Svar på frågestund

1 month ago

Svar på frågestund

Vad roligt att ni ställde några frågor! Tack för dem. Här kommer några av svaren. Tar resten senare i veckan.

“Ångrar du någonting du inte gjorde när chansen fanns?”

När jag var 25 fick jag en praktikplats på EU-parlamentet i Bryssel. Jag tackade nej eftersom jag var nykär i en kille och precis hade flyttat hem efter att ha pluggat i Nederländerna. Jag skäms nästan att skriva att jag tacka nej till ett kul och spännande jobb för en pojkväns skull. En ganska dålig pojkvän dessutom. Jaja, vi gjorde slut och jag fick jobb på riksdagen istället så slutet gott allting gott (men jag tänker på det då och då).

“Vilka delstater har du besökt? Finns det en “nationalrätt” i Kalifornien, eller amerikanska maträtter som du tycker om. Vart skulle du vilja resa. Vilka skandinaviska traditioner har ni tagit med er till USA. (Vi firar en mycket minimalistisk Lucia med att äta frysta (tinade) lussekatter till frukost och att kolla SVT Plays Luciasändning men har aldrig satt en fot i svenska kyrkan (ännu i alla fall).”

Jag har besök alldeles för få delstater. Längtar efter fler. Men på rak arm kommer jag på följande:  Kalifornien, Washington State, New York, Florida, South Carolina, Nevada, Arizona, Georgia och Hawaii. Ska samla på mig fler.

Nationalrätten skulle väl vara någon form av tacos eller annan mexikanskinspirerad mat, eller vad som helst med avokado, ellr In’n Out Burger. Jag gillar det mesta som är mexikanskt och vegetarianskt.

Jag skulle vilja resa mer i USA. Högt på listan kommer Utah, Texas, Louisiana och Hawaii. Magnus drar eventuellt till New Mexico imorgon, om han gillar det kanske vi åker dit tillsammans.

Vi är ganska dåliga på traditioner. Inget jag är speciellt stolt över. Vi är som ni, minimalistisk lucia, försöker kolla på Julkalendern på SVT och ja lär våra amerikanska kompisar att sjunga Ja må hen leva.

1. Om jag bara hade EN dag i LA, Sthlm o Helsingfors så skulle jag…
2. Reflektioner på artikeln i svd om egen tid (https://www.svd.se/psykolog-man-far-mer-viktig-egentid-an-kvinnor)
3. Barnuppfostran, hur gör ni för att inte behandla barnen olika alltså pga kön, ålder
4. Så intresserad fortf av hur det var att leva på ganska mkt mindre i ett samhälle som är rätt dyrt o med vänner som hade så mkt mer. Känner sällan av det själv för vi umgås med många som har det lite som vi men i somras besökte vi gamla vänner till min man o de hade pool, asdyr inredning etc o kände mig så fattig o känns pinsamt att bjuda dem tillbaka -vill inte känna så!

