Fredagslänkar den 3 september 2021

3 weeks ago

Fredagslänkar den 3 september 2021

Nyhetsbrevet kommer några timmar senare än vanligt på grund av att det var Magnus födelsedag igår. Hoppas att ni har förståelse.

Det har kommit in många nya prenumeranter de senaste veckorna. Varmt välkomna! Hoppas ni uppskattar texterna och länkarna! För er som tycker att man ska betala för innehåll kostar nyhetsbrevet 5 dollar i månaden. Stort tack! Er prenumeration gör att jag kan ta tiden att läsa och samla ihop länkarna.

En kort presentation av mig: Jag heter Peppe Öhman och bor sedan 2013 i Los Angeles. Jag har en examen i specialized journalism och en i statsvetenskap. Jag jobbar mest som journalist på Vad vi vet, syns ibland i SVT Morgonstudion, kommer ut med en roman på Norstedts i vår och är med grundare till kvinnonätverket Friday Lab. Jag gör också poddarna Skåpet, Magnus och Peppes podcast och Mellan raderna. Jag rider och läser mycket.

I veckan har jag tänkt på trenden “tradwife” eller som man förr i tiden kallade det “hemmafru”. En tradwife är en kvinna som inte yrkesarbetar, utan istället stannar hemma och tar hand om hushåll och familj och skryter om det på sociala medier. Jag fattar att det kan kännas kittlande och lite rebelliskt att skaka om wokekulturen genom att underkasta sig patriarkatet och dessutom försäkra folk om att det är av egen fri vilja. Den enklaste analysen av feminism är väl att kvinnor ska få välja själva, även om det innebär att de väljer bort frihet och bestämmanderätt.

Nyhetsbrevet Bra spam tipsade om den här analysen av tradwifen. Den handlar bland annat om att man i en kaotisk värld vill hitta något grundat och bestående och vad är väl inte det om den vita, medelklassiga kärnfamiljen med de mest traditionella av könsnormer. Det här passar väl in i högerextrema gruppers bild av hur ett samhälle ska vara uppbyggt och -delat. Läs mer här.

Själv har jag tänkt mycket på hur mannen egentligen mår efter att ha lyssnat på P1 Dokumentären “Manskvällen“. (Vi talar om den i måndagens avsnitt av Skåpet). Om hur män som har svårt att förstå och anpassa sig till ett modern och jämställt samhälle längtar till en konstellation där han jobbar och tar hand om familjen finansiellt och hon sköter om hushåll och honom.

Men nu över till länkarna! 

Den senaste veckan har jag tänkt mycket på kvinnor i Afghanistan och  den nya abortlagen i Texas (jag förklarar den och hur den kan påverka abortlagstiftningen i andra delstater). Jag vet, det finns tusen andra saker att oroa sig över, inte minst klimatkrisen, men just de här två sakerna handlar till stor del om män som vill bestämma över kvinnors kroppar.

Den här texten om att det är slut med konceptet Girl Boss tipsade min kompis Ellen mig om. Tyckte mycket om den.

Jag säger det igen. Komjölk finns till för kalvar, inte människor. Men visste ni att mandelmjölk användes redan 1226? Enligt den här texten kommer matkulturen som baserar sig på djur från Europa och är inte speciellt mångsidig alls. Dags att se över mjölknormen?

Afghanska kvinnor som protesterar mot talibanerna. Fy fan vad starkt.

Kryptovalutan är ju spännande (eller?) och allt det där, men fy fasiken så de eldar på klimatkrisen genom att använda absurt mycket energi. Det får mig inte mer imponerad av folk som vill investera i Bitcoin och sedan föreläsa om det.

Äntligen har R. Kellys historiamed Aaliyah kommit upp i rätten. (Kelly var 27 när han gifte sig med den 15-åriga Aaliyah). “In 1958, after the rock-and-roll pioneer Jerry Lee Lewis married his thirteen-year-old second cousin Myra Gale Brown, his career “took a nosedive right into the concrete,” Brown recalled, in 2014. Kelly was apparently aware of that earlier scandal, but unfazed by it. “Look at Jerry Lee Lewis,” he once said, according to testimony from the witness stand in Brooklyn. “He’s a genius and I’m a genius. We should be allowed to do what we want—look at what we give to the world.”

Visst gillar man de här gulliga japanska visitkorten?

Det finns få saker som jag är lika pepp på att kolla på “Impeachment” den senaste American Crime Story om Monica Lewinsky och Bill Clinton. Lewinsky (jag är ett stort fan) är själv en av producenterna. Kan inte vara annat än riktigt bra.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.