Fransk Galette

Kitchen

Fransk Galette

Augusti och dags för Fransk Galette, visst! Kreatören ANGELICA SVANSTRÖM@angelickpicture och fotograf IDHA LINDHAG har gjort det godaste receptet för TWWPs läsare. Bon Appétit, merci!

Fransk galette med karamelliserade äpplen & vaniljglass

8 personer

Ingredienser:

Deg
150 g 
smör
3.5 dl 
vetemjöl
2 msk 
florsocker
1 tsk 
salt
3 msk 
vatten

Fyllning:
6 svenska äpplen
25 g 
smör
1 dl 
strösocker 

1 msk mald kanel
1 ägg 
 till pensling

Garnering:
Mandelspån

Tillbehör:
Vaniljglass

Gör så här:
Ner med smör i en matberedare. Tillsätt mjöl, florsocker & salt ~ mixa tills degen är smulig. Häll i vattnet & mixa snabbt ihop till en deg. Låt sedan degen vila i kylen ca 30 min.

Fyllning: Kärna ur äpplena & skär de i skivor (inte för tunna, då går det åt skogen). Stek de i smöret med socker och kanel tills de karamelliserats. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200° varmluft.

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en cirkel, ca 3 mm tjock. Lägg äppelskivorna runt i mitten på galetten, ca 4 cm från kanten. Vik in kanterna över äpplena. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån.

Grädda galetten mitt i ugnen 25–30 min, tills de fått fin färg. Servera ljummen med vaniljglass.

Fransk Galette
Fransk Galette
Published August 14, 2022