Klara Doktorow

Small talk

Klara Doktorow

KLARA BETTY LOVISA DOKTOROW bor med sin man Kjell och tre barn, Betty, Sam och Poppy i Huddinge utanför Stockholm. I det vackra huset, byggt i början av 1900-talet, öppnas det lådor på ett oförklarligt vis och dunsar hörs från varstans. Här bor även den adopterade greyhounden Liz och den sibiriska katten Leo. Klara jobbar med podcasts och har skrivit “Relationsbibeln: för er som vill hålla ihop länge”. Ja, ni hör. Det här blir spännande. Tack Klara för fint samtal och besöket!

‘Välmående är något man måste jobba aktivt med, både sitt eget och sin relations.’

Klara Doktorow
Klara Doktorow
Klara Doktorow

Fatet på bordet är från Octaevo,
Glasbordet från Bukowskis och rottingstolen från H&M Home. Kruka från Oscar & Clothilde och matta från IKEA.

Klara Doktorow

I familjens kontor står glasbord LC12 Laroche, designat av Le Corbusier och samsas med draperier från IKEA och pendellampa från Fornell. Piedestalen är ursprungligen Kjells mammas. 

Hej Klara! Hur mår du?

– Jag mår bra! Livet lunkar på.

Hur skulle du beskriva dig? Och hur skulle din man beskriva dig? Dina barn? Dina föräldrar?

– Min man skulle säga att jag aldrig kan ta ett beslut. På restaurang måste vi alltid beställa olika rätter så jag kan byta om det inte föll i smaken, jag kan också älta färgval eller dåliga köp i år. Mina barn skulle säga att jag har halvdant morgonhumör men är kärleksfull, kramig och alltid stolt över dem. Mina föräldrar skulle säga att jag är dit elektroniska apparater går för att dö. ”Allt du tar i går sönder!!” Jag är bara människa och jag vet att jag är älskad av mina nära och det känns fint.

Berätta om spökena på vinden. På riktigt.

– Det är väl inte bara på vinden utan genomgående i huset som lådor öppnas och dunsar hörs. Kanske är det spöken, kanske är det energi som ekar genom tiden, eller mellan tidslinjer. Vi vet så lite ändå och det gör mig ofta förvånad att människor är så tvärsäkra i sin världsbild. 95% av universum består av mörk materia och mörk energi, vi vet inte vad den är men den behövs för att våra formler och uträkningar inte ska haverera. Hur kan man säga att inte spöken finns?

Håller med till 100 %. Är du andligt lagd?

– Ja, absolut. Men inte särskilt religiös. Jag tycker dessutom andlighet går hand i hand med forskning och vetenskap. Evolution är andlighet. Kvantfysik är andlighet. Att se filmer som Arrival eller Interstellar, då känner man sig ändå nära någon slags skapare, även om det är mycket hittepå.

Klara Doktorow

Soffan och puffen i sammet i vardagsrummet är från MeliMeli, den blå lampna från Metropol Auktioner. Den svarta vägglampan är en kopia av Serge Mouille och även här hänger draperier från IKEA.

Klara Doktorow

Väggfärgen är Light Grey från Farrow and ball. Lampan från BTC. Vas kommer från Svenskt Tenn. Bordet samt greyhound är inhandlat vintage.

“Tavlan är från Metropol och vi har lurat i barnen att mannen heter Carl M Sundevall vilket jag tycker är jätteroligt” förklarar Klara.

Klara Doktorow
Klara Doktorow

Skåpet är importerat från Indien, som en del av ett välgörenhetsprojekt. Tavlor, lampa och klocka kommer från Metropol.

Klara Doktorow

“Liz favoritfåtölj från MeliMeli.”

Vad är det viktigaste du lärt dig i terapi?

Jag gick i traumabehandling för PTSD som jag fick som tonåring utan att behandla, och det har hjälpt mig att bli lite snällare mot mig själv. Men terapin har också fått mig att inse att man aldrig blir klar, det är en ständigt pågående process. Och välmående är nåt man måste jobba aktivt med, både sitt eget eller sin relations.

Funderar du mest på framtid eller dåtid. Eller nuet. Och hur går dina tankar?

– Jag tror det är svårt att inte tänka mycket på framtiden nu när läget är som det är med kärnvapenhot, klimatkris, energikris och polarisering i samhället. Min tioårings största rädsla är en skolskjutning och det säger ju nåt. Jag vet inte hur jag ska prata med mina barn om allt, för jag har svårt i stunder att själv känna hopp. Hur kan det pågå en klimatkris samtidigt som kvinnor i min egen ålder – mammor – villhöver en julkalender med smink och krämer som inte ens passar deras hudtyp? Som konglomerat ägda av män tjänar pengar på? Den här inställningen att vi inte behöver förändra våra vanor eller självrannsakan, den skrämmer mig.

Vad är viktigast i ditt liv just nu?

– Mina barn och att skapa en lugn och trygg hemmamiljö där de kan landa och känna att världen utanför får pågå. Jag tycker det är svårt, för både bebistid och omvärldsproblem stökar till det i relationen, och man kanske tjafsar om skit så att barnen märker. Då blir det ännu viktigare att göra saker ihop, tända en brasa, äta god mat som alla gillar, kolla film tillsammans under fluffiga täcken i soffan.

Vad väljer du – full av energi i obestämdhet eller totalt lugn i förutsägbarhet?

– Jag är nog egentligen alternativ 1, men just nu måste jag säga 2. Det finns nog med oförutsägbarhet just nu kanske.

Ert hem Klara. Det är inspirerande och inbjudande. Hur mycket tid och kraft lägger ni på hemmet?

