Elena Ramírez

Small talk

Elena Ramírez

Efter att ha förälskat sig i skandinavisk design, följde ELENA RAMÍREZ  sin dröm och flyttade från Spanien till Sverige för att läsa en masterexamen i möbeldesign. Och resten är historia som det brukar heta. I Sverige träffade hon också sin kärlek Christoffer och nu är de fyra. Dottern Ilse och Cavalier King Charles spanieln Louie gjorde kärleken komplett. Följ med hem till familjen på Södermalm i Stockholm!

Elena Ramírez
Elena Ramírez

Hej Elena! Vem är du?

– Hej! Jag är Elena, inredningsarkitekt som är född och uppvuxen i Spanien. För tolv år sedan flyttade jag till Sverige för att följa min dröm och läsa en masterexamen i möbeldesign efter att ha blivit kär i skandinavisk design. Att säkra en plats på Konstfack i Stockholm var en fantastiskt lyckochans med tanke på att jag aldrig hade besökt Sverige förut! Några månader innan jag avslutade mitt examensarbete träffade jag Christoffer, som nu är min man. Tillsammans har vi byggt en familj och ett hem här på Södermalm i Stockholm. För fyra år sedan välkomnade vi vår Cavalier King Charles spaniel, Louie in i våra liv och för bara två månader sedan kom vår underbara lilla flicka, Ilse. Yrkesmässigt jobbar jag för närvarande på H&M:s Brand Development som window display designer!

Ja, stort grattis till lilla Ilse önskar vi! Har det förändrat dig att ha blivit förälder?

– Ja, sedan jag blev mamma har jag verkligen kommit att förstå hur otroliga vi kvinnor är! Det är så tufft med hela resan med graviditet och förlossning, men det har också visat mig hur stark jag är, inifrån och ut. Jag har också lärt mig att vara snällare mot mig själv, både fysiskt och mentalt. Och nu är mitt huvudfokus lilla Ilse. Hon är min värld, och jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt. Det är som att allt bara faller på plats!

Vad fint! Vad gör ni som familj nu en helt vanlig lördag?

– Åh, vi älskar att äta bagels till frukost och sedan gå en familjepromenad till hundparken med Louie! Vi kanske går och letar efter några nya skivor och sedan älskar vi att ha vänner över! En god hemlagad middag av Christoffer är som grunden i huset. Om vi inte har vänner på besök så blir det filmkväll. Egentligen gör vi inte så mycket, vi älskar att träffa våra vänner och spendera kvalitetstid hemma, det är det vi älskar mest.

Elena Ramírez
Elena Ramírez
Elena Ramírez
Elena Ramírez

Berätta om er lägenhet, Er inredning är underbar.

– Tack! Vår inredningsstil är en blandning av Christoffers och min. När det kommer till möbler tycker vi om att samla på skandinaviska klassiker som Bruno Mathsson och Alvar Aalto, samt moderna märken som HAY som våra Bouroullec-brothers’ soffa eller TV. Nyckeln för oss är dock att komplettera dessa med second hand och vintagefynd. Vi älskar att addera färgklickar genom att måla dem och blanda dem med klassikerna. Christoffer, som är före detta grafisk formgivare, lägger särskild vikt vid one-off konstverk från våra favoritkonstnärer som Atelier Bingo eller Carl Johan De Geer, tillsammans med små skulpturer, textilier och tryck som samlats in på våra resor. Våra resor fungerar som en stor inspirationskälla. Vi gillar att ha minnen från dem i hela vårt hem. I slutändan handlar det om att slå samman alla dessa element i ett utrymme som känns varmt, inbjudande och funktionellt! Låt oss säga att vi gillar att kalla oss minimalistiska maximalister.

Vad betyder estetik för dig?

– För mig handlar estetik om mer än bara utseende; det handlar om att inte bara älska hur något ser ut utan också att hitta skönhet i dess funktionalitet! Visst kan jag att älska hur till exempel en puff ser ut – men om den är både praktisk och fantastiskt designad så talar den till mig på en nivå som känns mycket mer autentisk och inspirerande! Och det är något jag verkligen kan älska i mitt liv rent estetiskt.

