Fredagslänkar den 17 september 2021

1 month ago

Fredagslänkar den 17 september 2021

Oberoende vilken dag det är när du läser detta heter det här nyhetsbrevet Fredagslänkar. Det är här jag samlar ihop de bästa texterna jag läst under veckan. Tack för att ni prenumererar och betalar 5 dollar i månaden för det här nyhetsbrevet (mindre än vad ni lägger på kaffe på en vecka). Det gör att jag kan ta mig tiden att kurera fram den här samlingen.

Instagram får tonåringar, att må dåligt. Hela 32 procent av tonårsflickorna i en rapport från Facebook (som ju äger Instagram) uppgav att de mådde dåligt över sina kroppar (14 procent av killarna), och att Instagram fick dem att må sämre. Gud vad deppigt att vuxna människor tjänar pengar på att unga mår dåligt. Och nu menar jag inte bara Mark Zuckerberg (honom avskyr vi väl redan alla sedan många år tillbaka), utan hela systemet med att tjäna pengar på sociala medier  Maria Soxbo skrev ett riktigt bra förklaring om hur det inte bara är influencers som är skurkar genom att “hetsa till konsumtion”, det är modeföretagen som kommit på idén att bli delägare i betallösningsbolag och släng sedan på sms-lån. Allt fler unga är skuldsatta. Ett avancerat system som skapar en norm där det är helt naturligt att vi konsumerar i allt raskare takt. Så hör skriver Maria:

“Men, influencers har inte uppfunnit det här systemet. Det har smarta entreprenörer gjort, och i det är influencers bara kuggar i ett större maskineri. Och när potentialen i dessa finans/tech-bolag börjar stå klar dröjer det inte längre förrän systemet blir självförstärkande. Bolag köper upp varandra, för att kunna maxa vinsten och förbättra flödena av produkter och pengar.”

Det måste finnas ett annat sätt att leva på. Säger jag samtidigt som jag fattar att jag också fattar köpbeslut på basen av de sociala medier jag konsumerar. Få av oss står helt utanför systemet (och det är naivt att tro att vi inte påverkas av det vi ser).

Jaja, nu över till länkarna.

Det är praktiskt och enkelt att beställa hem mat via olika appar och kanske lätt att intala oss att vi skapar jobbmöjligheter när vi gör det. I verkligheten är det knappt värt att vara den som kör ut take out-maten, men desperata tider osv

Snart är det dags för mig att ta pressbilder och planera omslaget till min roman. Tyckte om den här texten om just bokomslag och trenderna i dem.

Vem hade trott att Niki Minaj var vaccinskeptiker och konspirationsspridare.

Det finns föräldrar som planerar graviditet så deras barn föds in i “bra” stjärntecken. (enligt föräldrar i den här texten är skorpion t.ex. bra, men fisk mindre åtråvärt).

Det är väl ändå inte att gå till överdrift att säga att stipendiet jag fick för att göra en Master of Art vid USC var livsomvälvande. Aldrig känt mig så smart och dum samtidigt som under åren 2013-2014. Nu finns samma stipendier att söka för journalister i mitten av sin karriär. Kan inte understryka hur mycket jag rekommenderar detta.

Fler än en tredjedel av alla tonårstjejer är inte nöjda med sina kroppar och Instagram får dem att känna sig ännu sämre. Undrar hur appen påverkar oss vuxna kvinnor.

En av 500 amerikaner har dött i Covid, men också innan pandemin dog de tidigare än européer. Det gäller alla ålderskategorier, spädbarn, barn under 20 och vuxna under 65, de dör alla tidigare än folk i Europa. USA är helt enkelt dödligare. Det är svårt att hitta bara en förklaring, men delvis beror detta på stora inkomstklyftor, sjukförsäkringssystemet i USA, dåligt arbetsskydd och för att amerikanerna kör mer bil än européerna.

Varför blir ekvationen Influencers + wellness = vaccinmotståndare? Okej, okej, inte alla influencers, men ganska många.

Jag älskade det här reportaget om olika klädstilar i USA.

Jag vill inte vara den som är den, men ska vi inte dra ner på köttätandet nu? I Brasilien har man hittat djur med BSE, alltså galna kosjukan (känns som ett väldigt ovärdigt namn), i Nya Zeeland är utsläppen från nötkreaturindustrin rekordhöga och allt mer regnskog huggs ner för att kossorna ska få mat.

Det tar för övrigt 15 dagar att potträna en kalv (vem sa att kor inte är smarta?).

Jag började kolla på HBO-versionen av Scener ur ett äktenskap och tyckte mycket om den. Passart perfekt för oss som gillar relationsdraman med mycket snack. Dessutom såg jag Jessica Chastain på en restaurang i kvarteret för några år sedan (kände inte igen henne, men mitt sällskap pekade och förklarade). Hon verkade bakis och det var väl full förståeligt eftersom det varit Oscarsgala kvällen innan.

Steph · 1 month ago
En fråga, du som rör på dig så mycket och är vegetarian hur får du i dig all näring och proteiner du behöver? Kämpar alltså med det här själv, har konstant kassa järnvärden och mår rätt dåligt så fort jag slutar äta järn. Enda rådet jag får är typ ät mer kött, vilket är extremt tröttsamt.

Peppe Öhman · 1 month ago
Bra fråga! Jag tror inte att det finns så himla mycket näring, protein och järn i just kött. Jag äter mycket bönor och nötter och frukter som gör att kroppen har lättare att ta upp järn.

