Nana Sacko

Small talk

Nana Sacko

NANA SACKO är textildesigner med inriktning på växtfärg och skapar hypnotiskt vackra plagg under det egna företaget SACKO. Vi fick prata en stund med Nana om när livet är tungt men också om hopp, kreativitet, skapande och att vara vän med sig själv i ett innerligt samtal. Tack Nana!

Hej Nana, hur är det med dig?

– Hej TWWP! Jag är ganska på botten just nu. Det känns viktigt att ha detta samtalet och få dela med mig av när livet är tungt. Jag har kört på för hårt under för lång tid och kroppen säger ifrån, samtidigt som en familjemedlem går igenom en svår sjukdomsperiod. Livet har vänts upp och ner och jag försöker att ta mig upp på fötterna igen.

Vad tufft Nana, hur tar du dig igenom dagen? 

– Att vila och lyssna på kroppens signaler, och att vara i alla känslor som kommer. Jag spenderar mycket tid med mina underbara barn och försöker att skapa när ork finns. Det är svårt att hitta en balans men helt nödvändigt. Mina intressen och mitt arbete ligger väldigt nära varandra och ibland kan det vara svårt att skilja på vad som är vad. Just nu behöver jag göra mer av det som är lustfyllt och mindre av det som känns kravfyllt. Jag har svårt att ge mig själv det men jag gör allt för att bli bättre på det.

Nana Sacko
Nana Sacko

I Nanas växtfärgsskafferi hittar man nässlor, kamomill, eucalyptusblad, hibiskus, lökskal, saffransblomma, ringblomma, krapprot och rosenblad.

Nana Sacko
Nana Sacko
Nana Sacko
Nana Sacko

Bundle dye är en form av knytteknik som ger ett unikt printliknande mönster på tyget efter att man har ångat det. Här på ett sidentyg,

Nana Sacko

"Mina intressen och mitt arbete ligger väldigt nära varandra och ibland kan det vara svårt att skilja på vad som är vad. Just nu behöver jag göra mer av det som är lustfyllt och mindre av det som känns kravfyllt."

Den där balansen är så svår.Hur kom du på idén och hur jobbar du fram dina fina plagg?

–  SACKO är fött ur passion och är ett uttryck för mina värderingar, det jag tycker är vackert och för skapande. Projektet växte fram under min föräldrarledighet med mitt andra barn. Jag var betydligt tryggare i min roll som mamma och hade ett större behov av att göra något för mig själv. Det började med att jag ville förlänga livet på de plagg min yngsta son ärvde av sin äldre bror. Jag började experimentera hemma i köket med växtfärg och genom att utvinna färg från blommor från min mammas trädgård och vårt egna matsvinn gav jag nytt liv till gamla plagg. Jag färgade över plagg helt men skapade även mönster med olika knyttekniker och batik. Jag blev så fascinerad av den långsamma processen som jag bara till viss del kunde styra men mestadels bara fick följa. Det blev en form av meditativ kreativ process som jag mådde väldigt bra av och ville lära mig mer om. Jag delade med mig av min process på Instagram och det visade sig att det fanns ett stort intresse och jag började även färga åt vänner och familj. Det ena ledde till det andra och mina projekt samlades i en liten webshop som blev varumärket SACKO. Kombinationen av att förvalta begagnade plagg och textil med en skonsam naturlig färgningsprocess blev en perfekt kombination för mig. Att använda second hand och växtfärg som råvara för att skapa unika plagg med personlig prägel är en av de viktigaste grundstenarna i SACKO. Jag utgår alltid från materialet i plagget och skapar färg med hjälp av naturligt färgpigment fån blommor, växtextrakt och mineraler. Idag säljer jag främst upcyclad/remake second hand, utvald vintage, egen designade små kollektioner, håller workshops, och samarbetar med olika kreatörer och organisationer inom hållbart mode.

Det låter fantastiskt. Var hittar du inspiration?

– I lugnet och min omgivning. När jag sluter mig och blickar inåt istället för utåt och ger tid åt att fantisera då föds de bästa idéerna. I min omgivning inspireras jag av naturliga råa material och av textur och färg. Djupa samtal om livet och människor som vågar gå sin egen väg ger mig också energi som sedan tar sitt uttryck i färg och form.

Har du alltid skapat?

– Skapandet har alltid varit en stor del av mig och det som jag minns att jag tyckte bäst om i skolan. Däremot har jag under vissa perioder tryckt undan min kreativa sida för att jag trott att jag behövt “ha ett riktigt jobb” och försökt leva upp till andra förväntningar vilket gjort mig djupt olycklig i längden. Kreativiteten måste få sin plats och när jag bejakar den och ger den utrymme mår jag som bäst. Den hittar dock alltid ett sätt att ta sig uttryck, om det så är i klädstil, konst eller inredning så finns den alltid där. Min pappa sa alltid till mig när han levde “du måste måla mer” så har det inte blivit men att arbeta med färg på textilier ger mig utlopp för samma känsla av lycka.

Din pappa kommer från Mali, hur inspirerar den västafrikanska kulturen dig?

– Mina föräldrar samlade en del på afrikansk konst och textil så det är något jag haft i min direkta närhet under uppväxten och känt en tillhörighet till. Genom mitt eget skapande har jag blivit mer nyfiken på tekniken bakom alla fantastiska tyger och mönster. Jag har testat på mineral mud dye och indigo och fått förståelse för hur det utövas på traditionellt sätt i Bakako Mali – där jag har mina rötter. Jag är otroligt fascinerad av hantverket och det holistiska sättet att arbeta med naturlig färg och försöker att förvalta det i mitt eget skapande.

