EDELWEISS

Kitchen

EDELWEISS

Sommaren med Anna-Clara @gudvagott. Enjoy!

EDELWEISS
EDELWEISS
EDELWEISS

Tårta med kanderade syréner // Kaka: Smält 60g smör och blanda ned 2 dl mjölk. Vispa 4 ägg, 3 dl socker och 1/2 tsk bourbonvanilj vitt och pösigt. Tillsätt 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och en nypa salt och blanda. Tillsätt sedan smörblandningen och blanda väl innan du delar upp smeten i två formar (ca 15 cm diameter) bröade med smör och mjöl. Grädda i 20-25 minuter i 160 grader. Låt svalna och skär varje kaka i två lager. Glasyr :Vispa ihop med elvisp: 150 g färskost, 150 g mjukt smör, 1 dl florsocker, 1 tsk bourbonvanilj, 1 tsk citronzest och 10 st tinade frysta blåbär. Vaniljkräm Koka upp 2dl röd mjölk och 1/2 tsk bourbonvanilj i en kastrull. Vispa ihop 2 äggulor och 2 msk socker i en skål. Tillsätt 2 msk majsstärkelse under omrörning och vispa bort klumpar. Häll den varma mjölken i en långsam, tunn stråle i äggblandningen medan du vispar. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka tills den tjocknat, under konstant vispning, ca 2-3 minuter. Låt svalna. Kanderade syrener till dekor: Dra av blommorna från klasen och pensla varje blomma med äggvita med en liten pensel. (Viktigt att täcka precis överallt med äggvita, annars blir blomman brun) Täck med florsocker och låt torka över natten. Montera ihop tårtan med syrensylt alternativt körbärssylt på det nedre tårtlagret, vaniljkräm på de två övre lagren och täck kakan med cream cheese frostingen. Dekorera med kanderade syrener.

EDELWEISS
EDELWEISS

Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/content-parts/images.php on line 3

Iste med hibiskus, fläder och grönt te //  Välj ett blommigt grönt te! Mitt favoritte Vert Provence från Mariage Frères – ett blommigt grönt te med smak av lavendel och ros passar perfekt!” Lägg 2 msk gröna teblad och 2 msk torkade hibiskusblommor i två separata koppar och häll 2 dl kokande vatten över varje. Låt svalna och sila ner i en kanna. Blanda med 1 dl flädersaft eller syrénsaft, juice från en citron, kallt vatten och is! Syrénsaft, ca 2 liter: Dra av blommorna från 25 syrenklasar och lägg i en stor kastrull, ställ åt sidan. Koka upp 1 liter vatten och 6 dl socker och tillsätt skal och saft från 3 citroner. Häll vätskan över blommorna och låt stå i kylen i tre dagar. Sila och förvara i kylen.

EDELWEISS
EDELWEISS

Granité med mousserande vin. //  Mycket blommigt fin och elegant smak!” Blanda en del syrénsaft alternativt flädersaft med 1 del gott mousserande vin i en form. Ställ in i frysen och rör om med en gaffel en gång i kvarten till du fått en fin kristallig granité! Servera i kristallglas och garnera med syrén- eller fläderblommor.

EDELWEISS
EDELWEISS

Zucchinisoppa med parmesan och ramslöksblommor. // För fyra portioner: Hacka 2 vitlöksklyftor och stek mjuka på låg värme i olivolja. Hacka 1 kg zucchini i kuber och stek med under 25 minuter tills allt är mjukt. Häll i en nypa chiliflakes, 1 tsk torkad oregano och en näve färsk oregano och stek med. Häll på 700 ml god grönsaksbuljong, ( alt. en tärning grönsaksbuljong utblandad med vatten) 1 dl vitt vin, en parmesanskalk, salt och peppar. Koka upp några minuter och tag från plattan. Mixa soppan lite halvt- det får gärna vara lite bitar kvar. Häll på 1 dl grädde, en näve riven parmesan och blanda. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Hacka en näve ramslöksblad och stek mjuk i oljan. Servera soppan i djupa tallrikar, toppa med ramslöjksbladen och ramslöksblommor. Ringla över en god olivolja!

