Cathy Nordström

Small talk

Cathy Nordström

Cathy Nordström beskriver sig själv som en känslodriven textilnörd och tur är väl det, för i det egna företaget Studio Cathy Nordström som startades för ca tre år sedan skapar hon textilier och tapeter som får hjärtat att slå ett extra slag. I början av sommaren hälsade vi på hemma hos Cathy och pratade om livets egna mönster. Enjoy! .  

English version is available at the bottom of this feature.

 

‘Jag är inte lika social som många kanske tror, jag tycker inte om spel och positionering och har ett stort behov av egentid och återhämtning.’

 

Hej Cathy, hur mår du och hur har sommaren varit? Några nya insikter som landat hos dig?

– Jag mår jättebra! Tycker det så skönt att komma tillbaka till vardag och rutiner igen, dessutom är Stockholm oslagbart i augusti/september. I veckan började även min första heltidsanställda som ska ha fokus på operations & sales vilket ger mig oändligt mycket mer tid till det jag faktiskt tycker är kul.
Sommaren var fantastiskt. Jag var helt ledig i juli, stängde ned helt och hållet för första gången sedan jag drog igång den här verksamheten för 2,5 år sedan. Kunderna fick vänta, jag behövde bara vara. Och insikten som kom med det beslutet var ju precis det, jag måste få vara helt ledig. Annars orkar jag inte det här tempot och livsstilen där jobb och privatliv ständigt flyter ihop. Nu känns allt kul och pepp igen.

Det låter härligt. Vem är du?

– Jag är en känslodriven textilnörd som älskar mina ungar, familj och närmsta vänner gränslöst. Jag är inte lika social som många kanske tror, har inte tid för spel och bullshit och har ett stort behov av egentid och återhämtning. Musik är en central del av mitt liv, har ständigt musik på i bilen, på jobbet och hemma. Älskar att gå på konserter med min man, då känner jag livet i mig.

Cathy Nordström

‘En av mina gamla kollegor som nu är en vän, har blivit en fantastiskt begåvad keramiker. Hon heter Helena Leach och gör detta på fritiden. Hon har gjort både muggar till mitt showroom och detta randiga kärl som jag fullkomligt ÄLSKAR. Hon var själv inte riktigt nöjd med resultatet men jag älskar de vingliga linjerna. @studioleach’

Cathy Nordström

‘Toast, kaffe och te-stationen.’

Cathy Nordström

Textilnörd! Berätta om kärleken till mönster och om Studio Cathy Nordström.

– Kärleken till mönster, inredning och framförallt textil har alltid funnits men definitivt växt sig starkare med åren. Få saker får mitt hjärta att slå så hårt som gamla textil-arkiv och mönsterböcker. Älskar att gå på museer och upptäcka olika mönstervärldar och kulturer.

Idén till ett eget företag inom textil började för ca 3 år sedan. Jag frilansade med att rita mönster för företag världen över, allt från Ikea och Uniqlo till små företag i Australien som sålde bebiskläder. Men jag kände ingen samhörighet och stolthet över de produkter som mina mönster hamnade på. Ofta kom proverna tillbaka i tråkig kvalitet, färger som jag inte gillade och mönster som kunden önskat men jag som jag inte älskade själv. Men framförallt så kände jag att jag bara bidrog till tankelös konsumtion där jag inte hade insyn i produktionen. Var producerades alla varorna, vem sydde kläderna och hur såg fabrikerna och arbetsförhållandena ut? Om jag skulle rita mönster så ville jag göra det på mitt sätt. Textilier för inredning med fokus på hög kvalitet, svensk produktion och mönster som jag själv ville ha hemma. Jag började googla runt på svenska fabriker, ringde upp Frösö Handtryck och Ulricehamns Tapetfabrik och sen var bollen i rullning.

Fantastiskt. Vad jobbar du med just nu?

– Just nu jobbar jag på några nya mönster för tyg och tapet och en snyggare presentation av tapetkollektionen. Tillsammans med min första anställda Sara jobbar jag också på interna processer för att effektivisera vårt arbete med ordrar och CRM. Det enda jag kunde när jag startade upp för två år sedan var att rita mönster och det är en sån pytteliten del av det jag gör idag, haha. Mycket av min tankeverksamhet i dagsläget handlar om hur företag skalar upp, vilka system de använder internt och hur man kan effektivisera processer. Uppblandat med färgval, skalor på nya mönster och dåliga skördar för lin. Spretigt med andra ord.

 

Cathy Nordström

‘Vårt sovrum är ett av mina favoritrum i huset. Inte en vit fläck förutom taket!’

