Nina Siemiatkowski

Small talk

Nina Siemiatkowski

Nina Siemiatkowski var vid 29 års ålder marknadsdirektör på ett stort svenskt bolag. Hon hade nått sina mål och borde känt sig glad men istället infann sig en känsla av uppgivenhet. Hon sa upp sig, reste till Kenya, och studerade över en treårsperiod en flock vilda lejon, vilket på många sätt ledde till starten av Milkywire – en plattform där crowdfunding möter instagram – där alla kan engagera sig och göra skillnad. Tack Nina!  

Fotograf: Linda Alfvegren

Berätta om Milkywire.

– Jag tror många känner igen sig i att man på ett eller annat sätt oroar sig för planeten, men det är svårt att veta vad man kan göra. Samtidigt, runt om världen finns miljoner eldsjälar, eller impacters som vi kallar dem, människor som brinner för och arbetar för att världen ska bli bättre. Det är människor som gör konkreta saker i fältet, varenda dag, året runt. Förutom sin passion och hårda arbete har de också det gemensamt att de saknar pengar för att genomföra delar av sitt viktiga arbete. För gemene man är de omöjliga att hitta, omöjliga att komma i kontakt med, och omöjliga att skicka pengar till – avståndet har framtill nu varit för stort. Milkywire handlar om att hjälpa dig att hitta de där eldsjälarna, få följa och dela deras upplevelser och få stötta dem direkt med små summor per månad. Man kan säga att Milkywire är en modern välgörenhets plattform, där crowdfunding möter instagram, en plattform för att engagera sig och göra skillnad, på riktigt.

– När jag berättar om Milkywire känns det också viktigt att erkänna att jag ofta vaknar med en klump i magen, och tänker, vad har jag gett mig in på? Milkywire känns ofta sådär stort och omöjligt. Men, någonstans så vet jag också att det som vi försöker åstadkomma med Milkywire är möjligt. För även om man kan kännas sig liten och maktlös ibland, så är det precis tvärtom. Varje människa kan göra skillnad. Sådan kliché, men… säg att alla de som läser detta ger 100 kr i månaden, eller två kaffe per månad, eller en kaffe för den delen. Bara denna läsarkrets skulle möjliggöra inte bara ett, utan flera extremt viktiga projekt runt om i världen. Ibland känns ens förmåga att påverka så långt borta, men sanningen är att den förmågan är precis framför dig. Det är ett viktigt budskap och det är på den sanningen som vi skapar Milkywire.

Hur startade allt?

– Som tonåring drömde jag om att bli fotograf. Men jag vågade inte, jag kände mig manad att plugga vidare, göra karriär, och började på Handels i Stockholm. När jag var 29 blev jag marknadsdirektör på ett stort svenskt bolag, jag hade nått mina mål långt innan jag hade förväntat mig. Jag borde känt mig glad men jag kände mig uppgiven, det kändes meningslöst. Då tog jag klivet, sa upp mig och reste till Kenya. Där, över en treårsperiod, spenderade jag flera månader med att följa en flock vilda lejon och deras liv.

–  På många sätt hade jag kunna stanna där, i regnet på savannen med lejonen, med dofterna, livet, naturen, det var själva motsatsen till det toppjobb och tillvaron jag haft innan. Det kändes fullständigt. Det var insikten om att det jag såg var hotat som fick mig att bryta igen. Lejonen, naturen allt omkring mig var hotat. Antalet vilda lejon har halverats senaste 20 åren till bara 20 000 kvar. Hur mycket jag än ville stanna kvar så såg jag helt plötsligt med klarhet att det var så mycket mer på spel. Att mina barn, ja faktiskt inga barn skulle få uppleva det här om ingen gjorde något åt det. Desto mer jag lärde mig desto mer angelägen blev jag. Jag förstod också att det inte bara handlade om lejonet men om så mycket mer. Om en miljon arter, om haven och skogarna, och om människans tillvaro på jorden. Jag kände plötsligt en enorm känsla av ansvar.

