Hitta stilen

2 months ago

Hitta stilen

Häromdagen klagade jag inför Maja om att jag inte vet hur mycket det är rimligt att jobba. När jag jobbar mycket justeras det normala och mycket blir standarden. När jag sen tar det lite lugnare känner jag mig lat och oproduktiv. Alltså, när jag granskar mitt eget beteende fattar jag att detta sker, men när jag är mitt inne i det dras jag bara med. Hur som helst så tipsade Maja mig om att ladda ner en app och börja mäta exakt hur många timmar jag lägger på olika saker. Jag har försökt mig på den här appen förut, men då har jag alltid glömt att klicka igång den. Nu kör jag med en Chrome Extension. Återkommer med hur det går.

Hur som helst, jag ville också tipsa er om att Marie “Stilkontot” Hammarberg, som ju ska hålla en kurs på Friday Lab, nästa tisdag drar en avgiftsfri föreläsning om hur man hittar stil. Målet är att vara så trygg och bekväm i sina plagg och ha koll på material och klädvård att man inte behöver shoppa nytt hela tiden.

Marie kommer att prata om:
Hur basgarderoben kan se ut?
Material.
Färg.
Hållbarhet.
Stilknep.
Våga!

Hon kommer också att berätta om kursen Hjälp med stilen som börjar den 25 oktober här på Friday Lab Academy.

Workshopen sker digitalt, är kostnadsfri och öppen för alla. Anmäl dig genom att ange din e-postadress. (Begränsat antal platser). Mötesdetaljerna kommer i din e-post. (Kolla skäpposten ifall du inte fått ett mail)

Här kan du anmäla dig. Begränsat antal platser.

och nu min fråga till er: Har ni någon stilförebild? Någon som ni tycker är så inspirerande i sättet hen klär sig? Jag tycker själv Carolyn Bessette-Kennedy klädde sig så otroligt snyggt och enkelt, men vet inte om jag någonsin kommer ens nära det.

Hitta stilen

Sofia · 2 months ago
Hej! Vilken tid är workshoppen på tisdag?

Peppe Öhman · 2 months ago
Klockan 18 (ok du är i Sverige)!

Elisabeth · 2 months ago
Jag är nyfiken på vilken app du testade för att hålla ordning på timmarna. Tidigare har jag kört med ett excelark, men numera jobbar jag med fler och kortare uppgifter per dag (är anställd istället för konsult), och då funkar inte excelarket längre, utan jag behöver något enklare, som jag kan slå på och av istället för att räkna tid själv. Du skriver att du ska återkomma om hur det går - du får gärna berätta om vad du testat som inte funkat också.

Tove N · 2 months ago
Har ingen stilförebild, vill bara ha bekväma kläder och hoppas ingen annan heller bryr sig om vad jag klär mig i. Försöker ha giftfritt och naturmaterial för miljöns skull dock.

Tweedkvinnan · 2 months ago
Min stilförebild är jag själv - som de flesta vuxna yrkeskvinnor har jag tillräcklig självkänsla för att kunna klä på mig snyggt och efter min personlighet och ålder. Köper nästan bara europatillverkat av hög kvalitet, det mesta på rea. Handväskor och snygga accessoarer. Aldrig kashmir pga obvious med barnarbete, dito HM eller märkeskläder, flertalet görs på samma eländiga fabriker. Aldrig Hope eller Rodebjer pga dålig kvalitet till för dyrt pris. Aldrig polyester. Sköter om mina skor.

emma · 2 months ago
tips om märken du tycker håller hög kvalitet i förhållande till pris?

Tweedkvinnan · 2 months ago
Emma: Kvalitetskläder: Brixtol textiles för ytterkläder, ullkapporna är sjukt bra med innerficka och knapp upp i halsen. Ullklänningar från bl a Jumperfabriken, andra från Stockholms klänningsfabrik (har ibland enfärgade, gillar ej de mönstrade omlott) byxor, kolla tyska och nederländska märken, dito för ulltröjor och scarfs, även irländska märken. Jeans inte alls pga tillverkning, kan köpas second hand i så fall. Accessoarer är svårare att få europatillverkat, siden görs oftast i Kina, annars blir det för dyrt. Dito med skor och väskor, kan dock rekommendera franska Kickers för kängor och svensk/bangladeshiska Sandlund/Hossain för väskor av hög kvalitet och högre pris men lägre än vilken märkesväska som helst (som sytts i eländiga fabriker, som sagt) Bara svenska guld/silversmeder, inte designsmycken (aldrig efva attling t ex). Strumpor, googla, finns många svensktillverkade, även strumpbyxor. Träningskläder, samma där, googla. Sneakers, diadora har en del gjorda i europa. Som konsument får man göra så gott man kan, gör inte mot andra etc. Jag tror på kapitalism/blandekonomi, att köpa så hjulen rullar med skatteintäkter, lägre arbetslöshet etc. Men med det följer ett ansvar som vi alla kan ta.

Emma · 2 months ago
Jag tycker Cecilia blankens har väldigt fin stil, även om den inte är lik min egen. Förebilder generellt behöver inte vara så likt sig själv eller vara exakt så man vill vara, mer en inspiration tänker jag. Men jag använder även ibland plastpåse som handväska så vad vet jag.

Jagjagjag · 2 months ago
Hej! Det pratas mycket om timmarna man jobbar men för mig är det mera innehållet på jobbet som kör slut på mig. Denna vecka har jag väl jobbat 8h om dagen men skyndat mig, blivit tilldelad jobb i sådan mängd att jag vantrivts och varit trött och deprimerad på kvällarna. Jämfört med 8 timmar om dagen i trevlig atmosfär. Man försöker ta till mätinstrument för produktivitet, svårt! Jag är noga med att inte jobba övertid men istället blir takten för hög.

Lina · 2 months ago
Håller verkligen med! Jag kämpar verkligen med att komma bort från hela grejen med att mäta jobb i timmar gjorda. Jag kan vara superfokuserad och få lika mycket gjort under fyra timmar som jag skulle kunna ta det lugnt och göra under tre arbetsdagar, men efter dom fyra timmarna kan jag vara helt slut i hjärnan och behöva luffsa runt i skogen nån timme för att ladda om. Problemet blir också att när man ska vara "duktig" och jobba som en galning så blir ofta resultatet att folk förväntar sig att man ska jobba så hela hela tiden, varför ska man få tre dagar om man visat att man klarar det på fyra timmar. Så helst skulle jag slippa redovisa timmar helt och bara göra jobb där jag får ett problem som jag ska lösa och får betalt när jag löst det.

Peppe Öhman · 2 months ago
Precis så är det för mig också.

Peppe Öhman · 2 months ago
Så bra jämförelse. Olika mycket och sorts arbete kan verkligen ha olika effekt på en under exakt samma antal timmar.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.