att barnkategorin borde vara den kategori där de svenska värdena verkligen kan komma till sin rätt. Modersmjölksersättning, insåg vi, är väl den kategori där kvalitet och trygghet är som allra viktigast. Så vi började försöka förstå oss på kategorin ersättning. Ju mer vi läste på desto svårare verkade det, men vi kunde inte släppa idén.

Så, den har liksom legat där och grott, idén. Vi har hållit oss uppdaterade om kategorin och spelarna därinom, och vi har under årens lopp gjort ett antal försök till att komma närmre produktion. Vi var bland annat i kontakt med vår nuvarande fabrik i Skåne första gången år 2016. Nu känns det ju meningsfullt att vi inte släppte idén trots att det många gånger verkat för svårt. Men det har inte alltid känts meningsfullt, utan rätt orealistiskt och abstrakt i perioder. Vilken annan livsmedelsprodukt som helst skulle vara lättare att lansera, fick vi höra.

Idén idag är ju exakt densamma, men problemformuleringen har blivit mycket tydligare sedan vi själva blev mammor. Målet att exportera våra fina svenska produkter och värden kvarstår. Vi är ännu mer medvetna om hindren nu, men också mer övertygade om att det finns ett gap i marknaden som vi kan fylla, även här på Svenska marknaden. Vi står mitt i lansering nu, vilket är jättespännande!

 

Unna
Unna

Mjölkersättning har varit, och är delvis fortfarande ett laddat ämne i Sverige. Vi vill veta mer om mjölkersättning som produkt och hur ni ser på debatten?

– Ja, alltså substitut till modersmjölk har behövts och funnits i alla tider. Ersättningen som finns idag är bättre än någonsin, och även om amning är det som förespråkas så går det ju inte att uttala amningens hälsoeffekter på det enskilda barnet. Att helamma, delamma eller inte amma alls borde inte vara kontroversiellt i Sverige idag. Det borde snarast styras av förutsättningar, mammans vilja och det som passar varje enskild familj. Jätteenkelt, en ickefråga, egentligen.

De flesta blivande mammor vill amma sitt barn och har det som plan A. Vi vågar nog påstå att alla som föder barn i Sverige mer än väl nås av informationen att amning är bra. Men det blir ju ett problem om det i samma veva uppfattas som om alternativen är dåliga. Det finns stor risk då att utebliven amning klassas som ett misslyckande. Det kan drabba rätt många, eftersom ungefär en av tre mammor behöver ersättning i någon utsträckning. Amning funkar inte för alla. Vi tycker att det saknas saklig information för att kvinnor, mammor, ska kunna ta egna välgrundade beslut i frågan. De flesta vet inte var de generella rekommendationerna kommer ifrån eller vad de grundar sig i.

Och ja, eller hur man tar hand om sin bebis är väl över lag laddat, och eftersom matning är den huvudsakliga sysslan första tiden hamnar det lätt i fokus. Det finns ju rätt starka normer kring föräldraskapet, och vi har märkt att det kan bli så snurrigt som att hur man matar sin bebis kan blandas ihop med hur man är som förälder. Det finns massa saker som bidrar till det här, och vi drivs absolut av att luckra upp stigmat kring flaskmatning och ta bort drama kring amning.

Vi tycker debatten är mossig. Många uppfattar det som om amningen skulle ha otroliga hälsofördelar och att det är fritt fram att slänga sig med dessa, och också tillskriva amningen alla möjliga andra lösryckta fördelar. Faktum kvarstår att amning inte funkar för alla. Generella rekommendationer eller anekdotiska bevis av hur fantastisk amningen varit för någon, blir lätt pekpinnar och nedvärderade mot mammor som inte ammat. Nyblivna mammor behöver sällan pekpinnar, utan snarare stöttning för att få en bra start på föräldraskapet. Och missförstå oss inte: Amning och bröstmjölk är en fantastisk lösning på spädbarnets näringsbehov de första månaderna, och det funkar bra för många. Alla som vill amma ska stöttas i det. Men, vi tycker samtidigt att det är synd och fel om amningen ska drivas av att man är rädd för alternativet, eller att ’ge upp’ amningen ska vara förknippat med skuld eller skam. Då är det ju något som blivit snedvridet. Mammans välmående måste i så fall få större fokus.