Cathy Nordström

Tofflor från Hum’s.

Cathy Nordström

Ert hem är underbart. Vi kände oss både inspirerade och som hemma direkt. Hur tänker du när det gäller färg och form i ditt eget hem och vad tycker du är viktigt när man skapar ett hem?

– Tack! Jag går så mycket på känsla så det är svårt att ge råd. Men låt det ta tid, våga mer textil och fega inte ur. Då slutar det bara med att ditt hem ser ut som alla andras och det finns inget som berättar om vem som bor där. Textil och belysning är så viktigt, det skapar bra akustik och ger en känsla av trygghet och lugn. Det behöver inte vara mönstrade textilier även om jag råkar älska det själv. Men det behövs mattor, överkast, lampskärmar, gardiner, plädar och kuddar. Tänk lager.

Var hämtar du din inspiration?

– Museer, dokumentärer och böcker. Historia. Familjeminnen och anekdoter.

Hur ser livet ut för dig just nu?

– Livet är väldigt bra just nu. Barnen är inte småbarn med allt vad det innebär men heller inte så stora att vi behöver hantera alkohol, droger och alla dumheter som kommer med det. Jag älskar mitt jobb och det jag skapat. Jag har anställt en grym person. Jag har en ovärderlig liten skara nära tjejkompisar som jag kan vara helt ofiltrerad med. Jag har kul med min man och vi är alla friska. Sen skiter sig ju något med jämna mellanrum och livet blir tungrott, så jag är bra på att njuta när det faktiskt är bra.

Cathy Nordström
Cathy Nordström
Cathy Nordström
Cathy Nordström

‘Ledstången i trappan är det som fick mig att bli kär i huset. Den är original från 1925 och så vacker.’

Cathy Nordström

‘Min farfarsfar var amiral i svenska flottan och jag älskar den här målningen av honom. Han var så snäll och gjorde magiska trick för oss barn när vi var små.’

Cathy Nordström

När vi ändå är inne på ämnet. När är du som lyckligast skulle du säga?

– Runt middagsbordet med mina familj. I fredags var en sån kväll när jag verkligen kände lyckorus i hjärtat och magen. Fredag efter jobbet, musik på hemma, öppna dörrar ut mot terrassen, en gin sour i handen, bra tidning att läsa, Erik lagar mat och barnen hänger runt. Följt av en enkel middag när alla satt kvar och vi pratade och hade kul ihop. Måltider ihop är viktigt för mig. Inga telefoner i närheten och tid för samtal. Jag tror det skapar en bra grund. När barnen var små var det så kaotiskt och rörigt, stökigt och kladdigt precis överallt. Nu njuter jag verkligen av att ha barn som är stora nog att sitta kvar vid bordet och ha roliga konversationer med, men som ännu inte börjat festa och tycka att det är skitrist att vara hemma med oss.

Och vad gör dig rädd?

– Oj, rätt mycket just nu faktiskt. Jag har alltid haft livlig fantasi och en förmåga (positivt och negativt) att leva mig in i andras situationer. En jobbig artikel i tidningen stannar liksom kvar hos mig mycket längre än hos min man, han är mycket bättre på att stänga av när det behövs. Mer rationell och lösningsorienterad helt enkelt. Jag är rädd för att min dotter i framtiden ska råka ut för nån svinig tonårskille som kollat för mycket porr och gillar Andrew Tate. Som kanske inte haft föräldrar som pratat med honom om vad samtycke faktiskt betyder och att sex ska vara kul och lustfyllt för båda parter. Jag är rädd för hur klimatkrisen kommer påverka våra barns framtid, jag får panik på att politikerna inte gör mer. Jag är rädd för extremhögern i USA, Polen och andra länder och hur jäkla målmedvetna de är. Hur de sakta men säkert lyckas rycka bort kvinnors rättigheter. Det som våra mödrar och mormödrar kämpade så hårt för och som jag tagit för givet hela mitt liv.

 

‘Våga mer textil och fega inte ur. Textil och belysning är så viktigt, det skapar bra akustik och ger en känsla av trygghet och lugn.’

Cathy Nordström
Cathy Nordström
Cathy Nordström
Cathy Nordström

‘Maltes rum. På väggen hänger vintagekonst och på sängen, ett antikt amerikanskt täcke.’

Cathy Nordström

‘Mitt favorit bokskåp! Jag köpte det av Frida aka @fridasfinds som bloggar hos er på TWWP.’

Är du en notorisk planerare eller lever du för dagen?

– Oj, både och. Hatar en fullspäckad kalender utan luft för att bara vara, men planering ger mig struktur.