Linda · 1 month ago
Jag är vegan och har perfekta järnvärden, bättre än flera av mina vänner som äter kött, så det är verkligen inte sant att man måste äta kött. Hade sämre värden när jag fortfarande åt ägg och mjölk. Har inte ätit kött på 30 år. Äter mycket bönor, linser, spenat och grönkål, och försöker tänka på att äta/dricka t.ex. citron eller annat C-vitaminrikt till (blandar t.ex. i lite citron i vattnet jag dricker till maten). Samtidigt intag av C-vitamin gör upptaget av järn bättre, medan livsmedel med kalcium (t.ex. mjölk) och även kaffe/te minskar upptaget. Även nötter och torkad frukt innehåller järn. Äter tillskott när jag har mens pga blöder mycket men det gör ju massor av köttätare också. Protein finns i t.ex. bönor, linser, seitan, soja (som inte är farligt att äta, det är en myt), men även i t.ex. ris och spannmålsprodukter. Det enda man behöver tänka på är att man ska få i sig komplett (fullvärdigt) protein varje dag = det innehåller alla aminosyror (i tillräcklig mängd) som kroppen inte kan producera själv. Soja innehåller alla aminosyror kroppen behöver, medan vissa andra livsmedel inte gör det. De som inte gör det kan man kombinera med livsmedel som tillsammans utgör ett komplett protein. Om du äter ägg så innehåller även det komplett protein. Jag tycker inte heller att det är något fel att äta tillskott om man har låga värden av något. Då behöver man inte tänka på att få i sig allt hela tiden, och det gör ju massor av köttätare också. Finns mer information hos t.ex. Livsmedelsverket (sök på protein, järn, vegetarisk). Blir själv jättetrött på läkare som säger att man måste äta kött för tillräckligt järn- och proteinintag och önskar att de kunde vara mer pålästa.

Peppe Öhman · 1 month ago
TUSEN TACK för denna mycket tydliga förklaring!

Steph · 1 month ago
Tack för det! Ska helt klart försöka testa mig fram litet mer, äter alltså redan järntillskott och mina ferritinvärden är väl inte sådär särdeles bra ändå, och VET ju att det ska vara möjligt att äta mer vegetariskt till och med veganskt och ändå kanske till och med ha bättre järnvärden. Ska börja äta mer ägg, det är ju lätt, ge seitan en chans (aldrig testat ännu) och nötter är också ett bra tips. Har själv inget emot tillskott, äter många gånger hellre det än mår som jag gjort tidvis pga järnbristen, men blir litet medtagen av läkarnas experimentlust när det enda konkreta förslag de ändå har är att ät mera kött.

Linda · 1 month ago
Glad om jag kan hjälpa till.:) Som vegan måste man ju veta lite mer än vad en allätare behöver, för att vara säker på att man får i sig allt, så jag har läst på mycket. Många gör felet att bara utesluta köttet och då funkar det ju inte. Protein behöver man ju få i sig, men det är inget problem alls om man vet vad man ska stoppa i sig. Finns massor av professionella idrottsmän, bodybuilders och t.o.m. en tidigare vinnare av Världens starkaste man som äter veganskt.:) Seitan är supergott, en av mina favoriter, och innehåller massor av protein. Det innehåller alla nödvändiga aminosyror i tillräcklig mängd utom en, men om man kombinerar med t.ex. tofu, bönor, linser eller quinoa så får man ett utmärkt fullvärdigt protein. Om man ska göra egen kan det ta lite tid innan man får till den rätta snitsen (konsistensen beror på hur mycket man knådar etc.) men man lär sig efter ett tag. Det finns ju även färdig seitan att köpa om man inte orkar göra egen. Om man slutar äta kött och även drar ner på mjölk och ägg bör man äta B12-tillskott. Annars får man i sig allt man behöver om man äter en varierad vegokost. Vegomagasinet och Jävligt gott (båda finns på Instagram) har många bra recept.

s · 1 month ago
Kaffe direkt efter maten försämrar järnupptaget, läste jag, så det kan vara bra att bryta den vanan. Om du alltså brukar dricka kaffe direkt efter maten :)

Peppe Öhman · 1 month ago
Aha! Tycker bara kaffe är gott på morgonen (men äter iofs frukost då)

MNi · 1 month ago
vågar knappt skriva att jag tänkte rätt mycket på mina kommande barns stjärntecken Ville absolut inte ha en vädur, helst vattuman, men det blev två fiskar till slut. Den första pga att jag gick över tiden tio dagar…

Peppe Öhman · 1 month ago
haha! Blev på gott humör av detta! Sign. en son som är fisk och en dotter som är våg.

Mia · 1 month ago
Haha, måste erkänna att när jag väl blev gravid och kunde räkna ut BF var det första jag gjorde att kolla upp hens stjärntecken. Ja. Ja, jag gjorde det. Och ja, jag har dubbla fil.kand. Erkänner också att jag absolut kollade hur våra stjärntecken matchar. (De matchar väldigt väl och jag drog en suck av lättnad.)

Isabelle · 1 month ago
Jag minns att jag blev väldigt missnöjd med mitt skolfoto. Tyckte att skolfotograferingen och klassfotot var ganska laddat. Antingen kände jag mig snygg (det hände att jag var väldigt nöjd) eller ful. Inget mellanting, inget perspektiv, och starka känslor kring vem som var sötast, snyggast... Instagram i jämförelse känns ju som att det borde vara jobbigt för skolbarn. När börjar barn med mobiltelefon i Kalifornien? I Frankrike som är väldigt traditionellt är det ingen mobiltelefon före 10-11 års ålder och ingen mobiltelefon i skolan. Jag tycker det är jätteskönt som förälder.

Peppe Öhman · 1 month ago
Jag tycker generellt att Kalifornien ligger en bit efter Norden. Barnen är lite längre barn här. Vidar fick en telefon när han fyllde 10 och var en av de första (de flesta av hans vänner har inte det). Däremot skulle det aldrig komma på fråga att skaffa ett instagram-konto åt honom.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.