Ester Hirschfeld

Small talk

Ester Hirschfeld

ESTER HIRSCHFELD beger sig till ställen i fantasin. Sin pappas omfamning, Amundön och huset där hon växte upp, Tel Aviv ätandes grillad aubergine och krämig hummus på innergården på Bicicleta. Hon berättar om karaktärsdrag hon är trött på hos sig själv, när hon ljuger och varför sanningen, och att leva i den, annars är bland det viktigaste i livet. Välkommen hem till Ester!

‘Jag har ägnat på tok för mycket tid när jag var yngre till att vara andra till lags och people pleasing. Det är skönt att ha kastat av sig den tunga filten.’

Ester Hirschfeld

“Vi har bott i vårt hem i lite över ett år nu. Det tar sin tid att få det precis som man vill, vi är ännu inte där. Ena väggen i matsalen är fortfarande kal, vi har inte hittat något vi vill hänga där ännu. Behövs något ganska rejält. Jag skulle gärna ha en gobeläng av något slag hängandes där, eller en matta, men vi får se om något dyker upp vi båda tycker om. Vi har ganska olika konstsmak. Matsalen är det vackraste rummet i vårt hem och det var fönstrena här som jag föll för under visningen. Utsikten härifrån är så mysig: man ser kyrktornet uppe på berget och vintertid är det som att titta in en julkalenderkuliss. Bakom dem ljust gröna längderna hänger ljusa gardiner i en skena som löper längs med hela den välvda fönsterväggen- perfekt att dra igen om vi har gäster hemma på middag då det ibland sitts uppe och pratas till inpå småtimmarna.”

Hej Ester! Så fint att vi fick komma hem till dig. Vi kör igång omedelbart va? Jag säger A och du B. Ok?

– Välkomna hit! Yes, vi kör.

Underbart. Då ska vi se. Du är …

… en konstrasternas kvinna. Lustfylld och känslostyrd, temperamentsfull och engagerad, nyfiken, intuitiv och lyhörd. Alltid glad och pigg när jag vaknar på morgonen. Då tycker jag att dagen är en enda oändlig möjlighet. Jag pikar fram till klockan 14.00 ungefär. Därefter går det utför.

Jag är en mor, en livskamrat, en syster, en dotter, en vän … Som så många andra (kvinnor) axlar jag flera roller och försöker ständigt få tiden och energin att räcka till åt alla pajbitarna. Men har landat i att det är orealistiskt och lite av en kvinnofälla att tro att man kan göra allt på samma gång, vara bra i alla de där rollerna samtidigt. I något område måste man, åtminstone för en tid, lägga vissa delar på vila. Bättre att vara närvarande i några utvalda delar än halvhjärtat där och stressad försöka lyckas med allt.

Dina närmaste skulle beskriva dig som …

… klok, generös, äkta mot mig själv, nyfiken, varm, impulsiv. Stundtals virrig. Alltid något på gång. Hoppas att de tycker att jag är riktigt rolig också. En person med multipla personligheter. Jag lever för kontrasterna i livet. Tycker det är helt okej att cherry-picka lite från varstans bara det funkar för en själv. Är oerhört intresserad av själslig och personlig utveckling, hälsa, och utforskar ständigt nya sätt att optimera mitt välmående på genom till exempel meditation, akupunktur, terapi och olika behandlingar. Men kan samtidigt njuta av kicken en kall Cola Zero kan ge mig och ger absolut mina barn halvfabrikat ibland när jag inte orkar laga mat.

Din familj …

… är viktigt för mig. Det är navet och det som gjutit grunden till den jag är och det som håller mig grundad, trygg och nära mina värderingar. Mina syskon är absolut den bästa gåvan mina föräldrar gav mig.

Ester Hirschfeld

“Personliga objekt eller saker med historia tillför mycket till ett hem tycker jag. I våra fönster står träskulpturer i olika storlekar snidade av ebenholtz. De kommer från min svärfars barndomshem i Etiopien. Giacometti inspirerades tydligen av dessa etiopiska hantverk. Barnen är rädda för ansiktena så ibland måste vi vrida skulpturerna utåt mot gatan.”

Ester Hirschfeld
Ester Hirschfeld
Ester Hirschfeld

“Dessa skrivbordsdon är gjorda på 1920-talet och kommer från Svenskt Tenn. Vår dotter Laura föddes i lejonets tecken precis som min mamma, så dessa var en omtänksam gåva från henne när Laura föddes. Även barnens farmor är lejon, det finns ett gäng karismatiska viljestarka kvinnor i min familj helt klart.”

