Elsa, Pontus & Lynn

Small talk

Elsa, Pontus & Lynn

På Mosebacke torg bor en familj med det filmiska sättet att leva i blodet. De älskar sitt torg. Trädens lummighet och den lilla kiosken där kaffedrickarna smuttar på sitt java i solen. De älskar att ha drömmar och att förverkliga dem. De älskar varandra. Så i kärlekens namn spenderade vi några timmar med Elsa Billgren, Pontus de Wolfe, deras son Lynn och taxpojken Nikita för att ta reda på mer om hur de tar tillvara på livet och kärleken.

Elsa, Pontus & Lynn
Elsa, Pontus & Lynn
Elsa, Pontus & Lynn

‘Jag kan bli lite kallsvettig av att tänka hur det blivit om vi inte hade varit ihop. Vi träffades med perfekt timing, men under väldigt slumpartade omständigheter.’

Elsa, Pontus & Lynn

Hej Elsa och Pontus! Snart är hösten här, vad ser ni fram emot?

P – I höst ser jag fram emot att komma tillbaka till min fantastiska studio och studiokamrater på Skeppsholmen. Vi har byggt upp ett litet team med musikproducenter och låtskrivare under våren som kommer blomstra ut i ljuv musik. Under sommaren har jag verkligen kopplat bort mig från praktiskt musicerande och bara filosoferat och tagit in, byggt upp energi och lust inför att skapa. Och så börjar ju Lynn ettan, vilket känns så stort! Typ i den åldern tyckte jag själv känna av att jag blev medveten om mig själv på allvar, så det kommer bli spännande att följa hans höst också.

E – Jag ser fram emot att strosa längs med Djurgårdskanalen med Pontus, Lynn och Nikita och planera hösten. Åka till Paris med Pontus i oktober och gå på min brors bröllop. Jag ser fram emot att starta upp bruduthyrningen i ateljén, äta kräftor och kantareller. Jag längtar efter att strosa planlöst i stan en lördag med en middag att se fram emot.

Elsa, vem är Pontus?

– Pontus är den snällaste jag känner. Alltid redo att hjälpa till. Han har absolut gehör och kan spela vilket instrument som helst (det hetaste med honom). Han har perfekt hår, rolig humor och stora händer. Han är min kärlek i livet, bästa pappan till Lynn och alla djur älskar honom.

Hur skulle du beskriva ert förhållande? Vad gör det så starkt?

– Vi har varit ihop i 13 år och vi träffades i ett rus. Jag var så nykär att det gjorde ont i hela kroppen. Jag tror det kan vara lite av receptet, jag minns hur det var då, det är som att nykärheten tar längre tid att sippra bort för att den var så stark. Vi har varit med om mycket tillsammans och det har gjort oss starka. Jag tror också att vi kommer från ganska lika hem och tycker om att tillbringa dagarna på samma vis. Sen har vi olika intressen också, så vi kan alltid lära varandra något.

Elsa, Pontus & Lynn

Ni har precis kommit hem från långsemester i gotlandhuset, hur ser en härlig dag där ut för er?

E – Först åker vi till stranden och dricker kaffe. Jag älskar att börja varje dag på samma sätt, det får mig att känna mig som mig själv och att jag har kolla på livet. Bröd från brödbilen och sen frukost hemma i vårt kök som vi är så nyförälskade i. Sen en utflykt i naturen så alla (mest jag) får springa av oss. På kvällen vill jag förbereda middag länge, dricka ett glas vin och lyssna på Sara Klang på skivspelaren. Grilla, spela boule och sen ta en ensampromenad i solnedgången på grusvägen bakom vårt hus.

P – Det första vi gör är att koka en termos kaffe och ta med ned till stranden för ett morgondopp – det är lag på det. Efter en stor frukost hemma gör vi nästan alltid en utflykt i naturen där vi går långt genom vackra, gotländska landskap. Under eftermiddagarna är det mer fri lek där vi jobbar i trädgården, hälsar på kompisar eller ströjobbar lite under ruggigt väder. Kvällarna är det mysigaste vi har, oavsett om vi har middag hemma eller om jag arrangerar någon konsert.

Elsa, Pontus & Lynn
Elsa, Pontus & Lynn
Elsa, Pontus & Lynn

‘Ibland kan jag stärka hennes självkänsla, eller påminna henne om hennes egen. Det är användbart i hennes roll som delvis består i att ständigt bli betraktad och bedömd för hennes uttryck.’

