Cassandra Rhodin

Small talk

Cassandra Rhodin

Hon grundade barnklädesmärket Mini Rodini som blivit en succé över hela världen. Men vem är CASSANDRA RHODIN? Är hon vän med sig själv? Hur var hon som barn och vad trodde hon aldrig skulle hända? Vi fick en pratstund om livets viktigheter med Cassandra i familjens drömhus som är byggt anno 1890.

Hej Cassandra, hur ser dagens planer ut?

– Hej! Idag behöver jag rita på höst 2022-kollektionen, den börjar nästan bli färdig. Sen ska jag försöka hinna ut i skogen med hundarna också.

Låter fint. Du, på tal om skogen. Ni har ett växthus som ser fantastiskt ut. Berätta!

– Jo, under perioder jobbar jag väldigt mycket och är i princip aldrig helt ledig. Jag hade ett lantställe, ett rött torp mitt ute på landet där jag började odla. Under flera år var odla det enda jag ville göra, jag plöjde hundratals trädgårdsböcker och funderade på att bli trädgårdsmästare. Natur och jord är enormt viktigt för mig för att få balans i livet. När vi köpte huset vi bor i nu byggde vi om ett garage till växthus. Tyvärr har jag varit inne i en galen jobbperiod nu under ett par år och inte hunnit med som jag vill. Men det kommer sen…

Jag förstår, natur och jord är dina andetag. Men var hämtar du inspiration?

– Precis överallt! Mitt problem är snarare att jag är över-inspirerad. Jag får ofta den obehagliga känslan av att min hjärna kokar över när jag inte kan kanalisera intryck, vilket lätt ger ångest. Av det som inspirerar mig mest kan jag bara få i mig små doser i taget och kan absolut inte prata med någon om det. Det kan ta flera år innan jag vill prata med någon om en film, musik, person eller en bok som verkligen har berört mig. Sjukt eller hur!

 

Cassandra Rhodin

– Jag är mig själv bäst med människor jag känner mig trygg med. Är nog ganska spexig. Men har en typiskt social highly sensitive personlighet, älskar och behöver att vara själv också.

Cassandra Rhodin

I huset i Saltsjö-Duvnäs utanför Stockholm bor Cassandra med sin man, sina tre barn, tre hundar och en katt.

Cassandra Rhodin

“Natur och jord är enormt viktigt för mig för att få balans i livet. När vi köpte huset vi bor i nu byggde vi om ett garage till växthus.”

Cassandra Rhodin
Cassandra Rhodin

Absolut inte! Är du vän med dig själv?

– Vissa dagar. Det har blivit väldigt mycket bättre med åren!

Lyckligtvis brukar det ju bli så. Tänk om man det visste en gång … När känner du dig mest som dig själv? Och vem är det?

– Jag är mig själv bäst med människor jag känner mig trygg med. Är nog ganska spexig. Men har en typiskt social highly sensitive personlighet, älskar och behöver att vara själv också.

Okej, vi älskar Mini Rodini, Cassandra. Vill naturligtvis höra om ditt och ert arbete.

– Ok! Mini Rodini var något helt nytt när jag startade. Det fanns liksom inga andra barnmärken då som gjorde det vi gjorde. Och känslan var att det gick så jäkla bra hela tiden. Ett tag blev vi lite missförstådda, folk som inte var insatta trodde att vi pysslade med mode för barn och att det man betalar för är designen. Det är fel – i själva verket betalar våra kunder det riktiga priset för ett plagg – vad det faktiskt kostar ifall man inte vill att planet, djur eller människor ska bli brutalt utnyttjade. Problem idag är att plagg är för billiga och någon annan betalar det verkliga priset.

Vi är så mycket mer än bara kläder också. Mini Rodini har påverkat industrin och mässor att ha unisex avdelningar till exempel. Annars fick dom inte köpa in våra kollektioner och vi jobbar med och har utvecklat ett levnadslön program. Enligt säkra källor har också vår hållbarhetsrapport legat i styrelserum hos dom stora kedjorna. Vi har aldrig arbetat med hållbarhet på grund av yttre påverkan utan för att det är hela vår affärsidé, att ha en fräsch produkt. Och det finns en stor andrahandsmarknad för våra kläder, vilket är fantastiskt! Tänk om allt såg ut så, då skulle inte klädindustrin vara en av dom största miljöbovarna.

Fantastiskt! Vad jobbar du med för tillfället?

– Jag ritar AW 22 kollektionen, ska iväg och plåta ett nytt samarbete med den ideella hjälporganisationen Sea Shepherd Conservation Society,  och planerar plåtningar för AW 21-kollektionen. Och så lite allt möjligt annat med att driva företag. Har några otroligt roliga samarbeten på gång för nästa år som jag precis har startat upp.

 

Cassandra Rhodin
Cassandra Rhodin
Cassandra Rhodin

Är drömmar viktiga för dig?

