PINAR BAKIRDAN arbetar som UX/UI designer och driver instagramkontot @petite.foods där hon delar med sig av den mat hon lagar under devisen “Allt turkiskt jag åt under sin uppväxt plus sånt som jag inte åt.” Hon bor tillsammans med sin fästman Dominic i en lägenhet full av färg och kreativitet söder om Stockholm. Tillsammans väntar de sitt första barn. Tack Pinar för att vi fick hälsa på!
INTERVJUAD AV KAROLINA BORG FOTO AV MIRA WICKMAN
‘Det jag främst vill genom petite.foods är att lära mina följare mer om turkisk mat.’
Mandelkaka med brynts smör och apelsin, serverad med grädde och amarenakörsbär.
Hej Pinar, vad kul att ha dig med här på TWWP! Hur skulle du beskriva dig själv?
– Hej! Tack själv, det är verkligen en ära! Hmm, jag skulle säga att jag är ivrig, spontan, snäll och extremt petig haha! Jag är väldigt social och tycker om att träffa nya människor.
Vi känner dig mest från ditt underbara instakonto @petite.foods. Berätta om det!
– Jag skapade kontot Petite.foods redan 2015 för att jag visste att jag någon gång ville göra något inom mat, men hittade inte tiden förrän pandemin slog till. Jag blev varslad från mitt jobb och hade helt plötsligt väldigt mycket fritid så jag började fota maten jag lagade. Jag har alltid lagat mycket mat men har inte brytt mig så mycket om att fota den för någon annan än mig själv.
Det jag främst vill genom Petite.foods är att lära mina följare mer om turkisk mat, till exempel att vi har så många fler rätter än kebabrätter som många förknippar turkisk mat med. Framförallt vill jag visa alla härliga vegetariska och veganska rätter, vi äter faktiskt inte så mycket kött som man skulle kunna tro. Sen beror det självklart på vilken del av landet man är från men det är i alla fall väldigt mycket fokus på grönsaker och många grytor har en köttvariant och en vegetarisk variant.
Konstverk från Pinars vän Giulia Cairones.
Tavlan på väggen kommer från Wall Of Art, konstnären bakom är Jennie Petersen.
“I lägenheten har vi utgått från färger vi gillar och som gör oss glada”, säger Pinar.
Härligt! “Lagar allt – turkiskt – jag åt under min uppväxt + sånt jag inte åt” är din beskrivningen på @petite.foods. Så vi undrar naturligtvis, vad åt du när du var liten och vad åt du inte?
– Jag åt bara mammas turkiska mat hemma och till slut fick jag nog, det var då mitt intresse för matlagning började på riktigt. Jag ville testa andra matkulturer! Eftersom att jag var väldigt ung och inte gick på restaurang så mycket fick jag lära mig att laga maten själv.
Din favoriträtt?
– Min bästa maträtt är mammas manti, det är fylld pasta med köttfärs som serveras med vitlöksyoghurt och chilismör.
Var kommer ditt intresse för mat ifrån?
– Mina föräldrar jobbade med mat under min uppväxt, de hade en köttbutik i Hötorgshallen och kebabrestauranger. När mina bröder blev äldre startade även de en restaurang. Jag var alltid på restaurangen efter skolan men även under helger eftersom mina föräldrar var tvungna att jobba och hade oftast ingen barnvakt. Mycket av min tid spenderades alltså i restaurangmiljö.
Tavla från Evelina Kroon x Wall Of Art.
Pinar i vecka 33.
Soffan i vardagsrummet kommer från Habitat, mattan från Berg Et Horn och borden är vintage.
‘Jag har alltid varit intresserad av förlossningar så jag är väldigt pepp inför min egen!’
Du är gravid och ska snart bli mamma, GRATTIS! Hur har graviditeten varit hittills?
– Jättebra! Jag har inte haft så jobbiga besvär och mått bra för det mesta vilket jag är så tacksam för. Jag tror mycket handlar om inställning, jag har inte velat att en graviditet ska hindra mig från saker och speciellt inte från att äta god mat!
Har du haft några cravings?
– Ingen jättetydlig craving förutom att jag ätit väldigt mycket frukt och druckit kalla drycker. Jag är mer sötsugen än vanligt.
Hur går dina tankar kring förlossningen?
– Jag har alltid varit intresserad av förlossningar så jag är väldigt pepp inför min egen! Det kommer förhoppningsvis bli en av mina häftigaste upplevelser.
Berätta om ert hem, det är väldigt inspirerande.
– Vi bor i en nyproducerad hyresrätt som förvisso har väldigt fina och bra materialval från start men det har varit viktigt för oss att få hemmet att se ut som vi vill i den mån som det går i en hyresrätt. Till att börja med har vi velat få bort den kala och vita känslan av en nyproducerad lägenhet. Vi har smockat på med massa färg! Jag tror man ser att både jag och min fästman har kreativa yrken, vi är inte rädda för färg och form. Själva inredningen kan kännas lite spretigt ibland på grund av min spontana och ivriga personlighet men jag skulle ändå säga att det finns en röd tråd.
Nu till några frågor vi lånat från Marcel Proust, som enligt honom själv skulle kunna avslöja varje människas innersta tankar. Ok?
– Ok!
Vilket är ditt mest uttalade karaktärsdrag?
– Åh jag tycker alltid att det är så jobbigt att välja EN grej men okej, kanske petig då!
Vilken egenskap sätter du före alla andra hos en annan människa?
– Omtänksamhet.
Vad uppskattar du mest i en vänskapsrelation?
– Att kontakten hålls trots att det ibland kan vara svårt att ses.
Vilket karaktärsdrag hos dig själv är du mest trött på?
– Prokrastinering.
Vilken är din favoritsysselsättning?
– Får man säga äta god comfort food (helst med sked) framför en riktigt bra serie?
Om man får! Vad är ren lycka för dig?
– När det känns som att allt går åt rätt håll.
Vad är din största rädsla?
Att tappa kontrollen över mitt liv, dvs att allt ska skita sig.
Vad är det mest extravaganta du unnar dig?
– Oj jag vet inte! Jag måste nog bli bättre på att unna mig något extravagant. Typ massage ofta!
Vilken av dina ägodelar skattar du högst?
– En guldring jag fick av min pappa när jag gick i mellanstadiet.
Vem är din favoritförfattare?
– Jag har ingen favoritförfattare just nu men när jag var yngre älskade jag Paolo Coelho.
Vad hatar du?
– En stökig/smutsig lägenhet. (bara min egen lägenhet)