Elsa, Pontus & Lynn

‘Jag driver framåt och Pontus håller fortet. Jag svävar iväg och han grundar mig.’

Pontus, ge oss din hisspitch för att beskriva Elsa för en person som inte vet vem hon är?

– Jo, men hon är söt och snäll och nästan ständigt i rörelse. Hon är omedelbar i uttrycket av sina känslor, och bäst i Sverige på vintage och att få det att kännas lättsamt och inbjudande. Vi det laget att jag nämner hennes blogg och någon TV-medverkan säger nästan alla: ’Jaha, det är hon ja!’ Och kan fylla i resten själva.

Du och Elsa ser ju ut att vara en match made in heaven, varför?

P – Ja, våra liv känns väldigt självklara tillsammans. Jag kan bli lite kallsvettig av att tänka hur det blivit om vi inte hade varit ihop. Vi träffades med perfekt timing, men under väldigt slumpartade omständigheter. Under tiden som följde rörde sig dock våra bekantskapskretsar och intressen mot ungefär samma mål, så jag skulle säga att det var så nära oundvikligt man kan komma. Vi har väldigt liknande bakgrund i familjerna också, så man kan säga att vi är väl grundade för ett långt liv tillsammans.

Hur kompletterar Elsa dig?

– Med lust och fägring stor.

Hur kompletterar du Elsa?

– Ibland kan jag stärka hennes självkänsla, eller påminna henne om hennes egen. Det är användbart i hennes roll som delvis består i att ständigt bli betraktad och bedömd för hennes uttryck.

Elsa, hur kompletterar Pontus dig? Och vice versa?

– I vårt förhållande är jag den som babblar och Pontus den lugna. Jag driver framåt och Pontus håller fortet. Jag svävar iväg och han grundar mig. Pontus får mig alltid att skratta när jag är ledsen och jag kan få upp och ut honom i världen.

En mening som beskriver er relation till varandra?

E – Två trygga romantiker som vill leva livet som i en film.

P – Till och med efter så många år känns det som att vara precis i början av någonting.

Det kan ju självklart inte vara bra hela tiden, det fattar ju alla, vad gör Elsa som retar gallfeber på dig?

– Både i våra liv och inom våra yrken grundar sig mycket på visioner som inte grundar sig helt i realism, vilket kan vara prövande för ens omgivning ibland. Men man lär sig med åren att det är bäst att låta någon drömma fritt, så landar det på jorden av sig själv så småningom. Det är också mycket charmigare att inte vara en downer. Vänta, var det här svar på vad Elsa gör för att reta gallfeber på mig eller tvärtom? Hon är i alla fall helt oslagbar i Mario Kart.

Elsa?

– Pontus kan bestämma sig för att vissa saker är sanning fastän de inte är det och så erkänner han aldrig sina fel. Skulle han säga att ett håll var rätt att gå och jag det motsatta och vi gör på hans vis och det är fel blir det som att han var den som sa det rätta från början. Det blir jag tokig på!

Vad tycker Pontus är det mest irriterande med dig?

– Oj, kanske att jag ställer tusen frågor, vill planera allt och stressar honom antar jag.

 

Elsa, Pontus & Lynn
Elsa, Pontus & Lynn

‘Både i våra liv och inom våra yrken grundar sig mycket på visioner som inte grundar sig helt i realism, vilket kan vara prövande för ens omgivning ibland.‘

Elsa, Pontus & Lynn
Elsa, Pontus & Lynn
Elsa, Pontus & Lynn

Ni ska överraska varandra på något sätt, ta med oss på denna journey, vad gör ni?

P – Det brukar sås ett frö i form av att Elsa nämner någonting njutbart eller fint att göra med hemmet. Sedan låter jag det gå några månader så får hon komma hem till en renoverad lada, ett ommålat rum eller en lunch som visar sig vara en hel spa-dag snyggt med misstankarna snyggt avledda av fejkade möten i kalendern.

E – Vi börjar med att hoppa på båten till Skeppsholmen så äter vi frukost på Hotell Skeppsholmen i deras trädgård. Där efter går vi på konstutställning för det älskar han och sen blir det drink på Lydmars uteservering! På kvällen åker vi ut till slakthusområdet och äter middag på nyöppnade Hosoi.