– Jag är målinriktad och skaffar mig realistiska drömmar som jag är noga med att uppfylla. Längtar mycket, är intresserad av massor och inspireras men kanaliserar min inspiration snarare i mitt skapande istället för i drömmar.

Ok, har du alltid målat och skapat?

– Ja alltid! Min pappa kedjerökte när jag var liten. På sparade teckningar är det alltid honom jag ritat – med en oversized cigg i mungipan. Sen arbetade jag som modeillustratör innan Mini Rodini tog upp all tid. Jag målar mycket för mig själv nuförtiden, sånt som jag inte visar upp för någon.

 

Cassandra Rhodin

Mini-Cassandra.

Vem var du som barn? Hur har barndomen påverkat dig tror du?

– Jag var nog rolig och fri. Blev inte styrd men däremot fick jag vara med om mycket som även gjorde mig orolig och osäker. Jag är lite besatt av min egen och andras barndom, för att förstå mig själv antar jag. Hade en rätt knepig och dysfunktionell uppväxt som påverkat mig mycket – både på gott och ont.

Vad är du rädd för idag?

– Oj massor av saker. Relationer, döden, att vara oälskad, att göra fel …

Cassandra Rhodin

– Jag älskar att bo i hus. Bäst är att ha nära till naturen och kunna spela hög musik. Huset är från 1890 och var sönderrenoverat när vi kom hit men mycket fanns kvar under, så vi har ägnat flera år att plocka fram det som fanns under sänkta tak och förbyggda fönster.

Cassandra Rhodin
Cassandra Rhodin
Cassandra Rhodin

Vilka tre tankar loopar som mest i ditt huvud just nu?

– Kollektion, plåtning, kollektion, plåtning i en enda loop.

Haha, fattar! Innan vi avslutar med några snabba måste vi prata om det uppenbara. Ert hus! Det är helt magiskt. Hur tänker du kring boende?

– Jag älskar att bo i hus. Bäst är att ha nära till naturen och kunna spela hög musik. Huset är från 1890 och var sönderrenoverat när vi kom hit men mycket fanns kvar under, så vi har ägnat flera år att plocka fram det som fanns under sänkta tak och förbyggda fönster. Tänker att jag har en avslappnad inredningsstil, gillar en hel del gammalt och lite fult, men det har jag säkert inte, för det måste vara fult och gammalt på rätt sätt … Jag köper ungefär aldrig något nytt och har svårt att slänga saker, även sånt som jag inte gillar. Det skulle vara om det är alldeles trasigt.

Cassandra Rhodin

Cassandra i sin Mochino-piece.

TILL SIST, NÅGRA SNABBA!

DU ÄR …

Kär i min 80’s Moschino cutlery jacket.

DU  TRODDE INTE DETTA SKULLE HÄNDA MEN …

Jag har just skaffat en tredje hund, som nån jäkla
horder.

DU ÄR SOM LYCKLIGAST NÄR DU …

Jag inte känner krav.

FÖR TILLFÄLLET ÄR DU INNE PÅ …

Roadmovies från 90-talet.

DITT BÄSTA STÄLLE ÄR …

Skogen/ New York.

NÄR DU MÅLAR …

Glömmer jag bort tiden.

DU VILL REKOMMENDERA …

Call my agent rolig fransk serie. Även fräscht osexistisk och ostereotyp.
Rutabaga om en har massor av pengar över och vill äta god mat i Stockholm, går att få allt veganskt.
Om du älskar gubbrock som jag, men lätt blir irriterade på alla sexistiska texter, välj någon som sjunger på italienska eller franska eller något annat språk du inte kan! Kan rekommendera Iggy Pops album Après, nästan allt är på franska, så fattar ingenting.

DU ÄLSKAR ATT …

Vara med mina barn, gå i skogen, dricka vin, läsa, äta, prata.

DU HATAR ATT …

Finns såklart värre saker men…städa, kallprata, inte kunna sova och deklarera.

Tack Cassandra! Se nya kollektionen här!

Published June 14, 2021

Anna · 3 years ago
What a beautiful home, and nothing beige to be found!! How refreshing!

Therese · 3 years ago
Agree! Beige = boring!!

Mariette Skagerö · 3 years ago
Roligt att läsa intervjun, intressant person, och helt fantastiskt hus, särskilt köket!! Så förvånad att detta inte fått mer uppmärksamhet... Jag skulle vilja veta allt, särskilt vad det är för kulör och färg på det gröna köket. Kromoxidgrönt? Antar att det är platsbyggt. Så fint med den invikta zinkplåten (?) också.

Anna · 3 years ago
Så oerhört befriande med ett hem som har personlighet! Fab människa som det verkar!

Greta Petre · 3 years ago
JÄKLAR Vilket mysigt hem! Alla mina barn har Mini Rodini och älskar det.