Stina Lönnkvist

Small talk

Stina Lönnkvist

Hon har haft några riktiga “defining moments” i livet de senaste åren. Ett succéföretag som startats och frodats, ett bröllop som firats och en bebis som kommit till världen. Vi har pratat med medgrundaren av Mantle och nyblivna mamman till lilla Blue, STINA LÖNNKVIST, om bröllop, förlossning, kraften i visioner och positiv nihilism. Enjoy!

Stina Lönnkvist

Klänning från House of Dagmar.

Stina Lönnkvist
Stina Lönnkvist

Klänning och skor från TEURN studios.

‘Vissa pratar om att man tappar lite av sin identitet när man blir mamma, för mig var det snarare som att jag tappade lite av mitt ego.’

 

Hej Stina! Och stort grattis till Blue! Hur känns det att ha blivit mamma?

– Det känns faktiskt otroligt. Varje morgon ser jag in i hennes blå ögon och undrar hur jag kan vara så lyckligt lottad. Även om jag knappt sovit under natten är allt som bortblåst när hon ler mot mig. Det är exakt som i Sarah Klangs underbara låt Worst Mom. Vissa pratar ju om att man tappar lite av sin identitet när man blir mamma, för mig var det snarare som att jag tappade lite av mitt ego. Läskigt, men också frigörande!

Hur var förlossningen, blev det som du tänkt dig?

– Det var mer intensivt än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig, men det var ändå en positiv upplevelse i efterhand. Tre timmar efter att vi kom in på förlossningen så föddes hon utan smärtlindring i en pool under vattnet. Vattnet gick aldrig så hon kom ut med hela fosterhinnan intakt, en så kallag segerhuva (eller Mermaid Birth på engelska). Det är tydligen extremt ovanligt, och sägs enligt folktro ge tur för resten av livet! Så hon föddes helt enkelt i dubbelvatten. Kanske kände hon på sig att hennes namn var Blue?

Vad fint! Du och din man gifte er också nyligen, berätta.

– Ja! Vi gifte oss en perfekt majdag när jag var gravid i vecka 19. Det var ett riktigt Stockholmsbröllop! Vigseln var i intima Djurgårdskyrkan och sedan tog vi alla vanliga SL-båten från Djurgården till Skeppsbron. Därifrån gick vi i samlat bröllopståg med marschtrumma i täten till en lång vinlunch på mitt favoritställe Riche Fenix på Götgatan. Sedan hade vi trädgårdsfest vid lusthuset på vår innergård (numera känt från Katarina Wennstams bok sekelskiftesmorden!) och avslutade med en redig hemmafest. En fantastisk dag!

Låter underbart. Om du skulle ge oss dina fem bästa bröllopstips?

1. Det viktigaste: fundera på vad NI vill. Och snegla inte för mycket på vad andra gör (förutom för att inspireras såklart). Comparison is the thief of joy! Vi körde till exempel dagsbröllop i stan istället för en herrgårdshelg som många vi kände har gjort. Och vinlunch med ostron och korv + pommes istället för klassisk trerätters bröllopscatering.

2. Skala av komplexitet! Jag funderade mycket på vad som faktiskt var värt att lägga sin energi på. Vissa säger att ett lyckat bröllop ligger i detaljerna, men jag tror att det ligger i känslan. Både jag och min man är entreprenörer så vi hade inte tiden att nörda ner oss på detaljnivå. På det sättet tvingades vi att skala av. Och tro mig, det är ingen som saknar avancerade dekorationer, custom-servetter eller handskrivna save the dates (om du inte älskar att göra sånt, isåfall: go wild!).

3. Tänk på flödet. Den enda detaljen vi var noga med var hur flödet skulle vara under dagen. Ett hett tips är att verkligen tänka igenom de olika transportmomenten och tiden det ska ta. Onödig väntan, för långa transportmoment eller för kort efterfest kan verkligen påverka stämningen.

4. Våga fråga! Jag bjöd in min favoritartist Jens Lekman att spela och till min stora glädje tackade han ja. Han spelade både i kyrkan, på bröllopslunchen och på trädgårdsfesten. Mina absolut bästa minnen från dagen.

5. För ett sista tips frågade jag min man. Hans tips: gift dig med någon du är kär i. Ett ganska bra bröllopstips ändå?

Stina Lönnkvist

Stina har denimtop och byxor från Baum & Pferdgarten.

Stina Lönnkvist

Blommor från Atelier Fluer på hylla av TÔNN Furniture.

Stina Lönnkvist

Albin, Stina och Blue.

‘Om ingenting spelar någon roll, då är man också fri!’

Haha det får man lov att säga. Hur träffades du och din man?

– Vi träffades när vi både pluggade på Handels. Vi kände varandra ganska länge bara som kompisar. Vi chattade en massa, och jag skrattade alltid rakt ut för vi hade exakt samma humor. Så en dag var det som att något skiftade. På mitt bröllopstal sa jag att det var som att någon slog på lampan i ett mörkt rum – och sedan släcktes aldrig lampan igen. Det var nio år sedan i år och jag är nog mer kär nu än någonsin!

