Fredagslänkar den 24 september 2021

1 month ago

Fredagslänkar den 24 september 2021

Glad fredag och tack för att ni läser och prenumererar på det här nyhetsbrevet! Här samlar jag det bästa jag läst under veckan som gått. Det går att läsa nyhetsbrevet gratis, men jag uppskattar det väldigt mycket om ni betalar 5 dollar i månaden för att jag samlar ihop den här läsningen.

På väg hem från stallet igår lyssnade jag på podden Today Explained som handlade om 22-åriga Gabby Petito som försvann och engagera miljoner människor på sociala medier. Vid skrivande stund har polisen hittat Petitos kropp och det verkar (föga överraskande) vara pojkvännen som är huvudmisstänkt (det är nästan alltid pojkvännen). Poddavsnittet handlar om varför försvunna unga, vita, medelklasskvinnor väcker så mycket mer intresse än andra. Missing white woman syndrome. Lyckligtvis finns det journalister som bredda fältet kring vems försvinnanden som uppmärksammas.

Medan jag lyssnade återkom min gamla aversion mot krimpoddar. Content på andras död och förlust. Nu skriker ni, “INTE ALLA KRIMPODDAR!” och det stämmer säkert. Det finns garanterat en hel del värdiga och smarta krimpoddar som inte fokuserar på brutalt mördade kvinnor, men det är något i själva konceptet jag har svårt för. Folk gör underhållning och tjänar pengar på att prata om andra människors död. Tänk att någon i din närhet blir mördad och sen kapitaliserar en massa andra människor på hens död.

Jag fattar att det finns något kittlande i att hemskheterna inte berör en personligen. Krimpoddar är väl spökhistorier för vuxna, men jag är tydligen för präktig för att inte fatta grejen med My favorit murder.

Men nu över till länkarna:

De mest avskydda varumärkena i världen. Spoiler: Uber kommer högt upp på listan. Sony ligger också bra (illa) till. Själv måste jag nog säga Facebook. Här fick jag lite mer bensin på lågorna.

NYT skrev häromdagen att folk som kär ut mat nu kommer att få använda restaurangernas toaletter. En helt absurd text som också säger en hel del om vår jämlika samtid där vissa är mer jämlika än andra. Här är ett riktigt snyggt och välgjort reportage om hur det är att vara en del av den så kallade gigekonomin runt om i världen. Även om de som jobbar i delningsekonomin har det som huvudsyssla tjänar 40 procent av dem mindre än minimilönen.

El Salvador var det första landet i världen att ha bitcoin som officiell valuta. Hur går det med den saken, tänker ni kanske nu. Inte så bra.

Det är 30 år sedan Nirvanas Nevermind kom ut och det är fortfarande ett fantastiskt album. 

Är det här året då vi alla börjar äta svamp?

Kvinnor utsätts för sexism, men ett ännu större problem är åldersdiskriminering. Så deppigt.

För er som kollat på The Chair och som, liksom jag, funderar på cancel culture, är detta rekommenderad läsning.

Det går bra för influencergenren finfluencers.

Jag har kollat på dokumentärserien om LuLaRue som handlar om pyramidförsäljning av tights (okej senare också andra kläder). Tycker den är hisnande och bra, men också för lång. Gillar egentligen inte dokumentärserier, visa mig 120 minuter i ett och jag är nöjd. På tal om dokumentärer kommer jag att bänka mig framför Netflix på tisdagen då Britney Spears-dokumentären visas.

puva · 1 month ago
Poddtips: "Missing and murdered : Finding Cleo" samt "Stolen - the search for Jermain". Båda av den kanadensiska journalisten Connie Walker. Otroligt bra och insiktsfullt om brott mot indigenous kvinnor.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.