Kitchen
A Treat!
TWWP x HAY
TWWP x HAY
SORBET PÅ GRÖNT BLOMMIGT TE MED CITRUSSALLAD
4 portioner
Sorbet
1 dl grönt blommigt te, hela teblad (jag rekommenderar ”Vert Provence” med smak av ros och lavendel, från Mariages Frères)
4 dl kokande vatten
1 dl kallt vatten
1,5 dl strösocker
Saft från 2 citroner
Lägg teet i två tepåsar och i en bunke. Slå över vattnet och låt stå tills det svalnat. Ta ur tepåsarna. Koka upp en sockerlag på vatten och socker, tills sockret löst upp sig.
Blanda ner sockerlagen och citronsaften i teet. Smaka av om du vill ha sötare eller syrligare. När vätskan är helt kall, kör i glassmaskin ca 45 minuter.
Servera direkt eller låt stå i frys innan servering.
Citrussallad
3 blodapelsiner
2 apelsiner
10 blad färsk mynta
Filéa apelsinerna och blanda i en bunke med myntan som du hackat upp.
Skopa upp en kula sorbet i varje glasskupa och servera med citrussalladen.
VIT CHOKLADKRÄM MED MARÄNG, PASSIONSCURD, HALLON & BRÄND VIT CHOKLAD
4 portioner
Chokladkräm
100g vit choklad
2 dl creme fraiche
2 dl kesella
Zest från 1 stor citron
En nypa bourbon-vanilj
Smält chokladen över ett vattenbad. Vispa ihop alla ingredienser.
Passionsfruktscurd
1 dl citronjuice
3 msk citronzest
1,5 dl passionsfruktskött (går utmärkt med fryst)
2 hela ägg + 1 äggula
1 dl socker
Koka upp en kastrull med vatten. Blanda alla ingredienser i en bunke och ställ över vattenbadet.
Låt tjockna medan du konstant rör om med en träslev. Ta från värmen och rör ner en stor klick smör. Låt stå svalt ett par timmar.
Maräng
3 äggvitor
1 tsk ättika
2 dl socker
Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt ättikan och sockret lite i taget. Vispa under 4 min. Spritsa eller klicka ut marängerna på bakplåtspapper. Sänk temperaturen till 100 grader och grädda 1,5 h!
Rostad vit choklad
Riv 50g vit choklad och lägg ut som en liten platt kontinent på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Låt gå i ugnen ca 2-3 minuter i 175 grader tills den är gyllene. Ta ut och låt stelna.
Servering
Smeta ut vit chokladkräm i botten på varje fat. Klicka ut lite passionscurd ovanpå och smeta ut lite med en sked så det blir en ”Swirl” med chokladkrämen. Lägg på maränger, hallon och bryt över smulor av rostad vit choklad.
STEKT ANANAS MED DULCHE DE LECHEGLASS, BRÄND VIT CHOKLAD & KOKOSSOCKER
4 portioner
Dulce de leche-glass
3dl grädde
3 dl mjölk
0.5 dl socker
4 äggulor
en nypa vaniljpulver
400g dulce de leche
en nypa flingsalt
Koka upp grädden och mjölken. Vispa ihop äggulorna och sockret i en liten skål. Häll ner grädden över äggulorna i en tunn stråle medan du vispar. Häll tillbaka blandningen i kastrullen, tillsätt dulce de leche, flingsalt och vanilj, och värm upp till 84 grader medan du vispar. Låt blandningen svalna i kyl under natten. Kör en timme i glassmaskin, eller låt stå i frys några timmar.
Ananas
1 ananas
3 msk
kokossocker
2 tsk smör
Skär bort skalet från ananasen. Skiva den i 1.5 cm tjocka runda skivor. Gröp ur ett hål i mitten med en kniv, där glasskulan ska ligga. Smält lite smör i en stekpanna och ha i lite kokossocker. Stek ananasskivorna någon minut på varje sida tills de blir gyllene.
Rostad vit choklad
Riv 50g vit choklad och lägg ut som en liten platt kontinent på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt gå i ugnen ca 2-3 minuter i 175 grader tills den är gyllene. Ta ut och låt stelna.
Servering
Lägg en skiva ananas på varje fat. Lägg en glasskula i hålet i mitten, bryt en bit rostad choklad som du sätter i glasskulan. Strössla över lite kokossocker.
RÅNBÅT MED NOUGATMOUSSE & PHYSALIS
4 portioner
Rån
80g smör
2.75 dl vetemjöl
2.5 dl vatten
1.25dl socker
0.5 dl vispgrädde
Smält smöret och låt svalna. Vispa ihop mjöl, vatten och socker till en jämn smet. Häll på det avsvalnade smöret och grädden och vispa ihop. Värm ditt rånjärn och häll i 2 msk smet åt gången och grädda rånen gyllenbruna. Sen gäller det att vara snabb, för när de kallnar så stelnar de och går inte att forma. Stjälp upp från järnet och forma snabbt i ett glas eller en skål. Jag använde martini-glas för en pyramid-formad skål.
