Lovisa Rosell

Small talk

Lovisa Rosell

LOVISA ROSELL aka @doulaverket är uppvuxen med kvinnor som födde hemma och intresset för graviditeter och förlossningar kom redan som barn. Idag har hon hunnit med tre egna förlossningar men innan dess var hon doula för andra kvinnor. Vi har pratat med Lovisa om vägen dit, uppväxten, vad hon älskar och hennes bästa ställe i världen.  

Lovisa Rosell

Hej Lovisa! Hur mår du?

– Heeej! Tack jag mår bra, just nu är det rätt intensivt. Jag har höstlov med tre barn samtidigt som jag försöker få lite jobb gjort. Men ändå tacksam att kunna kombinera båda delarna. Jag önskar att dygnet hade flera timmar bara.

Vem är du?

– Ja vad svarar man på det? Frågade min syrra som är här och lagar mat med oss ikväll och hon sa snäll, omtänksam, kreativ, lite lat och rolig. Det var ju fint sagt! Sen kan det nog ta ett tag innan man lär känna mig ordentligt. Jag är mamma till tre. Dör för mina barn men kan glömma mig själv ibland. Mitt intresse för graviditeter och förlossningar har funnits där sen jag var liten. Vill att livet ska vara härligt, min kille brukar skämta om att jag hatar vardagen och det kanske är lite sant. Jag har lite svårt för rutiner och älskar när vi är lediga tillsammans och kan vara spontana. Tycker det är kul att leka med kläder, gärna mycket färg, volym och olika textiler. Ett intresse som kommit mer och mer sedan jag fått barn, kanske som en kontrast eller flykt mot det annars enkla, vardagliga småbarnslivet. Vad mer? Jo, jag kan vara rätt slarvig men tycker att jag kompenserar upp det med ett (oftast) bra tålamod. Ja ungefär så?

Lovisa Rosell

‘Mitt intresse för graviditeter och förlossningar kommer nog mycket från min mamma och från kvinnorna i vår by som födde hemma. Där väcktes en nyfikenhet.’

Vem var du som barn? Hur har barndomen påverkat dig tror du?

– Jag är nummer 3 av 6 syskon. Så jag är både stora- och lillasyster med allt vad det innebär. Tror det gjort att jag idag kommer överens med dom flesta, typisk diplomat. Känner av och vill att alla ska må bra. Det fina med att ha varit många var att jag fick tid att hitta min egen väg fri från förväntningar och krav. Jag är uppväxt i Järna och att växa upp där har såklart format mig, och även om mina barn inte alls har samma uppväxt som jag hade så kan jag se nu att jag tagit med mig delar från den. Mitt intresse för graviditeter och förlossningar kommer nog mycket från min mamma och från kvinnorna i vår by som födde hemma. Där väcktes en nyfikenhet. Jag är så tacksam att jag tidigt i livet fick en annan syn av födande än den samhället matar oss med idag. Det är verkligen något jag önskar föra vidare till mina barn.

Berätta om hur det kommer sig att du blev doula och vad det innebär.

– Sen jag varit liten har jag alltid vetat att jag vill vara i det födande rummet. En dröm som alltid funnits i bakhuvudet. Efter gymnasiet gick jag på Danshögskolan och efter det hittade jag doulandet, att dansa och doula var en perfekt kombo där jag kunde använda mig av den kunskap jag redan hade om kroppen. Som doula är jag med den som föder och den blivande familjen genom graviditeten, förlossningen och första tiden efteråt. Det är en otrolig trygghet att ha med någon som känner dig sen innan, som vet vem du är och vad du önskar och vad du är rädd för. Det är ju både en fysisk och känslomässig upplevelse att föda och jag som doula stöttar och möter den födande i båda delarna. Det kan också vara skönt för den andra föräldern att ha någon mer på plats som man redan känner. Idag lägger vi så mycket ansvar på den blivande partnern under förlossningen. Men för någon som tidigare inte har erfarenhet av värkarbete och förlossningar och som dessutom själv ska bli förälder så kan det vara ett väldigt stort ansvar att axla och risk att man inte kan vara det stödet som förväntades. En doula kan vara så mycket, det är samtal, det kan vara höftpress i 12 timmar, andningstekniker det kan vara att säga rätt ord vid rätt tillfälle, det kan vara att ge partnern en lugnade hand på axeln. Och det är det jag älskar så mycket med att vara doula, att jag aldrig innan vet hur och vart jag kommer behövas. Det krävs den yttersta närvaron av alla i rummet, det är otroligt att få vara så nära livet.