Tre saker du funderar på just nu?

1.  Boende… ska vi sälja och påbörja ännu en inredningsresa och flytta från Söder?
2. Bebisar växer för snabbt.
3. Jag borde äntligen ta mitt körkort

Elena Ramírez
Elena Ramírez
Elena Ramírez
Elena Ramírez

När är du som lyckligast?

En lördag som den jag jag beskrivit!

Och när får du den där existentiella ångesten som kan drabba en?

– Åh det kan vara av ganska olika anledningar. Till exempel om jag övertänker framtiden eller om jag haft en tuff dag på jobbet. Sedan jag blivit mamma är det definitivt också kopplat till lilla Ilses sömncykler och bara trötthet! Jag är en ganska förnuftig tjej om jag ska vara ärlig. Lösningen för mig brukar vara att försöka förvandla dagen till något produktivt. Jag kan till exempel definitivt börja rensa garderoben, eller överallt runt om hemma. Det är väl en fysisk aktivitet men det hjälper mentalt. Och om inte en Marie Kondo, så duger en lång promenad vid vattnet med barnvagnen och vovven!

Haha, låter bra! Vilken egenskap hos dig själv är du mest trött på och vilken är du mest stolt över?

– Jag är trött på att oroa mig för mycket eller känna mig konstig när saker bara är bra (det är som ett internt larm som inte går att undvika). Och jag är ganska stolt över att ha en härlig kontakt med mitt barn och att jag redan kan njuta av tiden tillsammans under dessa första månader, det är ganska magiskt, jag älskar det.

Vad är ditt största intresse?

– Just nu är mitt största intresse bara att njuta av varje ögonblick med min tjej Ilse. Ingen press, vi bara njuter av åkturen tillsammans. Allt handlar om att omfamna våra spanska och norrländska rötter och ge Ilse en smak av två världar. Och att resa och umgås med våra nära och kära är vår högsta prioritet just nu, så det kan vi kalla mitt största intresse.

 

Elena Ramírez
Elena Ramírez
Elena Ramírez

Vad drömmer du om just nu?

– Jag drömmer om att bli min egen chef någon gång och tillbringa några år i Spanien så att Ilse verkligen får knyta an till sina rötter och insupa hela den livsstilen. Det skulle vara fantastiskt! Tidigare var jag verkligen den som ville klättra på karriärstegen, men nu handlar det mer om att göra ett bra arbete utan att nödvändigtvis sikta mot toppen omedelbart för mig. Om några år föreställer jag mig att jag driver mitt eget inredningsföretag, arbetar med coola kunder och hjälper dem att göra sina hem till en bättre plats. Det vore en dröm.

Har du en favoritplats?

– Jag älskar att åka till mina morföräldrars sommarstad, La dehesa de Campoamor, i Spanien, den byggdes i princip på 70-talet och all arkitektur och alla hus är från den tiden. Den staden har gett mig de bästa barndomsminnen man någonsin kan ha.

Vad lyssnar du på?

– Jag är beroende av min vän Antoine Vuillemins Spotify-spellista “chillmaison”. Nyligen upptäckte jag också Mc.Gee och hans låt “Are you looking up”. Den ger mig härliga vibbar.

Vad läser du?

– Jag läser inte så mycket just nu men du kommer snart att se mig bläddra igenom tidningen Apartamento. Eftersom de senaste böckerna jag läste handlade om förlossning och amning!

Vad ska du göra nu, när denna intervju är slut?

– Jag tror att jag ska unna mig mitt nya beroende KolaHavssalt-glass och titta på något med familjen!

Det låter underbart! Tack Elena för den härliga pratstunden!

Elena Ramírez
Published June 10, 2024

M · 2 weeks ago
Fint reportage och hem <3 varifrån kommer bebissängen? :)

Elena R · 2 weeks ago
Hej M! Tack bebissängen är här https://www.babymarkt.se/fillikid-sidosaeng-cocon-natur-a041001.html

Anette · 2 weeks ago
Vilken underbar intervju med finaste Elena och hennes lilla Ilse ❤️❤️