Nougatmousse
5dl grädde
150 nougat
30 g mörk choklad
Smält nougaten och chokladen över ett vattenbad. Vispa upp grädde och blanda med den avsvalnade nougaten. Låt stå några timmar i kyl.
Psysaliskräm
2 msk socker
1 msk vatten
70g physalis
0.75 dl grädde
1 kryddmått agar agar
Koka upp physalis skurna i små bitar med vatten och socker. Mosa frukten md en gaffel och låt koka. Tillsätt agar agar och koka 3 minuter. Låt svalna några få minuter. Vispa upp grädden, lättvispad. Häll ner fruktkrämen och vispa ytterligare. Ställ att svalna några timmar i kyl.
Servering
Lägg ut rånen på en bricka. Lägg en tesked psysaliskräm i botten på varje. Fyll en spritspåse med nougatmoussen och spritsa i rånen. Toppa med physalis, hela och skurna i tunna skivor. Ät!
LYCKOKAKOR
10 st
1 äggvita
0.6 dl strösocker
1 msk mjölk
en nypa vaniljextrakt
en nypa salt
0.8 dl vetemjöl
Vispa ihop allt förutom mjölet. Tillsätt mjölet och vispa någon minut. Smörj ett bakplåtspapper med lite smör. Klicka ut 2 st kakor, 1 msk för varje. Smeta ut till en rund form med en sked. Grädda i ugnen ca 5 minuter tills gyllene. Sen gäller det att vara snabb, innan kakorna stelnar. Lägg en pappersremsa med ett budskap mitten av kakan. Vik den på mitten till en halvmåneform. Vik den sedan över kanten på en skål. Lägg de sedan att stelna i botten på ett glas, för att hålla formen.
SANDWICH MED MINTCHOKLADGLASS
4 st chokladkakor (recept från Olle T- Celltons bok ”Efterrätter”)
115g rumsvarmt smör
100g muscavadosocker
100g strösocker 1 ägg
125g vetemjöl
30g kakao
en nypa salt
1/2 tsk bakpulver
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget och vispa. Sikta ner alla torra ingredienser och blanda till en jämn smet. Lägg på ett bakplåtspapper och forma till en kort tjock rulle, 5-5cm i diameter. Låt vila i kylen minst 30 minuter. Ta ut och skär 1 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt klädd me bakplåtspapper. Grädda i 150 grader, 10-15 minuter. Låt svalna på plåten.
Mintchokladglass
1 dl strösocker
3 äggulor
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2-3 droppar pepparmyntsolja
1krm salt
100g mörk mintchoklad
Vispa upp äggulorna och sockret till en fluffig smet med elvisp. Koka upp mjölk, grädde och salt. Häll ner i en tunn stråle i äggblandningen medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp under vispning till 84 grader. Dra från värmen och droppa i 2-3 droppar pepparmyntsolja.Låt stå i kyl minst 3 timmar. Hacka mintchokladen i små bitar och häll ner i glassen. Kör i glassmaskin 60 minuter eller låt stelna i frys.
Servering
Ta fram glassen och låt mjukna lite. Stansa ut runda formar med hjälp av en pepparkaksform. Kläm ihop mellan två kakor!
LINGONKOLAPAJ
8 bitar
Pajdeg
3.5 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
3 msk vatten
En nypa salt
2 msk strösocker
Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Låt vila i kylen i 30 minuter. Kavla ut tunt, lägg i en pajform och grädda i 200 grader ca 8-10 minuter.
Kola
3 dl strösocker
3dl vispgrädde
2dl ljus sirap
En nypa vaniljpulver
En nypa flingsalt
250 g frysta eller färska lingon
Häll alla ingredienser utom lingonen i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till 123 grader, det tar ungefär 30 minuter. Rör ner 100g smör. Ta fram pajskalet och strö ut hälften av lingonen i botten. Häll på kolan och toppa med resten av lingonen. Strö över lite havssalt. Låt stå i kyl minst 3 timmar. Servera med crème fraîche blandad med bourbon-vanilj.
AMARETTI MED PISTASCH
8 st
2 dl mandelmjöl
1.75dl osaltade pistaschnötter
0.6 dl ströocker
Zest från 1 citron
1 äggvita
1 tsk honung
1 dl florsocker
Finhacka pistaschnötterna och blanda med mandelmjöl, strösocker och citronzest. Vispa upp äggvitan till en maräng i en separat skål. Värm upp honungen i en kastrull tills den bubblar . Häll ner i marängen i en tunn stråle medan du vispar. Vänd ner de torra ingredienserna och blanda. Forma små bollar (De ska väga ca 30g) och doppa i florsocker. Grädda i 180 grader i ca 12 minuter.