Fredagslänkar den 1 oktober 2021

2 months ago

Fredagslänkar den 1 oktober 2021

Jag har en kompis som inte är direkt en aktiv vaccinationsmotståndare, men mycket skeptisk till vaccin. Eller inte alla vaccin, bara covid-vaccinet. Vi brukar skicka meddelanden åt varandra på Instagram (eller han skickar ett från källor i stil med “Raging America” och jag svarar kort och drygt med länk till NYT, BBC, NPR, WP eller motsvarande). Vi gör det mest för att retas med varandra trots att det är ett så allvarligt ämne. Jag gillar verkligen honom och tycker att det är så spännande att se vad folk som inte är så källkritiska hittar på internet. Det är så tydligt att vi får vår dagliga information från olika platser.

Det som samtidigt gör mig illa till mods är att han på fullt allvar tror att de källor (oftast konton på sociala medier) är likvärdiga med seriös medier med redaktioner och journalister. Att nyhetsmedier är lika mycket åsikter och “starka krafter med en agenda” som nån random snubbe på Yotube. Jag tror att det här är ett ganska vanligt problem både i USA och i resten av världen. Att folk blandar ihop källkritik med att vara misstänksamma mot allt som inte passar in i deras världssyn.

Vi bär alla på någon form av bekräftelsejäv, det är lättare och skönare att ta till sig information som bekräftar våra tankar och ideologier. Men för att vi ska kunna navigera och fatta beslut i ett fungerande samhället måste vi få information och nyheter någonstans ifrån (jag kan en annan fredag skriva mer om varför det är viktigt att följa med nyhetsmedia, men det korta svaret är att det är vår plikt om vi vill leva i en demokrati).

Också journalister dras med bekräftelsejäv, men då är fördelen med att jobba på en redaktion där det finns andra människor som kan ifrågasätta ens förslag på reportage och vinkel, kanske till och med jobba tillsammans på artikeln. För nyhetskonsumenter gäller det å sin sida att följa mer än bara ett medium. Och att vara tillräckligt påläst för att för att förstå sammanhanget och därmed kunna tänka kritiskt. Hur vet man då om ett nyhetsmedium är seriöst? Några enkla grejer är att kolla om det finns en ansvarig utgivare, gör mediet rättelser, markerar tydligt när något är nyheter, opinion och reklam. Och så måste vi sluta tala om “mainstream media” när vi pratar om seriös journalistik, det som inte är seriös journalistik är nämligen propaganda eller reklam, det har ingenting med journalistik att göra.

Ja, allt det här vet ni ju redan.

Nu över till länkarna. Ett stort varmt tack till alla er som prenumererar på mitt nyhetsbrev och betalar 5 dollar i måndagen. Jag ser er och uppskattar er enormt mycket. Det är ni som gör det möjligt för mig att ta tiden för att sätta ihop den här läsningen. Tack!

Lena Dunham gifte sig och Vouge rapporterade med massor av bilder.

Så här ska du organisera ditt kylskåp.

Du gör ett bättre första intryck än vad du själv tror. (Alla funderar ändå mest på vilket intryck de själva ger).

När är en staty för sexig?

Folk dör fortfarande av Covid i USA (förra veckan var det så många som 2000 om dagen). Dubbelt så många dör ute på landsbygden än i städerna.

Alla vet ju att kryptovaluta är en enormt klimatbov, men det är också ett sätt för högerextrema rörelser att finansera sin verksamhet.

Varje vecka i det här nyhetsbrevet brukar jag lyfta min avsky gentemot Facebook. Den här artikeln visar hur otroligt cyniskt man på FB ser på unga människors psykiska ohälsa. Trots tydliga rapporter (från FB själv) om hur Instagram (som ju ägs av FB) får unga kvinnor att må har man bara kört på för att kunna växa sig större och sälja mer reklam (och användaruppgifter). Här är ett bra poddavsnitt på temat.

Vem vill inte ha en liten Amazon-robot som spionerar på en i hemmets lugna vrår? Okej, det vill väl ingen, men Amazon hävdar att alla inom tio år kommer att ha en hemrobot. En liten Astro.

Britney är fri från sin pappa, men ändå inte helt fri.Jag blev på gott humör av det här reportaget om getter som hjälper till att motverka skogsbränder.

Här kommer en till fin en. Mick Jagger gick på bar efter en spelning i South Carolina och ingen kände igen honom.

Visste ni att det ordnades ett Woodstock år 1999? Det var åren efter Nirvana när något som best beskrevs som Rock-rap var populärt och då musiken var extremt aggressiv. Musiken och tydligen publiken på den här gigantiska festivalen. Så mycket gick fel under Woodstock 99, men organisatörerna vägrar än idag erkänna att de hade något med saken att göra. Här är en dokumentär om festivalhelgen.

Magdalena · 2 months ago
Tack för ordet bekräftelsejäv. Aldrig hört något bra för bias på svenska tidigare!

Peppe Öhman · 2 months ago
Jag har också letat länge efter ett bra ord till bias.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.