Nana Sacko

Nana bor i Göteborg med sin man Henrik och deras söner Ayo, 2 år och Loa, 5 år. 

Nana Sacko
Nana Sacko

Loa har en t-shirt från SACKO som är färgad med acaciaträdextract.

Nana Sacko

Loa luktar på en pion som senare kommer att användas till färgning. 

Nana Sacko

Vad fint. Vem var du som barn? Hur har barndomen påverkat dig tror du?

– Jag var teatralisk, glad och lillgammal. Jag var som sagt väldigt kreativ som barn och målade, dansade, sjöng, spelade teater och skrev. Jag var fantasifull och känslosam, kanske till och med dramatisk och hade ett stort kontrollbehov något jag även har idag. Jag ser min barndom som full av kärlek, jag växte upp i en stor familj och har tre systrar som jag står väldigt nära. Jag fick tidigt ta ansvar och lära mig att alltid ställa upp och vara där för varandra. Jag tror det påverkat mig på så sätt att jag är väldigt familjeorienterad och prioriterar mina nära relationer. Samtidigt har den starka “vi” kulturen gjort att jag alltid känt ett starkt behov att att gå min egen väg och en känsla av att inte vilja följa strömmen.

Är drömmar viktiga för dig?

– Drömmar tar upp en stor del av min tid och jag tillåter mig att drömma. Samtidigt övar jag på att njuta av den dröm jag lever och stanna upp innan jag går vidare till nästa. För mig är det så mycket av ett personlighetsdrag, jag är oerhört tacksam i grunden men jag drömmer alltid om nästa mål och saker jag vill uppnå. Min partner är min motsats när det kommer till att njuta av nuet. Jag kan bli avundsjuk på att jag sällan känner den känslan.

Förstår precis. Är du vän med dig själv skulle du säga?

– På många plan ja, men på andra absolut inte. Jag upplever att jag befinner mig i en stor förändringsprocess just nu och att jag kommer komma ur den snällare och mer lyhörd mot mig själv. Jag har allt för ofta orimligt höga krav och skulle må bra av att sänka ribban. Men jag älskar mig själv och litar på min förmåga så därför kan jag också säga att jag är vän med mig själv men ser det som en resa och evigt arbete.

Så bra beskrivet. Ett evigt arbete, jag håller med. Vad är du rädd för?

– Att förlora någon jag älskar och att inte räcka till.

Nana Sacko
Nana Sacko
Nana Sacko

Soffa är från MELIMELI, mask från Zaire, textiltavla från Mali, illustration Loulou Avenue. Egensydda kuddar och på golvet ligger en röllakan-ullmatta,  Bambustolar och taklampa från Ikea, Träskulpturer från Nigeria i fönstret. Marmorbord är ett arvegods, ullfällar kommer från familjevänners gård.

När känner du dig mest som dig själv då? Och vem är det?

– När jag tar hand och är med mina barn, min familj och de personer i mitt liv som jag står allra närmast. Det finns ingen bättre känsla en att vara i ett rum med personer du är helt trygg med som vill dig väl och som du kan visa alla dina sidor för, där kärleken är villkorslös och där olikheter uppskattas och accepteras. Jag är mest mig själv när jag är utvilad, känner lugn och gapskrattar.

Vilka tre tankar loopar som mest i ditt huvud just nu?

– Att det är okej att vila och att inte alltid orka.
Sjukdom och vad den gör med den som är drabbad och de runtomkring.
Vad ska jag göra härnäst och att det finns ett liv bortom pandemin.

Det är både tunga, hoppfulla och viktiga tankar. Själva tänker tänker vi ganska mycket på en sak. Det ryktas att du ska börja blogga här på TWWP, stämmer det? 

– Ja! Jag har fått den äran och ser fram emot att så småningom dela med mig av mitt liv för den som vill läsa. Det kommer bli många tankar högt och lågt, växtfärg, secondhand, mode, hållbarhet och säkert en hel del barn och föräldraskap.

 

Nana Sacko

"Jag började experimentera hemma i köket med växtfärg och genom att utvinna färg från blommor från min mammas trädgård och vårt egna matsvinn gav jag nytt liv till gamla plagg."

Nana Sacko
Nana Sacko

Underbart Nana! tack för ett fint samtal. Jag tänker att vi kör några snabba också, Ok? 

Ja!

Du är: 

Känslosam

Du trodde inte detta skulle hända men: 

Jag vill flytta från stan.

Du är som lyckligast när:

Jag känner trygghet och är med min familj.

För tillfället är du inne på:

Att odla i pallkrage.

Ditt bästa ställe är:

I solen.

När du växtfärgar: 

Glömmer jag tid och rum.

Du vill rekommendera:

Emma Dabiri´s bok “What white people can do next”

Du älskar att:

Sjunga.

Du hatar att:

Inte kunna planera.

Published July 22, 2021

Bee · 2 years ago
Världens finaste människa

Anna · 2 years ago
Vilket fint och intressant Smalltalk som skapade många tankar. ” Att tro man måste ha ett vanligt jobb” tar jag till mig och tänker vidare på ( tänkvärt och stämmer på mig). Längtar till bloggen