EDELWEISS
EDELWEISS

Färskost på getmjölk med gräslöksolja och gräslöksblommor. //  Små fina getfärskostar rullade i torkade blomblad, som man ser på matmarknad i Frankrike. Äts med gräslöksblommor, gräslöksolja och grillat bröd. Så vackra och så goda!” Recept för två små ostar: Koka upp 1 liter getmjölk. Dra från plattan och tillsätt 2 matskedar vitvinsvinäger. Täck med ett lock och låt stå i en timme. Då har fettet och vätskan separerat sig. Häll i ett kaffefilter och låt rinna av i kylen över natten. Lägg osten i en bunke och rör i en nypa salt. Forma till två små ostar, och slå in i kaffefilter igen, låt stå i kylen över natten. Vid servering, rulla sidan av ostarna i torkade blommor och servera med gräslöksolja och gräslöksblommor! Gräslöksolja: Hetta upp 1 dl matolja till 37 grader och mixa med en kruka gräslök. Sila av!

EDELWEISS

Crêpes med maskrossirap och citronsmetana. // Maskrossirap smakar nästan exakt som en blommig försommarhonung!” För fyra portioner: Häll 1 dl vetemjöl i en bunke och gör en grop i mitten. Knäck ner 3 ägg, 2 dl mjölk och en nypa salt i gropen och vispa ihop. Låt svälla i 30 minuter och grädda tunna pannkakor i ens smord panna. Ringla över maskrossirap och ät med smetana som du vispat ihop med citronzest, citronsaft och lite florsocker. Maskropssirap, en burk: Dra bort de gula blombladen från 2.5dl maskrosblommor och lägg i en kastrull ihop med 2,5dl vatten. Låt koka på svag värme i en kvart. Sila bort blombladen, riv i lite citronzest och ha i 5dl socker. Smält på svag värme på och låt det inte koka för mycket – då kristalliserar sig sirapen och stelnar. Häll upp på burk och låt svalna!

EDELWEISS

Karamellkräm med apelsin och rågbrödskrisp. // För fyra portioner: Sätt ugnen på 130grader, ej varmluft. Lägg en kökshandduk i botten på en lite djupare ugnsplåt. Ställ dit en ugnsform i glas eller porslin, tex en pajform. Koka upp 5dl grädde med 2dl röd mjölk. I en stor kastrull bredvid, koka en karamell på 2 dl socker och 1/2 dl vatten. Den är färdig när det mörknar och det börjar sticka i ögonen av ångorna. ( bränn den inte dock!!) häll lite i taget ner gräddkoket ner i karamellen under omrörning. OBS kan skvätta och bubbla! Blanda. Slå vätskan över 6 äggulor i en stor skål. Bryt ner 20g choklad och låt smälta i. Sila smeten ner i en kanna och riv ner zest från 1 eko apelsin och blanda. Häll smeten i pajformen. Häll på varmt kranvatten över handduken i plåten. Grädda i vattenbadet ca 50-60 minuter. Den ska ej vara rinnig men ändå lite vobblig. Ta ut ur ugnen och låt stå i sin form tills vattenbadet kallnat. Kyl i minst 2 h och sleva upp krämen i skålar med en sked. Bränn av 4 st apelsinskivor med rörsocker med en gasolbrännare. Servera krämen med skivorna och strö över rågbrödskrisp! Rågbrödskrisp: Smula två skivor mörkt rågbröd fint och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. ( jag använde Kung markattas extra mörka rågbröd som är som en tegelsten) Smält några matskedar smör och skeda över smulorna. Blanda med händerna och baka av i ugnen ca 4 minuter. Låt svalna!

EDELWEISS

Glass med mandelmjölk, apelsinblomsvatten och pistagenötter. //  En parfymigt blommig glass från kokboken Miss Maggies kitchen av Heloise Brion.” För 8 portioner: Vispa ihop 3,5dl vispgrädde med 3 msk majssstärkelse och ställ åt sidan. Hetta upp 3,5dl osötad mandelmjölk med 1.5 dl strösocker i en kastrull tills sockret lösts upp. Häll ner i grädde och stärkelse-blandningen och blanda. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på svag värme under konstant vispning tills blandningen det tjocknar. ta från värmen och häll i 3 msk apelsinblomsvatten och 50g osaltade pistagenötter som du rostat i en torr panna och hackat lite lätt. Häll alltihop i en form och sätt in i frysen 5 timmar. Ta ut en kvart innan servering och strössla över lite hackade pistagenötter.

Published August 1, 2022