Vi är alltid sugna på rekommendationer, har du någon? 

– Ja, under pandemin började jag och min man med traditionen att göra en riktigt god fredagsdrink. Att faktiskt lära sig göra en riktig cocktail med äggvita och allt istället för att bara hälla upp ett glas vin. Det känns lite old school på ett väldigt härligt sätt. Det är min bästa tid, fredag efter en jobbvecka innan middagen. Plus att det är så kul att kunna bjuda gäster på en bra drink.

Cathy Nordström
Cathy Nordström
Cathy Nordström

Åh det här var så härligt, ska vi köra några snabba också?

– Javisst, kör.

DU ÄR …

rätt trött på min egen generations föräldraskap. Det här med att ”mitt barn har inte gjort fel” är liksom upplagt för framtida katastrofer.

DU TRODDE INTE DETTA SKULLE HÄNDA MEN …

känner mig mer sugen på längd än utför.

DU ÄR SOM LYCKLIGAST NÄR …

jag inte har massa måsten och kan ligga i soffan och kolla på Friends med barnen. Riktig hemmakatt.

FÖR TILLFÄLLET ÄR DU INNE PÅ …

Working Moms på Netflix. Rolig kanadensisk serie, korta avsnitt och sjukt mycket igenkänning.

DITT BÄSTA STÄLLE ÄR …

Torekov off season och mina föräldrars hus som de hade i en liten by i södra Frankrike. Har fortfarande inte kommit över att de sålde det för några år sedan.

DU ÄLSKAR ATT …

att upptäcka nya platser men fullkomligt hatar själva resandet. Svår kombo.

DU HATAR ATT …

ligga bakom någon som kör under hastighetsbegränsningen och som bromsar i varenda kurva. Jag blir knäpp och får förklara för mina barn att det som sägs i bilen, stannar i bilen.

Cathy Nordström
Cathy Nordström

Tack Cathy!

Hi Cathy, How are you and how has your summer been? Any new insights? 

– I’m doing great. I love coming back home after a long summer break, back to everyday life and routines. Stockholm is unbeatable in August and September. And last week my first full time employee started working! Her main focus is sales and operations which gives me so much more time to focus on what I really love to do.
Our summer was amazing. I closed shop during July and was 100% off work for the first time since I started up about 2,5 years ago. The clients had to wait, I needed the time to recharge. And with that came the insight that I need to do just that, close down and go on vacation a few weeks every year. If I don’t do that this mashup of work life and personal life becomes overwhelming and I’m neither here nor there. Now I feel well rested and eager to get back at it!

Who are you?

– I am a passionate textile nerd who loves my family and closest friends without limit. Most decisions in my life are made quickly, with my heart and gut, and most of the times that works out just fine. ☺ Not as social as one might think, I don’t care much for social climbing and bullshit and I have a need for alone time and recreation. Music is a huge part of my life, there is constantly music playing in my car, at home and in the studio. I love going to concerts with my husband, I feel alive at those moments.

Tell us about your love for patterns and your brand Cathy Nordström.

– My love for patterns, interiors and textiles has always been there but has definitely grown larger with the years. Few things make my heart race as much as old textile archives and textile books. I love going to museums where I can explore different cultures and their textile heritage.

The idea of my own business started about 3 years ago. After a few years of selling and licensing my patterns I felt a disconnection to my work. A lot of my designs where licensed to high street brands and I just couldn’t be proud of my work. Where were these products made, how and by whom? I wanted to be part of the production and the process. I wanted to design patterns that I wanted in my own home. Produced in Sweden, ethically and sustainably and with high quality. So I started googling around for Swedish factories, most have had to shut down due to companies moving production to countries where it’s cheaper, but luckily there are a few stubborn ones left! I came across Frösö Handtryk and Ulricehamns Tapetfabrik and we just got started.

What are you working in at the moment?

– I am currently working on some new design for fabric and wallpaper and a better way of presenting our growing wallpaper collection. Together my employee Sara, I’m working on how to better streamline orders, internal processes and CRM, we are updating our website and creating content for a whole new segment on it. The only thing I really knew how to do when I started up was how to design patterns and that is a minimal part of my work today. I think a lot about how small brands scale up and grow without losing their soul and the brand’s core. How you go from one person to two and hopefully more within a few years. All of these more strategic, long term thoughts are mixed up with color choices, scale of new patterns and worrying about bad linen harvests.

When are you at your happiest?

