Sofia Hellsten

Kitchen

Sofia Hellsten

SOFIA HELLSTEN beskriver sig själv som en kreatör inom mat, ljud och bild. På dagarna jobbar hon som Creative Director på Acast i Stockholm, och under hösten 2019 släppte hon kokboken The Japanese Table. En kokbok som älskas av både NY Times och Drew Barrymore och som hyllar kärleken till Japan och dess okonstlade recept.   Vi är så stolta över att välkomna Sofia som ny bloggare på TWWP!

Hej Sofia, så kul att du har börjat blogga hos oss! Vad kommer du skriva om?
– Med största sannolikhet kommer det handla mest om mat. Lite recept, saker jag snöat in på, ett tips då och då kanske? Med största sannolikhet kommer jag börja tjata om Japan vid något tillfälle. Ett naturvin eller två kan mycket väl komma att slinka med. Sedan blir det förhoppningsvis en massa härliga bilder också!

Vem är du?
– Wow, en så existentiell fråga. Men jag får numera ändå lov att titulera mig som kokboksförfattare (vilket fortfarande känns så knäppt!), så det är väl ett passande svar på frågan? Jag fotograferar också då och då, mest mat, men också lite annat. Och på dagarna jobbar jag som Creative Director på Acast här i Stockholm. Kort sammanfattat; kreatör inom mat, ljud och bild?

Din kärlek till Japan, hur började den?
– Den började med en 18-årig tjej som helt ovetandes om vad som väntade henne flög till Japan för att bo och leva där under ett år – jag var utbytesstudent i en liten stad söder om Osaka efter tvåan på gymnasiet och det var startskottet. Kan inte direkt säga att det var kärlek vid första ögonkastet, det tog sin lilla tid att förstå och vänja sig vid allt nytt och annorlunda, men knappt ett år senare hade jag sett och upplevt så mycket fantastiskt av den japanska kulturen att jag sedan dess har återkommit gång efter annan. Nu senast hösten 2018 till våren 2019 för att verkligen bo och leva i Tokyo under en period, och skriva klart det sista i min bok.

Vilket är ditt go-to recept som inte gör nån besviken?
– Oj svårt. Jag vet inte om jag har ett sånt recept. Något med sardeller säger min kille. Jag skulle förmodligen säga en pasta, mest för att det är en utav mina favoritmåltider. Så kanske en tonfiskpasta med sardeller, chili och persilja som Anna och Fanny Bergenström hade med i en kokbok för en herrans massa år sedan. Måste även slå ett slag för ett recept på en liten sötsak (wagashi) med dadlar och valnötter jag har med i min kokbok, har inte träffat någon som inte gillar den!

Hur bor du?
– Med min kille i en tvåa i Midsommarkransen, det är mest jättehärligt men såhär på vårkanten saknar jag min etta med trädgård i Vasastan lite. Vi har ganska nyligen flyttat ihop så processen att slå samman två möblemang, och hitta gemensamt, är pågående så att säga.

Sofia Hellsten
Sofia Hellsten

The Japanese Table, kokboken där Sofia har gjort basically allt; fotograferat, designat och  inte minst tagit fram alla recept finns att köpa här.

Sofia Hellsten
Sofia Hellsten
Sofia Hellsten

Vill du dela med dig receptet på misokakan du bjöd på?

– Åh absolut. Det var verkligen bara en helt vanlig sockerkaka som jag slängde ner en stor sked vit miso i. Här kommer ett recept, fritt tolkat från Vår Kokbok:

Sofia Hellsten

Sockerkaka med vit miso

50 g smör
2 ägg
1 dl mjölk/havredryck
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
4-5 msk vit miso
 
Smörj och bröa en form, jag valde en avlång.
Smält smöret och tillsätt i mjölken, rör i miso tills att alla klumpar är upplösta.
Vispa ägg och socker fluffigt. Häll i smör-/mjölkblandning till äggsmeten.
Slutligen rör du i mjölet blandat med bakpulver, och en liten nypa havssalt.
Häll i formen och grädda på 175°c i ca 40 min. Ät direkt.
Blir det över så passar den perfekt att rosta skivor i brödrosten och garnera med grädde och bär till exempel.

Sofia Hellsten

Din drömplats?
– Onomichi. En liten kuststad söder om Hiroshima, Japan. Berg på ena sidan och en fantastisk skärgård på andra. Det finns ett sådant lugn där, och på våren är det magiskt vackert med körsbärsträden som blommar. Åk dit.

Är du och Drew Barrymore kompisar nu?
– Haha, I wish. Long-distance relationship. Jag och hennes assistent har åtminstone haft lite kontakt – Drew har ju redan en bok, men håller tummarna för att det signade exet jag skickat kommer fram.

Hur kul att hon instagrammade din bok???
– SÅ kul! Förmodligen det knäppaste som händer mig i år. Att en Hollywood-kändis taggar i sin bild och stories händer ju inte varje dag direkt. Men framförallt så otroligt kul och smickrande att hon helt spontant plockat upp just MIN bok bland alla fantastiska kokböcker som finns ute på marknaden idag! Det kändes stort.

Vilket är din nästa projekt?
– Jag är jättesugen på att skriva en bok (eller två) till. Har lite idéer som ligger och bubblar, men tror att de kanske behöver mogna ett tag till innan jag drar igång med dem på riktigt, återhämtar mig fortfarande lite efter The Japanese Table. Men jag har börjat lite research och funderar på vilken riktning jag vill ta det i. En matpodd hade också varit kul, har en tanke jag skulle vilja testa och givet att jag jobbar med just podd så hade det känns lägligt. Sedan känns såklart den här bloggen som ett jättekul projekt att ta mig an, härligt att få en anledning att komma igång och plåta lite mer igen.

Sofia Hellsten
Sofia Hellsten
Sofia Hellsten
Sofia Hellsten
Sofia Hellsten
Sofia Hellsten

Missa inte fler bilder och recept här.

Och följ Sofias blogg och fina instagram: @shellsten

Published March 30, 2020