Fredagslänkar den 22 oktober 2021

1 month ago

Fredagslänkar den 22 oktober 2021

När jag var tonåring och i tjugoårsåldern var smal det finaste man kunde vara. Kate Moss-smal alltså. Heroinsmal eller kokainsmal, minns inte vilken drog som sades var bättre för att gå ner i vikt. Weed var det i alla fall inte. Väldigt många kvinnor i min bekantskapskrets låg någonstans på skalan av ätstörningar (inklusive undertecknad). Det kallades såklart inte ätstörningar då, utan bara tips i Veckorevyn eller annan valfri tjej/damtidning. Där kunde vi läsa hur kvinnor skulle klä sig för att se så smala ut som möjligt. Långrandigt var alltid att föredra framför tvärrandigt och gud nåde dig om kjolen slutade halvvägs ner på vaden, det kunde nämligen få den att se tjock ut. Och avsluta duschen med iskallt vatten för fasta bröst! Och såklart olika råd för att hålla sig från att äta. Så här i efterhand inser jag att det antagligen var samma personer som skrev tidningarnas horoskop som kom med de här tipsen.

I dag finns det en större mångfald, men unga människor utsetts också dagligen för enormt mycket fler idealkroppar (alltså normativa idealkroppar. I verkligheten finns det inget “ideal” framför “kropp”). Att sociala medier med Instagram i spetsen är direkt farligt för unga kvinnor skrev The Wall Street Journals (och sen alla andra) om nyligen. Jag läste den här texten om hur vi lever i ett fettfobiskt samhälle och hur många tjocka är besvikna på att smala, blonda influencers kidnappat uttrycket body positive. Mycket intressant om hur hatet mot tjocka och rasism hänger ihop och om hur Lena Dunham bröt mark genom att vara okej med sin icke-normaltiva kropp i Girls. Texten är lång, men läs! Den är bra. Och kom ihåg att en kropp är en kropp. Dens form har inget med ditt människovärde att göra.

Tack förresten för att du prenumererar på mitt nyhetsbrev! Det kostar bara 5 dollar i månaden och då får du Magnus och Peppes podcast på köpet

Men nu över till länkarna. 

Jag måste erkänna att det känns allt mer gammaldags att vara gift (men bröllopet var en väldigt roligt fest och än så länge har det gått bra att leva i äktenskap). Det är hur som helst inte bara en känsla jag har, allt färre gifter sig. I USA finns det snart fler ogifta än gifta.

Veckans namnbyten går till Kanye West som blir Ye och Facebook som försöker tona ner sitt namn och bli… Metaverse? Det här vet vi inte ännu, men det vi vet är att varumärket Facebook inte är speciellt attraktivt och att koncernen insett att det är lönsamt att rebranda skiten. Och vad är då The Metaverse egentligen?

Här är en lång artikel om hur en stor del av hiphop:en är misogyn och aggressiv, men hiphop kan också vara politiskt, handla om psykisk ohälsa (Ye!), förklara sociala ojämlikheter och bara vara musik.

Bara för ett ett företag som ska hjälpa dig gå ner gå ner i vikt säger att de inte sysslar med dieter betyder inte att det inte är dieter de säljer.

När incels tycker att de förtjänar sex blickar kvinnliga femcels inåt och tror att det beror på att de är för fula. De hävdar att de är osynliga för män och att de i vår skönhetsdyrkande kultur inte är accepterade.

Trump är fortfarande utestängd från Twitter och pitchar nu Truth Social, en egen plattform. Man måste ändå beundra det megalomaniska i hans pitch.

Kanske framtiden för sociala medier är exklusiva, begränsade och med betallösningar som Raya. (Alltså som Friday Lab Community, hehe).

Om hur män med dålig självkänsla matar extremhögern (tack för ingenting Tucker Carlson och Joe Rogan).  Om ni nu tänker, men Rogan är väl inte så illa. Han gör ju bra intervjuer och Spotifys 100 miljonersköp kan väl inte vara så fel. Well, bara för att någonting är dyrt betyder det inte att det är rätt och bra.

Rogan has repeatedly used his show to make fun of trans peoplepaint being trans as a perversity, and elevate anti-trans bigots as somehow experts on the subject. Now that comedian Dave Chappelle has joined in making being transphobic a point of pride, unsurprisingly, he and Rogan are going on tour together. The obsession with trans people isn’t just gross, it’s a little confusing. Why do these cis men care so much about the lives of trans people who have nothing to do with them?

Men nu över till något mycket trevligare, en av mina favoritserier Insecure är tillbaka med en femte och sista säsong. Avundsjuk på er som har alla säsonger framför er.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.