BETIYON

Story Behind

BETIYON

När MOLLY NORD var liten dök hon efter blålera för att smörja in kroppen med – och när det första barnet Ilse kom för fem år sedan insåg hon hur mycket tveksamma ingredienser det finns i barnprodukter. Som utbildad näringsterapeut och med det livslånga intresset för holistisk hälsa blev det naturligt att starta hudvårdsserien BETIYON. Vi nördar ner oss i microbiomet tillsammans med Molly och förstår vidden av hormonell obalans.  

BETIYON

I samarbete med Betiyon.

 

"Man kan inte isolera ett problem eller en kroppsdel från resten av kroppen utan man ser kropp och psyke som ett kretslopp där allt är sammanlänkat."

Hej Molly! Vem är du?

– Hej! Hmm, det är ju alltid en klurig fråga, men jag gjorde faktiskt nyligen mitt horoskop och fick reda på att jag var en blandning av jungfru och lejon. Jag tyckte själv att egenskaperna stämde rätt så bra! Jungfruns egenskaper var de som syntes mest utåt och jag tror att jag ofta uppfattas som ganska lugn och kanske lite svävande, men när man kommer lite närmre inpå kommer lejonets mer bestämda och eldiga egenskaper fram! Men utöver mitt horoskop så är jag också mamma till Ilse 5 år och Beata 3 år. Jag älskar att vara mamma. På ett sätt är det en så naturlig roll för mig och jag är så glad att jag har fått chansen att få den rollen, men jag har också ett stort behov av egentid för att fylla på med energi och bibehålla mina egna intressen. Det kanske är klyschigt men jag blir verkligen en så mycket bättre och roligare mamma då!

BETIYON
BETIYON

Berätta om Betiyon!

– Själva idén till Betiyon kom när jag fick Ilse för fem år sen och insåg hur mycket tveksamma ingredienser det är i barnprodukter. Men egentligen började intresset för hudvård långt mycket tidigare än så. Jag kommer ihåg när jag var liten på landet och dök efter blålera för att smörja in kroppen och soltorka på klipporna. Att göra ansiktsmasker, bada, skrubba och smörja in mig har alltid varit en rogivande och viktig ritual för mig. Men det var när jag började läsa till Näringsterapeut för 10 år sen som jag blev intresserad av just naturlig hudvård och att ta hand om hudens mikrobiom (bakterieflora). Så när Ilse kom så tyckte jag att det skulle bli så kul att ta hand om hennes hud med allt som jag hade lärt mig. Jag upptäckte dock snabbt att det verkligen inte fanns många produkter som var skonsamma nog för barn. Så jag gjorde mina egna produkter till henne!

Under den här tiden jobbade jag på en kvinnoklinik och träffade kvinnor i alla åldrar som led av hormonella obalanser av olika slag. Många var medvetna om att kosten har en inverkan på våra hormoner, men det var inte alls lika vanligt att de hade koll på att även miljögifter och syntetiska tillsatser i hudvårdsprodukter kan ha en inverkan på vår hormonella balans. Jag tyckte alltid att det var kul när en ung tjej kom till kliniken, då kändes det som att jag gav henne verktyg för livet, men jag kunde inte släppa tanken på att de här obalanserna inte borde uppstå i första hand. Jag började tänka på idéer på hur man skulle kunna sprida information till fler föräldrar och nå ut även till de som inte redan är hälsointresserade. Till slut blev det självklart att det var genom mina hudvårdsprodukter och Betiyon som jag ville fortsätta jobba med hälsa och förhoppningsvis göra en positiv inverkan i början av livets skede.
Just nu befinner vi oss väldigt mycket i början med bara två produkter i sortimentet, men vi har SÅ mycket roliga planer för framtiden!

BETIYON

Molly med sina döttrar Beata och Ilse.

Du har en bakgrund inom psykologi, kost och yoga. Berätta.

– Ja precis, när jag var 20 år flyttade jag till England och började läsa till psykolog. Jag var inställd på att läsa om Freud och psykoanalysen som den svenska utbildningen är fokuserad på, men i England var det mycket mer fokus på hjärnan och neurohormoner. Jag blev helt hooked på hjärnan och hur avgörande våra hormoner är för vår hälsa. Hade jag inte vidareutbildat mig till näringsterapeut så hade jag nog forskat om schizofreni eller något liknande idag. Men eftersom jag var ganska så ung för att börja jobba som psykolog så beslutade jag mig för att åka till Indien och utbilda mig inom yoga. Yogan hade varit en del av mitt liv i många år och jag var sugen på att få djupdyka i den under en period, och hade även en tanke på att utforska yogan som ett kompletterande verktyg till psykologin.

Det slutade med att jag tillbringade nästan 2 år i Indien med att utbilda mig inom yoga, den yogiska filosofin och ayurveda. Under den här tiden kom jag till bukt med egna hälsoproblem, allt med hjälp av yogan i kombination med kost. Ayurvedan blev som en inkörsport för att förstå vilken inverkan kosten kan ha på vår hälsa. När jag fördjupade mig i det såg jag sambandet mellan kosten som byggstenarna till våra hormoner och hjärnans neurohormoner. Jag åkte hem till Sverige och vidareutbildade mig till näringsterapeut. Inom näringsterapin, eller functional medicine som det heter på engelska, så ser man till kroppen som en helhet. Man kan inte isolera ett problem eller en kroppsdel från resten av kroppen utan man ser kropp och psyke som ett kretslopp där allt är sammanlänkat. Så har man tex migrän så försöker man förstå varför (kan det tex vara stress, hormonellt, kost eller fysiska spänningar) istället för att ordinera en huvudvärkstablett. Det är lite som ett detektivarbete!