– Det sker nog lite hela tiden, varje dag, men ibland får vi större ryck vilket hänger ihop med att man kanske får loss lite cash. Huset är ännu långt från klart och hela övervåningen är nästa projekt. Och köket. Kanske bygga en altan på baksidan. Det skulle vara fint med växthus men jag är för lat för att odla. Tro mig, jag har försökt. Inte ens purjolöken tog sig och dom skulle ju bara växa lite på bredd och höjd för jag köpte uppdrivna.

Haha, kan du berätta om huset? 

– Ja, jag börjar mer och mer känna mig som Wilhelmina von Hallwyl, vi har så mycket jox! Det är som ett museum! Huset är byggt 1909 (kakelugnarna stämmer med byggåret, jag lånade en kakelugnsbok på biblioteket och hittade produktionsår samt fabrik) och under närmare 70 år bodde en lingvist här som hade 100 000 böcker och som var lite egen. Han kunde 15 språk, bajsade i en hink och målade satanistkonst. Grannarna kallade det förfallna huset för spökhuset, men gubben var tydligen väldigt snäll och det tycker jag känns i huset. Jag har aldrig varit rädd här. De som köpte dödsboet renoverade varsamt och behöll alla originaldetaljer, vilket gjorde att vi blev kära i det. Vi har tagit vid och jobbat mest med färgsättning, men köket kommer behöva få sig ett lyft när alla vitvaror lägger av snart.

Klara Doktorow

Spegeln på bordet är ärvd och är från ca 1900. Lampan, bordet och klockan kommer från Metropol. 

Klara Doktorow

I sovrummet ligger ett duntäcke från Happy Fluffy Cloud med sängkläder från H&M Home. Sänggaveln kommer från MeliMeli. Taklampa och sänglamporna från Metropol. 

Klara Doktorow
Klara Doktorow
Klara Doktorow

‘Jag är bara människa och jag vet att jag är älskad av mina nära och det känns fint.’

 

Vilka podcasts lyssnar du på?

– Bara mina egna. För att bli bättre. Men jag är inte en poddlyssnare, jag läser nyheter och ser för mycket dokumentärer för att hinna med podcasts. Om jag lyssnar på podcasts så är det för research eller nåt dokumentärt.

Favoritplats?

– Ygne fiskeläge! Vi hade en strandbod där i sex år som vi nu sålt. Det är en magisk plats men boden på 15 kvm som låg 20 meter från strandlinjen blev för liten för tre barn och två husdjur. När vi skulle städa ur den var jag så ledsen att jag fick slänga mig naken i havet för att kyla ner tankarna. Det stod ett pensionärspar en bit bort och bevakade mig, jag tror de tänkte att jag skulle dränka mig själv. Det är kanske inte en vanlig syn med en ensam kvinna som står naken och hulkgråter i havet mitt i oktober.

Hur ser framtiden ut? Finns det drömmar att förverkliga?

– Absolut! Nu när vi sålt vår strandbod – vad blir nästa äventyr? Efter så många somrar på Gotland är jag väldigt sugen på att se annat. Brittiska öarna, Italien, Norge kanske?

 

Klara Doktorow

“Vedspisen kommer vi behålla när vi renoverar köket, perfekt vid strömavbrott och för varmhållning av mat vid middagar”, säger Klara.

Klara Doktorow

Urnan och fatet på bordet kommer från Walles och Walles. Porslinsasken är inhandlad på en marknad i Kapstaden och glaskupa från Ebay.

Klara Doktorow

Den stora vita soffan och och de blå kuddar är från Walles och Walles. New York-kudden kommer från en marknad i New York. Lampan med stenfot från Hötorgets loppis och den gula vasen från Hanna Hansdotter. Taklampan 101 är från Le Klint och väggfärgen är White Tie med lister målade i Light Grey från Farrow and ball.

Klara Doktorow
Klara Doktorow
Klara Doktorow

Väggfärgen i badrummet heter Studio Green och kommer från Farrow and ball. Tavlorna är inhandlade från Metropol och  Lampetten är ärvd.

“Vi målade om och bytte kommoden i badrummet uppe. Kakel och klinker bestämde förra ägaren. Det kändes mest hållbart, istället för att riva ut allt nytt”, säger Klara.

Klara Doktorow

Fem platser i Stockholm du älskar att besöka.

Svenskt Tenn-butiken på Strandvägen för att jag älskar tidlös och hållbar design.

St Pauls Bageri på St Paulsgatan för att vi brukar ta helgfrukost med familjen där.

Restaurang Hantverket på Sturegatan för att vi hade vår förlovningsmiddag där och det är alltid gott och trevligt. (vi förlovade oss egentligen på Prästgatan i Gamla Stan)

Apropoh bar på St Eriksplan är en himla mysig bar med fantastiska drinkar.

Främmat på Dalagatan som är sthlms bästa restaurang just nu.

Klara Doktorow
Klara Doktorow

Hund och katt. Som hund och katt? Eller bästa vänner? Vad har djur tillfört till er familj?

– De hatade varandra i början men nu är de polare och brukar dela hundbädden vilket är urgulligt. Jag är så glad att vi kan ge våra barn ett hem med djur, det ger dem ökad förmåga till empati tror jag. Och finns det nåt bättre än att burra in sig i en lurvig päls när man känner sig lite nere? Djur påminner en om här och nu, inte då och sen.

Och till sist, vill du rekommendera något?

– Givetvis min varjedag-podd The Daily Messiah. Vi är som en komprimerad morgonshow som finns att lyssna på varje vardag från kl 05.

Klara Doktorow

Tack Klara och huset!

 

 

Published October 27, 2022