Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Snabbmode och stil | September 9, 2021 | The Way We Play

Snabbmode och stil

1 year ago

Snabbmode och stil

Jag håller på med ett längre reportage om snabbmode och ultrasnabbt mode för Vad vi vet. Det är hisnande att läsa om hur vår shopping påverkar klimatet. Svensken använder i medeltal ett plagg sju gånger. Ingen av världens 47 största modehus kommer, som det nu ser ut att klara av att halvera sina utsläpp av växthusgrader till år 2030, något som krävs för att vi ska nå 1, 5 graders gränsen. Inte ens Patagonia, som marknadsför sig som en av de mest klimatvänliga husen, kommer nära att klara av att dra ner sina utsläpp så mycket som krävs. Modeindustrin genererar mellan 5-8 procent av alla växthusgaser. Det beror på att industrierna ofta använder kol som energikälla och att en så stor del av produktionen består av plast (polyester).

Jag länkar till hela artikeln när den är klar (med källor såklart).

Sånt här tänker jag på eftersom jag själv gillar mode och framförallt tycker att det är kul med kläder. En självklar lösning för att minska sin egen påverkan på klimatkrisen är att välja bort ultrasnabbt mode som till exempel kinesiska Shein (som lägger ut mellan 700-1000 nya dagligen. DAGLIGEN). Att försöka experimentera med kläderna i sin egen befintliga garderob, byta kläder med vänner, låna, hyra (min vän Maja hyr varje månad tre otroliga plagg), köpa second hand och ha koll på var du shoppar. Inte rutinmässigt beställa online och sedan skicka tillbaka det som inte passar.

Min kompis Marie, som driver Stilkontot på instagram, sade något så smart när hon föreläste för Friday Lab för några veckor sedan. Att aldrig köpa något för en specifik tillställning. Alltid tänka längre fram. Hon pratade också om att skaffa sig en stilikon (eller flera). Imitera eller bara inspireras av personer som man tycker klär sig snyggt. Gör ett kollage på pinterest eller annanstans. På så vis blir det färre felköp.

Baddräkten ovan köpte jag på 1990-talet. Jag har ett par jeans från samma 90-tal. Nu är ju de flesta av mina kläder mycket nyare, men det är fint att kunna ha något så länge.

 

Steph · 1 year ago
Jag måste säga att jag tycker det här är så fascinerande - på ett sjukt sätt alltså, det att man i medeltal använder ett plagg sju gånger. Jag har alltid gått in för det att man har ett plagg tills det går sönder, eller åtminstone hänger det med i femton år (ok om inte kroppen ändras drastiskt förstås) tills man tröttnat på det och inser att man inte använt det på två år och kan ge det vidare. Och under den tiden har jag garanterat använt det mer än sju gånger. Vi är så olika i den här frågan och det är så spännande. Och det är så sjukt skrämmande med tanke på vår miljö att så många använder ett plagg så få gånger. Det får en att vända sig i magen på en, bara tanken.

Peppe Öhman · 1 year ago
Samma här. Så vansinnigt! Men sen tänkte jag på en snygg läderväst med fransar från Ganni, som jag iofs köpte second hand, och den har jag nog på sin höjd haft sju gånger.

Maja · 1 year ago
Ser fram emot att läsa artikeln! Blir ibland mörkrädd av hur mycket folk shoppar. Och försöker själv skära ned även på second hand-shopping, även om det inte alltid går superbra. Köper bara nytt om jag verkligen måste, och det måste man ju väldigt sällan.

Peppe Öhman · 1 year ago
Låter som en mycket sund inställning! Länkar när artikeln ligger ute.

Johanna · 1 year ago
Så bra att du skriver om detta, uppskattar att läsa om det! Jag försöker tänka att minst 50% av det jag har på mig alltid ska vara second hand (eller plagg från "ungdomen", som dina jeans)

Peppe Öhman · 1 year ago
Precis! Tycker att det är så lätt att köpa second hand (inte minst i Sverige med Blocket, Sellply, Tradera etc etc)

Emma · 1 year ago
Jag har många plagg jag bara använt en gång. Ofta i samband med någon kris "Jag ska bli en person som bär färgglada kläder".

Peppe Öhman · 1 year ago
Superbra exempel! Tack för att du delade det.

Malin Rudén · 1 year ago
Hej Peppe, Vad roligt - det är exakt sånt här som jag skriver om i min blogg. Att ha en stilikon är också ett tips jag brukar ge när man ska handla kläder, så att man inte spretar iväg, undvika spontanköp är ett annat. Ska bli spännande att läsa hela ditt reportage! /Malin (från TWWP)

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.