A Dress To Love

Story Behind

A Dress To Love

Det är ingen hemlighet att vi på TWWP älskar en bra historia. Berättelser som känns, har visuell kraft och som ger eko genom tiderna. Därför känns det extra drömmigt att tillsammans med Marimekko få fira 70 år av stärkande silhuetter i ikoniska prints  – och presentera lanseringen av Marimekko Pre-loved, ett nytt koncept som gör det enkelt för dig att hitta en alldeles egen vintagefavorit.

A Dress To Love

Maija Isolas mest ikoniska och faktiskt rebelliska print, Unikko.

”Du vet hur det är. Ibland kommer ett mönster, ett plagg eller ett snitt som förändrar allt.”

A Dress To Love

Vintageklänning med kimonoärmar i Kottarainen-print av Katsuji Wakisaka, designad 1974. Foto Seppo Saves.

Registrera dig här för att säkra din vintagepärla.

För att hylla 70 år av underbara prints tillhandahåller Marimekko en noggrant utvald samling av cirka 70 vintageplagg från 1960- till 2000-talet, som blir tillgängliga 11 augusti på Marimekkos hemsida. Dessa extraordinära pärlor representerar allt som som Marimekkos klänningar är kända för – ett positivt, starkt bejakande av att få vara den man är – och vi har valt ut våra favoriter ur samlingen.

Men! Då vi älskar berättelsen om Marimekko, så låt oss inte börja historien nu idag, år 2021. Låt oss börja då, år 1949. Det var nämligen för cirka 70 år sedan som textildesignern Armi Ratia tog kontakt med några nyutexaminerade formgivare och konstnärer och bad dem att göra mönster till sin man Viljo Ratias företag, Printex – ett litet företag i Helsingfors som var specialiserat på att trycka mönster på textilier. En av dessa unga lovande talanger var Maija Isola – printdesignern som ritat Marimekkos mest ikoniska mönster genom tiderna, Unikko. Mönstret ritades som en protest mot “blomförbudet” som då rådde på Marimekko, och blev som vi alla känner till – en succé. Maja ritade 1949 mönstret ”Amfora”, som då uppmärksammades för sin djärvhet och annorlunda färgkombination, som sen följdes av många ikoniska prints.

Armi var fullt övertygad om att det fanns en målgrupp för dessa djärva tryck. I hennes filosofi fanns en tydlig önskan om att kvinnor skulle känna sig starka och våga gå sin egen väg. Armi ansåg att kläder var något som kunde hjälpa till med detta. Det fanns också en vilja och en ambition att skapa tidlösa och praktiska plagg. Man skulle kunna se på Armi Ratia som Finlands Coco Chanel i dessa avseenden.

A Dress To Love
A Dress To Love

Uppslag från “Mari Magazine”. Marimekko är en ihopslagning av namnet Mari (den eviga kvinnan)  och Mekko – som betyder enkel klänning på finska.

1951 har modeföretagets sin allra första fashionshow. Modevisningen hölls på Kalastajatorppa-hotellet i Helsingfors och kollektionen var designad av Riitta Immonen, som använde tryckmönster från olika finska konstnärer. Enligt utsago var publiken förtrollad och ett par dagar senare var Marimekko officiellt registrerat som ett företag och den första Marimekko-butiken öppnade året efter i Helsingfors. Konceptet var fött och allt sedan 1951 har Marimekko-klänningen förmedlat ett positivt och stärkande budskap – var dig själv. Deras tidlösa klänningar har alltid varit ett emblem för människor som går sin egen väg med självförtroende och stil.

"För att hylla 70 år av underbara prints tillhandahåller Marimekko en noggrant utvald samling av cirka 70 vintageplagg från 1960- till 2000-talet."

A Dress To Love

Vänster: Jackie Onassis i Grekland bärandes sin Marimekko-minidress. Höger: Jackie i röd bomullsklänning från Marimekko på omslaget till Sports Illustrated år 1960.

Så vad hände sedan? En mängd milstolpar kantar företagets framgångar, men en speciell  internationell succé kan vi naturligtvis inte undgå att lyfta i sagan om Marimekko. Den som skedde 1960 – då Jacqueline Kennedy köper sju Marimekko-klänningar. Hennes förvärv tog sig till tidningarnas rubriker och Marimekko blev en sensation över natten. Stilikonen Jackie bar en Marimekko-sommarklänning på omslaget till decembernumret av Sports Illustrated. Den ursprungliga klänningen var designad av Vuokko Eskolin-Nurmesniemi. På 1960-talet presenterades Marimekko regelbundet i internationella modetidningar som Elle, Vogue, Harper’s Bazaar och Women’s Wear Daily.

A Dress To Love

En TWWP-favorit ur Pre-loved-kollektionen är förklädesklänninen Varvunraita Dress.

A Dress To Love

En annan favorit i samlingen är Ruutu Dress.

A Dress To Love

Underbar kimonoklänning, Karkki Robe.

"Marimekko har aldrig handlat om trendigt mode. De fokuserar på tidlös och långvarig design."

Så var är det finska designföretaget idag? Mitt i ett firande av historiens vingslag – och något vi älskar hos Marimekko är ambitionen att deras mönster aldrig kastas bort  – utan kommer att föras vidare från en användare till nästa. Marimekko har aldrig handlat om trendigt mode. De fokuserar på hållbar och långvarig design. Så missa inte Marimekkos Pre-loved vintagekollektion med tidlösa designpieces som varar generation efter generation.

A Dress To Love

Marimekko Pre-loved HITTAR DU HÄR!

Published August 4, 2021