TEURN STUDIOS

Story Behind

TEURN STUDIOS

Designern Anna Teurnell är kvinnan bakom TEURN STUDIOS, den senaste av stjärnor på de svenska lyxmodehusens himmel. För TWWP berättar hon sin och företagets historia.

‘Maffigt ska det vara och vi har stora planer på att bli ett viktigt och intressant modehus.’

 

Hej Anna! Berätta om TEURN STUDIOS.

– Hej! Efter många år som anställd i modebranschen hade jag en längtan efter att göra de kläder som jag ville och längtade efter personligen, men också att skapa en miljö som var härlig och inspirerande. Att bygga ett modehus från grunden. Jag kände så tydligt att det saknades ett märke med kvalitet men också en relevant modegrad. Ett märke som kan tilltala olika åldrar. Och olika sorters behov av plagg. Acne har gjort en fantastisk resa och det kan inte bara vara de som lyckas. Eller Totême. Jag och mina medgrundare kände att det var dags för ett nytt starkt varumärke. Det blev TEURN STUDIOS. Maffigt ska det vara och vi har stora planer på att just bli ett viktigt och intressant modehus.

Våra kollektioner innehåller många användbara och självklara plagg som kan bli stommen i en garderob och de är lätta att kombinera. Mycket av det vi gör passar till det som redan finns. Sedan lägger vi till ett lager som kan vara mer säsongsbetonat, eller leker med proportioner (tajt eller oversized) eller en härlig färg och … gärna lite glitter! Våra glitterskor piggar upp en look. Ja, med våra plagg ska det vara enkelt att ta sig från morgonen till kvällen med ganska lite anstränging. Man ska känna sig stärkt och cool och fin i våra plagg. Det är också en del i det vi tycker är “sustainable” – att göra plagg som funkar vid många tillfällen och som har en himla lång livstid. Plus att tröttnar man på plaggen så har de ett värde som vintage. Vi blev så glada när vi såg en av våra kappor  till salu i en secondhandaffär för ett ganska högt pris. Det känns bra att plaggen är tidlösa och har ett långvarigt värde. Vi kallar det vi gör för “progressive luxery”. Gillar ordet progressivt. Vi vill bana väg för att det går att vara riktigt exklusiv och jobba hantverksmässigt till ett “fair” pris långt under modehusens. En riktigt tjusig kappa hos oss måste kanske kosta 10 000 kronor, men ofta är det minst det fyrdubbla hos till exempel Prada. Och då har vi ofta samma leverantörer som modehusen.

Vi värnar om hantverket och tillverkar det mesta i flera av de fantastiska fabriker som syr och gör tyger. Oftast i Europa, mest Italien men även Turkiet, Rumänien, Portugal och ett par plagg är sydda i Sverige. En lyxig tröja i “kokad” alpacka med skinndetaljer har en ateljé i Stockholm sytt. Det är underbart att kunna bidra till att hålla tekoindustrin levande i Sverige också. Vi gör en del stickat och siden i Kina. För där är de bäst på det.

TEURN STUDIOS
TEURN STUDIOS

Vad gjorde du innan du startade Teurn Studios?

– Jag har jobbat med kläder sedan jag var runt 20 år. Började som Visual (dekoratör) i en klädaffär men kände ganska snart att jag ville bli designer. Jag fick tre söner men utbildade mig samtidigt ordentligt på Tillskärarakademien här i Stockholm och har också gått på Beckmans. På H&M ritade jag spjutspetsavdelningen som först hette “Clothes” och efter sex år där var jag med att skapa varumärket “& Other stories”. Då bodde jag halvtid i Paris. Vi hade kontoret där och de flesta designers i teamet  jobbade därifrån. Det var verkligen en dröm att få vara i Paris och jag trivdes med att ta fram kollektionerna, bygga team och anställa  talanger. Men, när jag fick förfrågan hoppade jag på erbjudandet att utveckla varumärket Marimekko i rollen som Creative director. Jag kände att det fanns något väldigt intressant och vågat som jag kunde jobba med och vi lyckades få varumärket och kollektionerna mer relevanta för denna tid och att sätta Marimekko på kartan som ett intressant Brand. Dock kände jag att jag var tvungen att säga “ja” när ARKET behövde en Designchef och åren där var en riktigt fin tid!