Lägenheten på Mosebacke, vill ni berätta om den och vad som gör att ni trivs där?

P – Varje gång jag går ut på morgonen känns det som ”hade jag haft råd att bo på det mest exklusiva hotellet i Paris hade det legat på en plats som ser ut ungefär så här”. Rakt av oheligt vackert.

E – Mosebacke torg är min favoritplats i stan och det är underbart att bara kunna kliva ut där bland träd, flanörer och kaffedrickare i solstolar vid den lilla kiosken. Lägenheten är från 1800-talet, sned och vind och alldeles underbar. Dock börjar vi växa ur den så snart flyttar vi nog! Men vart?

Vad är din mest betydelsefulla pryl/sak/möbel/vadsomhelst i hemmet som alltid ska få vara kvar där?

E – Jag älskar den blå vitrinskåpet, det ovala allmogebordet och plexibordet från Massproduktion. Det beskriver nog min still rätt bra. Gammalt och nytt.

P – Mitt vita piano (Thalén) med röda tangenter istället för svarta som tillhört Hasse & Tage som de komponerade många av sina alster på. Jag fick möjlighet att skriva en låt som Hasse sjöng in sent i livet som heter ’Hundens bästa vän’, vilket återförenade honom och pianot. En sådan pjäs måste ju göra att man skriver extra bra bitar.

Pontus, om du och Elsa skulle starta ett nytt företag tillsammans, vad skulle det vara tror du?

– Kanske ett bokförlag eller ett äppelmusteri? När vi pratat om att slå ihop våra intressen och börja kurera bröllopsfester eller hjälpa folk med totalrenoveringar genom åren innebär det ofta att vi egentligen själva vill gifta om oss eller göra om någonting hemma, så då gör vi det istället. Nej men nu vet jag, vi skulle självfallet starta en resebyrå med utflykter man kan göra gratis på Gotland. Given succé, men totalt oekonomiskt  – konkurs efter en säsong!

Elsa, låt oss leka med tanken på att du och Pontus skulle starta om med nåt helt nytt tillsammans, hur skulle det se ut?

– Jag tänker att vi kanske flyttar till en 1920-talslägenhet? Jag tycker så mycket om skåp, rum som är riktiga rum, ett kök att sitta i och snällheten i Swedish Grace. Kanske massa färg, mönster och självklart utsikt över grönska och träd! Det gör mig alltid lycklig.

 

Elsa, Pontus & Lynn
Elsa, Pontus & Lynn
Elsa, Pontus & Lynn
Elsa, Pontus & Lynn

Om 10 år när Lynn är stor, hur ser ert liv ut då tror du? Var bor ni, vad gör ni? Vad drömmer ni om?

P – Vi kanske har rört på oss lite, lite grann – men i stort sett är jag där jag vill vara. Vem vet vem eller vad som skapar musiken i framtiden, men jag vet att jag kommer vara kär i Elsa i alla fall. Förmodligen har vi hunnit gifta oss för tredje och kanske fjärde gången vid det laget.

E – Då bor vi i en trerummare på Mariatorget, vi jobbar båda inom film och tv, Lynn går på bildlinjen på Södra Latin, vi dricker kaffe tillsammans på morgonen, promenerar hem tillsammans på kvällen, har vänner över på middag och påtar i trädgården till samma gamla gulliga gotlandshus.

Tack Elsa och Pontus, this was lovely! Sist men inte minst, rekommendera nåt till oss! Vad som helst!

E – Jag rekomenderar att se om Mad Men, lyssna på The Parade – Dreamer, stoppa solrosor i vas och baka citronkaka med aprikos!

P – Lyssna på min podcast Kulturbarnen som jag gör tillsammans med författaren Ida Therén, och toppa för guds skull upp er kalla cava med fläderblomssaft nästa sommarfest!

 

 

Elsa, Pontus & Lynn

Tack för att vi fick hälsa på, familjen Billgren de Wolfe!

 

Published August 18, 2023

Karin · 10 months ago
Så fint reportage!!

Barbro Evhammar · 10 months ago
❤️❤️❤️

H · 10 months ago
Helt fantastiskt fotografi!!

Marie · 10 months ago
Så fina bilder och så mysig familj❤️