Du jobbar som …

… frilans inom commercial direction & strategy, merchandising och brand strategy.

Den egenskap du sätter före alla andra hos en annan människa är …

… att vara omtänksam, visa omtanke och vara inkluderande. Många fler borde ha som motto: “Alla får vara med, alltid.” De människor man möter (vare sig det är andra gången man ses på ett mingelevent eller om man varit vänner i många år) som minns de där små detaljerna och nyanserna av något man berättat – kanske vad ens systers barn heter eller om jag fortfarande tycker att Pillars of The Earth är bland det bästa jag läst – det är dem man känner tillit inför. Så fint att vissa liksom tyckt att det varit tillräckligt viktigt att minnas en liten detalj ur ens liv och följer upp på det. Det får en att känna tillit och förtroende. Tyvärr har jag ett episkt dåligt minne själv, eller selektivt ska jag väl säga att det är. Jag minns inte vad jag gjorde igår, men jag kan minnas i detalj vad alla hade på sig på den där smokingfesten för tre år sedan eller vilken låt brudparet hade på sin vigsel. Jag har haft vänner genom åren som trott att jag inte brytt mig eller haft andra prioriteringar, vilket inte varit fallet. Jag är bara glömsk. Jag är en väldigt engagerad och lojal vän men kan bli bättre på att visa det på det sätt som mina vänner behöver och inte bara som jag på mitt eget vis uttrycker det. Men, kan jag underlätta eller hjälpa till på något sätt gör jag det alltid utan att tveka.

Det karaktärsdrag du är mest trött på hos dig själv är …

… min impulsivitet. Och att jag pratar väldigt mycket om jag är på det humöret. Att jag har svårt för att göra en sak i taget och slutföra med grace. Håller gärna på med flera samtidigt och då lite hetsigt. Inte så värdigt alltid.

Ester Hirschfeld

“Mitt hem är min fristad och jag älskar att vara hemma.
Vårt bröllop ägde rum utanför Milano och det kändes självklart att ha en milanesisk tonalitet a 2000-tal genomsyrandes i vårt hem.”

Ester Hirschfeld

“Jonathans gamla Comme des Garcon-skjortor var inspirationen till gardinerna i barnens rum. Vi använde oss av skjorttyger, bomullspoplin i krispigt vitt och blått, för att få en känsla som påminde om dem. Vi fick kompromissa oss emellan när vi skulle bestämma oss för hur det skulle se ut i barnens rum. Hade jag valt själv hade jag gått all-in på mönstrade barntyger från Liberty och förmodligen starkare väggfärger eller mönstrade tapeter. Men det är också rätt skönt så som vi gjort nu. En harmonisk och neutral bas som förhöjs med textilier istället. Vi har till exempel en pastellrosa pläd över Elmers säng och ett högblankt mossgrönt skåp som går från golv till tak. Laura har ett liknande fast rött. Mörkgrå Ullmattor väl anpassade för barnrum ligger på golven så att man enkelt kan köra bilar eller pyssla på golvet och råkar det blir kritstreck så märks det inte så värst.”

Ester Hirschfeld

“Vårt badrum är välplanerat för en tvåbarnsfamilj tycker jag. Det finns mycket förvaring (tack och lov) och den är dold. Jag gillar att man endast ser en stor spegel när man kommer in men när man öppnar skåpdörrarna gömmer sig två välfyllda badrumsskåp. Det är skönt att kunna stänga glasdörrarna så att ingenting av kaoset syns utifrån. Jag måste alltid vara snabb med att stänga de när jag ska göra mig i ordning för barnen verkar ha något slags sjätte sinne för när det finns chans att få tag på små burkar, tuber eller dosor att öppna. Känns som om jag konstant är i någon slags förhandling med min son. Han vill så mycket och är ibland otroligt envis och helt oresonlig, precis som sin pappa.”

‘För mig är lycka också en förnimmelse som är nära besläktad med sorg. Tycker det är i stunder av lycka man inser livets skörhet och hur förgängligt allting är.’

Ester Hirschfeld

“Barnrum måste ha lite färg tycker jag, utan att det nödvändigtvis blir barnsligt. Knopparna på barnens garderober påminner om Mickey Mouse-öron.”

