Nicole Wilson

Small talk

Nicole Wilson

I Enskede strax utanför Stockholm finns en hemlig trädgård att fullständigt förlora och förälska sig i. Den tillhör NICOLE WILSON, hennes man Andreas och barnen Florence 7 år och Noel 10 år. En av de sista sommardagarna i år hälsade på hemma hos Nicole, som beskriver sig själv som den nya generationens trädgårdsnörd. Tack Nicole för besöket!

‘Det började som en terapeutisk handling att så hennes fröer och att förvalta hennes trädgård. Och då hände något. I got hooked. For real.’

Nicole Wilson

Hej Nicole! Hur mår du, var är dina tankar?

– Just idag är jag upprymd, glad men trött efter en intensiv jobbvecka fullspäckad med massa olika roliga projekt. Har haft plåtning av våra nya odlingskollektioner vi skapat för New Botanic, haft er över för ett hemma hos reportage med TWWP, varit ute på ett spännande nytt trädgårdsuppdrag som jag ser fram emot att formge och så har jag rest lite inom Sverige för ett tredje nytt projekt jag har, som jag tyvärr inte kan berätta mer om just nu. Så försöker landa och ladda inför nästa vecka. Mina tankar är som oftast på barnen, jobbet och vår trädgård.

New Botanic. Som vi älskar den idén. Berätta mer!

– Självklart. Jag som trädgårdsdesigner och min kollega Hanna som odlingsfantast hade båda många års erfarenhet av odling och trädgård och såg dagligen behovet av att folk behövde hjälp med trädgård, odling och växtkomposition. Allt från att hitta vilka fröer som är bra och odlingsvärda i den stora djungeln av alla fröer till att också få mer tips och kunskap än den bristfälliga info som får plats på baksidan av en fröpåse. Någon som höll en i handen på vägen. Vi ville sänka tröskeln för folk att börja odla på ett enkelt och lustfyllt sätt. Så växte idén fram tillsammans med våra två andra kollegor Peter och Hannes och så startade vi tillsammans New Botanic.

Har du svårt att veta vad som blir snyggt i rabatten eller som bukett eller vilka grönsaker som är enklast, godast och mest odlingsvärda? Då vill jag verkligen tipsa om våra odlingskollektioner på NewBotanic. Vi har samlat vår kunskap och erfarenhet från odling och trädgård och noga valt ut odlingsvärda sorter. Det finns kollektioner för inomhus/balkongodlare, gourmander, sommarblomsälskare mm. Och du får med ALLT du behöver för att kuna sätta igång DIREKT. Ingen extra resa till affären för att köpa jord eller krukor. Allt finns i den lilla lådan. Vi har under vår första säsong fått jättefin respons och ser ett ökat intresse för odling. Vi vill skapa något för alla smaker, personligheter och behov. Vi har just skapat nya kollektioner som kommer att släppas innan jul och till våren.

Nicole Wilson

Fröpåsar i odlingskollektionen ”The Black Collection”: en kollektion med fröer som ger skörd av snygga purpursvarta grönsaker.

Nicole Wilson

Odlingskollektionerna: Coco Bouquet, Lace Bouquet och The black collection.
Finns på New Botanic.se

Nicole Wilson

Aster och Zinnia från odlingskollektionen ”Romantic Bouquet Collection”.

‘Vi ville sänka tröskeln för folk att börja odla på ett enkelt och lustfyllt sätt.’

Nicole Wilson

Du har en speciell och fin historia kring flytten till ert hus och din väg till att idag arbeta som trädgårdsdesigner?

– Jag arbetade tidigare inom modebranschen som sko- och konceptdesigner på Acne och & other Stories. Mitt i livet och karriären gick min mamma plötsligt och hastigt bort i cancer. Tre månader från diagnos till hennes sista andetag. Trauma. Vi stod varandra så himla nära. En del av mig förändrades för alltid. Och en del av mig förändrades konstigt nog till slut till något … bättre. Mamma älskade trädgård och hade de grönaste fingrarna. Jag ärvde alla mammas fröer och odlingsredskap och så småningom även hennes trädgård och växthus när jag med min familj flyttade in i mitt barndomshem. Det började som en terapeutisk handling att så hennes fröer och att förvalta hennes trädgård. Och då hände något. I got hooked. For real. Jag började odla massor och dokumenterade det på mitt instagramkonto @newgenerationgardens. Jag var den nya generationens trädgårdsnörd i denna trädgård.

Denna obsession i kombination med att jag ville jobba mer hållbart och designa något som ska hålla över generationer var anledningarna till att jag så småningom vidareutbildade mig inom design: från mode till trädgårdar. Från att ha jobbat som sko- och konceptdesigner på Acne och & other Stories till trädgårdsdesigner. New generation finns kvar i mitt företagsnamn som en homage till min älskade mamma Maja och det största arv hon gett mig: sitt trädgårdsintresse och sina gröna fingrar. Ett intresse och kunskap som nu lever vidare i generationer.

Det fina är att jag kan använda mina kunskaper från modebranschen, som hur man jobbar med koncept, färg och proportioner. Det handlar om att hitta den perfekta balansen mellan estetik och funktion. Jag har dessutom samma möjlighet att nörda ner mig i material. Vilket jag älskar.

Fint. Vem är du? 

– En energirik och social person vars hjärna aldrig sover, har ständigt massa idéer och tankar som jag vill förverkliga och har ett stort behov av att umgås med familj och vänner. Jag älskar att skapa vackra och hållbara saker. Allt ifrån utemiljöer, till maträtter, till projekt i hemmet och trädgården. Älskar att omges av vackra och inspirerande ting oavsett om det är ute eller inne. Dock är jag rätt stökig hemma, i och med 1000 projekt igång hela tiden, så det är inte alltid man ser allt det vackra … Det ligger jord, sticklingar, verktyg, ritningar, skisser, pennor, kaffekoppar mm överallt. Det är inte lätt att vara gift med mig. Haha.