När vaknade ditt intresse för estetik, textil och mode? Har du något core-minne?

– Jag har alltid skapat med mina händer. Som liten gjorde jag ofta saker jag längtade efter. Byggde en häst med brorsan. Snickrade egna skor med plankor och garn. Gjorde smycken. Blir fortfarande helt berusad av känslan att gå från idé till färdig produkt och skapa eventuellt värde och all kommunikation kring detta. Helst tillsammans med andra som jag blir inspirerad av. Jag är en riktigt team-person och tycker mycket om att se andra klädda i det som skapats.

Vem är er kund? 

– En person som vill se snygg och exklusiv och lite cool ut, som uppskattar riktigt hög kvalitet och inspiration samt idéer om hur man kan klä sig. Tänker att TEURN kan vara ett märke som bygger på det som många killar verkar gilla när de handlar; att man kan lita på att ens garderobsfavoriter finns hos oss och att man kanske till och med vill köpa flera stycken samtidigt av plagg som funkar bra och som man känner sig himla snygg i. Många kunder köper flera av våra byxor och kavajer men även till exempel Cashmeretröjor för att de är så otroligt lyxiga och fina. Att plaggen funkar vid många tillfällen och håller över tid vet vi att kunden gillar. De tycker, som vi, att det är ett hållbart sätt att förhålla sig till kläder.

TEURN STUDIOS
TEURN STUDIOS

‘Jag tittar alltid mycket på folk och vad de har på sig. Såg en turist i Capribyxor och kände att det ska jag ha i sommar med en stor skjorta och så blir det nu.’

Vi är nyfikna på hur din process när du skapar ett nytt plagg ser ut?

– Jag bygger ofta en ny kollektion utifrån vad jag vill ska stanna kvar från tidigare samt idéer om hur man kan förnya “looken” med nya plagg , accessoarer eller färg. I den processen jobbar jag gärna med vintageplagg. Provar plagg som inte är helt moderna men som jag ser något i som inspirerar mig till att hitta en ny passform till exempel. Jag kan testa idéer som kan kännas på gränsen till att vara fula men det är också det som är intressant. En längd, en färg eller ett snitt som plötsligt talar till mig. Vill alltid hitta det där oväntade och är ständigt på jakt efter spännande gamla plagg och färgkombinationer. Jag tittar alltid mycket på folk och vad de har på sig. Såg en turist i Capribyxor och kände att det ska jag ha i sommar med en stor skjorta och så blir det nu.

Underbart. Så du hämtar en del av din inspiration hos människor runtomkring? 

– Ja. Och i konst, dans, musik, mat ,vänner och familj. Allt kan inspirera. Jag läser oerhört mycket. Gärna hårdkokta deckare som till exempel dem av Lee Child. Men även annat. Nu håller jag på att läsa Kjell Westös nya bok och läste just ut en fantastisk liten bok av Hiromi Kawakami “Senseis portfölj”.

De boktipsen tar vi med oss! Vad gör dig tömd på energi och hur hämtar du tillbaka den?

– Coronapandemin bidrog till att jag ändrade mitt liv lite grann. Jag började en ny vana att gå 1-2 timmar på morgonen med våra hundar och jobbar helst inte innan 10.00. Gillar morgnar men inte att stressa så nu har jag hittat ett sätt att komma igång som gör hela dagen lite bättre. Jag läser också väldigt mycket. Då känner jag att jag slappnar av OCH gör något som är bra för skallen. Men oftast vill jag använda händerna för att “slappna av”. I vintras virkade jag. Nu gör jag hemgjord rostad müsli som en besatt …

Haha, och vad lyssnar du på?

– Allt möjligt. Just nu mest ROMY, 070 Shake, Laurie Anderson och jazz.

Anna, tack för att du ville ge dela en pratstund med oss, vad ska du göra när denna intervju är slut?

– Äta en stor frasig schnitzel. Jag äter mest vegetariskt med ibland får jag lite cravings på restaurang Lieblings schnitzel med kaprismör och honungsrostade brysselkål. Så nu blir det så.

TEURN STUDIOS
TEURN STUDIOS
Published October 25, 2023

Staffy girl · 8 months ago
All stylish women are accompanied by a staffy ❤️