Lovisa Rosell

Vi bor i en klassisk 80-tals villa i Huddinge. Förutom att ha målat om i några rum har vi inte gjort så mycket med huset. När livet och tiden tillåter har vi många idéer för huset som vi drömmer om att ta tag i. Det finns en sån potential, med baksidan mot skogen. Det jag gillar med att bo här är att ha stan på rimligt avstånd, samtidigt som naturen och tystanden finns utanför.

Lovisa Rosell
Lovisa Rosell
Lovisa Rosell

Ur din erfarenhet, vad är det viktigaste att tänka på i förlossningsrummet? För den som föder och de som finns med runtomkring?

– Den som föder ska tänka så lite som möjligt och försöka att inte ”vara i huvudet”. Vilket kan vara så svårt när vi är så vana vid det. Vi som är runtomkring har en jätteviktig roll. Vi behöver först och främst förstå våra egna känslor, för den som föder har alla sinnen öppna och känner av allt. Det behöver vara lugn och ro i rummet, inget onödigt prat som kan förstöra koncentrationen. Släck ner och skapa en så mysig atmosfär som möjligt. Var nära. Se den födande och möt henne där hon är med kärlek. Stå stark och stadig när hon tvivlar.

Du var doula redan innan du födde ditt första barn, hur hjälpte erfarenheten dig under din egen förlossning?

– Ja jag hann vara doula några år innan jag själv fick barn. Jag tror det gav mig väldigt mycket kunskap och förståelse för hur kraftfullt och stärkande det kan vara att föda när vi är trygga och har rätt förutsättningar, men också hur skört och traumatiskt det kan bli när det inte finns. Jag bestämde mig för en hemfödsel. Jag ville välja vilka som skulle vara med och det var hemma som jag kände mig som allra tryggast. En bild som dök upp i mitt huvud gång på gång under graviditeten när jag tänkte på min förlossning var att jag födde i vårt badrum. Och så blev det, en fantastisk upplevelse var det.

Lovisa Rosell
Lovisa Rosell
Lovisa Rosell
Lovisa Rosell

Vilket råd vill du ge till blivande föderskor?

– Oavsett vilken typ av födsel du planerar så ta dig tid att gå in i din graviditet och förbered dig inför din förlossning. Skaffa kunskap. Och med det menar jag inte att du måste läsa tio böcker. Kunskapen bor i din kropp men idag är vi ganska bortkopplade från våra kroppar och många har en inte helt okomplicerad relation till den. Det finns många sätt att närma sig sin kropp och bygga tillit till den. Meditation och yoga kan vara ett sätt.

Inkludera partnern (om det finns en). Förstå förlossningsarbetet tillsammans, gå igenom dom olika faserna och pröva er fram med olika strategier för att ta er genom värkarna.

Förstå era olika roller. Ni är så viktiga för varandra. Vikten av stöd. En förlossning blir inte alltid som man tänkt eller önskat sig. Men det som oftast är avgörande för förlossningsupplevelsen är om du kände dig sedd och bekräftad när du födde ditt barn. Det kan göra hela skillnaden.

Fundera på vart du kommer ifrån, vilka bilder och historier har du med dig av födande? Under graviditeten  – omge dig av positiva förlossningsberättelser, se på djurfödslar.

Skriv ett förlossningsbrev. Dels för att alla runtomkring dig ska kunna stötta dig på bästa sätt men det kan också vara ett bra sätt för dig att förstå vad du vill och vad som är viktigt.

