Anna Björklund

Small talk

Anna Björklund

Hon beskriver sig själv som popfilosof men är lite avundsjuk på epitetet civilisationskritiker. Hon bor i en lägenhet på Östermalm i Stockholm som andas mer utav ett arrondissement på den västra banken i Paris. Hon är mamma till tre och tror att andra tycker att hon är en aning bråkig. Låt oss presentera ANNA BJÖRKLUND.

Anna Björklund

"Jag är snällare och mer förlåtande än folk verkar tro, eller det kanske är bra om det inte kommer ut."

 

Det är måndagsmorgon och jag sätter mig vid datorn. Har hällt upp dagens tredje kopp kaffe, tänker att jag egentligen inte borde hälla i mig så mycket koffein och efter det tänker jag att jag har tänkt så i en mindre evighet och ändå är kaffekopparna jag slår i mig dagligen fortfarande oräkneliga. Är Anna Björklund en kaffedrickare undrar jag. Jo. Det måste hon vara. För vi delade en kanna presskaffe när vi var på besök i den drömska lägenheten, jag och fotograf Mira. På uppdrag att fånga den, Anna och Moses på bild. Men vad gör hon mer? Vad tänker hon på? Vem är hon? Förutom en röst i radioformat som Tankesmedjan, Della Q och Café Q eller i texter som krönikorna hon skriver. Jag slår upp mailen, tar en klunk av den svarta underbara drycken och börjar skriva. “Hej Anna!” Jag väntar en stund och strax kommer svaret:

"Hej!"

Anna Björklund
Anna Björklund
Anna Björklund

HUR MÅR DU? OCH VAD GÖR DU JUST NU?

– Jag mår bra, jag dricker en kopp kaffe och har precis målat en vägg i Kaosrummet, där ni absolut inte fick ta några bilder du vet? Det var mycket mer tillfredsställande än det mesta jag gör om dagarna, typ ducka mail från Anders, min förläggare, och sånt.

HEHE. KAOSRUMMET VAR UNDERBART. PRECIS SOM RESTEN AV DITT HEM. FÖRLÄGGARE? BERÄTTA MER.

– Min dotter är rädd för det rummet, hon säger att det är grus med glassplitter på golvet och döda råttor på väggarna. Ja, jag har en essäsamling som ska komma ut i vår, Kvinnomanualen. Nu måste jag tydligen ta en bild till den, författarporträtt kallar de det, det verkar urjobbigt.

VAD HANDLAR DEN OM? VARFÖR SKRIVER DU DEN?

– När jag gör något så brukar drivkraften ofta vara att jag tycker att alla andra har fel, inte så fint kanske, men det gäller nog den här boken med. Det finns så många problem som 1900-talsfeminismen aldrig tog hänsyn till, som kvinnor nu lider massor av. Jag har själv haft de flesta av de problemen, haha. Titeln är väl ett halvskämt, klart det inte finns någon enkel manual för hur man ska vara kvinna. Men om det gör det, så är det rätt långt ifrån vad man säger i mainstreamkulturen.

SPÄNNANDE. VILL DU GE ETT EXEMPEL?

– Jag trodde till exempel länge att jag skulle gå på Handels, resa jämt, tjäna svinmycket pengar och bara träna och äta sallader. Jag tänkte att gjorde man inte exakt det så var livet bortslösat, då var man antingen ett fuckup eller för dum, eller fast i nån kvinnofälla. Nu lever jag inte alls så. Min dotter började inte på förskola, en waldorflekskola, förrän hon var fyra och ett halvt, och det är underbart att umgås så mycket. Jag gillar att jobba, men att det skulle vara det enda sättet att förverkliga sig är verkligen en djupt sjuk idé.

Anna Björklund
Anna Björklund

"Tänker mycket på ensamhet just nu, och på vilket jävla problem det är. Men också på en kappa jag vill ha."

