Fredagslänkar den 12 november 2021

2 weeks ago

Fredagslänkar den 12 november 2021

Jag vill börja med att tacka alla er som betalar 5 dollar i månaden för det här nyhetsbrevet. Ni är inte bara fina personer, ni är också framtiden! Läs vidare så förklarar jag mer.

En aha-upplevelse jag fick när jag gjorde min master på USC var hur otroligt smarta människor det finns i USA. Det är ju lätt att dras med bilden av amerikanen som en person som äter bacon tre gånger om dagen och tror att Europa är ett land där Paris är huvudstaden. Bland USA:s 330 miljoner människor finns säkert den här personen också, men många är intelligenta som bara den. En jag beundrar extra mycket är journalisten Kara Swisher, hon har ett fruktansvärt bra nyhetsbrev och snackar bland annat i poddarna Sway och Pivot. Ja, och så intervjuar hon folk som Elon Musk och Mark Zuckerberg framför publik ibland. Det går inte att ha hennes jobb och vara en medelmåtta (speciellt inte om man är kvinna och gay). Nästa gång någon frågar mig om vem min professionella förebild är ska jag säga Swisher.

I det senaste avsnittet av Sway diskuterar hon The Metaverse med forskaren Jaron Lanier (som aldrig satt sin fot på sociala medier själv), som också kallas “The Godfather of Virtual Reality”. De pratar om hur själva affärsmodellen med sociala medier är dömd att leda till psykisk ohälsa och våld, men att det finns ett sätt att komma runt det, nämligen prenumerationer. Samma tema har varit uppe i podden tidigare, då intervjuade hon Sridhar Ramaswamy som efter 15 år på Google sade upp sig och grundade Neeva, en sökmotor som användarna prenumererar på istället för att betala med information om sig själva. Gällande sociala medier föreslår Lanier också där en prenumerationslösning. Han använder begreppet data dignity och drömmer om en plats där vi betalar istället för att själva vara produkten. Det här är ju intressant i och med att Twitter testar en prenumerationsmodell.

En annan bra podd om framtidens sociala medier är avsnittet History of Tomorrow i podden On the Media. det handlar om hur Mark Zuckerberg, Elon Musk, Jeff Besos osv läser sci-fi-litteratur för att få inspiration till framtida teknologiska lösningar. När man har pengarna och programmerarna, men fantasin inte räcker till. Mycket bra och kul avsnitt!

För övrigt tycker jag det är lite deppigt att världens rikaste människor gör allt för att slippa leva i verkligheten på jorden, de bygger virtuella världar och raketer som ska ta dem upp i rymden.

Men nu över till länkarna.

Som alla vet är klädindustrin en av de största miljöbovarna (tillsammans med köttet). Lyckligtvis flyttar designers online. Nuförtiden går det bra att klä sig snyggt i t.ex. Roblox och snart i The Metaverse antar jag.

Vem sa att Tiktok bara är dumheter? Den här tonåringen visade en signal med handen som hon på Tiktok lärt sig betyder att som betyder att hon är i fara, utsätts för våld och behöver hjälp.

En fertilitetsklinik blandade ihop bebisar. Tre månader med em baby som biologiskt sett hade andra föräldrar. Det hela slutade med att föräldrarna bytte barn och stämmer nu kliniken.

Brukar ni skicka tillbaka maten ni är missnöjda med på restauranger? Regeln är ungefär så här: är det något fel på maten är det alltid okej att skicka tillbaka den, men ät inte upp hela portionen och klaga efteråt i hopp om att få pengarna tillbaka.

På tal om mat, jag antar att EU är lite striktare (ELLER?), men ekologiskt i USA är tydligen mest ett argument för att få folk att köpa och gärna betala lite mer.

Det vanligaste sättet för vuxna män att skaffa nya vänner är genom att börja podda med dem. Vet inte om det här är ett tips eller en varning.

En förklaring av begreppet drop shipping (var nytt för mig).

Övervakningskameran, Facebook-grupper som begränsar sig till ett fysiskt grannskap och såklart appen Nextdoor skapar ett övervakningssamhälle som inte alls passar in i amerikanens längtan efter frihet.

Öva dig på att säga nej.

Ni har kanske koll på opioidkrisen i USA. Om inte vill jag varmt rekommendera boken En amerikansk epidemi av journalisten Jonas Cullberg. Och så kan ni kolla på dramaserien Dopesick med Michael Keaton i huvudrollen. Väldigt bra.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.