Om dina närmsta skulle beskriva dig som person – vad skulle de säga?

– Ringde och frågade och fick svaret: “Väldigt driven men också väldigt snäll”.

Och hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag håller nog med faktiskt! Jag älskar när det händer grejer, och jag får aldrig ett sånt rus som när man har ett nytt projekt på gång. Jag är en riktig uppstartare, mer än vad jag är en upprätthållare. Och sen tycker jag det är väldigt kul att få med andra på tåget, och att försöka se allas olika styrkor.

Ni har ett inspirerande hem! Hur tänker du kring inredning? Har du någon favoritsak hemma du är extra kär i?

– Jag gillar färger och saker jag blir glad av! Jag har nog ingen definierad stil utan sätter ihop hemmet på känsla! Jag har investerat i färgbolaget Klint och målat om alla rum i deras färger: rött i badrumstaket, gult i sovrummet, grönt i köket, krämvitt i vardagsrummet. Min favoritsak i hemmet är nog min egendesignade tapet som sitter i taket i hallen. Rekommenderar verkligen att stylea tak – outnyttjad yta!

Stina Lönnkvist

Klänning från & Other Stories.

Stina Lönnkvist

Brun kavaj och byxa från House of Dagmar. Top, Baum & Pferdgarten.

Stina Lönnkvist

Stinas kofta kommer från Baum & Pferdgarten, jeans från TEURN studios och Blues hängselbyxor från Arket.

Var står ni med MANTLE just nu och hur ser framtiden ut? Några spännande planer?

– Vi lanserade precis en otrolig ny produkt: The Retinol Serum. Nästa generations effektiva retinol som även fungerar bra på känslig hud – en kombination vi saknat! Och fler spännande produkter är i pipeline för 2024. Sedan har vi precis tagit in mer kapital för att kunna fortsätta expandera.

När mår du som bäst?

– När jag tillsammans med andra fått en kul idé och börjar göra visioner. Ingen fas är så rolig som precis i början när allt är möjligt!

Och som sämst?

– När min spänningshuvudvärk tar över. Jag har den i princip dagligen och har lärt mig att leva med den, men vissa dagar gör den mig nedstämd.

Vilka är dina ”defining moments” i livet?

– Definitivt när jag träffade min medgrundare till MANTLE, Josefin Landgård. Vi gick på samma frukostevent och började prata för att vi råkade stå nära varandra. Sedan tog vi en lunch och klickade direkt! Nästa event jag skulle gå på försov jag mig till. Tänk om jag hade försovit mig gången innan och inte träffat Josefin? Vi hade säkert träffats någon gång ändå i startup-etern, men där och då var timingen perfekt.

Tror du på ödet eller är du en obotlig realist?

– Bra fråga! Jag vet faktiskt inte, men jag står inte ut med tanken på att det bara är en slump att jag träffade min man, eller Josefin. Det måste varit någon plan med det. Jag gillar uttrycket “Det blir inte alltid som man tänkt sig men det blir som det var tänkt.”

När får du den där existentiella ångesten som kan drabba en?

– När jag tänker på att man är här en så kort stund på jorden.

Och vad gör du när den drabbar dig?

– Första reaktionen är depp (ingenting spelar någon roll), men sedan infinner sig ett lugn med det (om ingenting spelar någon roll, då är man också fri!). Jag tror det kallas för positiv nihilism. Då kan man släppa andras åsikter, smågnäll och prestationsångest och kanske hitta lite mer lekfullhet!

Din favoritplats i världen?

– Gotland, hemma, Köpenhamn.

Vad ska du göra när denna intervju är slut?

– Då ska jag natta Blue och sjunga Evert Taubes Nocturne, världens vackraste vaggvisa enligt mig och “lite obehaglig” enligt min man.

Stina Lönnkvist

MANTLE i budrummet såklart!

Stina Lönnkvist

Kofta, Baum & Pferdgarten. Jeans, TEURN Studios.

Haha, tack Stina! Ska vi köra några korta också? Jag börjar och du fyller i?

– Javisst, kör.

JUST NU TÄNKER DU MEST PÅ
… färganalys.

BLUE FÅR DIG ATT …
… känna mening varje dag.

MATERIELLT SETT KAN DU INTE LEVA UTAN …
… The Glow Serum från MANTLE.

OCH SJÄLSLIGT ÄR DU BEROENDE AV …
… skratt.

DU ÄLSKAR…
… lakrits.

DU HATAR …
… krig (riktigt mellanstadiesvar från en Mina vänner-bok men också det enda sanna svaret).

DU LYSSNAR PÅ …
… troligen någon av min mans sjutton instrument.

DU LÄSER …
… bara på min Storytel-platta. Just nu Systrarna av Jonas Hassen Khemiri för en bokklubb som min vän (och TWWPs profil) Isabelle Kvist har satt ihop.

DU SER FRAM EMOT …
… att Blue börjar prata med mig så jag får lära känna henne ännu mer. Och framtiden för MANTLE!

Stina Lönnkvist
Published February 21, 2024