La är helsingfors

3 weeks ago

LA är Helsingfors

Jag har alltid älskat Helsingfors, men också känt att det finns fler underbara städer att bo i och för varje gång jag testat en ny stad har känslan blivit starkare. Alltså att testa fler platser, fler städer. I fredags, på en middag i Silverlake, sa en kompis att hon önskar att hon aldrig ens testat på livet i först New York och sedan LA, det hade nämligen gjort att hon inte kunde tänka sig att bo i Stockholm igen. “Det skulle ha varit så mycket enklare och billigare om jag bara stannat och varit nöjd med det jag hade,” sa hon.

Lite så känner jag också. Att jag hade kunnat leva ett otroligt bra liv i Helsingfors, men när jag en gång började flytta hände något som gjorde mig girig på mer. Under de första åren i LA pratade vi om olika städer vi gärna skulle bo i. Magnus ville till Bangkok, jag föreslog Mexico City. Världen var öppen. Men för varje år som gått har vi rotat oss lite mer. Fått vänner, lärt känna grannarna, hittat favoritställen och plötsligt är LA Helsingfors. En stad jag älskar och känner mig bekväm i. Nu är jag lite rädd för att testa en ny stad eftersom jag kanske då lämnar LA för alltid.

LA är Helsingfors

Det kanske inte är hela världen att lämna LA, men det är så fint att boa in sig på ett ställe. Träffa kompisar på gatan, snacka med personalen på favoritcafét och kvarterskrogen. Idag hörde våra kompisar Jenny och Martin av sig och undrade om vi ville hänga med till stranden. Majlis och jag traskade ner, hängde på beachen, som för övrigt var smockfull på grund av Labor dag, och plötsligt dyker vår goda vän Corey med sin dotter Everly upp. Corey och hans fru Sandra träffade vi redan första året i LA. Vi hade samma favoritcafé, blev kompisar med dem och så råkade Sandra och jag bli gravida samtidigt. Majlis och Everly har känt varandra hela livet. Tillsammans har vi rest till Hawaii, Georgia och Florida.

Den här lilla historien har ingen annan poäng än att det känns fint att som vuxen bygga upp en vänskapskrets och rota sig på en ny plats. Det är bara synd att det ska kännas så svårt att återvända till sin ursprungsstad. Eller så är det inte alls synd. Kanske det bara är en ynnest att få ha det så här på flera olika platser i livet.

LA är Helsingfors
LA är Helsingfors

s · 3 weeks ago
Kanske du skulle trivas bra i Hfors om ni flyttade tillbaka igen, tröskeln är kanske högre före flytten än om ni verkligen flyttade, då skulle allt kanske kännas hur naturligt och bra som helst ganska fort. Men det är ju bra att kunna bo i la om ni trivs. Och nu när höstrusket snart börjar här i Finland har ni nog det bättre där i värmen :-)

Peppe Öhman · 3 weeks ago
Så sant! Vi skulle säkert trivas hur bra som helst var som helst. Nu tror jag visserligen att det blir Stockholm om vi flyttar till Norden igen (där har vi någonstans att bo och kan alla kommunicera med folk. Jag är ju den enda i vår familj som talar finska).

Linda · 3 weeks ago
Snabbt skulle barnen lära sig, de är ju så unga! Vore det inte fint att få med sig den biten av modersarvet liksom. Stranden där ser helt underbar ut, den skulle jag själv ha svårt att byta bort dock.

Peppe Öhman · 3 weeks ago
Så sant! Men vad ska vi göra med Magnus? (är nog klar med Finland som det känns nu, men kan vara att jag ändrar mig i framtiden. Det har man ju rätt att göra).

Helena · 3 weeks ago
Borde väl gå att lära sig hygglig finska? Eller så får han klara sig på engelska och svenska. Finns ju många invandrare som inte tillägnar sig det nya språket, det anses inte allmänt vara något stort problem har jag förstått.

Peppe Öhman · 3 weeks ago
Absolut. Magnus bodde mer än fem år i Helsingfors utan att prata finska. Men det är onekligen lättare att kunna språket i landet man bor i.

Anna · 3 weeks ago
Det är verkligen fint att rota sig på flera platser, men det tar tid och är lite jobbigt också. Flyttade till ny stad när jag var 19,och det tog säkert 10 år innan jag kände att den var min på riktigt, fastän jag trivdes från start. Nyckeln för mig, var att lära känna människor i olika ålder och sammanhang, och inte bara min studentklick. Då kändes staden rikare och jag mer grundad.

Peppe Öhman · 3 weeks ago
Så bra sammanfattat! Bra människor i sin närhet är nyckeln till det mesta om man ska trivas.

Emma · 3 weeks ago
Jag bor i en annan förort till Stockholm än där jag är uppväxt och jag älskar att känna folk lite halvt (grannar, föräldrar från skola) men ingen vet vad jag gjorde när jag var 17 eller granskar mitt utseende. När jag pratar med kompisar med kompisar som bor kvar är jag så glad över att inte behöva tänka på gamla ragg på gymmet eller gamla klasskompisar som man hade dålig relation till som man nu behöver sitta i föräldraråd med. Trygghet för vissa men frihet för mig att slippa.

Peppe Öhman · 3 weeks ago
Jag fattar precis vad du menar! En slags frihet att få vara den man är nu.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.