–  I jakten på sätt att engagera mig så lärde jag mig mycket om välgörenhetsindustrin. Bland annat att det ofta är väldigt lite pengar som kommer fram till de lokala små organisationerna som gör mycket av jobbet, att dessa organisationer ofta går på knäna. Samtidigt oroar sig många, särskilt yngre generationer, för framtiden men de vet inte hur de ska engagera sig. Jag drog igång Milkywire med ambitionen att lösa de problem jag kommit till insikt om. För att ge människor en lösning att alltid kunna vända sig till för att bidra”.

Vad händer nu?

–  Så otroligt mycket. Vi är live äntligen. Vår beta app finns på Appstore och Google Play. 25 impacters som vi noggrant valt ut och granskat går att stödja direkt och de delar redan varje vecka med sig av sina utmaningar och upplevelser. Dessa första impacters arbetar uteslutande med att stoppa klimatförändringar, rädda våra hav och stoppa den pågående utrotningen av arter. Dessa frågor är tätt sammankopplade med utbildning, fattigdom och mycket annat, så omfattningen av en impacters arbete sträcker sig ofta brett. Varje dag får vi många nya användare som förstår vad vi försöker göra. Trots att det är tidigt i vår resa så har många börjat ge en liten summa per månad och följa dessa eldsjälar. Det är så sjukt spännande, särskilt att tänka på dessa första trevande steg och vad de som är med i vår community faktiskt kan bidra till.

Nina Siemiatkowski
Nina Siemiatkowski

“För även om man kan känna sig liten och maktlös ibland, så är det precis tvärtom. Varje människa kan göra skillnad. Sådan kliché, men… säg att alla de som läser detta ger 100 kr i månaden, eller två kaffe per månad, eller en kaffe för den delen. Bara denna läsarkrets skulle möjliggöra inte bara ett, utan flera extremt viktiga projekt runt om i världen.”

Nina Siemiatkowski
Nina Siemiatkowski

Vilka tre tankar loopar mest i ditt huvud just nu?

– Varenda kväll funderar jag på vad som krävs för att få alla som säger “jag oroar mig för planetens och människans framtid, jag vill bidra” att ladda ner Milkywire, ansluta till vårt mission, och börja stödja en eldsjäl i fältet med en femtiolapp. Det är uppenbart för mig att vi bygger en plattform som faktiskt skapar förutsättningar att förändra världen. Jag tror att en av mänsklighetens största utmaningar är för oss att gå snabbare till handling gemensamt. Fastän vi vill något, så bygger vi så många ursäkter till att inte “göra något”. Den där ölen eller kaffen är så lätt att köpa, men att bidra till planeten är svårare, trots att det är mindre summor. Det stressar mig. Vi har inte tid för ursäkter när det är en miljon arter som riskerar utrotning just nu, haven är smutsiga, skogarna skövlas och vi släpper ut alldeles för mycket koldioxid. De flesta vet om allt detta – men vad gör vi?

Har du en livsfilosofi?

– Jag har ingen uttalad livsfilosofi direkt. Jag funderar däremot ofta på vad en 90-årig version av mig själv hade valt att göra. Vilka handlingar hade hon tagit, vad hade hon ångrat. Om det är något jag är rädd för så är det att titta tillbaka på mitt liv och känna att jag höll tillbaka. Jag har bara ett liv, hur vill jag att det livet ska vara. Den tanken hjälpte mig att våga säga upp mig när jag var 31 och den tanken hjälpte mig att våga starta Milkywire.

Hur och var hämtar du energi?

– Mina nära är såklart jätteviktiga, men utöver det så är naturen helt unik i att skapa energi. Men också skapandet av Milkywire, att få arbeta med det tillsammans med kollegerna, att få utveckla det. Sedan har jag lärt mig den hårda vägen att det inte finns några genvägar till att ha energi. I slutändan är det enda som fungerar någon form av balans, hur tråkigt det än låter. Jag behöver en viss mängd sömn, en viss mängd träning och mat vid regelbundna tider.

