Goda råd från föräldrarna

2 months ago

Goda råd från föräldrarna

Fanns det något som era föräldrar ofta sade till er som fortfarande hänger kvar eller som påverkat er i livet? Jag har alltid känt mig väldigt trygg och älskad. Minns att min pappa ofta var stolt över mig och påminde mig om att allt var möjligt för mig.

Det här slog mig igår när jag hörde Magnus dra sitt vanliga mantra för Vidar om hur viktigt det är att läsa böcker och utmana sig själv. Välja det som känns lite utmanande istället för det som är lätt. Jag tänker också ofta på hur min kompis Hannas mamma hade upprepat att killar inte är viktiga, men vänner är det. Tänk ett så otroligt bra råd att ha med sig genom tonåren. Själv brukar jag mest påminna mina barn om att jag alltid kommer att älska dem (och att det är viktigt att säga till om någon är dum mot någon annan).

Vad sade era föräldrar åt er? Vad säger ni åt era barn?

Linda · 2 months ago
Min pappa sade alltid att "frågan är fri om den är hövligt framställd", och den tanken har jag alltid gillat, att man ska våga fråga om man inte vet. Min mormor (om man får dra in en ännu äldre generation) brukade säga "man ska inte yvas", och det tycker jag också, skrytsamhet är sällan sympatiskt. Och min mamma brukar säga att "det viktigaste är att man är snäll", och det är ju spot on om nånting. Och alla dessa är ju sånt som jag också säger till mina barn.

Peppe Öhman · 2 months ago
Man får dra in sin mormor! Och ja! frågan är fri eller jag brukar säga "Våga fråga".

Hanna · 2 months ago
Angående föräldraskapet sa min mamma någon gång att kvantitet faktiskt är viktigare än kvalitet, och med det menade hon att föräldrarnas roll inte är att hitta på en massa kul aktiviteter utan att vara en trygg figur som barnen alltid vet var de har. Känns fint att tänka på nu som då jag själv är förälder, att jag inte behöver prestera föräldraskapet utan det viktigaste är att jag är närvarande.

Peppe Öhman · 2 months ago
Precis det försöker jag påminna mig själv om varje vecka. Tack för att du skrev det.

Pomme · 2 months ago
Min mamma sade till mig (lite som Hannas mamma); "pojkar går, vänner består" Mitt mantra till mina döttrar; "Ta ingen skit! Inte av någon, men framför allt inte av er själva"

Jessica · 2 months ago
Det jag fått med mig från min pappa är framförallt två saker, det ena är att aldrig tala illa om andra och den andra är att den som är satt i skuld aldrig är fri, dvs aldrig låna pengar. Dock var det enligt honom ok med lån till köp av bostad och studier. Han levde själv upp till båda, är tacksam att jag fått med mig det. Obs jag vill verkligen inte döma någon som lånar till annat, det är upp till var och en och alla har sina skäl. Hans ord har dock fått mig att tänka efter och inte fallit för frestelser som lån till resor, tv osv som många bekanta gjort genom åren. Det första är jag något sämre på, men skäms otroligt när jag kommer på mig själv att snacka skit om någon och försöker tänka på att inte vara dömande. Tack för en genomklok blogg som ofta får mig att öppna ögonen och tänka djupare. Jag gillar även dina inlägg om familjen, de får mig ofta att skratta och känna igen mig.

Peppe Öhman · 2 months ago
Att aldrig tala illa om andra är så bra. Folk som ofta gör det gör det antagligen om en själv när man inte är närvarande, tänker jag alltid. (och tack för fina ord om bloggen! Det gjorde mig mycket glad!).

Malin · 2 months ago
Att de var stolta över oss oavsett våra karriärer - och att man inte skulle vara mallig. Ändå bra råd idag - skryt är ju fruktansvärt oklädsamt;)

K · 2 months ago
Mamma brukade säga ”livet är inte rättvist” när jag och min syrra tjafsade om grejer. Hatade det som barn men tänker nu att det är en ganska bra grej att lära sina barn. Även ”det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna”, himla bra uttryck. Och favoriten ”hur äter man en elefant, bit för bit” när man stod inför en till synes omöjlig uppgift. Min mamma är en riktig citatmaskin:)

Peppe Öhman · 2 months ago
Älskar "det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna" det ska jag börja använda.

Anna · 2 months ago
Alltid alltid bilbälte på. Reagerar ALLTID direkt då jag ser nån på film, tv eller sociala medier som inte har bälte på, kan inte tänka på annat. Vill typ skrika MEN SÄTT PÅ DIG BÄLTET!!! ☺️‍♀️

Peppe Öhman · 2 months ago
Haha, mycket bra och konkret regel.

Maria · 2 months ago
Det var inte så mycket vad min mamma sa utan hur hon levde sitt liv. Hon njöt av de små sakerna och uppskattade så väldigt mycket i livet. Det lärde jag mig av henne och det kan jag se att jag lyckats ge vidare till mitt barn. Det är jag stolt över.

Malin · 2 months ago
Ja- håller med! Tänker att pandemin plus min stigande ålder hjälper till att uppnå detta.

Peppe Öhman · 2 months ago
Mycket, mycket fint! Att se de små sakerna och uppskatta dem tror jag är grunden att vara lycklig. Så värdefullt att lyckas förmedla det.

Emma · 2 months ago
Min pappa brukade alltid säga att "du kan bli precis vadsomhelst utom president i USA, för då måste du ha fötts där". Klart jag insett sedan dess att varken världen eller jag själv fungerar sååå pass enkelt, men har ändå fått med mig en grundkänsla eller trygghet i mig själv att jag kan uppnå/våga/lära mig det mesta om jag bara vill.

Peppe Öhman · 2 months ago
Precis det brukar jag säga åt mina barn (åt Majlis att hon KAN bli president i USA för att hon är född här).

Ingela · 2 months ago
Frihet under ansvar, växte jag upp med. Själv har jag präntat in, i mina tre barn, att ha respekt för kroppen. Att de bestämmer över sina kroppar och har rätt att säga nej. Att ha respekt när andra säger nej.

Peppe Öhman · 2 months ago
Mycket bra lärdom och påminnelse.

Olivia · 2 months ago
Min mamma sa till mig en gång när jag var sisådär 12-13 år att barn det är man bara en gång i livet, ta vara på det. Angående att vissa av mina barndomskompisar började gå på fest medan jag fortfarande lekte med lego. Tyckte det var så himla klokt redan då. Så jag lekte vidare genom tonåren och höll kvar i barnasinnet länge länge. Gå på fest hann jag göra min beskärda del av sen ändå.

Peppe Öhman · 2 months ago
Mycket fint sagt! Det ska jag säga åt mina barn.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.