Ester Hirschfeld

“Jag ångrar att jag inte körde på en ännu mörkare nyans på den vävda tapeten, men var rädd att det skulle bli för mycket kontiki. Daniel Östman som inrett med oss är så skicklig på att bryta av men ändå få allt i symbios. Vi älskar den senapsgula kakelugnen och hade lite Skansen som inspo när vi inredde här. Daniel har även gjort bokhyllorna som tillför en behaglig tyngd (de är så tunga så de inte går inte att rubba) och värme till rummet ihop med det bruna italienska stenbordet och ullmattan. Vårt hem är nog modernt i sin stil men med en personlig prägel. Vi har små klenoder överallt som ger liv och värme. Bronsstatyn i kakelugnen är en av de få sakerna som finns kvar från våningen i Budapest där min far växte upp efter kriget. En antik stor kinesisk keramikhäst står också bland böckerna, den stod i mitt föräldrahem. Axel Petersens pyramidtavla som jag fick i födelsedagspresent en gång står ovanpå hyllan och vi har även ett foto som han tagit i köket i en vrå. Det är vackert, mystiskt och fängslande.”

Ester Hirschfeld

Lycka för dig är …

… inte något som är beständigt. Det är något glimrande, en liten stund, ett kort ögonblick av intensiv glädje. Kan vara när jag dansar i köket med något av barnen i famnen en tidig kväll.
När vi är ute och åker bil och vår tvååring sjunger en sommarlovssång högt och innerligt med fel ord och Jonathans och min blick möter varandra. För mig är lycka också en förnimmelse som är nära besläktad med sorg. Tycker det är i stunder av lycka man inser livets skörhet och hur förgängligt allting är. Men lycka är också en takeaway cappuccino från A La Lo som jag dricker ensam och andaktsfullt på väg till jobbet efter det att barnen lämnats på förskolan. Eller att dansa under en bar junihimmel på ett smockat dansgolv när Solomun spelar ihop med sina absolut bästa vänner och jag känner basen dunka innanför bröstkorgen. Att packa upp en ny handväska eller ett par nya skor ur sin kartong, höra prasslet av silkespappret och supa in doften av alldeles nytt mjukt skinn. (Min mamma drev skobutik under min uppväxt så doften av italienskt mjukt skinn gör mig lugn och glad).

Just nu tänker du mest på …

… olika scenarion eller uppgifter i mitt arbete som verkligen är roliga och varierande just nu. Går nästan alltid och tänker på hur jag ska styra upp, tweaka, växa eller bygga något. Det är kul och energigivande. Logistiska utmaningar – osexigt men sant. Att få vardagen med två små barn, ett rikt socialt liv, jobbresor och det ena och det tredje att flyta på så friktionsfritt som möjligt kräver rätt så minutiös planering och framförhållning. Ibland känner jag mig lite kvävd av vår kalender men hade å andra sidan aldrig överlevt utan den. Jag behöver ha tydlighet och struktur för att må bra.

När du träffar dina vänner …

… blir jag sprudlande och spralligt glad och känner mig stärkt efteråt. Jag är extremt social och får kickar av andra människor men är också en rejäl introvert och måste återhämta mig själv och har stort behov av egentid. Det bästa jag vet är när någon ställer in en träff i sista minuten och jag får vara själv. Älskar att vara själv i mitt eget universum och dagdrömmeri.

Ester Hirschfeld
Ester Hirschfeld

Ditt bästa ställe är …

…  i min pappas omfamning, kommer alltid att vara. Men att få ha armarna om mina barn är lika uppfyllande, fast på ett annorlunda sätt. Amundön i huset där jag växte upp. Men dit beger jag mig numera bara i fantasin och dagdrömmarna. I Tel Aviv ätandes grillad aubergine och krämig hummus på innergården på Bicicleta. I det lilla livet. Framför kaffebryggaren i köket på morgonen Där mina älskade och närmsta är samlade, på landet hos min syster och hennes familj där våra söner kan leka oavbrutet i dagar. Hos min mormor i Bohuslän på gården där jag spenderade alla somrar som barn. Runt Shabbes-middagsbordet en fredagkväll när ljusen tänds och mörkret faller utanför fönstret.

Just nu …

… funderar jag på om jag ska försöka komma ikapp med sömnen eller sätta på ett till avsnitt av The Bear.