Nina Siemiatkowski

“Jag växte upp med en Vogue i ena handen och en National Geographic i den andra. Å ena sidan älskar jag att vara smutsig och ha samma kläder varje dag i bushen, å andra sidan älskar jag att klä upp mig, dra på lite och tänja på vad jag vågar. Idag är jag mer kluven till hur jag ska förhålla mig till mode, givet de tider vi lever i.”

Nina Siemiatkowski

Bilder från Book of Leon. ©Nina Siemiatkowski.

Vad inspireras du av?

– Tanken av att någonting som känns omöjligt ändå är möjligt.

Du hoppade av jobbet mitt i karriären och valde att åka till Kenya för att fotografera lejon. Berätta om det.

– Det var mycket mina funderingar kring livets mening som drog mig till savannen och mitt projekt. Jag ville berätta en berättelse om livet, men utifrån en annan arts perspektiv. Jag undrade om det gick att bryta vår tids sanning, att vi är så olika, människa och djur. För egentligen är vi väldigt lika – vi är ju också djur. Under de år som jag arbetade med Book of Leon utspelade sig lejonens liv och likaså mitt; de fick barn, jag fick barn, de gick igenom sorg och glädje, och likaså jag. Jag kunde så tydligt se mitt eget liv återspeglas men i en annan art. Nu lever de sorgligt nog inte längre.

Har det förändrat dig som människa?

Book of Leon har påverkat mig på många sätt, lärt mig mycket, men kanske framförallt gett mig perspektiv på min egen tillvaro. Och gjort mig extremt angelägen om att arbeta för biologisk mångfald. Jag vill att mina barn, och deras barn ska leva i en värld där det finns vild natur kvar.

Nina Siemiatkowski

Tror du på ödet?

– Nej, inte på det sättet att saker är förutbestämda. Med det sagt tror jag att det finns unika tillfällen i livet, när vi har möjligheten att fånga ett tillfälle, att de är få och speciella och det gäller att våga då.

Vi älskar din stil. Hur tänker du kring mode?

– Jag växte upp med en Vogue i ena handen och en National Geographic i den andra. Å ena sidan älskar jag att vara smutsig och ha samma kläder varje dag i bushen, å andra sidan älskar jag att klä upp mig, dra på lite och tänja på vad jag vågar. Idag är jag mer kluven till hur jag ska förhålla mig till mode, givet de tider vi lever i. Jag anstränger mig för att bygga en garderob med plagg som jag tror jag kommer att ha glädje av i många år, helst en livstid, och väljer att stödja hållbara varumärken.

Hur ser du på framtiden?

– Hoppfull och ständigt oroad. Två saker kan vara sanna samtidigt… Ett av mina favoritcitat kommer från Margaret Mead; “never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.”

Vilken är din superkraft?

– Uthållighet kanske? Eller att jag är rädd för att göra saker och det samtidigt sporrar mig.

Vem är du?

– En envis och ibland ganska jobbig person, som alltid vill väl.

Vill du rekommendera något?

– Ja. Barnen idag är de som har svårast att hantera den situation mänskligheten står inför. Jag ser det i mina egna barn, nästan varenda dag. Vi lever i en värld där konsekvenserna av vårt sätt att leva är uppenbara och gör sig ständigt påminda, samtidigt som intrycket för de flesta är att verkligen inget händer. Så, gör som flera av mina vänner, hjälp dina barn att visa hur de faktiskt kan göra skillnad. Använd Milkywire som exempel, ladda ned appen. Visa vad människor gör för vår planet, visa hur man kan stödja, eller prata till och med om att bli impacter.

 

Gå in på Milkywire och läs mer om hur du kan göra skillnad!

Published December 17, 2019

Hanna Svensson · 4 years ago
Fantastiskt! Bra jobbat, blir så himla glad att höra om sådana som dig:) Jag försöker också kämpa för vårt klimat. Är med i ett klimatnätverk i min stad, strejkar på fredagar och har startat en Hållbarhetskommitté på mitt företag. Kämpa på!

Irene · 4 years ago
Så fantastiskt fina bilder i Book of Leon!