Kitchen
Fransk Galette
Augusti och dags för Fransk Galette, visst! Kreatören ANGELICA SVANSTRÖM@angelickpicture och fotograf IDHA LINDHAG har gjort det godaste receptet för TWWPs läsare. Bon Appétit, merci!
Augusti och dags för Fransk Galette, visst! Kreatören ANGELICA SVANSTRÖM@angelickpicture och fotograf IDHA LINDHAG har gjort det godaste receptet för TWWPs läsare. Bon Appétit, merci!
Fransk galette med karamelliserade äpplen & vaniljglass
8 personer
Ingredienser:
Deg
150 g
smör
3.5 dl
vetemjöl
2 msk
florsocker
1 tsk
salt
3 msk
vatten
Fyllning:
6 svenska äpplen
25 g
smör
1 dl
strösocker
1 msk mald kanel
1 ägg
till pensling
Garnering:
Mandelspån
Tillbehör:
Vaniljglass
Gör så här:
Ner med smör i en matberedare. Tillsätt mjöl, florsocker & salt ~ mixa tills degen är smulig. Häll i vattnet & mixa snabbt ihop till en deg. Låt sedan degen vila i kylen ca 30 min.
Fyllning: Kärna ur äpplena & skär de i skivor (inte för tunna, då går det åt skogen). Stek de i smöret med socker och kanel tills de karamelliserats. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200° varmluft.
Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en cirkel, ca 3 mm tjock. Lägg äppelskivorna runt i mitten på galetten, ca 4 cm från kanten. Vik in kanterna över äpplena. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån.
Grädda galetten mitt i ugnen 25–30 min, tills de fått fin färg. Servera ljummen med vaniljglass.