 

BERÄTTA MER OM DINA BARN! DU HAR TRE SOM KOMMIT TÄTT.

– Ja! Jag blev mamma när jag var 25, a propos ensamhet, haha. Nu har vi tre barn, Filomena, Karl-Gustaf och Moses, Filo är äldst och är fyra. Och fram tills för några månader sedan hade vi alla hemma på heltid. Jag och min man har fått jobba på nätterna och alla har frågat hur vi orkat, men det har varit det lyxigaste jag kan tänka mig, att kunna vara så mycket med barnen och vara så fri. Nästa år börjar skolplikten så nu måste de förberedas för samhället, vår mysiga bubbla håller på att spricka lite.

MED DAGENS STORSTADS MÅTT MÄTT BLEV DU MAMMA TIDIGT. HUR HAR DET VARIT?

– På ett sätt svårt och ensamt och allt sånt som folk brukar säga om att ha barn. Men mest…inte. Jag mår väldigt bra av att ha en familj, jag tycker det är skönt att det finns riktiga problem att lösa hela tiden istället för bara massa existentiellt skit och social ångest. Jag gillar att inte ha tid att fundera för mycket, jag måste vara effektiv, upprätthålla rutiner, skapa trygghet, sånt som är jättesvårt att göra bara för sig själv tycker jag är roligt att göra åt dem. Inte för att barn är en självhjälpsmetod haha, eller så är de det. Och så är de toppenpersoner.

VAD GÖR DU OM DEN ÄNDÅ DRABBAR DIG. DEN DÄR EXISTENTIELLA ÅNGESTEN?

– Häller upp vin och ringer min bästis och pratar om hur dumma alla andra som är. Tack vare airpods går det att både städa och amma samtidigt som man gör det så när man snackat klart efter några timmar är det fint och bebin är glad och det mesta är helt okej igen.

Anna Björklund

Väggarna i sovrummet har Anna målat med limfärg, gardinerna är sydda av tjock bomullsmolton som isolerar mot ljud och drag.

Anna Björklund

Badrummet är i gotländsk kalksten och snickerierna i linoljefärg blandad med ungefär 15% grön umbra.

Anna Björklund

Stenbordet är från Frama, almrotsskålen är gjord av en släkting och fårskinnen är från Annas föräldrars gård. Resten är köpt på auktion. Annas man Kristoffer har köpt tavlan av Hans Wigert.

LÅTER SOM EN BRA KOD. TILL NÅGOT ANNAT. ER LÄGENHET. DEN ÄR OTROLIG. HUR TÄNKER DU KRING INREDNING? ÄR DET VIKTIGT FÖR DIG?

Tack! Och kul om du tycker det, den är verkligen ett bruksföremål. Dörrarna i hallen jag målade för några år sedan är helt nednötta, väggarna är klottrade på, allt behövs göras om hela tiden. Inte för att vi älskar att renovera egentligen utan för att allt slits, det passerar så mycket folk här, vuxna och barn och djur. Vi har haft både ateljé och studio här hemma, det är här vi spelat in nästan alla avsnitt av Della Q, min man har spelat in film här, ett tag hade vi två ton nytryckta böcker i vardagsrummet, och till ett rum är det ljudsäkra dörrar så man kan jobba fast barnen är hemma. Så inredningen handlar egentligen mest om det praktiska, städa, tvätta, måla, få bort grejer, så alla kan få plats. En kompis sa att det känns som ett kloster hemma hos oss, fast sensuellt. Så vill jag ha det, mjukt men ordnat.

MJUKT OCH ORDNAT. MEN HUR SKULLE DU BESKRIVA DIG SJÄLV OCH HUR TROR DU ANDRA SKULLE BESKRIVA DIG?