BETIYON

I Betiyons hudvårdsserier finns en rengöringsolja och kroppsolja. Alla råvaror 100 % naturliga och biologiskt nedbrytbara. Varje ingrediens är utvald för sina specifika egenskaper. Produkterna är skonsamma och milda nog för ett spädbarns hud, men sammansättningen av produkterna skapar en funktionalitet för under alla livets skeden.

BETIYON
BETIYON

Det är så spännande. Finns det en tydlig livsfilosofi bakom Betiyon?

– Betiyon som varumärke har ganska höga krav på sig, vi använder inget som är dåligt för miljö eller kropp. Men samtidigt vill vi verkligen skapa en inkluderande känsla och inte få folk att känna att man ska uppnå någon typ av hälso eller hållbarhets-perfektion. Det är så destruktivt att sträva mot perfektion och egentligen tror jag inte ens att det existerar. Alla gör sitt bästa utifrån sina egna förutsättningar och mer än så kan man inte göra. Tanken med Betiyon är just att avlasta föräldrar från ytterligare ett område att prestera inom. Det är en djungel bland alla barnprodukter så vill försöka vara så transparenta som möjligt så att föräldrar känner sig trygga med att de gör ett bra val.

Var kommer namnet ifrån?

– Betiyon betyder döttar på hindi. Jag tyckte det var fint eftersom jag startade Betiyon för mina döttrar men även för alla döttrar och söner. Och som sagt så har jag ju en förkärlek till Indien så det känns så mysigt att ha fått in en liten bit av det med.

BETIYON

Molly i köket med Beata och hennes kusin. Molly startade Betiyon med sin syster, som gör all grafisk form, och tillsammans driver dom företaget idag.

Vi vill veta mer om mikrobiomet och vad som faktiskt är bra för vår hud och våra barns. Vill du ge oss lite nyttig information?

– Åh haha jag älskar när någon frågar! Mikrobiomet tar upp en stor del av mitt liv men jag är fullt medveten om att de flesta inte har det blekaste om vad det är. Det är egentligen ett jättestort ämne, men om man ska sammanfatta det lite kort så är mikrobiomet de miljarder bakterier, svampar och virus som lever på och i oss. Vi har olika typer av kolonier i tarmen, munnen och på våra olika hudområden.

Förr i tiden trodde man att sterilt var lika med rent, men den uppfattningen har verkligen fått utmanas i och med att man upptäckte att vi är täckta med bakterier som är livsavgörande för oss. Utan dem skulle vi inte kunna överleva. De hjälper oss med det mesta, från att reglera immunförsvaret och hålla patogener (dåliga bakterier) borta, till att producera hormoner, vitaminer, matsmältningsenzymer och skydda oss från skadliga UV-strålar. Alla bakterier på kroppen kommunicerar med varandra och med hjärnan. Jag tycker det är så sjukt att vi har allt det här livet på oss. Först tänker man “vad coolt att de är där och tar hand om oss”, men eftersom vi har mer av våra bakteriers DNA än vårt eget så kan man ju egentligen ifrågasätta vem som tjänar vem, känns som att det skulle kunna bli ett tema på en framtida zombiefilm, hehe..

Eftersom vi äter mycket mindre fibrer idag än för bara 100 år sedan, men även på grund av att vi både äter och smörjer med antibiotika och syntetisk hudvård, så är vårt mikrobiom långt ifrån så varierat som det var förr i tiden. Det är därför jag tycker att det är ett sånt viktigt ämne att prata om. Utan bakterier överlever vi inte och sakta men säkert tar vi kål på dem, allt på grund av att de flesta inte ens har en aning om att de existerar. Forskningen om tarmfloran har kommit ganska långt men om hudfloran har man inte forskat lika länge. Så än så länge vet vi inte exakt vilka sammansättningar av bakterier, svampar och virus som är fördelaktiga, på vilket område av kroppen och om det är lika för alla. Därför undviker jag all typ av probiotisk hudvård. Det kan till och med vara negativt att använda den typen av hudvård. Det enda man ska titta efter om man vill använda produkter som värnar om mikrobiomet är “Microbiome friendly” eller “Mikrobiomvänlig”. Denna märkning betyder i princip att produkten lämnar din hudflora ifred.

Förutom att äta mycket frukt och grönt så är en väldigt enkel sak man kan göra för att skydda sin hudflora att skippa tvålen i duschen både på sig själv och på barnen. Vi tvättar bara med tvättolja. Sen är det bra att smörja in sig efter dusch så att huden är återfuktad och bildar en bra miljö för våra pyttesmå husdjur.

Vad drömmer du om företagsmässigt och privat?

– Företagsmässigt drömmer jag om att få utveckla fler produkter, jag har så många idéer! Privat drömmer jag om work-life balance, haha! Nej, men en stuga där vi skulle kunna odla grönsaker och bada nakna hade varit en perfekt kontrast till livet i stan.

Vill du rekommendera något?

– Just nu är jag väldigt inne på kombinationen manukahonung och ricinolja som en ansiktsmask, så djuprengörande, antiinflammatorisk och återfuktande! Och gott att slicka sig om läpparna medan man väntar på att den ska verka!

‘Forskningen om tarmfloran har kommit ganska långt men om hudfloran har man inte forskat lika länge.’

BETIYON
Published June 22, 2023