Tips på bra tv-serier

2 months ago

Tips på bra tv-serier

Här kommer några tips på tv-serier jag sett och gillat på sistone. 

HBO gjorde en egen version på Ingmar Bergmans klassiker “Scener ur ett äktenskap”. “Scenes from a marriage” heter den såklart på engelska och handlar om ett par där mamman är framgångsrik karriärkvinna och pappan en universitetslektor med huvudansvaret för hemmet och femåringen. Sen blir det kris och avsnitten består i princip mest av mer eller mindre ångestfylld dialog. För oss som är intresserade av relationer är det en pärla.

Hacks handlar om den unga misslyckade manusskribenten som får ett gig (det enda som erbjuds henne) för att skriva komedi för en gammal show biz-legend i Las Vegas. Båda är otroligt skeptiska mot varandra (och LA versus Las Vegas), men sakta, men säkert börjar de förstå varandra. En serie som inte fått så mycket uppmärksamhet, men som är bra som fan.

American Crime Story, fast ur Monica Lewinskys perspektiv. Eller i alla fall mer än vad vi sett. Lewinsky är själv en av producenterna till den här tv-serien. Är man det minsta intresserad av amerikansk politik, feminism och metoo är detta ett måste. Tycker att kostymörerna gjort ett otroligt jobb med 90-talsmodet. Gillar ni detta och ännu inte sett den första säsongen av ACS som handlar om OJ Simpson har ni några otroligt bra timmar av tv framför er.

Sen är det väl att slå in öppna dörrar, men låt oss också nämna The Chair på Netflix. Universitetsdrama med Sandra oh i huvudrollen. Cancel culture, kärlek och lite Gilmore Girls över stämningen. Succession, som snart kommer med en tredje säsong, en hänsynslös, girig mångmiljonärfamilj i bl.a. mediabranschen. Sägs att den baserar sig löst på familjen Murdoch. What we do in the Shadows, en fejkdokumentär om ett gäng vampyrer som bo på Staten island. Mycket kul! LuLaRich, en dokumentär om pyramidspelet bakom ett klädföretag. Catch and Kill, Ronan Farrows podcast om Metoo och Harvey Weinstein som tv-serie. Shrill, kul komedi om en journalist.

Fyll gärna på med era favoriter!

Carin · 2 months ago
Håller absolut med om The Chair. Scener ur ett äktenskap ska jag nog se men har inte orkat ta mej an den än. Sist på bollen i världen såg jag nyligen första säsongen av The Morning Show och var totalt fast. Hade trott att det var nåt mera glättigt om livet som känd programledare men här fanns ju verkligen samtiden ihoppackad i ett supersnyggt paket, medievärlden, post-metoo, med mera med mera. Är däremot inte helt övertygad om den andra säsongen, än så länge är det ju bara ett enda grälande till höger och vänster. The White Lotus är ju också grymt bra. Och väntar verkligen på den nya säsongen av Succession. I den något slitna genren Nordic noir finns nu en ny dansk serie på Netflix, Kastanjemannen. Opponerar mej enormt mot att det IGEN handlar om gruvligt våld mot flickor och kvinnor, men den verkar ändå onekligen spännande med en polis-kvinna i huvudrollen.

Peppe Öhman · 2 months ago
Slutet på första säsongen gav mig lyckorysningar, har bara sett två avsnitt av andra säsongen (kanske det inte kommit fler?), men tänker att den lyfter snart. Ska ge kastanjmannen en chans. Tack för tips!

Cecilia · 2 months ago
Jag skulle väldigt gärna se American Crime, tre säsonger. Lär skall vara mycket bra. Märkväl, inte att förväxla med American Crime Story! https://en.m.wikipedia.org/wiki/American_Crime_(TV_series) https://www.newyorker.com/magazine/2017/05/01/the-disciplined-power-of-american-crime

Anne · 2 months ago
Hej! Tack för tips. En fråga dock: ser du bara på amerikanska serier? Tycker att allt bara är amerikanskt överallt, också i Finland på TV och det känns liksom lite skevt för det finns ju så många andra länder i världen med fantastiska tv-serier (t.ex kieslowskis dekalog).

Peppe Öhman · 2 months ago
Jag ser ibland på svenska, franska och spanska serier, men jag måste vara ärlig och säga att jag inte ens kollade på finska medan jag ännu borde i Finland.

Sofia · 2 months ago
DEG på Svt Play, Young Royals på Nettan. Får en tipsa om en podd också? Skärvor av ett äktenskap -P4 älskade första delen (säsongen?) galet kul! Började se på The Chair idag -gillar den o tack för tips!!

Peppe Öhman · 2 months ago
Alla tips tas varmt emot. Börjar med DEG.

Sofia · 2 months ago
Åh glömde: who the fuck is Bobby? På svt play! Så underbart fin men framför allt viktig

Peppe Öhman · 2 months ago
Har sett den svisha förbi! Ska se den nu.

Anna · 2 months ago
Om man vill se serier från mindre länder kan jag rekommendera isländska Fångade(Netflix). Så bra och spännande. Även belgiska The Day, smart serie om ett bankrån (fanns på svtplay). Vartannat avsnitt från polis/förhandlara, vartannat från rånarna. Sist på bollen svepte jag Insecure (HBO) nyligen, så underbar!!!

Peppe Öhman · 2 months ago
Tack för tips! (och jag ÄLSKAR Insecure)

Anna · 2 months ago
Om jag inte fattat helt fel kommer ny säsong av Insecure 24 oktober! Hurra!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.