– Around the dinner table with my family. Last Friday was one of those moments. Friday after work, nowhere to be, music playing at home, a gin sour in my hand and a good magazine to read. My husband was cooking and the kids were hanging around, for once not arguing about who’s turn it was to play FIFA. Followed by a simple dinner where we all stayed and talked for a while. Family meals are important to us. No phones are allowed and we have time to really talk and not only discuss homework, football games and chores. I think these meals create a good foundation as a family and I really love when our oldest has his friends over to eat with us. It’s so great talking to these 13-yeard old boys and listening to their thoughts. When the kids were smaller it was so chaotic, messy and always someone to tend to. I really cherish this time when they are big enough to have a good laugh or discussion with but still young enough that we don’t have to worry about parties, alcohol and drugs.

What are you afraid of?

– A lot. I have always had a vivid imagination so I have to be careful not to spiral and sometimes I have to limit how much news I read. A heavy article in a newspaper tends to stick around for a long time whereas my husband is much better at shutting off when needed. He is a very rational and logical thinker and I am emotional. I am scared my daughter is going to fall in love with a guy who has watched too much porn and admires men like Andrew Tate. I am scared everything I have taught her about her rights and her body won’t matter if she falls for a guy whos’ parents have never talked to him about consent and how sex should be fun, safe and filled of lust for both. I am terrified about how the climate crisis will affect our children and the coming generations, I get so frustrated that the politicians don’t do more. I am scared of how determined the far right wings in the US, Poland and other countries are and how quickly they have managed to push through. How they slowly but surely are stripping women of their rights. The same rights our mothers and grandmothers fought so hard for. I just can’t believe we are moving backwards again.

Your home is wonderful. What is important when creating a home?

– Thank you! It’s a very organic process for me, I change and add things all the time, so it’s hard to give advice. But let it take time, dare to introduce more textiles and don’t chicken out. It’ll just end up with your home looking like everyone else’s and there is nothing there to tell the story about you. Personal objects, textiles and good lighting are crucial, together they create good acoustics and give a sense of security and home. It doesn’t have to be patterned textiles even if that happens to be something I personally love. You can work with textures and tones. But you do need rugs, bedspreads, blankets, curtains and cushions. Think layers. And vintage!

Where do you get your inspiration?

– Museums, documentaries and books. History. Family memories and anecdotes.

What does life look like right now?

– Life is really good. My kids are happy, they have friends and are healthy. I love my job and what I have created. I hired an amazing person. I have a small and invaluable group of close friends I can be totally unfiltered with. I have fun with my husband. Once in a while something bad happens and life becomes heavy,, so I am pretty good at appreciating it when it really is good.

Where do you get your energy? Are you an introvert or extrovert?

– I find energy in recreation, I don’t have to alone but I need a calendar that isn’t filled to the brim and time to just be. I am an extrovert only when I am rested and in a good place. I am lousy at faking a smile and pretending to be game. But if I get that time to recharge and just do nothing for a while I absolutely love spending time with friends. A party with a good dance floor is hard to beat.

Are you a planner or do you live for the day?

– Both. I hate a jam packed calendar without room for being spontaneous but planning gives me structure.

Would you like to recommend something? Could be anything.

– Yes, during the pandemic my husband and I started a tradition of making a really good Friday cocktail at home. To learn how to make a cocktail from scratch with egg white and all, instead of just a glass of wine. It feels a bit old school and I love it. That is my best time, early Friday night before dinner. Plus it’s really fun to be able to make your guests their cocktail of choice.

 

And then some quick ones!

 

YOU ARE …

pretty fed up with parents of my generation. The “my child hasn’t done anything wrong” and the failure to teach our kids to take responsibility for their actions is bound to backfire.

YOU NEVER THOUGHT THIS WOULD HAPPEN BUT …

I am starting to lean more towards cross country than downhill.

YOU ARE AT YOUR HAPPIEST WHEN …

when I don’t have anything scheduled and can lay on the sofa with my kids watching episodes of Friends. I’m a real homebody. .

CURRENTLY YOU’RE INTO …

Working Moms on Netflix.

YOUR BEST PLACE IS …

Torekov off season and my parents’ house in a small village in Southern France. Still haven’t come to peace with them selling it.

YOU LOVE …

exploring new places and cultures but hate the traveling part. Tough combo.

YOU HATE …

being stuck behind a car that is driving way below the speed limit. I have a short fuse so I have to explain to the kids that whatever is said in the car, stays in the car.

Thanks Cathy!

 

 

Published September 8, 2022

Linn · 2 years ago
Så kloka ord och mycket inspirerande inredning!

Ida · 2 years ago
Vem har målat den underbara stora tavlan på landskapet och himlen?