Sofia Mehrotra

Small talk

Sofia Mehrotra

Hon startade MEHROTRA när hon studerade sitt sista år i London på London College of Fashion och idag fortsätter företaget, som skapar plagg, accessoarer och möbler med svensk minimalism och indisk värme som grund, att växa. Vi träffade Sofia Mehrotra som väntar sitt första barn med sambon Adam hemma i deras mysiga lägenhet på Södermalm i Stockholm.

"Det är viktigt för oss att varje sak i vårt hem finns där av en anledning."

 

HEJ SOFIA! HUR MÅR DU?

– Hej! Jag mår bra! Lite trött då jag är i v 39 och väntar mitt första barn, men också otroligt spänd och glad.

ÅH GRATTIS TILL BEBIS! HUR HAR DIN GRAVIDITET VARIT?

Tack!! Den har varit väldigt enkel tack och lov. Har haft mycket mer energi än vad jag trodde att jag skulle ha. Jag ser väldigt mycket fram emot att snart få träffa vår lilla son samtidigt som jag tror att jag kommer sakna magen lite som jag nu har blivit så van vid.

VEM ÄR DU?

– Jag är rastlös och älskar att upptäcka nya platser, stort som smått. Har alltid något projekt på gång antingen hemma eller på jobbet.

Sofia Mehrotra
Sofia Mehrotra

HUR SER LIVET UT JUST NU?

– Just nu ligger fokus på att förbereda för en ny familjemedlem här hemma!

BERÄTTA OM ERT HEM. HUR TÄNKER NI KRING INREDNING?

– Vårt hem är vår lilla oas. Vi älskar att spendera tid hemma. Både själva och med vänner. För oss har det varit viktigt att vårt hem speglar oss, hur vi lever och vad vi tycker om snarare än att följa inredningstrender. Mycket av den inredning vi har valt att inreda vårt hem med har vi köpt på auktion, resor eller ärvt. Det är viktigt för oss att varje sak i vårt hem finns där av en anledning. Jag har två skulpturer som min farmor har gjort och som nu står hemma hos oss. Dessa betyder oerhört mycket för mig och kommer alltid att få följa med oavsett vart vi flyttar och bor i framtiden.

VAR HÄMTAR DU ENERGI? ÄR DU INTROVERT ELLER EXTROVERT SKULLE DU SÄGA?

– Jag hämtar som mest energi när jag är bland människor som jag känner väldigt väl. Jag är en ganska introvert person och laddar batterierna som bäst när jag får tid med min familj eller en stund för mig själv.

VAD BETYDER ESTETIK FÖR DIG?

– Något vackert utan att vara svårt och konstlat.

VAD GÖR DU FÖR ATT LYFTA EN JOBBIG DAG?

– Går ut genom dörren, köper en kaffe på BECK, mitt favorit-café runt hörnet där vi bor, och tar en promenad i vårt område kring Nytorget. Oavsett var jag är och om dagen känns jobbig är det skönt att byta miljö för en stund och promenera för att få upp lite ny energi.

Sofia Mehrotra

“Köket renoverades för ett år sedan och är nog det rum som vi spenderar mest tid i.”

Sofia Mehrotra

“På väggen hänger en handgjordmatta från Indien som vi valde att hänga upp istället för sänggavel. Även gardinerna och kuddarna samt överkastet på sängen är från Indien, Lamporna på väggen är köpta på auktion och vi har bytt ut lampskärmarna i efterhand.”

Sofia Mehrotra

“Skulpturen har min farmor gjort. En av mina mest värdefulla inredningsdetaljer i vårt hem.”

Sofia Mehrotra

Sofia i vecka 39.

"Jag är en ganska introvert person och laddar batterierna som bäst när jag får tid med min familj eller en stund för mig själv."

BERÄTTA OM MEHROTRA.

– Jag grundade MEHROTRA 2017 när jag studerade mitt sista år i London på London College of Fashion. Jag ville skapa ett varumärke som flätade samman mina två kulturer Sverige och Indien. MEHROTRA började som ett hobbyprojekt under mitt sista år på universitetet och när jag senare flyttade hem till Stockholm valde jag att fortsätta jobba med MEHROTRA på heltid. Sedan dess har MEHROTRA växt för varje år vilket är otroligt roligt. Vi har sedan start producerat allt i Indien och även hämtat allt material vi använder därifrån, vilket inneburit att jag under åren har varit mycket i Indien. Att kunna jobba nära produktionen är otroligt roligt och lärorikt.

För mig har det alltid varit viktigt att MEHROTRA ska fokusera på hållbarhet så mycket som möjligt. Till en början producerade vi enbart produkter i naturmaterial så som ull, silke, bomull, men sedan en tid tillbaka har jobbar vi även med upcycling. Upcycling innebär att vi skapar nya produkter av pre – loved material. I vårt fall använder vi traditionella Indiska klänningar i silke. Dessa produkter har blivit våra bäst säljande vilket är otroligt roligt eftersom de även är helt unika då inga mönster och färger är det andra exakt lik.

Sofia Mehrotra
Sofia Mehrotra
Sofia Mehrotra
Sofia Mehrotra
Sofia Mehrotra
Sofia Mehrotra

OCH SÅ NÅGRA SNABBA. VI BÖRJAR OCH DU FYLLER PÅ, OKEJ?

– Yes!

JAG ÄR …

Förväntansfull över att gå in i ett nytt skede i livet och bli mamma.

JAG TRODDE INTE DETTA SKULLE HÄNDA MEN …

Jag har blivit beroende av komfort och praktiska lösningar.

JAG ÄR SOM LYCKLIGAST NÄR …

Jag inte har några måsten och får ta dagen som den kommer.

FÖR TILLFÄLLET ÄR JAG INNE PÅ …

Smarta förvaringslösningar till hemmet.

MITT BÄSTA STÄLLE ÄR …

Vårt landställe i skärgården. Spelar ingen roll om det är vår, sommar, höst eller vinter.

JAG VILL REKOMMENDERA …

Le Cherche Midi i Paris. Fantastiskt mysig italiensk restaurang i Paris med otroligt god mat.

JAG HATAR ATT …

Vara sen.

JAG ÄLSKAR ATT …

Äta långa helgfrukostar utan att ha några måsten.

Sofia Mehrotra

Tack Sofia!

 

 

Published April 13, 2022

Rebecka · 2 years ago
Hej! Lampan i köket, den som sitter på väggen vid det runda matbordet, vart kommer den ifrån? Helt perfekt lampa!! /Rebecka