– Jag känner en poet som heter Helena Granström, på hennes wikipedia står det att hon är civilisationskritiker. Den titeln har jag alltid varit avundsjuk på, det är både ett jobb och en personlighet. Men jag är inte så gravallvarlig. Jag är nog mer popfilosof. Vet att många tycker jag är för bråkig, en jobbig typ som lyfter på stenar som borde få ligga. Andra ser mig nog som rätt präktig, jag är ju gift, har ju tre barn, hund, katt och sjusitsig Volvo och är 30. Men jag försöker vara generös mot folk, jag har hög tolerans för galningar. Jag vet att allt inte är så himla enkelt.

Anna Björklund
Anna Björklund

Köket är målat med linoljefärg med 7% obränd umbra i, det har innan varit både blått och grönt.

Anna Björklund
Anna Björklund
Anna Björklund

OCH VEM VAR DU SOM BARN? HUR HAR BARNDOMEN PÅVERKAT DIG TROR DU? FUNDERAR DU MYCKET KRING BAKGRUND?

– Båda mina föräldrar är från Östermalm och jag är född på Sturegatan, bara några kvarter från där jag bor nu. Men hela mina tonår bodde jag långt ute på landet, inte nära någon egentligen. Jag är liksom inte uppvuxen i något sammanhang, jag höll bara på med djur och var i skogen, och kände rätt mycket skräck för vad de i stan höll på med. Sen blev det jätteviktigt för mig att överkomma den rädslan, erövra stan, haha. Men jag är nog fortfarande alltid lite utanför egentligen, även om jag på pappret är fjärde generationens östermalmare.

LÅTER FINT MED DJUREN OCH SKOGEN! KÄNNS SOM ETT FÖRUTSÄTTNINGS-SKAPANDE FÖR FANTASI. NÄR FÅR VI HÖRA DIG I EN PODD IGEN?

– Så fort alla dykt upp och håller sams, jinxa inte.

HAHA, OK. HUR SER HÖSTEN UT ANNARS?

– Det har varit väldigt mycket hem och barn i några år, är det kanske dags för Anna att tänka lite på Anna snart igen? Inte för mycket, herregud, men lite mer. Och så ska kaosrummet få ett golv som det inte bor äckliga små djur i.

KAOSRUMMET JA. DÅ ÄR VI TILLBAKA DÄR VI BÖRJADE. OCH EFTERSOM JAG GILLAR RUNDA, MJUKA CIRKELFORMADE FORMAT KÄNNS DET SOM ETT FINT AVSLUT. TACK ANNA FÖR DEN HÄR PRATSTUNDEN. ELLER FÖRRESTEN. VI KÖR NÅGRA SNABBA. ÄR DET OKEJ?

– Självklart. Kör!

 

Anna Björklund
Anna Björklund
Anna Björklund

DU ÄR…

Snällare och mer förlåtande än folk verkar tro, eller det kanske är bra om det inte kommer ut.

DU TRODDE INTE DETTA SKULLE HÄNDA MEN…

Jag går och lägger mig före 22 nästan alltid, annars somnar jag sittande som Kim Kardashian.

DU ÄR SOM LYCKLIGAST NÄR…

Jag just klarat av något jättejobbigt och ringer min man och berättar att jag är på väg hem.

FÖR TILLFÄLLET TÄNKER DU MEST PÅ…

Tänker mycket på ensamhet just nu, och på vilket jävla problem det är. Men också på en kappa jag vill ha.

DITT BÄSTA STÄLLE ÄR…

Eftersom jag är tjej och från Stockholm är det väl lag på att säga Gotland. Gotland.

DU ÄLSKAR ATT…

Sy kläder. Synd att bebisar är så himla dåliga på nålar.

DU HATAR ATT…

Se skurkar komma undan.

DU VILL REKOMMENDERA…

Att vara trogen sina besattheter, som jag tror Anna von Hausswolff sagt. Och att ta fler sociala risker och färre personliga.

Published December 6, 2021

Sofie Knutsson · 2 years ago
Hej Anna! Du har inte pseudotvillingar :) vi vet att du önskar det. Puss!!!