När du har mycket att göra behöver du en paus

1 month ago

När du har mycket att göra behöver du en paus

Tack för era svar både på familjefilmer (jag har gjort en lång lista) och på hur ni tänker kring jobbet efter pandemin. Maja, som jag har Friday Lab med, brukar säga att en förändring är lättast att göra mitt inne i en annan stor förändring. Jag ska svara på alla kommentarer så fort jag bara hinner. De senaste dagarna har varit extremt hektiska. Jag har haft möten från klockan sju på morgonen och knappt hunnit slänga i mig frukost. Avskyr att inte få i mig frukost. Vill sitta länga, dricka kaffe och läsa tidningen.

Hur som helst kände jag mig både igår och idag helt slut som människa. Eftersom jag de senaste dagarna skrivit ett långt reportage om bröstcancer för Vad vi vet tänkte jag såklart att jag antagligen har cancer. Det finns ingen annan förklaring till den här tröttheten, sen åkte jag upp till stallet och fick all energi tillbaka. Passade på att ge en ridlektion till barnen också och de var så duktiga. Galopperade på egen hand båda två.

Sensmoralen här är att när man är som mest stressad måste man ta pauser och göra saker som gör en glad och full av energi.

Vad gör ni?

När du har mycket att göra behöver du en paus
När du har mycket att göra behöver du en paus
När du har mycket att göra behöver du en paus

hanna · 1 month ago
Quick fix: drar på mig löparkläderna och springer en runda. Det får alltid stressen att rinna bort. Sen duschar jag, tar på något mjukt och då brukar det kännas bättre, stresstankarna har stillat sig. Igår bestämde jag hos frisören, efter att ha varit idiotstressad över jobbet på kvällen (fram till löpturen då!) innan och morgonen, att INTE ta fram varken dator eller mobil och jobba utan bara sitta och dricka kaffe, bläddra i en tidning och titta ut på gåtan. Kände mig mycket mindre stressad efteråt, trots att jag rent praktiskt var ännu mer back än tidigare. Såklart! En idiot är man. Enkelt i teorin, svårt i praktiken, summa: mycket bra rubrik att bli påmind om!

Ulrika · 1 month ago
Jag tycker om att läsa, lära mig något nytt, och att röra på mig. behöver ofta påminna mig om att en paus kan ta mycket mindre tid i anspråk än vad jag tror. de regelbundna fem-minutarna och kvartarna under dagen är det som bibehåller energin för att göra återhämtande vettigheter på kvällen, typ. sen är det en lättare insikt i teorin än i praktiken, förstås. Har sjungit pausens lov (och skrivit om olika sorters pauser och lite lästips) här: https://ulrikanettelblad.se/kvalitetspausen/

Nina · 1 month ago
Äsch, jobbigt att ha så bråttom att man inte hinner äta! Har varit med om det och då känns allt bara värre, blääh. För mig hjälper nog miljöombyte bäst, typ gå ut och promenera med en vän/ensam, gå hem till en kompis eller om inte annat ringa nån och dela tankarna med nån annan en stund.

Lina · 1 month ago
Jag lyssnade på någon som förespråkade meditation. Hen sa att man skulle sikta på ca 20 minuter dagligen, och kände man att man inte hade 20 minuter - då skulle man meditera 40 minuter istället. Något jag försöker tänka på när jag är i extra stressiga perioder som gör att jag lätt hoppar över saker som egentligen är viktiga för mig, som att springa och yoga och läsa.

Anna · 1 month ago
Träning samt min häst/vara i stallet är det som ger mig energin tillbaka. Det är egentligen helt otroligt hur man kan skifta mindset bara av att åka till stallet och mocka. Vet inte vad jag skulle gjort utan varken träning eller häst, varit ett ångestvrak kan jag tänka mig.

Evelin H · 1 month ago
Håller helt med! Brukar tänka att det är genom att ta pauser som jag kommer att orka göra klart det som gör mig stressad (och det får mig att må bättre på längre sikt). En promenad eller träning, frisk luft generellt, brukar funka bäst! Eller om jag bara är ofokuserad kan det hjälpa att läsa några sidor i en bok, det gör mig lugn och mer fokuserad.

Linda · 1 month ago
Springer (behöver alltid göra detta innan jag gör något annat för att få ut stress och frustration). Lagar mat som tar tid att laga, men som inte är stressig, medan jag lyssnar på ljudbok. Läser innan jag ska sova. Tar ett bad och lyssnar på lugn musik. Gosar ner näsan djupt i mina hundars päls och andas in deras lugn.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.