Bra familjefilmer

2 months ago

Bra familjefilmer

Varje fredag samlas familjen Öhman i soffan och ser en film tillsammans. Eller tv-serie. Igår kollade vi på några avsnitt av Master Chef Junior och innan dess bingade vi Lego Masters. Vi har också nyligen sett Cruella (som var långt mycket bättre än vad jag förväntat mig). Men tycker det är så svårt att hitta något som funkar någorlunda för alla. Kan inte ni tipsa mig om bra familjefilmer? De måste inte vara nya.

Pippigull · 2 months ago
Lite ”slapstick” men gamla Jönssonligan har roat oss i familjen.

Peppe Öhman · 2 months ago
Såg den nyaste i somras. Tyckte mycket om den. Kanske dags för klassikerna.

Maria · 2 months ago
Vi har familjetittat just Lego Masters, Making it och Great British Bake Off. Samt svenska Bäst i test som är vansinnigt roligt!

Peppe Öhman · 2 months ago
Making it får det bli näst. Tack för tips!

Maria · 2 months ago
Nick Offerman & Amy Poehler är ju en oslagbar kombination!

Peppe Öhman · 2 months ago
Vill se allt de gör både tillsammans och enskilt.

SARA · 2 months ago
Tipsar om Ebba och Didrik samt Barnen på Luna (SVT öppet arkiv), de nya (<— obs. viktigt!) Sune-filmerna (Sune best man och Sune vs Sune), dokumentärserien Född 2010 (SVT) (underbar för både vuxna som barn och väldigt bra samtalsunderlag) samt lite goa filmer på Disney+ som Raya, Zootropolis och Luca.

Peppe Öhman · 2 months ago
Tusen tack! Mer svensk tv/film för mina barn! (älskar iofs Zootopia själv)

Ulrika · 2 months ago
har ju åldrar 9, 7 och 6 på barnen, för oss har dessa funkat bra på sistone: Megamind, Svanprinsessan (kaanske vissa saker inte åldrats så bra och att det kna ha varit färgat av att jag ÄLSKADE den filmen som barn och under en period såg på den flera gånge rom dagen om jag fick chansen, men bra låtar!!!), A series of unfortunate events.

Peppe Öhman · 2 months ago
skriver ner och ser all. TACK!

Agnetha · 2 months ago
Svenska spelfilmer som har funkat i vår familj: Lassemaja; Tsatsiki; Sune. / Animerat: Croodarna; Monsterfamiljen / Serier: Legonasters; bäst i test; samt Sveriges starkaste familj; Mästarnas mästare

Peppe Öhman · 2 months ago
Tack! Mina barn behöver verkligen fler svenska filmer.

Kirsten · 2 months ago
Familjen Mitchell och maskinerna, Pojken med guldbyxorna, Harry Potter och Boyhood har vi gillat på sistone.

Peppe Öhman · 2 months ago
Tusen tack! Hade bara koll på Potter av dessa.

Mormor · 2 months ago
Mumin.

Peppe Öhman · 2 months ago
ja, men självklart! Kanske både läsa Tove Jansson och se Mumin.

Malin · 2 months ago
Till vildingarnas land. Så fin och hemsk och bra att diskutera. Tror så mycket på berättelsens kraft och om man bara ser och samtalar om filmen ihop fixar barn även det som är lite läskigt.

Peppe Öhman · 2 months ago
Ja men ja! Vidar älskade den, men nu är det kanske Majlis tur. Den är som du säger så vacker och lite hemsk och lite sorglig, men mest fin.

Jagjagjag · 2 months ago
Så bra fråga! Vi håller alltid på och småtjafsar om bra film för jag vill ju också tycka det är skoj... Spirit serien på Netflix (häst) tycker båda åttaåringen och jag är rolig. Såg en film på Netflix som heter Skejtflickan om en flicka i Indien, på gränsen till för spännande men riktigt bra tycker jag, jag smygkollade före så jag var förberedd på när pappan gav flickan en örfil men annars inget våld.

Peppe Öhman · 2 months ago
Tack för tips! Vet att Majlis kollat på Spirit, men jag ska kanske också ge den en chans.

Sara · 2 months ago
Totoro, spirited away och de där andra japanska filmerna är ju fantastisk. Men det visste du väl redan? Annars har vi också fem år mellan barnen och det är lite svårt att hitta något de båda gillar. En svensk klassiker som 12-åringen höll på att skratta ihjäl sig av är ”Vi hade i alla fall tur med vädret” men den är jag rätt säker på att 7-åringen inte gillar. ”Bamse och tjuvstaden” känns som ett bra tips på lite svensk kultur men skippa ”Bamse och dunderklockan”. Inte alls särskilt bra.

Karin · 2 months ago
Svårt att komma på svenskt tyvärr, men vi gillar också de nya Sune-filmerna, nya Bert-filmen och Ture Sventon-serien som kom för nåt år sen. Tipsar annars om Havets sång och Wolfwalkers, animerat från Irland som är väldigt annorlunda mot mycket man är van vid, men både fint att titta på och fina historier. Ålder är så klart lite svårt att veta, alla barn är så olika.

Sara · 2 months ago
Ja! Havets sång och wolfwalkers var ju så bra! Testa Krakel Spektakelfilmen också på barnen. Mina barn har sett den massvis med gånger båda två.

Johanna S · 2 months ago
Som så många andra svarar jag Bäst i test som finns på svt play, Talang uppskattas också. Sen är mina barn (men de är 13 och 10) oväntat förtjusta i såna program där det renoveras och byggs om. Håller med om att Cruella var bra! Insidan ut tycker jag också var bra

Isabelle · 2 months ago
Big hero 6. Drömkåken. Wallace & gromit. Sällskapsresorna. Jönssonligan. Ture Sventon (julkalendern). Sagan om ringen. Space Jam 1. Back to the future 1? ET. Groundhog day. Forrest gump fattade inte min unge riktigt däremot... Pirates of caribbean. Shrek.

A · 2 months ago
Paddington 1 och 2, Dora and the lost city, Pelle Kanin. Svenska; alla Sunefilmerna, alla Lassa Majas detektivbyrå, Nelly Rapp, Ensamma i rymden, Halvdan Viking, Monky :)

saara · 2 months ago
Den här nya muminserien (alltså inte den gamla tecknade utan den nya dataanimerade) gillar faktiskt både vår 12-åring och 5-åring. Imponerande. Gillar den själv också i och för sig, fast Mårran är läskigare i den tecknade ; )

Petra · 2 months ago
Hotell Gyllene Knorren :)

Maria · 2 months ago
Ingen har tipsat om Den vita stenen, väldigt gammal men så fin.

Karin · 2 months ago
Lite tidigt än, men en del gamla julkalendrar har vi kollat rätt mycket på här hemma också. Vi har gillat: Mirakel, Selmas saga, Piratskattens hemlighet, Barna Hedenhös uppfinner julen, Mysteriet på Greveholm båda versionerna, Sunes jul, Pelle Svanslös och kanske några till.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.