  1. Helsingfors: Frukost på hotellet med god vän (t.ex. Sonja eller Niklas), promenad genom gamla kvarter, hälsa på mamma, pappa och syrrorna med familjer, lunch med gammal vän, bastu (t.ex. Allas), drinkar hemma hos Hanna, middag på The Cock med kompisgänget och sen ut på stan.
    Stockholm: Morgondopp med Maja och frukost på det, promenad runt stan, lunch med Annica och Lena-Fi, massage och spa på Grand Hotel, drinkar efteråt, middag med kompisgäng inklusive Cissan, rundpingis och ut på stan.
    LA: frukost på The Courtyard Kitchen, upp till Topanga och rida ut på trailen, lunch i West Hollywood (hann hem för en dusch), gå på The Broad eller LACMA, drinkar på ett tak nånstans i Downtown eller Soho House eller Chateau Marmont, middag på någon nyöppnad restaurang med tjejgänget och sedan ut i natten. Gärna där de spelar 90-tals hiphop.
  2. Jag tänker så mycket på det. Om hur ingen betalar tillbaka en den tiden man i familjen lägger ner på hushållsarbete och planering. Därför är det så viktigt att normalisera både för sig själv och resten av familjen att morsans tid för sig själv är viktig. Det ska inte bli ett undantag. Och ja, män måste bli bättre.
  3. Bra fråga. Så svårt! Jag försöker tänka att båda barnen ska få lika mycket uppmärksamhet och bekräftelse, men att olika åldrar har olika förväntningar på sig och olika regler.
  4. Det var faktiskt ganska jobbigt i början när vi hade ganska lite pengar att röra oss med och de flesta vi hängde med hade jättemycket. Minns när jag inte hade råd att köpa en baby shower-present åt en kompis och när jag hade panik över vad jag skulle ta med mig på en picknick. Nu har det jämnat ut sig lite för oss (vi jobbar också väldigt mycket mer nuförtiden). Vi har flyttat till större och behöver inte tacka nej till att göra kul grejer för att det är för dyrt. Det sagt bor vi ju i ett område där vissa av husen kostar 10 -15 miljoner dollar. Det är inte så jag inte ser inkomstskillnaderna och att vi ganska långt ifrån ett sånt hus, men bland kompisar tänker jag sällan på pengar.

 

Sandra · 1 month ago
Vi var just i Utah. Helt otroliga landskap, så oerhört vackert. Missa inte Bryce

Peppe Öhman · 1 month ago
Lyckans er! Har varit sugen på Utah i flera år nu.

Linda · 1 month ago
Vi roadtrippade Texas (började i Houston) - New Mexico - Arizona - Nevada - Kalifornien (via LA till SF ) för några år sedan. Superintressant att se hur naturen ändrar sig och det finns så otroligt mycket vacker natur i USA. Älskade Arizona (bodde i Sedona som var fantastiskt)! Hade helt klart klarat mig utan Las Vegas men det är väl en sådan stad man ska besöka en gång i livet kanske. Har förutom det varit i New York (staden, samt Sleepy Hollow). Planen är ny roadtrip för att upptäcka nya delstater om ett par år kanske, när pandemin (förhoppningsvis) har lugnat sig. Roadtrip i USA är verkligen så fint som man tänker sig att det ska vara och var något som stått på min bucket list länge.

Madde · 1 month ago
Jag missade ställa min fråga! Ställer den här så ser vi. Jag har länge funderat över hur du och Magnus kan diskutera feminism/jämställdhet och inte bli förbannade på varandra? Visst ni argumenterar men verkar kunna gå vidare snabbt/lätt därifrån. Jag kan bli arg, ledsen, besviken på min kille när och om han inte förstår kvinnans utsatthet i världen, eller inte engagera sig för den. Upplever samma för mina kvinnliga vänner som har manliga partners. Har lyssnat på nästan alla era avsnitt och tycker ni har en bra balans. Skulle gärna höra hur du tänker kring det eller om du har några tips? Tack för bästa bloggen och podd (Magnus & Peppe ) /Madde

Peppe Öhman · 1 month ago
Vilken otroligt bra fråga! Ska ta upp den i nästa avsnitt av podden så får Maggan också svara. Och tack för att du lyssnar och läser <3

Sara Pepparkaka · 1 month ago
En kommentar till Madde (även om det förstås är Peppes svar hon vill ha): Jag upplever att min man var ganska oförstående i början av vårt förhållande. Ju längre vi lever tillsammans, desto mer ser han handgripliga exempel på vad det betyder. Lön för kvinnodominerade branscher. Att faktiskt försöka få dagis eller skola att ringa honom när något händer dagtid och han har bättre möjlighet att hämta barnen (Har jobbat på sådana jobb ibland där jag inte kunnat ha egen telefon med mig). Inget vad jag sa då i början gick egentligen fram- men nu förstår han. Fast det är sån han är som person, det ska vara konkret och handgripligt.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.