Att vara förälder är …

… helande och transformativt. Att stundtals återvända till sin egen barndom, på gott och ont. Att konstant vara svettig och bära runt på massa grejer. Att känna sig otroligt populär och älskad. Det jag längtat efter hela mitt liv så länge jag kan minnas.

Du hämtar positiv energi genom att … 

… sova. Röra på mig. Ha tid för återhämtning. Läsa böcker. Bada ett varmt bad med essentiella oljor och salter. Träffa mina underbara vänner.

Ester Hirschfeld
Ester Hirschfeld

“Ferdinand Evaldssons tre guldiga ramar/figuriner är ett ganska nytt tillskott i hemmet. Vi köpte de av min briljanta vän Saskia. Hon kom och satte upp dem och det bokstavligen förgyllde hela rummet. Vi älskar mat (jag att äta och Jonathan att laga) så köket är en helig plats där det finns gott om plats att sprida ut sig och att arbeta på. Golvet är det jag älskar mest tror jag, vi kallar det för kubbgolvet eller träslöjdsgolvet för det är gjort av små rektangulära ekbitar som limmats ihop och sen behandlats flera gånger för att få sin fina bruna färg.”

Du drömmer om …

… att ha hästar igen. Skapa något eget. Att få ner en berättelse jag har inom mig på papper.

Imorgon ska du …

… ha ett uppstartsmöte, köra bilen full av bråte till återvinningscentralen, packa ihop så många kartonger som bara möjligt på vårt landställe som vi precis sålt och som ska vara tömt innan fredag (hjälp), ta med min son på simskola, prata med inköparen på Matches, beställa nya vitaminer till min mormor.

Du ljuger när …

… vår granne på landet frågar varför vi inte varit där på hela sommaren och varför vi inte rensat ogräset i pallkragarna. Annars är sanning, och att leva i den, en av mitt livs viktigaste grejer.
Har ägnat på tok för mycket tid när jag var yngre till att vara andra till lags och people pleasing. Skönt att ha kastat av sig den tunga filten. Ibland iallafall. Min högsta önskan för mina barn är att de ska höra sin inre röst rent och klart och aldrig betvivla den.

I höst …

… ska jag klä mig i toner av nougat, brunt, mullvad och karamell signerat Maja Dixdotter. När hösten kommer får jag dessutom alltid lust att klä mig i herrmode. Gubbyxor, loafers och ulltröjor är ju härligt. Jag ser också fram emot att åka på tennis- och yogaretreat på Kreta. Jag ska jag snufsa mycket på mina vänners nyfödda små bebisar. Försöka fånga varje sekund av att ha en fyraåring och en tvååring. Tiden rusar förbi. Sedan blir det en del resande med jobb och det känns väldigt kul igen. Jag jobbar med så fina varumärken och människor bakom dem. Innan barn och covid reste jag så mycket att jag trodde att jag aldrig mer skulle vilja se ett hotellrum eller någonsin igen besöka i Paris. Men nu är det på helt andra premisser och jag fullkomligt pirrar av hur full av möjligheter denna hösten känns.

Ester Hirschfeld
Ester Hirschfeld
Ester Hirschfeld

Materiellt sett kan du inte leva utan …

… vackra saker och miljöer. Det gör mig harmonisk. Sund och näringsrik mat. Oliver. Riktigt bra hudvård. Snygga skor.

Och själsligt är du  beroende av …

… närhet. Att förstå och bli förstådd. Att fortsätta växa som människa och inte stanna upp i min utveckling. Älskar att hitta nya sätt att må bra och optimera mitt mående på. Att röra kroppen, träning är medicin. Natur, måste ha tillgång till skogen och havet. Får panik av att bo i stan så fort det börjar bli vår.

Du älskar …

… att omges av skönhet. Att lyssna till andra människors upplevelser. Allvar. När det regnar. Att läsa böcker. Ett dopp i havet (och det måste vara salt). Kickar. Är nyfiken till min natur och gillar att utforska. Att plocka upp mina nyvakna barn ur sängen och supa in deras doft. Varsin egen nyans av nyrostat bröd doftar de när de vaknar. Finns inget som luktar så gott. Jag är en sinnlig person. Älskar massage och måste gå regelbundet. Vandra, läsa böcker, scouta det perfekta klädesplagget. Min syster och jag brukar skoja om att den som hävdar att lycka inte kan köpas för pengar har bara inte hittat rätt sak att köpa. Man kan absolut känna total lycka och fulländning av att få packa upp och njuta av något vackert man drömt om och inhandlat.