Unna
Unna
Unna

Sortimentet består inte bara av mjölkersättning. Vad erbjuder ni mer?

– Vi har tre produkter i vårt sortiment. Modersmjölksersättning är ju det man kan ge från födseln upp till 6 månader. Därefter går man över till tillskottsnäring som komplement när bebisen börjar äta mer och mer vanlig mat. Mjölkdrycken tar vid från 12 månaders ålder och är liksom tillskottsnäringen ett komplement till barnets alltmer varierade kost. Alla tre produkter ersätter, eller kompletterar, amning kan man väl säga. I Sverige är det ju vanligt med välling i ettårsåldern och uppåt, men mjölkdryck är det vanliga på andra marknader och ökar i popularitet även i Sverige. Den kan serveras i mugg eller flaska, funkar både varm och kall och innehåller alla vitaminer och mineralämnen som små barn behöver (i kombination med varierad kost).

Vad är unikt med just era produkter?

– Vi erbjuder de första ekologiska produkterna i kategorin som också är tillverkade i Sverige. Som varumärke är vi unika för att vi är en liten spelare – annars finns det ju bara jättar bakom ersättning. Vi är också unika för att vi är synliga som grundare, ett varumärke skapat av föräldrar för föräldrar. Vi vill ta ett nytt grepp kring dialogen om matning, och belysa de verkliga problemen föräldrar står med.

Vad har varit mest utmanande med företagsresan och vad har visat sig vara lättare än ni väntat?

– Oj, har något varit lättare än väntat? Jo, kanske att det känts så naturligt att gå från anställda på storbolag till att driva eget. Att gå tillbaka skulle kännas svårt för det här är för kul – och spännande. Mest utmanande är nog att starta upp med småbarn hemma. Det har visat sig vara höga odds på att vi plus alla barn är friska och vi kan jobba ostört. Det är svårt att få flow i veckorna och våra planer behöver hela tiden ändras.

Unna

Ni är vänner som blivit kompanjoner, hur har det varit?

– Naturligt skulle jag säga. Vi har ju typ alltid, sedan vi lärde känna varandra när vi pluggade i Uppsala, pratat om företagsidéer, entreprenörskap och drömt om våra framtida jobbsituationer.

Det skulle visa sig att ni också är några av de få som dragit hem en investering från Draknästet. Spännande, berätta!

– Ja, mycket spontan och överraskande upplevelse. Det var faktiskt första gången vi pitchade vår idé för investerare. Vi var precis redo med en prototyp och en framarbetad varumärkesprofil och skulle börja se oss om efter finansiering. Vi hade ju våra vanliga jobb på sidan, men skickade in en ansökan till Draknästet.

Fem dagar innan inspelning fick vi veta att vi skulle få vara med. Helt ärligt visste vi inte så mycket om upplägget för ingen av oss hade sett den svenska versionen av programmet innan. Vi satte ihop en tvåminuterspitch som efterfrågat, och hann typ inte bli så nervösa. Det kändes kul, och det var kul! Vi fick bra frågor, feedback, pepp, och såklart kvitto på att vi var rätt ute när vi fick med två ’drakar’ på kroken. Sedan dess har vi fått lov, och kunnat, satsa på Unna fullt ut.

Kul! Var kommer namnet Unna ifrån?

– Det är ett flicknamn som jag känt till och tyckt om sedan länge. Det kommer från fornnordiskans unn som betyder att älska.

Var kan man få tag på Unna idag?

– Vi finns på alla stora och mellanstora Coop-butiker i Sverige och de vanliga nätapoteken. Just nätapoteken känns viktiga för att vem som helst, oavsett var i landet man bor ska kunna hitta Unna, dom har ju så snabba leveranser också!

Vad drömmer ni om företagsmässigt och privat?

– Ett kontor. Att få jobba oavbrutna veckor. Vår första Unna-konferens.

Haha, vill ni rekommendera något? Kan vara vad som helst.

– För hälsofrågor på ett sakligt, rimligt sätt och i perspektiv kan vi tipsa om podden Fråga Agnes Wold!

Unna

 

Tack Vendela och Linnea!

Published May 12, 2023