Visualisera din drömfödsel. Skriv några affirmationer som känns rätt för dig och häng upp dom i ditt hem sista tiden av graviditeten.

Gör en Postpartum plan. Jag minns själv hur lite jag tänkte på tiden efter förlossningen när jag väntade mitt första barn. Och det kom som en chock. Fjärde trimetern är ofta en känslomässig tid, men för att göra den lite mjukare, be vänner och familj att komma med mat istället för presenter.

Oj det blev mer än ett svar, ja ni hör ju jag kan fortsätta hela dagen. Det här ligger mig så varmt om hjärtat.

Lovisa Rosell
Lovisa Rosell

Några korta:

JAG HÄMTAR POSITIV GENOM ATT  …

… vara vid havet

MITT BÄSTA STÄLLE ÄR …

… sängen. Okej det måste jag utveckla känner jag. Alltså det känns som jag bott i sängen stor del av dom senaste åren. Dels har jag haft hyperemesis och legat och kräkts genom mina graviditeter, och sen har jag legat fast där så många kvällar och ammat en massa. Under min senaste förlossning låg jag i sängen en hel natt och tog värkar medans barnen sov på varsin sida om mig. Så sängen har blivit min tryggaste plats helt enkelt. Älskar att både jobba och äta frukost därifrån.

JUST NU …

… funderar jag mycket på hur man ska skapa sitt drömliv med så mycket tid och frihet som möjligt.

ATT VARA FÖRÄLDER ÄR  …

… underbart och skitsvårt!

JAG DRÖMMER OM  …

… att börja rida och hänga i stallet igen.

DET BÄSTA STÄLLET I VÄRLDEN ÄR …

… Gotland. Leker ofta med tanken om att flytta dit.

IMORGON SKA JAG …

… filma ett roligt jobb här hemma, men jag har inte hunnit städa så mycket som jag hade önskat, inte hunnit duscha och vet inte vad jag ska på mig, så lite stressad är jag men antar att det bara är att acceptera läget, det är så här livet är just nu.

JAG LJUGER NÄR …

… jag säger att jag är på väg fast jag inte gått hemifrån.

JAG VILL REKOMMENDERA …

… Second hand. Mycket från vårt hem, från min och barnens garderob är second hand. Finns så mycket fördelar, både för ekonomin och miljön men det är också så kul att hitta unika plagg och inredning som inte alla andra har. Så till alla blivande föräldrar kika där först innan ni köper nytt. Det finns så mycket vagnar, kläder, sjalar i så bra skick och bebisar växer så snabbt så mycket är knappt använt.

LYCKA FÖR MIG ÄR …

att lägga mig på kvällen mellan alla sovande barn. Jag älskar krypa ner i vår säng. Vi har ställt tre sängar bredvid varandra där hela familjen sover.

JUST NU TÄNKER JAG MEST PÅ …

… vackra juldekorationer

NÄR JAG TRÄFFAR MINA VÄNNER …

… är livet lätt. det är bubbligt och härligt, vi njuter av god mat och samtal som aldrig tar slut.

MATRRIELLT SETT KAN JAG LEVA UTAN …

… tvn, den skulle kunna åka ut idag. Har inte hunnit se en film på flera år.

OCH SJÄLSIGT ÄR JAG BEROENDE AV …

… goda relationer

JAG ÄLSKAR …

dagsfester

JAG HATAR …

… att handdiska

JAG LYSSNAR PÅ …

… poddar i sängen när barnen somnat

JAG LÄSER …

… åh vad jag önskar att bli uppslukad och berörd av en bok snart igen. Det var alldeles för länge sen. Just nu läser jag mest nyheterna och min sons läsläxor tyvärr .

 

 

Tack Lovisa!

 

 

 

 

 

Published November 9, 2023

Jeanette · 4 weeks ago
Så klokt och fint! Och OTROLIGA bilder <3