Du hatar …

… försöker lära min son att säga “tycker inte om” istället för hata, det är så starkt ord. Hatar man något eller någon står väl något inte riktigt rätt till med en själv eller? Jag hatar nog ingenting faktiskt. Jag tror att allting vi upplever händer för oss antingen som en gåva eller en lärdom. Det finns inget som händer emot oss, bara för oss. Det har jag lärt mig den hårda vägen.

Men ok … jag ogillar… ja, något kryper inuti mig när jag ser dåligt bordskick, eller någon som biter på naglarna eller tuggar tuggummi odiskret, eller klickar med en penna på ett möte. Kan bli galen inombords av det. Sedan har jag svårt för folk som inte passar tider eller kommer sent, brist på respekt. Ogillar verkligen att stå i kö. Det är en utmaning för mig. Folk som går långsamt på trottoaren och blockerar. Tycker också att det är riktigt trist med folk utan självdistans.

Ester Hirschfeld

Du lyssnar på …

… finns bara två podcasts jag lyckats fastna för: The Worlds First Podcast av Sara och Erin Foster och Best Friend Therapy av Elizabeth Day och Emma Reed Tyrell. Lyssnar också på en salig blandning av musik. Det beror helt på humör och sinnesstämning. Kan vara allt från Leonard Cohen till 070 shake till Brian Eno till The Weeknd.

Du läser …

… åh, jag är en riktig bokslukare. Just nu läser jag Bigg Swiss av Jen Beagin och Rebekah Makkai: The Worlds First Believers. Har alltid ett par böcker på min “Want To Read” lista på Good Reads. Min bokklubb är ett av livets glädjeämnen.

Du äter … 

… allt! Älskar mat och kan mycket om mat. Jag är en riktig livsnjutare men har tyvärr sällan tålamod nog för att laga mat själv från scratch. Det krävs extremt mycket energi och fokus av mig om jag ska genomföra att laga god mat. Att bestämma recept, handla aka se till att rätt grejer hamnar i korgen (och inte bara det jag är sugen på att äta exakt just NU), packa upp, och sedan stå och laga allt. Nej jag tycker det tar för lång tid och jag är för otålig. Är impulsiv, gillar snabba resultat och effektivitet. Min man har vid tillfälle frågat mig om jag kanske skulle föredra att inta maten intravenöst, haha. Jag är så tacksam över att han och flera av våra vänner är matintresserade och ofta bjuder på väldigt god mat. Och bakning. Det är absolut inte min grej heller. Man måste ju vara kemist för att lyckas. Baka gör Jonathan. Allt från frukostfrallor till blåbärstårtor. Pratar vi kosthållning så måste jag väl säga att är jag väldigt medveten. Mat är absolut medicin. Har dock inga strikta regler för mig själv. Kött och fett mår jag väldigt bra av och så försöker jag att äta så näringsrikt, färgglatt och varierat jag kan. Det kan hända att jag fastnar i en loop och tycker att det är toppen att äta samma grej till lunch och middag i fyra dagar utan att tröttna. Är ett vanedjur och gillar när det är okomplicerat. Sedan brukar jag tänka att det är sundare att äta en pasta carbonara med närvaro och lust än en grönsallad med ångest.

Du vill rekommendera …

… alla att läsa Breathe av James Nestor. Kommer aldrig andas genom munnen igen i hela mitt liv. På riktigt, andning är medicin och vi har alla tillgång till den.

Alla att gå i parterapi. Hur bra man än tycker man har det i sin relation är det lyxigt att sitta med en tredje part som modererar samtalet. Är aldrig så kär i min man som efter det att vi varit och pratat tillsammans.

En weekendresa till Rom med två av sina nära tjejkompisar för att äta, äta, äta, dricka lite lite vin, men framförallt vintage-shoppa. Där finns ett löjligt stort och bra
utbud av vintagebutiker (även för barn) där man kan fynda en Saint Laurent-topp för under €70 eller rota igenom travar av Hermes-scarves från 80-talet med de mest storslagna motiven. Jag hittade en havsblå sist med snäckor, sjöhästar och oceaniska motiv som var otrolig.

 

 

TACK ESTER, Det var en pure joy!

 

Published September 8, 2023

Anna · 7 months ago
Hej, fint reportage Blev nyfiken på vilken tennis och-yoga retreat Esther pratade om på Kreta? Låter som den perfekta kombon!