Min vardag genomsyras av trädgård: Dels i mina två företag, men även på fritiden då jag älskar att påta och formge vår egna trädgård, odla snittblommor och ätbart och laga mat på det vi odlat. Man kan säga att trädgård utgör 90% av mig och min tid på olika sätt. Min man beskriver mig som nyfiken, lekfull med höga ambitioner och jag skulle säga att det beskriver mig bra.

Nicole Wilson
Nicole Wilson

Nicoles pappa Lubos Janota är konstnär och hans tavlor pryder hela hemmet.

Nicole Wilson

Nicole med favoritkoppen i familjens grågröna kök. Koppen fick hon under sin praktikperiod på Ralph Lauren i NY för många många år sen.

Nicole Wilson

I trädgården växer amaranterna ´Hot bisquit´ och Red spike’ från odlingskollektionen Coco Bouquet, New Botanic.

Har du några enkla tips för någon som vill njuta av en blomstrande trädgård eller balkong nästa sommar?

– Odla sommarblommor. De ger en rik skörd över en lång tid. Och det fina med de flesta sommarblommor är att ju mer du plockar ju mer producerar de. Du kan plocka in egna buketter hela tiden från juli tills att frosten kommer.

Enkla tips är:

-Välj sorter som är enkla att odla tex. zinnia, rosenskärna, blomstermorot och dahlior
-Tillföra mycket gödsel vid slutplanteringen (just rosenskäran behöver inte så mycket gödsel)
-Näringsvattna under säsong för att ge en extra skjuts
-Deadheading: dvs plocka bort överblommade blommor och plocka ständigt in buketter för att stimulera plantan till att producera mer.
-Våga peta ner ett frö! Så fort det gror så blir man hooked och vill ta hand om det gröna som växer ut ur det lilla lilla fröet.

Nicole Wilson
Nicole Wilson

En favoritgrönsak i trädgården: svarta tomater. Som svarta små pärlor dekorerar de rabatten. Denna sort kommer finnas i kommande odlingskollektioner.

Nicole Wilson

Årets projekt var att bygga ett plank. Smala ribbor som målats med svart slamfärg ramar nu in en mysigt liten sittplats med en bänk där kvällens sista solstrålar fångas.

Hur ser du på framtiden? 

– Ser öppet på framtiden och så kul att vara egen då hela världen är öppen. Finns oändliga möjligheter Någon gång skulle jag vilja bo nära havet. Jag blir så lugn av det.

Vad kämpar du med?

– Åkersniglar och att försöka hitta en balans i livet.

Var hämtar du din energi? 

– Hämtar energi i trädgården, min familj, träffa vänner och att träna: varvar bikram/hotyoga, löpning och styrketräning på Fightbox.
Har alltid hittat energi i att göra saker: träffa vänner, ha projekt, träna. Men försöker nu även tvinga mig själv att ta pauser och hämta energi i att vila.

Nicole Wilson
Nicole Wilson

De mörka bladen på blodflädern kontrasterar fint till de pudriga färgerna som Syrenhortensian och Dahlian har. På faten ligger Kaprusbär och tomater i olika färger.

Nicole Wilson

Ett fint sätt att torka vitlök på är att göra en Vitlöksjirlang som hänger mot väggen under takfoten.

Vad är det finaste någon sagt till dig den senaste tiden?

– Jag älskar dig.

Vilka podcasts lyssnar du på?

– Röda vita rosen och Rika tillsammans

Om du har en jobbig dag. Vad gör du för att lyfta den till något som känns bättre?

– Tränar, somnar bredvid barnen när jag lägger dem eller tar ett glas vin med min man. Beror på vilket sätt den varit jobbig.

En oförglömlig plats?

– Isla Zapatilla: där min man friade till mig.

Nicole Wilson

Senaste insikt?

Att även sånna som jag måste ta pauser.

Skulle du vilja rekommendera något?

– Min pappas konst. Den är magisk. @lubosjanota
(all konst som hänger på våra väggar hemma)

Sist men inte minst. The million dollar question! Din favoritväxt?

– Oj så svårt!!! Måste dela upp det lite:

FAVORITPERENN: Stenkyndel. Som ett fluffigt moln, perfekt kombo till en mer stram modern trädgård som behöver mjukas upp lite. Lättodlad, tålig och blommar länge. Snygg ihop med både sommarblommor och som fluffig kantväxt till buskar som tex hortensia eller mörkbladiga buskar. Mums.

FAVORITTRÄD/BUSKE: perukbuske. Mörkt bladutspring som är supersnyggt ihop med tex korallfärgade tulpaner på våren. Under sommaren har den vackra mörka blad och blommar med ett rosa sockervaddsmoln ovan allt.

SOMMARBLOMMA: zinnior och dahlior. Så många färger och former och blommar så länge.

FAVORITGRÖNSAK ATT ODLA: gurkgardinen! att skörda små gurkor i fönstret när det fortfarande ligger snö ute på marken utanför är så lyxigt. Ställer man en gurkplanta på varsin sida i fönstret så kan man när de vuxit till sig rama in hela fönstret likt en gardin. Snyggt och gott!

Nicole Wilson

Tack Nicole!

 

 

Published October 4, 2022

Ellinor · 2 years ago
Hej! Får jag fråga var den fina kjolen är ifrån?